Tribuna/Футбол/Блоги/legionnaires+/Ліміт на легіонерів. Як у наших конкурентів?

Ліміт на легіонерів. Як у наших конкурентів?

Починаючи із сезону 07/08, в Українській Прем’єр-Лізі діє ліміт на легіонерів, при якому одночасно на полі може знаходитися не більше 7 легіонерів. Питання про ліміт на легіонерів в нашому чемпіонаті піднімається майже після кожного сезону...

Блог — legionnaires+
Автор — samolich
16 марта 2019, 19:58
11
Ліміт на легіонерів. Як у наших конкурентів?

Починаючи із сезону 07/08, в Українській Прем’єр-Лізі діє ліміт на легіонерів, при якому одночасно на полі може знаходитися не більше 7 легіонерів. Питання про ліміт на легіонерів в нашому чемпіонаті піднімається майже після кожного сезону. Противники ліміту стверджують, що це можливість протистояти заселенню низькосортних легіонерів, та відкриває дорогу до основного складу вихованям клубів. Прихильники говорять що скасування ліміту змусить українських футболістів прогресувати швидше та позбавить їх "тепличних умов", коли тренери змушені випускати на поле мінімум чотирьох українців. Отож дізнаємося як справи із лімітом в конкурентів та сусідів нашого чемпіонату.

Португальський чемпіонат для багатьох є прикладом того, як необхідно шукати та продавати гравців. Цього сезону клуби Прімейра-Ліги сумарно отримали 309 млн. € від продажу футболістів (витратили 106). 63% гравців Прімейра-Ліги - легіонери, один із найвищих показників у Європі. Ліміту подібного українському, тут немає, на полі може знаходитись навіть 11 легіонерів. Але тут існує заявка на сезон, максимальний розмір заявки: 53 гравці (для клубів що не мають команди Б), 61 (для клубів що мають команду Б). Для основної команди що виступає у Прімейра-лізі та команди Б, яка виступає у нижчому дивізіоні формується спільна заявка. Мінімум 8 футболістів у заявці повинні бути підготовлені асоціацією для клубів без команди Б, та мінімум 10 гравців, для клубів що мають команду Б. До заявки може бути внесено максимум 33 гравці старше 23 років та не більше  3 гравців, орендованих у клубів що виступають у Прімейра-лізі.

 

Росія, у нашого недружнього сусіда, ліміт схожий до українського, відрізняється лише тим що на полі одночасно може знаходитися 6 легіонерів, варто відзначити що легіонерами не вважаються футболісти з Білорусі, Вірменії та Казахстану. Проте в РФПЛ планується зміна ліміту, при якому кількість легіонерів на полі не буде обмежуватися, але до заявки на сезон можна буде внести 10 легіонерів та 15 росіян (білорусів, казахів, вірмен). Поки що невідомо чи це буде стосуватися футболістів чий вік не перевищує 20 років.

Бельгійський чемпіонат, в якому грає чимало українців (7) не має обмежень щодо кількості іноземних футболістів як на полі, так і у заявці на сезон. Але у заявці на матч повинно перебувати не менше 6 вихованів бельгійського футболу та не більше трьох орендованих бельгійців (до легіонерів це правило не застосовується). Відсоток легіонерів у чемпіонаті становить 61% (для порівняння в Україні - 25%), особливо багато тут африканських футболістів (Сенегал - 15, ДР Конго - 11, Гана - 11, Малі - 7). Цього сезону клуби Жупіле Про Ліги вже на продажі гравців заробили 151 млн.€ і це ще не межа, в найближчих сезонах ця сума може значно зрости. 

 

Туреччина, місце де також виступає чимало українців, але ще більше тут збитих льотчиків, які незагравши у ТОП-чемпіонаті, або ж через свій поважний вік їдуть догравати та косити чималі гроші до Стамбулу, та інших турецьких міст. Заявка на сезон має такі обмеження: макс. розмір заявки: 28 гравців, не більше 3 воротарів, максимальна кількість легіонерів у заявці на сезон – 14, не менше 8 вихованців асоціації, з яких мінімум 4 вихованці клубу (провели у клубі мінімум 3 сезони у віці з 15 до 21 року) та не менше одного турецького воротаря у заявці. Що до заявкина матч, то там повинно перебувати не більше 12 легіонерів (обмежень щодо кількості легіонерів на полі немає) і мінімум один турецький голкіпер. 50% гравів суперліги є легіонерами, найбільше із Бразилії - 23, Франції - 15, Португалії, Нігерії - по 12, Сенегалу - 14.

Голландський футбол зараз на підйомі. А як там з лімітом? А там ліміту немає. Заявки на сезон немає. Можуть грати усі футболісти що перебувають на контракті у клубі. Обмеженням є лише (УВАГА!) річна заробітна плата гравів без паспорту ЄС, яка повинна бути мінімум 194 тис.€ (без бонусів). Цікавий пункт, чи не так? Також не більше 2 гравців можуть виступати за основну та резервну (команду Б) протягом одного тижня (окрім футболістів до 23 років), і заявка на матч Ередивізії влючає аж 12 запасних. Голландія дуже багата на футбольні таланти, тому тут як правило команди заробляють в основному на продажі саме голландів (відмінність від Бельгії та Португалії), легіонерів тут 39%.

Австрія теж є дуже відкритою для іноземців. Як такого ліміту тут не існує, на молі може перебувати необмежена кількість легіонерів. Обмеженням є лиш максимум 7 футболістів без паспорту ЄС у заявці на сезон. Частка легіонерів у Австрійський Бундеслізі нижча ніж у вищезгаданих лігах та становить 29%, лідериза кількістю хорвати та німці по 8, бразильці та серби по 7.

 

Давайте також заглянемо що там у сусідів. У білорусів одночасно на полі може знаходитися 5 легіонерів. В Угорщиніде виступає 16 українців, одночасно на полі може бути не більше 5 гравів без паспорту ЄС, а у заяві на сезон кількість легіонерів обмежена - 10. У Румунії мінімум 5 вихованців румунського футболу повинні знаходитися у заявці, а на полі не більше 5 граців не з ЄС. Польська Екстракласа дозволяє перебувати на полі одночасно не більше 2 гравцям без паспорту ЄС, там також діє система бонусів за використання польських футболістів до 21 року, три найкращі клуби отримують в кінці сезону від 150 до 350 тис.Є. Підсумовуючи давайте подивимося в якому чемпіонаті частка легіонерів є найбільшою: Англійська Прем'єр Ліга - 67%, Португольська Прімейра-ЛІга - 63%, Гібралтар Прем'єр Ліга - 63%, КІпр Перший Дивізіон - 62%, і замикає топ-5 Бельгійська Жупіле 61%.

Отже, як Ви вважаєте ліміт на легіонерів в нашому чемпіонаті потребує змін чи в наших реаліях щось змінювати не на часі?

Другие посты блога

Все посты