Tribuna/Футбол/Блоги/Київ-Перемишль/Про гроші. Скільки платить польська Екстракласа своїм клубам?

Про гроші. Скільки платить польська Екстракласа своїм клубам?

У сезоні 2018/2019 Польська Екстракласа виплатила 16 клубам 155 мільйонів злотих (40 мільйонів доларів). Ця сума стала рекордною, оскільки це на 4,5 мільйона злотих перевищує минулорічні виплати.

Автор — Legenda117
6 июня 2019, 18:21
2
Про гроші. Скільки платить польська Екстракласа своїм клубам?

У сезоні 2018/2019 Польська Екстракласа виплатила 16 клубам 155 мільйонів злотих (40 мільйонів доларів). Ця сума стала рекордною, бо на 4,5 мільйона злотих перевищує минулорічні виплати. Призові були поділені вілповідно до регламенту, а більше за всіх отримали клуби з першої трійки: Пяст Глівіце, Легія Варшава, Лехія Гданськ.

Виплата такої великої кількості грошей стала можливою завдяки продажі прав на телетрансляцію, а також різним спонсорським контрактом і маркетинговій діяльності Екстракласи. Завдяки постійним інвестиціям Екстракласа кожен рік покращує якість телетрансляцій, використовує нові технології (наприклад ВАР), знаходить нові шляхи співпраці з футбольними вболівальниками, допомагає клубним академіям. Також ліга фінансує закупівлі спеціального обладнання, в цьому році всі клуби отримали спеціальні килими, які зберігають газон під час поганих погодних умов. Все це робиться задля покращення якості змагань і збільшення привабливості для спонсорів.

Кожен клуб Екстракласи отримав 5,26 млн. постійних виплат (разом 85,15 мільйонів, що становить 55% від всіх призових). З цієї суми 750 тисяч йдуть на розвиток молодіжних команд. Крім того, клуби отримали по 26.78 мільйонів за місце в історичному рейтингу і за результати в цьому сезоні. Ті клуби, які після поділу таблиці потрапили до нижньої частини, отримали по 287 тисяч злотих (Solidarity Payment). Для тих, хто буде відстоювати польський прапор в Єврокубках, Екстракласа підготувала додаткові виплати у розмірі 13 мільйонів злотих, які клуби поділять між в залежності від місця в турнірній таблиці. Легія Варшава, Погонь Щецин, Лех Познань та Гурнік Забже отримали додатково 2 мільйони злотих за підготовку польських футболістів в рамах програми Pro Junior System, спільний проект федерації футболу та Екстракласи.

В цьому сезоні Легія Варшава отримала призових більше всіх (15,89 млн.), на другій сходинці чемпіон Польщі Пяст Глівіце (15,23 млн.). Столичний клуб обігнав переможця ліги за рахунок кращого історичного рейтингу. На третій сходинці Лехія Гданськ, вони заробили 13,36 мільйонів злотих, набагато більше, ніж минулого року (13 сходинка).

Наступного сезону в життя входить в життя інша модель розподілу грошових виплат. 44% всіх призових клуби поділять між собою рівно. Ті гроші, що залишаться, будуть поділені в наступний спосіб: 20% за місце в турнірній таблиці, 18% за місце в історичному рейтингу, 14% для клубів, які будуть виступати в Єврокубках, а 0.5% отримають клуби з нижньої вісімки. З наступного сезону також 1% отримають дружини, які вилетять с Екстракласи. Також протягом декількох сезонів Екстракласа збільшить витрати на виховання молодих футболістів до 17 мільйонів на рік, з цих грошей 5.6 мільйонів отримають клуби в рамах проекту Pro Junior System. Згідно з прогнозами, в сезонах 2019/20 і 2020/21 Ліга виплатить клубам мінімум 225 мільйонів злотих (майже  60 мільйонів доларів) в кожному сезоні, це результат нової угоди між Екстракласою та телеканалами, які транслюють матчі. 

Источник: ekstraklasa.org

Лучшее в блогах
Больше интересных постов