Tribuna/Футбол/Блоги/Лаудруп розкаже/Турецька Суперліга 2020/2021: середина шляху

Турецька Суперліга 2020/2021: середина шляху

Проміжні підсумки першої половини сезону та гучні зимові трансфери

Автор — Mykyta Lunin
27 января 2021, 17:01
7
Турецька Суперліга 2020/2021: середина шляху

Днями всі команди Суперліги провели свій 20-й матч цього сезону в чемпіонаті, отже, так зване перше коло завершилося, тому можна взятися за улюблену справу користувачів соцмереж – підбити певні підсумки. Також розглянемо найцікавіші зимові трансфери.

Почнемо з лідерів. Тут майже без несподіванок – "Бешикташ" посідає першу сходинку, на два очки від нього відстає "Фенербахче". "Галатасарай" іде третім, зате поки має найкращу оборону (лише 17 пропущених), незважаючи на тривалу відсутність через важку травму основного голкіпера й лідера команди Фернандо Муслери.

Виступ чинного чемпіона "Істанбула Башакшехіра" (15-те місце) сміливо можна назвати головним провалом першого кола. Керівництво запевняє в цілковитій підтримці тренера Окана Бурука, проте перемога над "Манчестер Юнайтед" у груповому турнірі Ліги Чемпіонів наразі лишається єдиним світлим спогадом першої половини сезону. Що ж, попереду ще 20 матчів у Суперлізі, тож часу на виправлення становища вдосталь. Новачки Суперліги "Хатайспор" та "Карагюмрюк", попри кілька розгромних поразок, комфортно почуваються в середині таблиці (7-ме та 8-ме місце відповідно), а ось іще один дебютант – "Ерзурум ББ" – поки передостанній. Головним сюрпризом, безперечно, є четверта сходинка "Газіантепа", який у новому році вже встиг змінити тренера. До речі, щодо тренерських відставок та призначень. Їх протягом першого кола відбулося немало. Деякі клуби навіть встигли змінити кількох наставників. Серед найбільш відомих втратили роботу хорвати Просінечкі ("Денізліспор") та Томас ("Різеспор"), англієць Едді Ньютон ("Трабзонспор"), турецький бразилець Мерт Нобре ("Генчлебірлігі"), румун Шумудіке ("Газіантеп"). "Денізліспор" після відставки Просінечкі змінив уже кількох наставників, але не допомогло – команда досі перебуває на самому дні турнірної таблиці. Шумудіке майже відразу прийняв "Різеспор". "Газіантеп" очолив відомий у минулому гравець збірної Португалії, а нині тренер-мандрівник Рікарду Са Пінту. Окрім низки португальських клубів, він встиг попрацювати у Греції, Сербії, Бельгії, Польщі, Саудівській Аравії й навіть Бразилії. Турецький клуб став 13-м у його тренерській кар'єрі.

Головним трансфером серед тренерів став Дан Петреску. Його підписав "Кайсеріспор", який бореться за виживання в Суперлізі. Румунський фахівець також у минулому був дуже відомим гравцем. Як тренер прославився не тільки регулярними переїздами (це вже 15-й клуб), а й такими ж регулярними скандалами. Попри це, на батьківщині він вважається одним із найуспішніших сучасних наставників, адже тричі поспіль приводив до чемпіонства ЧФР, а раніше ставав чемпіоном ще й з "Унірею". За словами Петреску, пристати на пропозицію "Кайсеріспора" його переконав співвітчизник Шумудіке. У турецькому клубі перед ним поставлено непросте завдання – зберегти прописку у вищому дивізіоні. Початок вийшов неоднозначним – дві поразки (від "Фенербахче" та "Газіантепа") та перемога над чинним чемпіоном. Наразі команда посідає 17-ту сходинку.

Що ж до трансферів гравців, то тут, як і під час літнього вікна, поки немає рівних "Фенербахче". Месут Озіл перейшов у статусі вільного агента, контракт – на 3,5 роки. Якщо суперталановитий хавбек ще не забув, як грати у футбол, адже в першій половині сезону навіть не потрапив до заявки "Арсенала", то може стати головною зіркою Суперліги. Цікаво, що Озіл погодився на суттєве зниження зарплати. Отримувати її, за умовами контракту, він почне лише влітку. Знаючи характер німецького гравця, до літа він може особливо й не напружуватися.

Вирішили у клубі підсилити й оборону. З кіпрського "Аполлона" підписали захисника збірної Угорщини Аттілу Салаї. До того ж найближчим часом готуються придбати універсала з Чемпіоншипа Брайта Осаї-Самуеля. Цього сезону він виходив у "Квінз Парк Рейнджерс" майже на всіх позиціях, окрім воротарської. Цікаво, де саме його збирається використовувати наставник "Фенера" Ерол Булут.

Також точаться чутки щодо малійського бомбардира "Порту" Марега. З одного боку, це дивно, зважаючи на кількість нападників у команді, з іншого – оптимального поєднання в атаці Ерол Булут поки так і не знайшов. Головна надія тренера – Мбвана Саматта – виходив на різних позиціях в атакувальній лінії, забивши при цьому лише 4 голи. Стільки ж у двох інших форвардів – Тіама та ветерана Сіссе. Очевидно, це не той результат, на який розраховувало керівництво. Варто нагадати, що яскраво почав Перотті, але отримав ушкодження. Термінів його повернення до гри поки не називають.

"Галатасарай", який провів літнє трансферне вікно без гучних підписань, так само поки діє й узимку. В англійського "Брентфорда" орендували нападника турецької молодіжки Ібрагима Дервісоглу, а в "Монако" – старого знайомого Генрі Оньєкуру (вже втретє). Поки травмований Радамель Фалькао, справно забиває Мбає Дьянь (9 голів). Але головною новиною для вболівальників "левів", безумовно, стало повернення після перелому ноги уругвайського голкіпера Фернандо Муслери.

"Бешикташ" мав великі сподівання на єврокубковий сезон, однак швидко вилетів спочатку з Ліги Чемпіонів, а потім і з Ліги Європи. Це допомогло команді зосередитися на внутрішній першості. Наставнику Сергену Ялчину, хоч і не відразу, вдалося налагодити гру й впевнено очолити турнірну таблицю. Нарешті заграв канадський форвард Кайл Ларін (12 голів), звично високий рівень демонструє Венсан Абубакар (11 голів). Добре вписався у склад Бернард Менса. З огляду на все це, у трансферах немає необхідності. Головне питання: чи вистачить сил на довгу дистанцію?

Не можу не звернути уваги на ще один гучний трансфер. З Туманного альбіону до Туреччини переїхав не лише Озіл. Всі ж пам'ятають сенсаційний "Лестер" 2016-го? А чи всі пам'ятають одного з творців того успіху – Денні Дрінквотера? Півзахисник тоді провів кілька дуже сильних сезонів, зіграв три матчі за збірну Англії, у 2017 році перейшов до Челсі і... все. У Лондоні у гравця не пішло, потім були провальні оренди до "Бернлі" та "Астон Вілли", алкоголь, нічні клуби, бійки. Наступна зупинка Дрінквотера – "Касимпаша" (12-те місце). Чи вдасться перезапустити кар'єру? Шанси мізерні, відверто кажучи.

На завершення хочеться нагадати про успішну гру Артема Кравця (7 голів), попри те, що його "Коньяспор" лише 16-й і, скоріш за все, боротиметься за виживання. Євро-2020, яке перенесли на цей рік, напевно є головним стимулом для українського нападника. До речі, ще один аутсайдер – "Анкарагюджю" – після оренди Жерсона Родрігеша минулого сезону зараз нібито цікавиться іншим динамівцем – Денисом Гармашем. Нагадаю, що трансферне вікно в Туреччині закривається 1 лютого, тож часу на роздуми не так уже й багато.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов