Tribuna/Футбол/Блоги/Лайнсмен з УПЛ/Весела традиція програвати перший матч

Весела традиція програвати перший матч

Вітаю усіх з початком нового сезону в Україні!

Автор — VovaVovovich
30 июля 2019, 11:46
2
Весела традиція програвати перший матч

Вітаю усіх з початком нового сезону в Україні!

Фактично розпочався він матчем Ворскла - Зоря (0:1), проте сьогодні ж відбувся і поєдинок за Суперкубок України - чемпіон і володар Кубку «Шахтар» зустрівся з київським «Динамо».

Донеччани підійшли до матчу майже в повній готовності - тільки Віктор Коваленко пропускав гру через травму. З боку киян втрат було набагато більше і відчувались вони сильніше - Віктор Циганков, Микола Шапаренко та Фран Соль не могли допомогти «Динамо» в звітному матчі.

Олександр Хацкевич випустив прогнозований склад (хіба що не випустив Кадірі) - чи то через нестачу резерву, чи просто через небажання ризикувати, а ось Луіш Каштру дещо здивував.

По-перше, в матчі не використовувалась схема 4-1-4-1, яка награвалась на передсезонних зборах, а по-друге, в основі знову вийшла пара захисників Кривцов - Хочолава, незважаючи на наявність Матвієнка, Бондаря і на привози грузина в кожному матчі проти «Динамо». В свою чергу, місце на правому фланзі оборони зайняв Сергій Болбат, хоча Додо на зборах проявив себе краще за українця.

Матч розпочався дуже активно, «Шахтар» заволодів м‘ячем і раз-по-раз вибігав в атаки, проте завершити їх ніяк не міг. Особисто я хочу відзначити гіперактивність Тайсона - в цьому матчі він те і робив, що зміщувався в центр і там наводив шороху. Згоден, він створив багато моментів, проте він був лівим півзахисником, не центральним! Через це він повністю виключив з гри Соломона і не давав йому навіть торкнутись до м‘яча. Таке відбувається вже не перший раз, тож, може краще відразу ставити Тайсона в пару до Марлоса, а Соломона зліва..?

В першому таймі обидві команди мали моменти, проте лише один з них я можу назвати стовідсотковим - удар Вербіча, який був заблокований Степаненком. «Шахтар» в більшій мірі, «Динамо» в меншій, створювали моменти, проте закінчення атаки не було. В УПЛ це прокатить - суперники дозволять створити ще момент, проте в Лізі Чемпіонів/Європи це може закінчитись дуже погано...

Здавалось, що команди вже готові йти на перерву, проте стався цікавий момент - Кадар з Миколенком не дали Марлосу розіграти кутовий і бразильцю прийшлось подавати. Ви помічали, що «Шахтар» майже ніколи не практикує подачі з кутових? Я ще готовий був це прийняти з снайперськими подачами Срни, проте навіщо розігрувати зараз?

В результаті вийшло так, що захисники «Динамо» привезли самі собі проблеми - поки вони були біля кутового прапорця, «гірники» отримали відразу дві можливості забити - спочатку Кривцов замість удару просто впав під м‘яч, а потім і Алан Патрік з усієї сили вбив м‘яч у кут воріт. Не зробити нічого корисного за увесь тайм і забити мегаважливий гол - у цьому весь Алан.

Не знаю, що говорив Каштру в перерві, проте мені здалось, що «Шахтар» вийшов на другий тайм так, ніби вони вже виграють 3:0. Були атаки, були моменти, проте було таке відчуття, що ніхто крім Марлоса і Тайсона сильно не напружується. Я розумію, що матч за Суперкубок - це, в першу чергу, просто показовий товариський матч, але це все ж «Класичне»...

З часом «оранжево-чорні» повністю віддали ініціативу киянам, самі почали грати на контратаках, проте, повторюсь, і Мораес, і Беседін жаливо зіграли в цьому матчі - вони майже не отримували м’яч і від них взагалі не було користі. 

«Динамо» вовтузилось біля штрафної суперника, «Шахтар» бігав в контратаки, а дійсно небезпечних моментів і не було...

Ключовий момент матчу стався на вісімдесятій хвилині - Болбат в черговий раз помилився, перевівши м‘яч на кутовий і «біло-сині» цим класно скористались - Хочолава не втримав Бурду, Мораес не підстрахував - 1:1.

На лиці донецьких бразильців з‘явився неабиякий подив: «А вони що, ще й забивати можуть?!?»

«Динамівці» ж, в свою чергу, «піднялись з колін» і побігли в масовану атаку. Один з таких випадів вже, здавалось, закінчився, проте не тут-то було - легендарний Денис Гармаш прийняв м‘яч, впав, та ще й пробити встиг - 2:1!

есно кажучи, не знаю, що робив захист «Шахтаря» в цьому моменті і як вони збираються грати в ЛЧ, якщо Гармаш виявляється швидше них. Забили гол саме з-під Хочолави - це я так, просто констатую.

І тільки після цього ми побачили перші дійсно небезпечні атаки «донеччан» - могли забивати Ісмаілі, Марлос, Тете мав божевільний момент, проте Денис Бойко став стіною і не дозволив бразильцям перевести матч у овертайм. 

Звісно, це все-таки Суперкубок, проте ми вже можемо зробити деякі висновки:

  • Хочолава - не рівень Ліги Чемпіонів, не рівень «Шахтаря», не рівень навіть Ліги Європи. Думаю, з цим все зрозуміло і можна обійтись без пояснень;
  • Мораес та Вербіч ще не в своїй найкращій формі. Якщо в бразильця є час надолужити, то Беньяміну треба показувати клас вже через тиждень - в матчах проти «Брюгге» така гра вже може не прокатити;
  • Трансфер Караваєва вже можна назвати одним з кращих в УПЛ. З такою грою не бачу сенсу ставити його в захист, тому дуже сподіваюсь, що Циганков зможе зіграти в центрі - тактична пластичність тільки піде йому на користь в подальшій європейській кар‘єрі;
  • Луіш Каштру не придумав нічого нового і гра за заповіддями Фонсеки, навіть не зважаючи на те, що Хацкевич постійно обігравав «Шахтар» португальця. Сподіваюсь, в наступних матчах ми побачимо і інші плани на гру;
  • Олександр Хацкевич не намірений змінювати свою тактику за жодних обставин - він і сам признається, що увесь матч його команда «терпіла». То, може пора б спробувати і самим пограти? До того ж, атакуючий потенціал складу дозволяє, а він, на мою думку, один з найбільших за останні роки - тепер у киян є і класні основні вінгери - Вербіч, Циганков, і якісні заміни - Караваєв, Цитаішвілі, і, так вже і бути, Де Пена, якого бельгійські журналісти (готуються до «Брюгге») визнали найкращим гравцем матчу.

Отже, всього 67 днів пробув «Шахтар» в ранзі найтитулованішого клубу України і тепер потрібно починати все заново.

Для «Динамо» ж цей матч повинен стати поштовхом для вдалого початку сезону, і я дуже сподіваюсь, цей поєдинок додасть «Динамо» впевненості в собі і вони зможуть пройти в груповий етап Ліги Чемпіонів!

Любіть український футбол!

 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты