Tribuna/Футбол/Блоги/Лаудруп розкаже/Турецька Суперліга 2020/2021: хто найкраще попрацював на трансферному ринку та чого чекати від нового сезону

Турецька Суперліга 2020/2021: хто найкраще попрацював на трансферному ринку та чого чекати від нового сезону

Автор — Mykyta Lunin
6 октября 2020, 18:30
11
Турецька Суперліга 2020/2021: хто найкраще попрацював на трансферному ринку та чого чекати від нового сезону

Нарешті закрилося трансферне вікно, тому пропоную підбити підсумки осінньої кампанії, паралельно згадавши про перші тури Суперліги та виступи турецьких клубів у єврокубках. Із оглядом серпневих трансферів можна ознайомитися тут. Незважаючи на те, що в єврокубках лише розпочинається все найцікавіше, можна впевнено говорити про несподіваний провал турецьких клубів. У групових турнірах Ліги Чемпіонів та Ліги Європи залишилося лише по одному представникові Туреччини, причому це команди, які потрапили туди автоматично, не граючи матчі кваліфікації. І якщо "Сівасспору" відверто пощастило з жеребкуванням, то для "Башакшехіра" хоча б кілька зароблених балів будуть за щастя.

У Суперлізі справи чинного чемпіона поки також кепські. Перше зароблене очко лише в четвертому турі, жодного забитого м’яча та шість пропущених змушують замислится керівництво клубу. Втім, варто дочекатися перших матчів групового турніру ЛЧ, раптом Окан Бурук підготував для футбольної Європи якийсь сюрприз.

Щодо трансферів, то тут протягом вересня-початку жовтня відбулося багато цікавого. "Істанбул Башакшехір" підсилив оборону правим захисником Рафаелем, який колись грав за "Манчестер Юнайтед", а останнім часом випав з основи "Ліона", й лівим – Болінголі-Мбомбо із "Селтіка" (очевидно, страхуватиме Хасана Алі Калдирима). Також новачки з'явились і в середній лінії: досвідчений бельгієць Насер Шадлі з "Монако" (у минулому сезоні грав в оренді за "Андерлехт"), гравець збірної Туреччини Деніз Тюрюч, який став зайвим у "Фенербахче", та старий знайомий українських уболівальників Жуліано. Бразильця підписали буквально в останні години перед закриттям трансферного вікна. Він свого часу вже пограв у Суперлізі за той-таки "Фенербахче", а два попередніх сезони виступав за "Аль-Наср" у Саудівській Аравії.

Безумовно, найгучніше на трансферному ринку заявив про себе "Фенербахче". До потужних літніх придбань восени додалися Марсель Тіссеран із "Вольфсбурга", Назім Сангаре з "Антальяспора", Мбвана Самата з "Астон Вілли" (як бачимо, 7 голів "Ліверпулю" забивають і без нього) та вільний агент Папіс Сіссе, один із найкращих бомбардирів Суперліги минулого сезону у складі "Аланьяспора".

Також в останній день трансферів до команди долучилися Дімітріс Пелкас із ПАОКа, Кемаль Адемі з "Базеля" та Дієго Перротті з "Роми". Попри те, що клуб втратив лідера Ведата Мурікі, який перейшов до "Лаціо", посилення надпотужне, фактично цілий новий склад. Тепер Ерол Булут має серйозне завдання зліпити з цих зірок конкурентоспроможну команду. Приємний клопіт, чесно кажучи. З огляду на те, що "Фенер" цього сезону не обтяжений єврокубками, чи варто говорити, хто наразі головний претендент на чемпіонство?

Інший стамбульський гранд – "Бешикташ" – із тріском провалився в Європі, спочатку вилетівши в кваліфікації Ліги Чемпіонів від ПАОКа, а потім і в Лізі Європи – від "Ріу Аве". Проте клуб також непогано попрацював на трансферному ринку. Серед інших придбань, варто відзначити добре знайомого місцевим фанам камерунця Венсана Абубакара з "Порту" та алжирця Рашида Геззаля з "Лестера". Команда просто змушена поборотися за чемпіонство, аби хоч якось компенсувати єврокубкові невдачі. Провального виступу в Суперлізі легендарному Сергену Ялчину керівництво вже точно не пробачить.

"Галатасарай" також безславно залишив Лігу Європи, поступившись "Рейнджерс" на чолі зі Стівеном Джеррардом. На трансферному ринку команда виступила досить скромно, відзначити можна хіба що перехід Огенекаро Етебо зі "Сток Сіті". Минулорічний фіналіст Кубку Туреччини "Аланьяспор" програв у Лізі Європи "Русенборгу", проте в чемпіонаті після чотирьох турів несподівано посідає перше місце, здобувши три перемоги й пропустивши лише один гол. Протягом вересня команда придбала досвідченого захисника Франсуа Мубандже та відомого прихильникам серії А форварда Хума Бабакара. Що ж, цікаво буде спостерігати, чи вистачить запалу на весь сезон.

Очолюваний англійцем Ньютоном "Трабзонспор", нагадаю, пропускає цей єврокубковий сезон. Тут увагу привертають передусім переходи Беніка Афобе зі "Сток Сіті", Льюїса Бейкера з "Челсі" (минулий сезон провів у дюссельдорфській "Фортуні") та Фуссені Діабате з "Лестера".

Усі ці команди вже зосереджені лише на внутрішніх турнірах, отже, саме їх ризикну назвати головними претендентами на боротьбу за найвищі місця в таблиці. Варто відзначити також активність на трансферному ринку новачків Суперліги. Наприклад, "Карагюмрюк" підписав ветеранів Лукаса Білью, Джиммі Дурмаза та Мевлюта Ердінча, а "Хатайспор" – Маме Бірама Діуфа та марокканського голкіпера Муніра.

Також не можна оминути й повернення до Суперліги Артема Кравця. Ширилися чутки, що українець мав пропозиції від 7 турецьких клубів, проте в підсумку обрав "Коньяспор". Що ж, бажаю Артемові якомога більше голів та повернення до лав національної збірної. А всім іншим гравцям бажаю, щоб їх зустрічали в нових клубах так, як Кевіна Міральяса в "Газіантепі".

Інші цікаві трансфери: Мануел Фернандеш "Краснодар" – "Кайсеріспор" Азіз Бехіч "Істанбул Башакшехір" – "Кайсеріспор" Нуа Діко "Халл Сіті" – "Газіантеп" Енцо Роко "Бешикташ" – "Карагюмрюк" Сідні Сем "Альтах" – "Антальяспор" Налдо "Еспаньйол" – "Антальяспор" Звонімір Шарлія ЦСКА М – "Анкарагюджю" Годфред Донса "Болонья" – "Різеспор" Костел Пантілімон "Ноттінгем Форест" – "Денізліспор" Феде Варела "Лас-Пальмас" – "Денізліспор" Невен Суботич "Уніон" – "Денізліспор" Балаж Медьєрі "Атромітос" – "Гезтепе" Олареванджу Кайоде "Шахтар" – "Сівасспор" Фесаль Фажр "Гетафе" – "Сівасспор" Бенджамін Тетте "Спарта" – "Єні Малатьяспор" Семіх Кая "Спарта" – "Єні Малатьяспор" Адем Бююк "Галатасарай" – "Єні Малатьяспор" Воллес "Лаціо" – "Єні Малатьяспор" Гекхан Торе "Єні Малатьяспор" – "Бешикташ" Армін Ходжич МОЛ "Фехервар" – "Касимпаша"