Tribuna/Футбол/Блоги/Лайнсмен з УПЛ/«Шахтар» - «Бенфіка». Частина 2. Україна

«Шахтар» - «Бенфіка». Частина 2. Україна

Вже сьогодні.

Автор — VovaVovovich
20 февраля 2020, 09:08
1
«Шахтар» - «Бенфіка». Частина 2. Україна

          До найважливішого матчу сезону донеччани підходять ледве не в своїй найгіршій формі. Гра «Шахтаря» і в кінці року не надто вражала, але тренувальні збори «перевершили» всі очікування.

          Критерії відбору спаринг–партнерів для гірників залишились невідомими: невже тренерський штаб донеччан не зміг знайти хоч одну сильну команду, не говорячи вже про схожий з «Бенфікою» стиль гри?

          «Лєх», «Пролетер», «Олімпія» – хіба з такими командами можна гідно підготуватись до лісабонських орлів, які просто розривають своїх опонентів?

          Не в перший раз помічаю, що українські команди готуються не до певного суперника, а просто до матчу. «Мене більше цікавить, як буде грати «Шахтар», а не «Бенфіка», «Відпрацьовуємо загальну схему гри», «Поки не розбирали «Бенфіку» – це все звісно класно, але до чого ви готуєтесь, як не до «Бенфіки»? В Чемпіонаті головне самим не налажати, з Кубку вже успішно вилетіли, то чому б не підготуватись до такого важливого для нас євротурніру?

          Від захисту гірників вже давно ніхто не чекає чудес, проте 11 голів в 8-и матчах на тренувальних зборах підтвердили регрес команди в нападі. Влітку в 9-тьох поєдинках команда забила 18 голів, хоч і тоді «Шахтар» не сильно напружувався. Найкращі бомбардири зимніх зборів – Алан Патрік і Віктор Коваленко – єдині гравці, які забили по два голи (у Віті один з пенальті). Не найкращі показники, особливо якщо враховувати, що та ж «Бенфіка» забила 22 м’ячі в останніх 8-и поєдинках.

          Ще недавно ми ставили за ціль трьох українських представників в Лізі Чемпіонів, але тепер ми все ближче підбираємось до одинадцятого місця в таблиці УЄФА. Єдина розрада – Турція, яка теж проводить невдалий сезон. Завдяки «класним» результатам наших команд восени, ми набрали аж 4600 балів (один з найнижчих показників серед країн, які ще мають представників в єврокубках). Турція набрала 4200 балів, проте дванадцята Австрія уже має 5000 балів і дві команди в плей оф – «Ред Бул Зальцбург» та «ЛАСК», які будуть протистояти «Айнтрахту» і АЗ відповідно.

          Саме тому гра проти «Бенфіки» стає ще більш важливою – потрібно перемагати не лише задля себе, а і для всієї футбольної України!

          Як і влітку, на тренувальних зборах Луіш Каштру награвав схему 4-1-4-1 з широкими флангами та Степаненком в ролі єдиного опорника. Хоч результати команди і не радували, коуч продовжував тестувати схему в різних її варіаціях, тому, скоріше за все, проти «Бенфіки» українці вийдуть з формацією 4-3-3 з перевернутим трикутником в центрі поля і вінгерами, розташованими на одній лінії з Мораєсом.

Воротар – Андрій П‘ятов

          Одна з позицій, яка взагалі не викликає сумнівів. Капітанство повине ще більше замотивувати Андрія і вберегти його від викрутасів а-ля борцівських прийомів проти Загреба. Нашому кіперу потрібно відмивати репутацію капітанської пов‘язки і я впевнений, що він з цим впорається.

Лівий захисник – Ісмаїлі

          Дружба з Тайсоном не приводить ні до чого доброго і ще недавно найпрацьовитіший гравець «Шахтаря» перетворюється в простого бігунка, який вертається в оборону раз у тайм. Європейські тренери вже давно помітили, як часто Ісмаїлі залишає свою позицію, тому більшість атак в Лізі Чемпіонів суперники провели саме через лівий фланг оборони «Шахтаря». Незмінний Марсело вже втратив своє місце в основі, але чи зможе хтось з нинішнього складу донеччан витіснити Ісму? Недарма з‘являються чутки про придбання гірниками лівого захисника, тому, думаю, влітку Ісмаїлі буде другим претендентом на трансфер. 

Пара центральних захисників – Микола Матвієнко, Сергій Кривцов

          Центрдефам збірної України поки немає рівнозначної заміни. Було б цікаво побачити на полі майбутнього капітана кротів Валерія Бондаря, але Каштру навряд чи прийме такий ризик в нажважливому матчі за вихід до 1/8.

Правий захисник – Сергій Болбат

          Найслабша зона минулорічного «Шахтаря» – позиція правого захисника. Якщо раніше це була територія Даріо Срни, на якій він знищував суперників і з якої починав більшість атак гірників, то тепер все кардинально змінилось.

          З появою (поверненням) Додо ситуація покращилась, проте заміни йому немає. Сергій Болбат – шалена задумка Фонсеки, яка все ніяк не стане успішною. Вже і Матвієнко навчився грати в центрі захисту, а Болбат як не вмів тримати позицію, так і не вміє. Саме через цей факт Черві, далеко не найкращий гравець «Бенфіки», має отримати гарну оцінку у звітному матчі.

Опорний півзахисник – Тарас Степаненко

          Позиція чистого опорника поволі зникає з тактичних схем європейських тренерів, проте в нас вона зберігає статус незамінної. За відсутності Тараса «Шахтар» і збірна України повністю програють центр поля, та ще й втрачають в оборонних якостях. Іванісені і Піхальонку ще треба довести, чи зможуть вони замінити Степаненка, проте, можливо, краще було б дати цій позиції більше обов‘язків, ніж просто захист?

Пара центральних півзахисників – Алан Патрік, Маркос Антоніо

          Антоніо – один з двох гравців, хто демонстрував високу якість гри протягом усіх тренувальних зборів і точно завоював місце в основі. Навіть попри велику кількість центральних півзахисників Маркос якісно вирізнявся і саме він керував грою в центрі поля і додавав «Шахтарю» креативу. 

          Якщо вихід Антоніо не викликає сумнівів, то позиція другого півзахисника залишається взагалі неясною.

          Коваленко своїми останніми матчами показав, що він не готовий до Ліги Чемпіонів, проте чи потягне він хоча б Лігу Європи?

          Майкон пропустив зимні збори через участь в кваліфікації до Олімпійських ігор, тому він взагалі відірваний від команди, хоч і є одним з найперспективніших гравців «Шахтаря».

          Артем Бондаренко гучно заявив про себе на зборах, але до сих пір перед очима стоїть приклад Данила Сікана, який влітку божив на зборах, але так і не отримав достатньо ігрового часу в першій частині сезону.

          Алан Патрік – це просто Алан Патрік, але я ставлю саме на нього. Аргументи, що він прогресує, бо тупить менше 5 разів на матч і віддав один класний пас на Додо я вважаю необґрунтованими і недостойними рівня «Шахтаря», проте Каштру не раз доводив, що він розраховує на Алана, тому, скоріш за все, саме він і вийде в основі.

Лівий вінгер – Тайсон

          Бразильцу банально немає заміни: Фернандо вже перекваліфікували в центрнапа, а Коноплянка за 15 років кар’єри не навчився нічого крім зміщення вправо і удару (на жаль, він не Роббен і не Анрі). На зборах Тайсон всіляко демонстрував своє незадоволення і не провів ні одного гарного матчу. В Лізі ж Європи в бразильця будуть шанси показати себе і підвищити інтерес з боку європейських клубів, тому прогнозую егоїстичні забігання, нераціональні фінти і інші неймарівські штучки.

Правий вінгер – Тете

          Другий з «хорошистів» тренувальних зборів і, напевне, найзарядженіших гравець «Шахтаря» прямо зараз. Адаптаційний період закінчився, Тете вже не боїться брати на себе ініціативу і потихеньку перетягує ковдру лідера на себе. Його зв’язка з Антоніо виглядає дуже перспективною, а коли повернеться їх товариш Додо рівень взаєморозуміння на правому флангі буде близьким до ідеального.

          Багаторічний лідер команди Марлос, на жаль, так і не може набрати гарну фізичну форму після травми і навіть не забив жодного голу на тренувальних зборах. Він може вийти в другому таймі для підсилення гри, коли захист «Бенфіки» втомиться, проте сенсу випускати його з старту немає.

          В гостьовому матчі з Загребом Тете показав, що він не боїться брати на себе відповідальність і тепер саме молодий бразилець має стати мотором команди і потягти її за собою.

Центральний форвард – Жуніор Мораєс

          Мораес – один з улюбленців тренера і його місце в основі не викликає жодних сумніві. Особисто мені незрозуміло, чому Каштру не відповідить Сікану більше часу, хоча саме він більше підходить під типаж центрального нападника «Шахтаря». Брандао, Лукареллі, Адріано, Ферейра – усі вони були менш технічними, проте потужнішими і, головне, вони могли поборотись з захисниками. На жаль, через зріст Мораєса гірники повністю втрачають сенс навішувати з флангу, що, признайте, значно збіднює арсенал команди. Зазвичай Жуніору потрібно багато простору, який, на жаль, ніхто в єврокубках не буде йому давати.

          Звісно, він супер технічний, але я більше бачу його на позиції десятки, ніж центрального форварда.     

          Незважаючи на всі труднощі, в «Шахтаря» є всі шанси на вихід в 1/8 Лігу Європи.

          «Бенфіка» – дуже сильна команда, проте і в неї є свої недоліки – неідеальна гра в захисті, розтрата гольових моментів, а через травму Габріеля і дискваліфікацію Юліана Вайгля «Шахтар» повинен вигравати центр поля.

          Так, зараз гірники перебувають не в кращих кондиціях, проте найголовнішою складовою успіху буде настрій команди на поєдинок. Головному тренеру потрібно залагодити усі конфлікти в колективі, зібрати команду воєдино задля спільної мети і класно замотивувати їх енергійною промовою. 

          За рівнем таланту «Шахтар» знаходиться на одному рівні з нинішньою «Бенфікою», тому давайте усі разом підтримаємо нашу команду в такому важкому поєдинку!

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты