Tribuna/Футбол/Блоги/What If...?/🔥Трансфер "Шахтаря", за який Ахметов вимагав гроші назад.🔥

🔥Трансфер "Шахтаря", за який Ахметов вимагав гроші назад.🔥

Блог — What If...?
Автор — Artem Kurilov
14 января 2022, 12:50
4
🔥Трансфер "Шахтаря", за який Ахметов вимагав гроші назад.🔥

На сьогодні у складі гірників рахується всього один представник "селесао" (Лукас Тейлор). У довоєнний час, було дуже важко уявити склад донецького "Шахтаря" без чарівників з Бразилії, а їх кількість у стартовому складі подекуди доходила до рекордних 7-8 осіб.

Але так було далеко не завжди. У далекому 2002 році до Донецька переїхав перший представник країни карнавалів. Першопрохідцем став-Даміан Родрігес. Так, це не Брандао, як зазначено у багатьох джерелах. Впевнений навіть фанати зі стажем не одразу змогли згадати цю «легенду» гірників.

Народився Даміан у Бразилії, у культурному та освітньому центрі на півдні країни - Порту-Алегрі. Однак прожив він там недовго, лише два роки. Разом із батьками Родрігес переїхав до Уругваю, де вони й осіли. Згодом вся родина набула уругвайського громадянства, а Даміан-право виступати за Уругвай. Починав свій шлях «майбутня легенда Шахтаря» в одному з найтитулованіших клубів країни-«Насьонале» з Монтевідео. Виступав Родрігес зі переміним успіхом і не міг похизуватись стабільним місцем у основі. Усе могло змінитись у 1999 році, як казав сам Даміан, він був близьким до переходу в іспанський «Расінг».

Але прикра травма в останній грі перекреслила всі надії на переїзд до Європи. Хто зна як склалася б кар'єра гравця, якби він не вийшов на поле того дня, можливо ми б так і не побачили гру «феномена» на полях України.

Доля повернула борг Родрігесу 2002 року, коли на нього вийшов донецький «Шахтар». На той момент гравець вже був у поважному віці,та не приховував, що їде здебільшого за «довгою гривнею»

«Мені ж скоро 28, настав час серйозно задуматися над майбутнім. Варіант із Шахтарем якраз і дозволяє попрацювати на день завтрашній, забезпечити себе та рідних», - розповідав на презентації у Донецьку Родрігес.

Почав Даміан просто чудово. В одному зі своїх перших матчів (проти сімферопольської «Таврії») зумів навіть відзначитись голом. На жаль, бабині із записом гола легенди ще не встигли оцифрувати, і ми не зможемо насолодитися шедевром Родрігеса. На цьому подвиги бразильця закінчилися, він усе частіше перестав потрапляти в заявку команди і обмежився лише появами на полі на останні 15 хвилин. Подейкували, що гравець просто не міг витримати фізичних навантажень на тренуваннях. Не допоміг навіть швидкий перехід у команду співвітчизника-Брандо. На подив для багатьох, вже через півроку гравець залишив донецький клуб і з'явився в Мексиці, де йому дав притулок «Дорадос де Сіналоа».

У пресі навіть ходять чутки, що сам Рінат Ахметов дзвонив до агента (Геннадій Перепаденко) і вимагав назад гроші за невдалий трансфер.

— Cелекціонерам «Шахтаря» сподобався бразильський захисник. Ми домовилися, та привезли його до Донецька. Підписали контракт. Але у «Шахтарі» він не потягнув. Мені зателефонував Ахметов: «Повертай гроші та забирай хлопця». Відповідаю: «Рінате Леонідовичу, не я ж його запрошував. Ваші люди побачили футболіста, сказали, що треба. А я всього лише посередник...

Через наближених до нього людей вдалося урегулювали питання. Агенти забрали гравця, частину грошей мабуть, повернули. Я не втратив жодної копійки. Але страху натерпівся. Ця ситуація коштувала мені стосунків із Ахметовим. Раніше чудово ладнали, завжди мене приймав, розпитував про футболістів, тренерів, — цитує Перепаденко «Спорт Експрес»

Очевидно, план Даміана забезпечити сім'ю за рахунок поїздки в Україну не спрацював. Гравець ще був помічений у командах з Перу, Еквадору та Колумбії, а закінчив кар'єру в Уругваї.

Цікаво, що народившись у Бразилії, гравець так і не провів жодного матчу у рідному чемпіонаті, хоча завжди про це мріяв. Пограти не вийшло, зате вдалося придбати там нерухомість.

«Я народився в Порту-Алегрі, і хоча дитинство провів неподалік Монтевідео, не можу приховувати, що мені дуже подобається тропічний клімат. У міру можливості я намагаюся уникати холоду, тому вибрав для життя Ріо-де-Жанейро. Я завжди дуже хотів жити в Бразилії, переважно через клімат і тому, що це неймовірно красива країна», - розповідав Родрігес.

Перший досвід Шахтаря у бразильському векторі виявився, м'яко кажучи, невдалим. Можна також згадувати й інших «нових Роналдо» - Івана, Баптисту, Бруно Ренана… Але без усіх цих невдач, ми б ніколи не почули і про Жадсона, Фернандіньо і Вілліана.

А наш герой назавжди залишиться першим бразильцем в історії донецького «Шахтаря», це звання вже ніхто у нього не відбере.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов