Tribuna/Футбол/Блоги/Лаудруп розкаже/Стисло про турецьку Суперлігу

Стисло про турецьку Суперлігу

Автор — Mykyta Lunin
11 июля 2020, 23:15
7
Стисло про турецьку Суперлігу

Що ви знаєте про турецьку Суперлігу? Ну, крім того, що там виступає багато українських легіонерів і відомі футболісти їдуть туди догравати й заробляти грубі гроші? Спробую викласти трохи власних спостережень цього сезону.

За що особисто я люблю турецьку першість, то це за надзвичайно відкритий футбол. Іноді складається враження, що команди взагалі відмовилися від оборони, аби тільки забити якомога більше. Це робить чемпіонат видовищним, однак грає злий жарт із турецькими клубами в єврокубках, де після 2000 року, коли "Галатасарай" узяв Кубок УЄФА, якихось помітних успіхів не було.

За 3 тури до завершення цього сезону на чемпіонство претендують два клуби, між якими 4 очки різниці, тому доля трофея може вирішитися вже в наступному турі. Отже, трохи про претендентів, інші клуби та Суперлігу загалом.

У 2000-х чемпіонське звання вигравали лише 4 клуби: 3 стамбульських гранди – "Галатасарай", "Фенербахче" та "Бешикташ" – й одного разу, в 2010-му, "Бурсаспор", який зараз борсається в першому дивізіоні із Селезньовим у складі. Цьогоріч домінування трійки грандів знову буде перерване.

До чемпіонства чимдуж мчить іще один клуб зі Стамбула – "Істанбул Башакшехір". Після переформатування в 2014-му команда регулярно бореться за вихід до єврокубків, а в останні роки – й за чемпіонство. У 2017-му та 2019-му "Башакшехір" брав "срібло". Клуб має потужний, як на місцеву першість, і збалансований склад. На воротах стоїть основний голкіпер національної збірної Мерт Ґюнок, в обороні грають зіркові ветерани Кліши та Шкртел, у півзахисті виділяється боснієць Віща за підтримки ще одного ветерана Мехмета Топала, завершує атаки 35-річний Демба Ба, іноді вистрілює Елія, а на заміни виходить 36-річний Робіньйо (так, той самий, що грав за "Реал" і "Ман Сіті"). Тренує цю банду суперлегенда турецького футболу Окан Бурук. Будучи гравцем, у складі "Галатасарая" він брав Кубок УЄФА, а в збірній – "бронзу" Чемпіонату світу. За 10 років тренерської кар’єри вже встиг попрацювати з майже десятком місцевих команд, з "Акхісаром" виграв Кубок Туреччини у 2018-му (із тим самим Селезньовим у складі). Грає клуб на стадіоні "Башакшехір Фатіх Терім", названому на честь легендарного тренера, який, до речі, досі працює з "Галатасараєм".

На 4 очки від лідера відстає ще один місцевий гранд – "Трабзонспор". У 70-80-ті команда 6 разів брала чемпіонство. Останнім часом періодично потрапляє до єврокубків, але без особливих успіхів. Серед гравців варто відзначити захисників-ветеранів Жоау Перейру та Новака, у півзахисті виблискує добре знайомий українським уболівальникам Хосе Соса, а в атаці свій поки найкращий сезон проводить норвежець Серлот, орендований у "Кристал Пелес". Наразі він другий бомбардир ліги – 21 гол. Також у лінії атаки виділяються африканці Нвакаеме та Екубан. Упродовж сезону клуб розірвав контракти з Деніелом Старріджем через мутнувату історію зі ставками та Джоном Обі Мікелем, адже той відмовлявся тренуватися під час пандемії COVID-19 (чемпіонат тривалий час не призупиняли). Тренує клуб молодий місцевий фахівець Хусейн Чимшир.

Трійка стамбульських грандів претендує лише на Лігу Європи. Цікаво, що за певних обставин жоден із них може туди не потрапити. Посунути їх мають шанс амбітні "Сівасспор", де грав і тимчасово призупинив контракт через травму Сергій Рибалка, та "Аланьяспор" із 35-річним Папісом Сіссе (найкращий бомбардир ліги, 22 голи) та тренером Еролом Булутом, який свого часу трохи пограв за донецький "Металург".

Запеклу боротьбу за виживання продовжують "Кайсеріспор" із Артемом Кравцем (зараз набрав хорошу форму, забиває чи не в кожному матчі) і наставником Робертом Просінечкі (так, той самий рудий хорват) й "Різеспор" із Миколою Морозюком, Денисом Гармашем та Андрієм Борячуком. Останнє місце з мінімальним шансами на порятунок посідає "Анкарагюджю" з орендованим динамівцем Жерсоном Родрігешем.

І ще трохи про зіркових гравців Суперліги. Про декого з них ви, мабуть, уже й забули, але вони й досі запалюють. Наприклад, у "Фенербахче" помітною фігурою є легендарний 39-річний Емре Белозоглу. Багато хто називає його майбутнім тренером "Фенера" та збірної Туреччини. Також варто нагадати такі відомі прізвища: Фалькао, Муслера, Беланда, Фегулі, Сері ("Галатасарай"), Їлмаз, Віда, Ленс, Боатенг, Ляїч ("Бешикташ"), Луїс Густаво, Крузе, Мурікі ("Фенербахче"), Подольскі ("Антальяспор"), Кварежма ("Касимпаша"). Чи не найяскравішим молодим талантом вважається голкіпер "Фенербахче" Алтай Баїндир.

Хто б не став чемпіоном, найбільшим успіхом для нього стане вихід із групи Ліги Чемпіонів. Проте, за моїми прогнозами, цей етап для турецьких команд поки буде недосяжним, не допоможуть навіть нові гучні трансфери зіркових ветеранів. Тож завдання-максимум – поборотися в плейоф Ліги Європи.

Напишіть у коментарях, що сподобалося, що – ні, чого не вистачає, адже це мій перший досвід.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов