Tribuna/Футбол/Блоги/Лаудруп розкаже/«Пластикова перемога»: підсумки Суперліги 2019/2020

«Пластикова перемога»: підсумки Суперліги 2019/2020

Підсумки футбольного сезону в Туреччині

Автор — Mykyta Lunin
27 июля 2020, 12:30
4
«Пластикова перемога»: підсумки Суперліги 2019/2020

Днями в Туреччині відбувся останній тур чемпіонату, отже, можемо підбити певні підсумки.

"Пластикова перемога пластикової команди", "Вітаю всіх 10 уболівальників" – такі коментарі писали турецькі фани під новиною про те, що "Істанбул Башакшехір" оформив чемпіонство за один тур до завершення першості. Місцеві ставляться до клубу як до чергового мішка з грошима, штучного утворення без історії й традицій. Можливо, успішні виступи в матчах Ліги Європи цього сезону та Ліги Чемпіонів наступного дещо змінять ставлення до команди.

У єврокубковій зоні обійшлося практично без сюрпризів. "Трабзонспор", який посів друге місце, дискваліфікований на наступний єврокубковий сезон через порушення фінансового фейрплей, тому до кваліфікації ЛЧ потрапляє клуб із третьої сходинки. Це місце в останніх турах буквально вигриз іменитий "Бешикташ", що тривалий час узагалі йшов поза першою п’ятіркою. У Лізі Європи зіграють "Сівасспор", "Аланьяспор" та "Галатасарай", який посів провальне шосте місце. "Фенербахче" взагалі лише сьомий, отже, зосередиться на внутрішніх змаганнях.

Три клуби, які набрали однакову кількість очок – 32, залишили вищий дивізіон. Це "Кайсеріспор", "Анкарагюджю" та "Єні Малатьяспор". Їх у Суперлізі замінять "Хатайспор", "Ерзурум ББ" та переможець фіналу плейоф "Аданадемірспор" – "Карагюмрюк". "Бурсаспор" Селезньова програв у півфіналі й наступний сезон знову проведе в першій лізі.

Найкращим бомбардиром став форвард "Трабзонспора" Александер Серлот , який забив 24 голи, обігнавши досвідченого Папіса Сіссе з "Аланьяспора" (22 голи). Термін річної оренди норвежця спливає, тому він поки повертається до "Кристал Пелес". Очевидно, що буде немало охочих придбати нападника. Цілком імовірно, що англійський клуб залишить його в себе, з огляду на серйозні проблеми в атаці. Третій у списку голеадорів із 17 м’ячами – добре відомий українським уболівальникам Адіс Яхович, який виступає за "Антальяспор".

Завершили ігрову кар’єру 39-річний Емре Белозоглу ("Фенербахче") та 35-річний Сельчук Інан ("Галатасарай"). А ось іще один ветеран, Бурак Їлмаз із "Бешікташа", залишає Суперлігу. Він уже підписав контракт із французьким "Ліллем", де має замінити Віктора Осімхена. Що ж, непогано для 35-річного гравця.

29 липня на "Олімпійському стадіоні Ататюрка" у Стамбулі відбудеться фінал національного Кубку, в якому зійдуться "Трабзонспор" та "Аланьяспор". Для перших перемога може стати утішливим призом, другим – забезпечити місце у групі ЛЄ, адже нинішня позиція відправляє їх лише до третього кваліфікаційного раунду. Чия мотивація серйозніша – побачимо вже завтра.

Ну й кілька слів про українців. Артем Кравець під кінець сезону набрав дуже пристойну форму, багато забивав, проте це не допомогло – його "Кайсеріспор" останній у турнірній таблиці. Результат форварда – 8 голів у 19 поєдинках. Навряд чи Артем погодиться на нижчий дивізіон, адже може посилити будь-якого турецького середняка, навіть із претензією на єврокубки. "Різеспор" із трьома українськими легіонерами у складі зумів зачепитися за рятівну 15-ту сходинку. Микола Морозюк провів 25 матчів, голів не забивав, отримав 8 жовтих карток та одну червону. Словом, не здивував. Місцеві вболівальники його люблять, він має ще рік контракту з опцією продовження на рік, тому можна сказати, що турецький етап кар’єри Миколи складається якнайкраще. Денис Гармаш за половину сезону виходив у 14 матчах, не зігравши в жодному всі 90 хвилин, проте встиг відзначитися у воротах суперників тричі, отримавши лише одне попередження. Термін оренди сплив, є ще 2 роки за контрактом у "Динамо", тож незабаром дізнаємося, чи зацікавлений у співпраці з досвідченим і талановитим, але катастрофічно нестабільним хавом новий наставник киян. Андрій Борячук, орендований із "Шахтаря" – 5 матчів (всі з лави запасних, загалом лише 40 хвилин), 0 голів. Повний провал, що тут ще скажеш. До речі, "Різеспор" наступного сезону тренуватиме відомий ексзахисник збірної Хорватії Степан Томас.

Тож чекаємо на фінали Кубку та плейоф за вихід до Суперліги й стежимо за трансферною кампанією. До нових зустрічей.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов