Tribuna/Футбол/Блоги/В ритме фламенко/Прімера. Підсумки сезону

Прімера. Підсумки сезону

Блог «В ритме фламнеко» підбиває підсумки сезону в іспанській Прімері.

Автор — Sacha79
20 мая 2016, 22:03
8
Прімера. Підсумки сезону

Сезон, що завершився в іспанській Прімері викликав великий інтерес в українських вболівальників. Один з кращих гравців сучасного українського футболу Євген Коноплянка провів дебютний сезон у складі "Севільї". Та окрім цього в Ла Лізі було багато, чого цікавого. Боротьба за титул до останнього туру. Невдахи Прімери також визначалися в останньому турі. Була досить цікава боротьба за "Трофео Пічічі"(кращий бомбардир Прімери), де вперше починаючи з сезону 2009/10 переможць не з пари Роналду - Мессі, які по три рази ставали кращими бомбардирами Прімери.

Почнемо з визначення символічної збірної Прімери сезону 2015/16

Воротар. Ян Облак "Атлетіко"

Голкіпер "матрацників" провів дуже вдалий сезон. Пропустивши всього-навсього 18 голів у 38-ми іграх, і зігравши 24 гри на нуль. Хоча, звісно, треба відмітити вдалу гру захисту "Атлетіко", але факт іноді вдалими діями захисників керує Облак.

Правий захисник. Маріо Гаспар "Вільярреал"

Хоча Вісенте Дель Боске в отанню хвилину не включив Маріо у список на Євро, але на мою думку за підсумками сезону він був кращим на своїй позиції. Гаспар робив у середньому 2.5 перехоплення та 2.6 відбора м'яча за гру у цьому сезоні. Хоча треба визнати в останній час рівень його гри знизився, якщо порівнювати з першим колом чемпіонату.

Центральний захисник. Педро Бігас "Лас-Пальмас"

Новачок Прімери "Лас-Пальмас" фінішував у середині таблиці, що є досить гарний показником. Одним з головних творців успіху є захисник Педро Бігас. Команда з канарських островів любить йти в атаку, і досить часто втрачає м'яч. Коли суперники починають контратакувати, то завдяки правильно вибраній позиції Педро, м'яч знову повертається до "Лас-Пальмаса". Про це свідчить, і статистика 4.5 перехоплення та 1.3 відбір м'яча за гру. Бігас також підключається в атаку, про це свідчать три забиті м'ячі у цьому сезоні. Не розумію куди дивиться Вісенте Дель Боске.

Центральний захисник. Дієго Годін "Атлетіко"

Найбілш досвічений захисник команди Сімеоне: виконує ключову роль у захисті "матрацників". Він керує діями молодших партнерів, і сам дуже вдало діє у захитсі: у середньому за гру робить 3.3 перехоплення, і 2.3 відбори м'яча. Це один з кращих показників у Прімері. 

Лівий захисник. Марсело "Реал"

Віце-капітан королівського клубу цілий сезон був господарем лівого краю команди. Марсело вже не перший сезон стабільно грає за королівський клуб. Він один з гравців до якого не було претензій протягом сезону.

Правий півзахисник. Ліонель Мессі "Барселона"

Аргентинський геній провів не такий результативний сезон, як завжди. Але враховуючи той факт, що він пропустив два місяці через травму то показники досить непогані: 26 голів та 16 асистів. І ще треба відмітити той факт, що Мессі досить часто змінює позицію, і відходть назад тим самим розганяє атаки "Барселони". Виступаючи у ролі розігруючого, а це вже говорить про те, що Мессі став ще на ступеньку вище у розумінні футболу та філософії гри.

Центральний півзахисник. Лука Модрич "Реал"

Хорватський півзахисник може зіграти в центрі півзахитсу, або в опорній зоні. Він один з тих хто з'явзує атаку та захист "королівського" клубу. Можна відмітити, що робить він це дуже вдало. 

Лівий півзахисник. Коке "Атлетіко"

Коке може грати на різних позиціях, але у минулому сезоні він більше знаходився зліва та у центрі півзахисту. Йому всього-навсього 24 роки, але мудрість у нього як у тридцятирічного гравця. Він дуже вміло виводить своїх партнерів на гольові позиції, про це свідчить його 14 асистів за сезон.

Правий нападник. Антуан Грізман "Атлетіко"

Антуан у більшості у цьому сезоні грав у центрі нападу. Та іноді він грав із правого краю нападу. Хоча у команді Сімеоне треба вміти грати на різних позиціях. Але символічна збірна без Антуана не була б повною. За два роки проведенні у складі "Атлетіко" француз тільки стає кращим, і прогрес цього року досяг такої вершини, що це вже зірка світового футболу.

Центральний нападник. Луїс Суарес "Барселона"

Уругвайський "вампір" чудово вписався у каталонську машину. Він став кращим бомбардиром , і кращим асистентом Прімери. І головне він забивав вирішальні голи з прямими конкурентами два на "Сантьяго Бернабеу", переможний гол "матрацникам" на "Камп Ноу". Ну і, звісно, два "покери" поспіль в в останніх турах Прімери, і "золотий хет-рик" на "Нуево Лос Карменес". 

Лівий нападник. Крішітану Роналду "Реал"

У першому колі здавалося, що португалець потроху починає здавати позиції. Все ж таки взимку йому виповнився 31 рік. Та це тільки здавалося у другому колі "термінатор" додав, і досить суттєво. Навіть критикуючи партнерів, він все зробив правильно, тому що ті заграли з подвійною енергією. А гол на "Камп Ноу" вивів "Барселону" з рівноваги на певний період часу. Роналду довів, у другому колі, що є ще порох у порохівницях.

Тренер. Дієго Сімеоне "Атлетіко"

Аргентинець створив справді чудовий колектив, а краще можна сказати "банду однодумців". У команді Сімеоне кожен може відпрацювати на будь-якій позицій. Ніхто не цурається "чорнової роботи". Команда, як і тренер викладається на полі на 120%. В іспанії кажуть, що після ігор "Атлетіко" на полях не може рости трава. Та не тількі на полі, а також у тренерській зоні, де знаходиться Дієго Сімеоне. Навіть Фернандо Торрес, якго вже всі списали, в "Атлетіко" заграв з подвійною енергією, як головний герой фільму "Адреналін". 

Граці, які не потрапили у символічну збірну, але їх варто відмітити

Кейлор Навас "Реал"

Голкіпер "вершкових" у рейтингу "Трофео Самора" тільки четвертий, але якщо брати сейви то він найбільше зробив у Прімері. Та справа не тільки у цьому, коли на початку сезону зірвався трансфер Де Хеа багато вболівальників ворожих до "Реалу" сміялися з недолугих дій керівництва. Та вийшло так, що цей провал пішов на користь "королівського" клубу. Кейлор протягом сезону довів всім, що він та людина, яка потрібна "Реалу". 

Серхіо Бускетс "Барселона"

Більшість вважає, що головними трворцями успіху "блаугранас" є тріо MSN. Та багато в чому успіх "Барселони" у цьому сезоні залежав від вдалих дій опорного півзахисника Серхіо Бускетса. Він робть у середньому за гру 2.9 перехоплень та 1.9 відбори м'яча за гру. Точність його передач складає 89.9%, у середньому за гру він робить 4.7 передач на далеку відстань, як для "Барселони" це чудовий показник. Можна відмітити, що більшіть атак команди починає Бускетс. 

Аріц Адуріц "Атлетік"

У свої 35 років Аріц став кращим бомбардиром Прімери серед іспанських гравців. І тому не дивно, що він поїде влітку на чемпіонат Європи до Франції. У Басконії, де народився Адуріц вважають, що чоловік досягає піку своїх можливостей у 40 років. Напевно, це дуже підходить нападнику "Атлетіка", який з кожним роком, як гарне вино стає все кращим. А до сорокаріччя, ще цілих п'ять років. Так, що чеаємо продовження Аріц. 

Гравці, які відверто розчарували

Джексон Мартінес

"Атлетіко" дуже рідко робить невдалі трансфери. Хоча, звісно, з фінансової точки зору "матрацники", ще заробили продавши гравця у Китай. Але мені здавалося, що Джексон підсилить команду, але провівши півсезону у команді його гру можна оцінювати тільки нецензурними словами.  

Рафаель ван дер Варт "Бетіс"

«Я почну підготовку до сезону тут, де народилася моя мати. Я вже грав в Іспанії і завжди хотів сюди повернутися. Крім того, історія Реала залишилася незакритою сторінкою. Ім'я "Бетіса" не таке визначне, але є далекосяжні плани і я щасливий бути частиною цього проекту»- сказав на початку сезону новачок андалусійського клубу. Здавалося 32-х річний гравець відчує другу молодість на батьківщині матері. Та зірковий колись нідерландський півзахисник, розчарував. прихильників "Бетіса". Були травми, але навіть він сам визнав, що це повний провал.

Євген Коноплянка

У Прімері приняв участь у 32 іграх: 15 матчів починав в основі у 17-ох іграх виходив на заміну. Провів на полі 1613 хвилин, до речі це 13 показник у команді. Точність передач 79,8 % шостий показник у команді (враховувалися футболісти, які провели більше 10 матчів у Ла Лізі). В середньому робив 0.7 перехоплень та 0.6 відбора за гру, один з найгірших показників у команді. У нападі Євген грає краще 4 голи та 5 асистів за сезон. Якщо поглянути на його гру візуально, то можна відмітити, що грає він досить прямолінійно зміщення у сторону обіграш суперника, і шукає можливість нанести удар по воротах. Тоді як більшість його партнерів можуть зіграти в стінку з кимось, або віддати гостру передачу. Тактичній грамоті Коно потрібно, ще вчитися.

Висновок такий, що у перший сезон українець не закріпився в основному складі команди. Грав досить нестабільно у більшості матчів. Були, звсіно, і чудові ігри, як наприклад гра проти "Реалу" у першому колі, але це виняток з правил. У більшості епізодів не знаходив спільної мови з партнерами, тому і не дивно, що тільки у сімох зустрічах він був на полі весь матч. Сподіваюся у наступому сезоні Євген зробить правильні висновки, і почне прогресувати.

Команди, які приємно здивували

"Лас-Палмас"

Новачок Прімери закріпився у середині таблиці за підсумками чемпіонату. Але не тільки це радує, але і гра яку показують островітяни. Чудовий контроль м'яча 53.9% у середньому за гру - четвертий показник у Ла Лізі. А також досить чудова гра у захисті, як для новачка Прімери.

"Вільяреал"

Команда Марселіно Гарсія Тораль потрапила у кваліфікацію до ЛЧ, зайнявши четверте місце у Ла Лізі. Випередивши при цьому більш успіхні у фінансовому плані команди Прімери. Це великий успіх для команди, яка три роки тому повернулася до Прімери. До речі у минулому сезоні "Вільярреал" у певній період часу знаходився на першій сходинці Ла Ліги. Це відбулося вперше за всю історії існування команди.

Команди, які розчарували

"Валенсія"

Команда у попередньому сезоні була четвертою, і грала у ЛЧ. Цей сезон завершила на дванадцятій сходинці. Команда з великими абіціями відверто провалила сезон.

"Райо Вальєкано"

Команда, яка і надалі одна з найкращих у контролі м'яча: 53.8%, п'ятий показник у Ла Лізі. У захисті грає занадто слабо. Тому і не дивно, що пропустила 73 голи у чемпіонаті, більше тільки "Еспаньйол" 74. Але, напевно, іноді для того,щоб залишитись у Прімері треба грати не тільки для глядачів, але і на результат. І, напевно, головна провина тут Пако Хемеса головного тренера команди.

Події, які ватрі уваги

Пента-трик Роналду

У третьому турі геніальний португалець 5 разів відзначивя у воротах "Еспаньйола".

Відставка Пепе Меля

Це вже друга відставка Пепе з "Бетіса". Перша відставка дуже не сподобалася вболівальникам у 2013 році. Деякі навіть вийшли на вулиці Севільї з протестами проти відставки Меля. Любов серед шанувальників "вердібланкос" до Меля величезна. І, напевно, з часом ми побачимо третій прихід наставника в андалусійський клуб. Все ж таки Мель двічі виводив команду, із Сегунди до Прімери. Хоча, як показав час - відставка Меля пішла на користь клубу.

Дискваліфікація "Реалу" з Кубка Іспанії

У матчі з "Кадісом" на поле вийшов російський хавбек Денис Черишев, який не мав права брати участь у матчі. У іграх минулого сезону за "Вільярреал" Черишев перебрав жовтих карток в Кубку Іспанії, і таким чином одержав дискваліфікацію на один матч, яку він так і не відбув.

Смерть вболівальника після гри "Валенсія"-"Барселона" 

43-річний уболівальник "Валенсії", присутній на стадіоні під час зустрічі з "Барселоною" в рамках 14-го туру Прімери, отримав серцевий напад, після того, як його команда зрівняла рахунок у кінцівці матчу. Гол на 86 хвилині забив Санті Міна. Матч закінчився з рахунком 1-1.

Фаната відвезли в лікарню, але близько півночі за місцевим часом він помер. "Валенсія" висловила співчуття з приводу трагедії, що сталася.

Невдалий тренерський експеримент Гарі Невіла

Гарі на власній шкурі переконався, що бути експертом на каналі Sky Sports, і вказувати на помилки іншим, і самому розібратися із власними помилками - дві великі різниці. "Валенсія" зіграла під керівництвом Невіла 16 ігор у Прімері перемогли тільки у трьох. Коли, англієць очолив команду відстань до зони ЛЧ була 9 очок, коли покидав команду до зони вильоту залишался 5 очок. Звісно, були інші причини, але факт Гарі провалив свій перший тренерський іспит.

Призначення Зідана тренером "Реалу"

Багато вболівальників не дуже радісно вітали призначення Рафи Бенітиса на посту головного тренера "Реалу". Але призначення Зідана це вже зовсім інша справа, гравці "королівського" клубу так само у більшості визнають тільки рівних собі. Зідан хоча і молодий тренер, але легенда світового футболу. Напевно, це один з основних чинників, що допоміг Зінедіну на посту керманича "вершкових". Гравці повірили французу, і почали грати у властивий їм футбол. Можливо, ми бачимо становлення досить серйозного, і успішного тренера.

Два покера поспіль від Луїса Суареса

Луїс Суарес став першим футболістом в історії іспанської Прімери, який зумів забити не менше чотирьох голів у двох матчах поспіль. Суарес відзначився покером у ворота в гостьовому матчі з "Депортіво", в якому синьо-гранатові здобули перемогу з рахунком 8:0. А також у забив чотири голи у ворота  хіхонського "Спортинга" в матчі 35-го туру, який відбувся на "Камп Ноу", і завершився з рахунком 6:0 на користь каталонців. 

Завершення футбольної кар'єри легендарного Хуана Карлоса Валерона

Багато вболівальників зі стажем пам'ятають "Супердепор" на початку століття, який творив дива у ЛЧ, знаменитий камбек у 2004 році у грі відповіді проти "Мілану" 4-0. Лідером тієї команди був Хуан Валерон. У 37-му турі у грі "Лас-Пальмас" - "Атлетік", сорокарічний півзахисник господарів повісив бутси на цвях.

Золотий хет-рик Суареса 

В останньому турі "Барселоні" треба було тільки перемагати, щоб стати чемпіоном. Уругвайський "вампір" вирішив задачу на відмінно тричі відзначившись на "Нуево Лос Карменес".

І на сам кінець основні статистичні показники сезону 2015/16:

Трофео Пічічі (кращий бомбардир чемпіонату)

Луїс Суарес         "Барселона"      40

Кріштіану Роналду "Реал"             35

Ліонель Мессі       "Барселона"     26

Карім Бензема      "Реал"              24

Неймар                "Барселона"      24

Антуан Грінзман   "Атлетіко"         22

Аріц Адуріц          "Атлетік"           20

Найкращі асистиенти 

Луїс Суарес         "Барселона"       16

Ліонель Мессі       "Барселона"      16

Коке                    "Атлетіко"         14

Неймар                "Барселона"      12

Кріштіану Роналду  "Реал"            11  

Трофео Самора (найменший показник пропущених м'ячів в середньому за гру воротарем)  

Ян Облак              "Атлетіко"        0.47  

Клаудіо Браво       "Барселона"    0.69

Альфонс Ареола    "Вільярреал"   0.81

Кейлор Навас        "Реал"             0.82

Горка Іраісос         "Атлетік"         1.03

Найбільший відсток вололодіння м'ячем у середньому за гру:

"Барселона"        62.9%

"Реал"                56%

"Сельта"             55%

"Лас-Пальмас"    53.9%

"Райо Вальєкано" 53.8%

Точність передач в середньому за гру:

"Барселона"        86.8%

"Реал"                 86.7%

"Лас-Пальмас"     81.3%

"Сельта"              79.5%

"Валенсія"           78.8%

Удари у сторону воріт в середньому за гру:

"Реал"                 18.7

"Барселона"         15.9

"Райо Вальєкано" 13.3

"Атлетіко"            12.6

"Севілья"             12.1

Використано статистичні показники: marca.com, whoscored.com.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

На максимальних обертах
13 февраля 2018, 00:01
2
Ніколи не здавайся
20 ноября 2017, 22:37
2
Все посты