Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольная на голову/«Галицький Левандовскі» та «новий Яремчук». Хто такий Микола Кухаревич, на якого «полюють» іноземні клуби

«Галицький Левандовскі» та «новий Яремчук». Хто такий Микола Кухаревич, на якого «полюють» іноземні клуби

Розповідаємо футбольну історію молодого нападника «Руха» та аналізуємо рішення про трансфер до іноземного клубу.

Автор — Karolina Buchkovska
21 декабря 2020, 20:19
8
«Галицький Левандовскі» та «новий Яремчук».  Хто такий Микола Кухаревич, на якого «полюють» іноземні клуби

Молодий талант "Руха" останні тижні перебуває в епіцентрі уваги всіх українських медіа. Феєричні матчі Миколи за збірну, новина про приїзд скаутів "Андерлехта" на матч з СК "Дніпром-1", дебютний гол футболіста в УПЛ та фото нападника із Бельгії ще більше підігріли і без того чималий інтерес футбольної спільноти до 19-річного гравця.

Хто ж такий Микола Кухаревич, яка його футбольна історія та подальші перспективи. Розповідаємо й висловлюємося про перехід до Бельгії.

Народився юний талант у невеликому селі Удрицьк Рівненської області. Футболом, як і більшість здібних хлопчаків, почав займатися ще в дитинстві. Упевнена, в Кухаревича змалку були амбітні плани на майбутнє, які зараз він досить успішно втілює в життя. Але так було не завжди. Микола пройшов чималий шлях (хоча й не надто великий, бо наполегливості та працьовитості цьому гравцеві не позичати), аби опинитися там, де він є зараз.

Так, у ранньому віці Микола Кухаревич тренувався у футбольній команді "Юніор" із міста Дубровиця. Дорога з Удрицька була неблизькою - майже 40 км., та попри це футболіст завжди знаходив час та сили кілька разів на тиждень приїздити на тренування. Першим коучем хлопця був тодішній тренер місцевої команди Роман Іванович Стрибулевич. Мабуть, завдячувати появі такого таланта слід, насамперед, йому. Чимала роль завжди відводиться першому тренеру, адже фундамент закладає саме він.

У 13 років життя маленького Колі докорінно змінилося. Попри те, що Микола Кухаревич є уродженцем Рівненщини, свою професійну футбольну історію молодий футболіст розпочав у луцькій "Волині".

За словами нинішнього агента гравця Ярослава Зварича, він помітив Кухаревича на одному з дитячих футбольних турнірів. "Тоді я працював скаутом "Волині". Микола вже в 13 років вирізнявся фактурою. "Саме те, що потрібно Віталію Кварцяному" - подумав я тоді, коли вперше побачив цього хлопця" - розповів колишній скаут в інтерв'ю Sport.ua.

Отож до "хрестоносців" Микола приєднався у 2013 році. Статистика хлопця на дитячо-юнацькому футбольному рівні, де він виступав із 2014 до 2018 року, вражає. Нападник зіграв 75 матчів та забив 41 м'яч. Тобто, у середньому, 0.5 гола за гру. Непогано, як для українського чемпіонату, погодьтеся.

Відтак, висока результативність дала свої плоди, і в сезоні 17/18 Миколу Кухаревича стали залучати до ігор за "юніорів". У команді "Волинь" (U-19) нападник і провів наступні півтора року. За цей час футболіст зіграв 32 матчі (1902 хвилини) та відзначився 21 забитим (один із пенальті). Результативність Миколи навіть дещо підвищилася (у середньому, 0.6 м'яча за гру, у порівнянні із 0.5 на дитячому рівні). Настав час рухатися далі!

Уже згодом, у свої вісімнадцять, хлопець вирішив прийняти новий виклик і в лютому 2020 року підписав п'ятирічний контракт із львівським "Рухом", який тоді ще представляв першу лігу.

«З першого ж дня «Рух» на мене справив максимально позитивні враження. Неозброєним оком помітно, що це топ-команда України. Я надзвичайно радий, що підписав довготривалий контракт, адже я лише розпочинаю свою кар’єру. У мене максимальні амбіції, і я дуже голодний до футболу. Прагну розвиватися саме в цьому клубі» - так Микола говорив медіацентру "жовто-чорних" опісля підписання угоди.

У лютому Кухаревич вирушив із "рухівцями" на міжсезонні збори. Відтак, хлопець фактично одразу ж став невід'ємною частиною команди тоді ще Юрія Бакалова.

Уже на зимовому турецькому зборі Микола вперше забив за "Рух". Сталося це у товариському матчі проти данського "Кольдинга" 21 лютого 2020 року. Ще тоді молодий нападник показав, що не просто так він прийшов до львівського клубу, а націлений на максимальний результат.

За "Рух" у чемпіонаті України серед команд першої ліги Микола Кухаревич дебютував 7 липня 2020 року у матчі проти "Агробізнеса" із міста Волочиськ, але вже під керівництвом іншого коуча - Івана Федика. Нападник на 61 хвилині замінив Даниїла Кондракова. Щоправда, "жовто-чорні" той матч програли.

Сталося так, що після закінчення сезону "Рух" посів другу сходинку в чемпіонаті ПФЛ та вийшов до прем'єр-ліги. Кухаревич тільки-но дебютував у першій лізі, як тут до його життя "постукали" нові виклики. УПЛ - уже геть інший рівень. Тут слід діяти швидко та холоднокровно. Тут не прощають помилок. Думаю, нападник до такого повороту подій був готовий.

Статистика виступів Кухаревича у першій лізі теж доволі непогана: 6 матчів та 2 забиті м'ячі. Здавалося б, у вищій лізі цей гравець має розривати. Період адаптації закінчено. Натомість, за першу частину сезону нападник зіграв 11 неповних ігор та забив лише один м'яч. Та й той вже у крайній грі перед зимовим міжсезонням. Осуджувати хлопця за низьку результативність - справа марна, адже це дебютний сезон футболіста в прем'єр-лізі.

Мушу згадати й виступи Кухаревича за команду "Рух" (U-21). Там Миколі забивати легше, проте, вважаю, що хлопець давно вже переріс цей рівень і потребує нових викликів. Як мінімум, стабільних виступів в основі.

Цьгоріч про Кухаревича заговорили по-справжньому. Сталося це після того, як Руслан Ротань викликав перспективного нападника до лав молодіжної збірної України. Тренер "синьо-жовтих" повірив у нього, а Микола довів усе на футбольному полі. Перший матч - два забиті м'ячі. Другий поєдинок - і знову забитий гол! Кращого дебюту й не вигадаєш!

Не дивно, що після цього на "Рух" посипалися пропозиції з-за кордону.

Про можливий трансфер в "Андерлехт" кілька тижнів тому вперше заговорив президент "нової оборони Львова" Григорій Козловський у власному блозі "ОБА-НА!" на YouTube.

Хто ж знав, що за лічені дні після сказаного іноземні скаути відвідають крайній матч сезону проти СК "Дніпро-1" на львівській "Арені". Чи то їх присутність, чи то неймовірна сила волі та робота над собою, допомогли Миколі Кухаревичу врешті-решт узяти себе в руки та забити! Ще й як! Козловський у VIP-зоні стадіону не стримував емоцій. Він розумів - перший реально класний трансфер "Руха" - близько!

А далі - поїздка до Бельгії, медогляд та...мовчання. Здавалося б, переїзд Миколи Кухаревича до іншої країни відбудеться у найближчий місяць, але. Офіційно про трансфер не оголошено досі. А чи буде він взагалі?

До того ж, агент футболіста наголосив, що жодної пропозицї від "Андерлехта" він не отримував, хоча присутності скаутів на грі не заперечує. А як же відео та фото з Бельгії? Зварич точно досі офіційний представник Кухаревича? Здається, агент сумнівається й сам. Прочитайте інтерв'ю на Sport. ua. Максимально дивна історія.

Пан Ярослав говорить про інтерес бельгійського "Левена" та "Зальцбурга" із Австрії. Крім того, зазначає: представники останніх навіть говорили з 19-річним нападником у його присутності.

Здається, ця історія може закінчитися якось сумно та невесело для всіх. Чи не зарано Козловський захотів відпустити такого юного футболіста за кордон? Плачевна ситуація зі Шведом не навчила нікого?

Тепер ще й сам футболіст, за словами деяких ЗМІ, сумнівається у переході до "Андерлехта" цьогоріч, бо вважає, що мовний бар'єр завадить адаптації. Григорій Козловський же зазначає, що нападника заберуть до Бельгії лише влітку. Занадто мало офіційної інформації, занадто багато тупих інсайдів!

Як на мене, так різко переходити за кордон - зарано. Особливо, якщо гравець і сам має сумніви. Проте я не футбольний експерт і, тим паче, не спеціаліст цієї сфери, аби радити щось. Внутрішня кухня для мене залишається закритою. Оперуюся лише фактами, котрі знайшла у ЗМІ.

Ось так звичайний хлопчик з Рівненщини за лічені місяці став об'єктом уваги багатьох ЗМІ. Мені здається, у певний період його було навіть забагато. Юному хлопцеві так легко й зірку спіймати після сказаного в пресі.

У Кухаревича є все для того, аби стати дійсно топ футболістом. Тим самим "галицьким Левандовскі" чи "другим Яремчуком", як його вже охрестили українські медіа. Головне - у це міжсезоння прийняти правильне рішення. Без емоцій. Без тиску. Без сторонніх розмов.

За матеріалами інтернет-ресурсів,

Фото з відкритих джерел та акаунта Миколи Кухревича в "Instagram"