Tribuna/Футбол/Блоги/legionnaires+/ПЕРШІ ЛЕГІОНЕРИ ЧУ

ПЕРШІ ЛЕГІОНЕРИ ЧУ

У перші роки української незалежності іноземців в українських клубах було вкрай мало. І то, всі вони були вихідцями з країн колишнього СРСР, ніхто цих футболістів як легіонерів не сприймав. Та й взагалі, складно визначити чи були легіонерами у перших чемпіонатах уродженець російського Санкт-Петербурга Олег Саленко, народжені в Казахстані етнічні українці Євген Яровенко і Костянтин Павлюченко. Ще важче ситуація з Абхазією - Ахрік Цвейба. У 1992-му капітан «Динамо» встиг зіграти один матч в складі збірної України, потім виступав в товариських матчах за Грузію, команду невизнаної Абха...

Блог — legionnaires+
Автор — samolich
29 декабря 2017, 19:59
2
ПЕРШІ ЛЕГІОНЕРИ ЧУ

У перші роки української незалежності іноземців в українських клубах було вкрай мало. І то, всі вони були вихідцями з країн колишнього СРСР, ніхто цих футболістів як легіонерів не сприймав. Та й взагалі, складно  визначити чи були легіонерами у перших чемпіонатах уродженець російського Санкт-Петербурга Олег Саленко, народжені в Казахстані етнічні українці Євген Яровенко і Костянтин Павлюченко. Ще важче ситуація з Абхазією - Ахрік Цвейба. У 1992-му капітан "Динамо" встиг зіграти один матч в складі збірної України, потім виступав в товариських матчах за Грузію, команду невизнаної Абхазії і врешті-решт на офіційному рівні засвітився як гравець збірної Росії.

Перший легіонер із далекого зарубіжжя з'явився в Україні навесні 1995-го. За рекомендацією Валерія Лобановського, який тоді очолював збірну Кувейту, в "Динамо" тоді потрапив кувейтець Насер Аль-Сюгі.  В матчі проти "Миколаєва" футболіст дебютував у ЧУ. Київський клуб запропонував гравцеві довгостроковий контракт, але його колишній клуб погодився лише на оренду футболіста за 500 тис. доларів,  динамівців такі умови арабського клубу не влаштували, і Аль-Сюгі повернувся до Кувейту.

Але першим легіонером далекого зарубіжжя, який затримався у чемпіонаті України, все ж став німець. Німецький тренер Бернд Штанге привіз у "Дніпро" свого земляка Андреаса Зассе, який був відомий своєю схильністю до алкоголю. Дебютував він 24 травня 1995 року, у Тернополі. Нова атмосфера припала Зассену до душі — його захоплення алкогольними напоями вийшло  на новий рівень. Як зазначав один з гравців «Дніпра» того часу:

"Андреас часто казав, що мав би народитися не в Німеччині, а саме в Україні."

Однак терпіти його витівки ніхто не збирався і Андреасу довелося шукати нову команду. У наступному сезоні за дніпряни поповнилися Луїсом Емерсоном, який став першим бразильцем в чемпіонаті України. Всього за «Дніпро» він зіграв в 14 матчах, в яких забив 7 м'ячів. І перейшов у німецький "Санкт-Паулі, де теж на довго не затримався, і до кінця кар'єри пограв ще у 11 клубах.

У сезоні 1995/1996 перший легіонер з'явився і у Першій лізі. Тоді там виступала полтавська "Ворскла" і, з'явився перший в історії нашого футболу американець - Луїс Бербарі . Всього у складі «Ворскли» Бербарі провів 23 матчі, двічі відзначившись у воротах суперників. Тривалий час українськими інтернет-ресурсами ширилася інформація, що під час зимової перерви на оглядини до Полтави приїздив і брат Луїса — Нік, однак до підписання контракту справа не дійшла. Це спростував сам Бербарі у одному з інтерв'ю в лютому 2014 року, зазначивши, що його брат приїздив до нього у гості й провів декілька тренувань з «Ворсклою», не перебуваючи на офіційному перегляді. Восени 1996 року, коли полтавці вперше вийшли в елітний дивізіон, Бербарі в команді вже не було. Зате грав за команду болгарин Велин Кефаль. Через рік, коли "Ворскла" отримала право дебютувати в єврокубках, команду поповнили ще два представника Болгарії - Ібрям Даїламі і Йордан Петков і нігерійський нападник Даніель Нджоку.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты