Tribuna/Футбол/Блоги/Texto Inferno/Забудьте про інтригу золота АПЛ в цьому сезоні. Чемпіоном може бути лише одна команда

Забудьте про інтригу золота АПЛ в цьому сезоні. Чемпіоном може бути лише одна команда

Ні, серйозно. Забудьте

Блог — Texto Inferno
Автор — Roman Zavalniuk
28 ноября 2020, 22:42
5
Забудьте про інтригу золота АПЛ в цьому сезоні. Чемпіоном може бути лише одна команда

"А, ось і проблеми на вершині". (с) Білл Шенклі

Невелика преамбула сумніву

Нарешті ігри збірних завершилися! Ми спостерігатимемо за грою №1 в чемпіонаті №1 аж до березня без зайвих перерв. До березня, у якому "Ліверпуль" вже міг би наближатися до збереження титулу в Прем'єр-лізі.

Цитата Білла Шенклі на початку цього матеріалу як ніколи підходить до сучасного стану речей у команди Клоппа:

  • Травма Ван Дейка, яка ще більш болюча через тимчасову відсутність глибинних опорників Фабіньо і Тьяго;
  • Тривале лікування Окслейда-Чемберлена та відсутність Набі Кейта у креативній зоні;
  • А ще у лазареті Александер-Арнольд, Матіп, Шакірі.

Кадрових проблем у "червоних" вистачає. Звісно, вони об'єктивні і переважна більшість з них вирішувані впродовж кількох тижнів. Нічия з відносно бойовим "МанСіті" трішки перехилила коефіцієнти на чемпіона сезону на користь "Лівера", але глобально до виходу з турбулентності далеко. Навіть Джеймі Каррагер не надто вірить у чемпіонство рідної команди:

"Мабуть, не цього разу. Команді треба перезавантажитися, особливо за такого шаленого режиму гри як зараз. Багато моїх колег по Skysports такої самої думки".

На даний момент мерсисайдці досить комфортно почувають себе в групі ЛЧ (хоч і придумали інтригу в своїй групі крайньою поразкою від "Аталанти"), але у внутрішньому чемпіонаті є багато питань. Так, "Ліверпуль" посідає першу сходинку, принаймні до лондонської заруби між "Челсі" та "Тоттенхемом" у понеділок, але загалом темп команди не виглядає чемпіонським.

17 пропущених наразі. Давайте ще раз: 17 клятих пропущених у чинного чемпіона за 10 матчів чемпіонату! Більше тільки у "Фулхема" та "Вест Брому", які йдуть в самому хвості турнірного пелотону. Поки що не так багато втрат очок в матчах, де їх потрібно брати без особливих проблем, але вони є. Забагато "близьких" матчів з мінімальною перевагою в рахунку за підсумком. Крім того, вже згадані "Челсі" та "Тоттенхем" завзято рвуться у лідери, а "МанСіті" ще точно підтягнеться у перший ешелон претендентів на золото не дивлячись на необхідну перебудову (про симпатичний мені "Арсенал" та "МЮ" якось іншим разом, там у хлопців своя атмосфера).

Отже, цей матеріал міг би бути економічним прогнозом щодо того, як власники аптек у районах проживання фанатів "скаузерів" озолотяться на торгівлі препаратами для нормалізації роботи серцево-судинної системи. Міг би. Але не буде. Для цього є щонайменше 5 видимих для людських очей причин.

Поскакали.

Аргумент І: Стабільність центру захисту

Після травми Ван Дейка в захисті «Ліверпуля» Джо Гомеса супроводжували чотири різних гравця: Фабіньо, Філліпс, Вільямс і Матіп - останній сам повернувся після тривалої відсутності на полі і спіймав невеличкий рецидив.

Згадані вище 17 пропущених це неймовірно багато, але у перших шести іграх, що пройшли після травми Ван Дейка, «Ліверпуль» пропустив чотири голи, причому в двох з цих ігор два гравці дебютували на позиції центрального захисника першої команди. Вражає.

Знайти послідовність у захисті буде ключовим моментом для Клоппа, який буде сподіватися, що зокрема Матіп, не отримає травм. Однак це виглядає малоймовірним для гравця, настільки схильного до відвідин лазарету, як камерунець. За таких обставин Фабіньо є неймовірно корисною опцією, особливо враховуючи майбутню неминучу необхідність у ньому в ролі центрального захисника. Більше, ніж півзахисника.

Але ключовим гравцем лінії оборони, без сумніву, є Джо Гомес. Звісно, на якомусь етапі йому необхідно дати відпочинок - 23-річний футболіст не може продовжувати грати три рази на тиждень. Отже, Фабіньо і Матіп також повинні будуть виходити в старті разом.

***

В це важко повірити, але Гомес і Матіп стали 37-ю парою центральних захисників, що виходили в старті за "Ліверпуль" під керівництвом Клоппа.

Аргумент ІІ: Гнучка тактика

Фото вище не рандомне. Це Діогу Жота, який щойно забив другий гол своєї команди в ворота "Вест Хема" після передачі Шакірі. Найцікавіше тут поза кадром, а саме ситуативна зміна позицій між трійкою хавів Вейналдум-Шакірі-Хендерсон, яка власне і заплутала захист "молотобійців".

Незабаром після того, як «Ліверпуль» виграв титул, помічник головного тренера Пепейн Лейндерс визнав необхідність знайти способи, щоб "червоні" не стали занадто передбачуваними. Він досить конкретно говорив про команди, які можуть нейтралізувати загрозу з боку Робертсона і Александера-Арнольда.

Розширення ростеру за рахунок Тьяго і Жоти надало "Ліверпулю" нову гнучкість: Жота несподівано повноцінно конкурує з Фірміно, а про Алькантару ми поговоримо трішки пізніше.

Найкраще гнучкість системи проявилася у принциповій зустрічі з командою Пепа. Клопп застав зненацька Гвардіолу, по суті вибивши критичний удар з розстановкою 4-4-2, яка з м'ячем трансформувалася у 4-2-4. Це була справжня несподіванка для "Сіті".

Післяматчевий коментар керманича "червоних" звучав наступним чином:

"Дні, коли суперники точно знали, як "Ліверпуль" розставляє гравців по схемі 4-3-3, закінчилися. Ми можемо грати по трьох або чотирьох різних схемах".

Якщо дядько Юрген не блефує щодо чотирьох схем - це буде чи не ключовою перевагою для "Ліверпуля" в цьому сезоні, оскільки така здібність гарантує, що вони залишаться непередбачуваними і проти них буде складно грати.

Аргумент ІІІ: Алькантара

За великим рахунком, даний аргумент є похідною від попереднього і мав би називатися "ІІ.І". Якби не надзвичайний рівень креативного вкладу іспанця в системі Клоппа.

Використання різних систем підходить для Тьяго, який сам би вже повернувся після травми, якби він не зазнав невдачі у своєму відновленні після фолу Рішарлісона в мерсисайдському дербі.

Тьяго ідеально впишеться в розстановку 4-2-3-1, за якою він найчастіше грав в мюнхенській "Баварії".

М'які, наче білизна після прання з "Перволь", і радіокеровані, немов квадрокоптер, який я хочу замовити з "аліка", паси іспанця також зменшать тиск на захист, пропонуючи "Ліверпулю" контроль в центрі і можливість диктувати темп гри.

Підтримка форми одного з кращих випускників "Барселони" на рівні з гнучкістю системи буде ключовою особливістю для команди Клоппа в цьому сезоні, оскільки поступовий спад одного гравця світового класу (Ван Дейка) може бути замінено додаванням в ряди безумовних топів іншого (Тьяго).

Алькантара дає "Ліверпулю" не просто глибину складу. З ним можна грати в інший футбол. Наприклад, не тільки через фланги (так, це шок, розумію). А головне, Алькантара здорово підходить саме в контексті еволюції "Ліверпуля".

За роки з Клоппом "Ліверпуль" з монстра пресингу з жахливою позиційною атакою перетворився в команду з хорошою позиційною атакою і відмінним пресингом. Алькантара - вершина цієї еволюції. Контролюючий опорник високого рівня, при цьому здатний давати великий обсяг роботи без м'яча. У "Баварії" він за підсумками сезону в трійці кращих за відбором + перехопленням та кращий за кількістю пасів в переліку на 90 хвилин. Це підсилення і за рівнем, і за стилем.

Аргумент IV: Ротація, ротація і ще раз ротація

Після підписання контракту з Костасом Цимікасом влітку, Клопп говорив про майбутній "найнапруженіший сезон в нашому житті" і про те, що ротація буде вимагатися більше, ніж будь-коли раніше.

Травми ключових підлеглих в начальника трофейного цеху Юргена Клоппа частково заблокували ротацію, яку німець хотів би бачити, але в міру того, як такі парубки, як Цимікас і Тьяго, мають цілі ноги і нормальну фізичну форму, "Ліверпуль" буде ще більше зміцнюватися.

Крім того, найближчим часом ми будемо дедалі частіше бачити на полі "Енфілду" таких персонажів як Мінаміно, Шакірі, Окслейд-Чемберлен, Вільямс, Цимікас, Орігі тощо.

До речі, з наведеного переліку аргументів, цей виправдає себе найшвидше - у грудні. Використання цих гравців протягом наступного, завжди особливого, місяця для АПЛ гарантує, що основні гравці залишаться доступними для шаленого ривку наприкінці сезону.

Аргумент V: Конкуренти

Звичайно, збереження титулу "Ліверпулем" залежить не тільки від дій протагоністів цього матеріалу, але і від їх суперників. І є певні ознаки, які вказують на те, що претенденти на титул, ким би вони не були, далеко до рівня чинних чемпіонів АПЛ.

Для такої думки в якості аргументу є субаргумент (приставка "під" за зрозумілими причинами не підійшла в цьому випадку). А субаргумент у випадку з цим блогом може бути лише на основі статистики: хто б не виграв лігу в цьому сезоні, жоден не набере очок, набраних в середньому за останні три сезони, і навряд чи навіть наблизиться до позначки в 90 очок. В подробиці цієї статистичної реальності вдаватися не будемо, щоб не "перезавантажувати цифрами матеріал", як то кажуть. Просто усвідомте: добувати 3 пункти з відверто слабких матчів у довгострокову наразі може лише банда Клоппа.

Щодо класичних претендентів на титул:

  • Артета ніяк не поставить потрібну йому гру в "Арсеналі";
  • "МанСіті" взагалі потребує перебудови і оскільки Пеп залишається у кріслі менеджера, цей сезон йому точно пробачать;
  • "МЮ" надто нестабільна команда. Якийсь проміжний фарт вони можуть спіймати, але не вивезуть на дистанції. Сьогодні вони можуть прибити той же "МанСіті", а завтра влетіти "Фулхему" при тому крупно;
  • "Тоттенхем" обов'язково втратить 1-2 незамінних гравців і посиплеться у другій половині сезону. Це ж "Тоттенхем";
  • "Челсі" видається гідним і непередбачуваним претендентом на боротьбу, здається так воно і буде. Але, вибачте, голкіперського фарту замало для чемпіонства. А центр оборони "пенсіонерів" поки що не дає збій лише через надзвичайну інтуїцію Лемпарда підлаштовувати окремі амплуа під конкретний матч + відносно нормальна поточна форма основного складу порівняно з конкурентами.

Справді, якщо винести "Ліверпуль" за дужки рівняння, теоретично можна очікувати сезон на кшталт 2015/16, коли "Лестер" виграв Прем'єр-лігу з 81 пунктом у заліку. З такою кількістю очок ще можна виграти англійську першість в цьому сезоні, враховуючи, наскільки вона цьогоріч дика за стисненням усіх можливих термінів. Але урок Ран'єрі топ-шістка запам'ятала надовго і навряд чи найближчим десятиліттям ми побачимо сіквел того класного сюжету.

Легкої стежини точно не буде, але для "Ліверпуля", щоб не виграти титул в цьому сезоні, буде потрібно щось більш проблематичне, ніж останні два місяці.

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты