Tribuna/Футбол/Блоги/Лайнсмен з УПЛ/«Шахтар» - «Бенфіка». Частина 1. Португалія

«Шахтар» - «Бенфіка». Частина 1. Португалія

“Бенфіка” – один з флагманів португальського футболу, який вже не раз доводив свою силу. В різні роки тут грали Руй Кошта, Давід Луіз та Жоау Феліш. А яка ж вона зараз, ця «Бенфіка»?

Автор — VovaVovovich
16 февраля 2020, 20:05
5
«Шахтар» - «Бенфіка». Частина 1. Португалія

            “Бенфіка” – один з флагманів португальського футболу, який відкрив нам таких гравців як Ейсебіо, Руй Кошта, Петі, Нуну Гомеш, Давід Луіз, Анхель Ді Марія та ще безліч цікавих футболістів. Молоді таланти приїжджають сюди розвиватись, а досвідчені європейські бійці – догравати, і “Бенфіка” знаходить місце в команді для них усіх.

            Недарма у вищезгаданому списку переважають футболісти атакуючого плану – “орлів” завжди можна було впізнати за шаленим стилем гри, коли 7–8 футболістів працюють більше на атаку, ніж на оборону (спойлер – цьогорічна “Бенфіка” така ж сама). 

            Відразу вибачаюсь за штамп, але лісабонський клуб – це син маминої подруги. І “Шахтар”, і “Бенфіка” схожі майже в усьому:

1.    Стратегія команди – виховати молодого гравця (перевага надається футболістам з Латинської Америки) і успішно продати його у Європу. Феліш, Йовіч, Рауль Хіменес – в цьому аспекті португальці значно переважають український клуб;

2.    Обидва клуби грають в тотально–атакуючий футбол, деколи повністю забуваючи про захист. Використовуються навіть однакові схеми, але детальніше про це буде пізніше;

3.    В національному чемпіонаті немає конкуренції. Тут вже “виграють” донеччани, хоча це навряд чи йде їм в плюс. В Прімейрі–Лізі є хоч Робін Гуд “Порту”, який часто відбирає очки у “Бенфіки”, проте потім недбало розкидується ними.            Попри всю любов українських і португальських клубів, “Шахтар” та “Бенфіка” провели тільки два матчі між собою. Донеччани більше полюбляють “Брагу” (6–0–0), а лісабонці – київське “Динамо” (3–0–1), проте все–таки одного разу вони зустрілись на груповому етапі Ліги Чемпіонів 2007/08 і подарували один одному по гостьовій перемозі – 1:2 в Донецьку і 0:1 у Лісабоні. Символічно, що лише один гравець з обох команд залишився в клубі, а недавно ще і став капітаном ;)

            На жаль, перемога над португальцями не допомогла “Шахтарю” піднятись з четвертого місця, а сама “Бенфіка” відправилась у Кубок УЄФА, де обіграла “Нюрнберг”, проте не змогла нічого протиставити іспанському “Хетафе” в 1/8 турніру.

            Потрібно признати, що склад “Бенфіки” 2007/08 був на голову сильніший сьогоднішнього. Чого тільки вартують такі легенди світового футболу як Петі, Руі Кошта та Нуно Гомеш. А крім них в складі ще були перспективні Давід Луіз та Анхель Ді Марія, вже тоді досвідчені Кім, Кацураніс та Луізао, так що команда зібралась те що треба. Тренував її Хосе Антоніо Камачо, кар’єра якого уже почала стрімко котитись донизу.

            По іншу сторону барикад виступали також далеко не останні футболісти – Андрій П’ятов якраз обживався в ролі головного кіпера “Шахтаря”, Рац, Чигринський, Кучер і Срна цементували оборону, Маріуш Левандовскі допомагав їм з центру поля, а Жадсон, Ілсіньо і Фернандіньо починали привчати Європу до україно–бразильських комбінацій. В нападі ж діяли такі неоднозначні особи як Брандао і Лукареллі, проте поганими гравцями їх назвати теж не можна. Підсилювати гру виходили зовсім молодий Вілліан (ще не дагестанець), Олександр Гладкий, Томаш Хюбшман та Ігор Дуляй. Впевнений, ніхто з вище представлених гравців не загубився б у нинішньому “Шахтарі”… Добре–добре, Гладкого в молодіжку можна :)

            І “Шахтар”, і “Бенфіка” мають позитивний рекорд проти португальських / українських команд (8–6 та 7–4 відповідно), тому це буде гра не тільки за 1/8 Ліги Європи, а і за історичну перевагу!             3 січня 2019 року на офіційному сайті “Бенфіки” з’явилась новина – головним тренером команди призначено Бруно Лажи. Його попередник, Руй Віторія, дуже класно почав роботу з клубом, проте трирічна відсутність трофеїв коштувала йому посади.

            Спочатку фанати команди були настроєні дещо скептично – Лажи ніколи не був тренеров головної команди, а “Бенфіка Б” під його керівництвом провела лише 13 матчів (8–3–2).

            Проте, вже перші матчі коуча довели – недарма Бруно зганяв на “навчання” до “Шеффілд Уенсдей” та “Суонсі” – до кінця сезону він не виграв лише п’ять матчів: зіграв в нічию з “Белененсешем” в чемпіонаті Португалії та “Галатасараєм” у Лізі Європи, програв півфінал Кубку Португалії “Порту” 1:3 та поступився “Динамо” (Загреб) 1:0 (потім відомстив 3:0) і пропустив до фіналу Ліги Європи “Айнтрахт”, втративши комфортну перевагу в два м’ячі.

            Наголошую ще раз – тренер-новачок виграв 21 матч з 26-и з різницею забитих-пропущених 118–21! В середньому – 5,6 забитих і 0,8 пропущених голів за матч!

            Цікаво, що вже протягом першого місяця роботи в клубі Бруно два рази зустрівся з “Віторією” Гімарайнш і два рази обіграв її 1:0. Ви вже здогадались, хто був головним тренером “чорно–білих”, правда ж? :)

            Тактично обидва тренери є доволі схожими – обидва грають в тотально атакуючий футбол, в обох коучів головною загрозою є фланги атаки і вони обоє полюбляють 4–1–4–1, 4–2–3–1 та 4–1–1–1. В нинішних реаліях “Шахтарю” такі зміни даються дуже важко, проте “Бенфіка” володіє досить довгою лавою запасних, тому часто міняє тактику прямо по ходу матча.

            Зрозумійте мене правильно, в цьому немає взагалі нічого незвичайного, проте гірники рідко грають з настільки тактично обізнаними командами і на прикладі “Аталанти” ми вже бачили, що здивувати донеччан новою схемою дуже і дуже легко.

            Попри тактичну гнучкість, головним козирем “орлів” є все–таки схема 4–4–2, яка при атаці трансформується ледве не у 4–1–1–4. “Бенфіка” зібрала дуже атлетичних футболістів, які з легкістю виходять з оборони в контраатаку і завдяки своїй швидкості їм вдається ще й створити більшість на половині поля суперника. Думаю, саме цю схему обере Лажи на перший матч, при тому, що хиткий захист українців і так любить пустити суперника один–на–один з своїм уже капітаном.

            Специфіка “Бенфіки” полягає в тому, що кожен в атакуючої четвірки може взяти гру на себе і створити небезпечний момент. Найчастіше це вдається бразильському центрфорварду Вінісіусу (впевнений, в Неаполі вже жалкують, що його продали) та досвідченому Піцці, який не вивіз подорожі в Іспанію і повернувся в рідний чемпіонат. Якраз вони і розділяють перші дві сходинки гонки бомбардирів Прімейри–Ліги – 14 і 12 голів відповідно, а допомагає їм у цьому лівий захисник Алекс Грімальдо (7 асистів) та другий форвард Чікіньо (6 асистів), хоча Вінісіус та Піцці і самі зібрали 15 асистів на двох.

            В Інтернеті гуляє дуже багато новин і радісних коментарів про те, що не зіграє капітан команди, центральний захисник Жардель. Так–то воно так, але капітан за останні десять матчів вийшов на поле лише один раз і то зламався. В центрі оборони, скоріше за все, вийде незмінна пара Рубен Діаш – Франсішку Ферру, які є вихованцями клубу. Вони вже довго грають разом і підсвідомо розуміють один одного, що дає їм змогу успішно діяти на підстраховці і не втрачати позицію. Саме вони є головними оборонними редутами команди, так як флангові захисники Грімальдо і Алмейда більше орієнтовані на атаку, ніж на оборону.

            А ось відсутність центрального півзахисника Габріеля має набагато більше допомогти “Шахтарю” так як бразилець є саме тим футболістом, який з’єднує нападників і захисників і рівноцінної заміни йому немає: Таарабт виконує більше атакуючих функцій і є не дуже корисним в захисті, Вайгль навпаки більше тяжіє до захисту, а Флорентіно ще недостатньо досвідчений для такої важливої ролі в центрі поля.              У сезоні 2019/20 “Бенфіка” дещо здала оберти, проте так можна сказати лише через перший неймовірний відрізок, проведений командою Бруно Лажи.

            Тепер “червоні” забивають “лише” 3.1 голи за матч, а пропускають все–одно ті самі 0 цілих 8 десятих. По кількості програних поєдинків португальці уже побили свій попередній рекорд – 6 поразок, проте 3 з них відбулись на початку сезону, а 2 – у двох останніх матчах…

            В минулу суботу “Бенфіка” програла “Порту” (їм же вони поступились і в 3 турі), а вчора (може, і нам матч на суботу перенести?) не змогла переграти “Брагу”, яка нещадно бореться за перше місце серед “іншої Португалії”. Дві перших позиції в чемпіонаті вже точно зайняті – у “Бенфіки” 54 бали, у “Порту” – 50 і матч у запасі, а ось у третьої “Браги” вже на 13 очків менше.

            Цікаво, що до лісабонського дербі “орли” не програвали 17 матчів, а не беручи до уваги Лігу Чемпіонів, де вони подарували кожному супернику по 3 бали, “червоні” за 27 матчів втратили всього 5 пунктів.

            Можливо, був правий Мирон Маркевич, який прогнозував, що “Бенфіка” може видихнутись через щільний графік в Чемпіонаті Португалії і підійти до матчів з “Шахтарем” не в найкращій формі? З іншого боку, для українців це взагалі буде перший матч сезону, та і що може буде кращою мотивацією, ніж два програні матчі поспіль…?

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты