Tribuna/Футбол/Блоги/Лаудруп розкаже/Серпневі трансфери в Суперлізі: гучні повернення та активний «Фенербахче»

Серпневі трансфери в Суперлізі: гучні повернення та активний «Фенербахче»

Огляд найцікавіших трансферів у чемпіонаті Туреччини

Автор — Mykyta Lunin
31 августа 2020, 09:33
1
Серпневі трансфери в Суперлізі: гучні повернення та активний «Фенербахче»

Наприкінці липня Турецька футбольна федерація вирішила, що жоден клуб не вилітає із Суперліги, тобто всі 18 учасників минулого сезону залишаються й на 2020/2021, а три команди з першої ліги до них долучаються. Що ж, 21 клуб у вищому дивізіоні – це досить незвично. Але що більше команд, то більше гучних трансферів.

Нагадаю, що трансферне вікно відкрите до 5 жовтня, тож кілька гучних угод іще точно буде підписано. Поки ж оглянемо серпневі трансфери. Почнемо з двох гучних переходів, які в Туреччині називають "поверненням додому".

Арда Туран перебував у системі "Галатасараю" з 12 років, став у складі клубу суперзіркою. Про його подальшу кар’єру всім відомо. Якби не складний характер, вона могла би бути набагато яскравішою. Взимку Туран достроково розірвав орендну угоду з "Башакшехіром", втративши шанс виграти чемпіонство. Влітку завершився контракт із "Барселоною", отже, до "Галатасараю" він прийшов як вільний агент. Варто відзначити, що проти цього трансфера виступив президент клубу, проте наставнику Фатіху Теріму вдалося переконати керівництво.

"Я думаю, що клуб має прийняти його, адже він вихованець "Галатасараю" й заслуговує на другий шанс. "Галатасарай" ніколи не кидає своїх вихованців", – наголосив тренер.

Ерола Булута, народженого в Німеччині, вважають своїм у "Фенербахче", адже сам там він провів свої найкращі роки, будучи гравцем. Минулого сезону його "Аланьяспор" демонстрував цікавий футбол, дійшовши до фіналу Кубку. Вболівальники "Фенера" не приховують, що саме цього фахівця очікували побачити на тренерському містку своєї команди.

Саме "Фенербахче" поки виявляє найбільшу активність на трансферному ринку. Клуб провів провальний сезон, не потрапивши до єврокубків, тому перед гравцями й тренерським штабом поставлені найвищі завдання. Підписані двоє ветеранів із "Трабзонспора" – Хосе Соса та Філіп Новак, гравці "Бешикташу" Гекхан Генул та Джанер Еркін (обидва раніше вже виступали за "Фенер", Еннер Валенсія з УНАЛ "Тігрес", Маурісіо Лемос із "Лас-Пальмаса", Маме Тіам із "Касимпаші", Мерт Хакан Яндаш із "Сівасспора", Сінан Гюмюш із "Дженоа" (минулого сезону грав в оренді за "Антальяспор"), а також 21-річний Ісмаїл Юксек і 18-річний Бариш Сунгур із третьолігових "Буджаспора" та "Голджукспора". Майже в усіх новачків завершились угоди з попередніми клубами, тому стамбульський гранд отримав їх безкоштовно. Заплатити довелося лише за Лемоса та двох юних талантів.

Інші стамбульські гранди поки не такі активні на трансферному ринку. "Бешикташ", який уже встиг програти у кваліфікації Ліги Чемпіонів ПАОКу, підписав Бернарда Менса з "Кайсеріспора" й двох півзахисників "Аланьяспора" – Велінтона та Фабріса Нсакала. "Галатасарай" придбав у "Селтика" норвежця Омара Елабделлауе, а також представників місцевої першості  – Емре Килинча із "Сівасспора" та Огулджана Чаглаяна з "Різеспора".

Чемпіон "Істанбул Башакшехір" поки більше зосереджений на збереженні складу – продовжили контракти з Мартіном Шкртелом та Мехметом Топалом. Пішли з команди Гаель Кліши (на його місце взяли Хасана Алі Калдирима з "Фенербахче"), Робіньйо, Гекхан Інлер та Ельєро Елія. Азубіке Окечукву з єгипетського "Парамайдз" уже грав за клуб у першій половині минулого сезону, тепер його підписали на постійній основі.

Одноклубником Миколи Морозюка в "Різеспорі" буде Лоїк Ремі. Французькому форварду вже 33, в його активі 30 матчів за національну збірну та кілька яскравих сезонів у найкращих європейських лігах. Що ж, потенційна зірка Суперліги 2020/2021.

Активні на трансферному ринку й новачки Суперліги. І якщо "Хатайспор" поки бере лише місцевих гравців, то у списках двох інших команд є відомі легіонери. "Карагюмрюк" підписав двох ветеранів, які провели минулий сезон в італійському СПАЛ – боснійця Зукановича та ексголкіпера збірної Італії Вівіано. Серед трансферів "Ерзурума ББ" варто відзначити камерунського захисника Адольфа Тейку із "Сошо". Агов, фани УПЛ, пам’ятаєте його вкидання з-за бокової?

Також українських вболівальників можуть зацікавити переходи нігерійця Брауна Ідеє з грецького "Аріса" до "Гезтепе" та бразильця Андре (так, того самого, йому вже 30) з "Греміо" до "Газіантепа".

Серед тренерських призначень варто виділити Роберта Просінечкі, якому, судячи з усього, сподобалося в Туреччині. Гра "Кайсеріспора" під його керівництвом помітно пожвавилася. Цього сезону легендарний хорват тренуватиме "Денізліспор". Знаний турецький фахівець Хамза Хамзаоглу змінив "Генчлербірлігі" на "Єні Малатьяспор". У клубі з Анкари його місце займе відомий у минулому гравець Мерт Нобре. "Трабзонспор" очолив англієць Едді Ньютон, який із лютого працював у тренерському штабі команди.   

Інші цікаві трансфери:

Нурі Шахін "Вердер" – "Антальяспор"

Макс Градель "Тулуза" – "Сівасспор"

Матіас Йоханссон "Панатінаїкос" – "Генчлербірлігі"

Андерс Трондсен "Русенборг" – "Трабзонспор"

Стівен Пласа "Вальядолід" – "Трабзонспор"

Ібрагім Шехич "Ерзурум ББ" – "Коньяспор"

Кристіан Куева "Пачука" – "Єні Малатьяспор"

Арвідас Новіковас "Легія" – "Ерзурум ББ"

Лучшее в блогах
Больше интересных постов