Tribuna/Футбол/Блоги/Край наш козацький/Повернення джедая. 44 факти, яких ви не знали про «четвірку» «Челсі»

Повернення джедая. 44 факти, яких ви не знали про «четвірку» «Челсі»

Сеск Фабрегас повертається до Англії. З такої нагоди блог «Край наш козацький» пропонує вашій увазі 44 факти, яких ви не знали, про «четвірку «Челсі» і «десятку» збірної Іспанії. Який же він насправді, один із кращих півзахисників сучасності?

13 июня 2014, 15:23
18

Сеск Фабрегас знову гратиме в Англії. З такої нагоди блог «Край наш козацький» пропонує вашій увазі 44 факти, яких ви не знали, про «четвірку «Челсі» і «десятку» збірної Іспанії. Який же він насправді, один із кращих півзахисників сучасності?

1. Сеск – один із найпопулярніших футболістів у твіттері

Маючи майже 6,6 мільйонів підписників, Сеск Фабрегас посідає 8 місце у рейтингу найпопулярніших футболістів у твіттері. Сеск розміщує багато особистих фото та спілкується з вболівальниками англійською, іспанською і каталонською мовами. Власне, ось його сторінка @cesc4official

2. Майже все дитинство Сеск провів у бабусі з дідусем

Через роботу батьків Сеск провів більшу частину дитинства у бабусі з дідусем, які жили в сусідньому містечку навпроти спортивного комплексу. Там він часто грав разом з дідом і дядьком, який був старший на кілька років, а іноді і з батьком. Троє люблячих футбол родичів були його першими футбольними наставниками, хоча ніхто з них не мріяв про футбольне майбутнє хлопця.

Сеск і нині з радістю згадує ті часи, провідуючи своїх родичів. А іноді навіть вчиться куховарити з бабусею. 

3. Секрет імені ФранСеска Фабрегаса Солера

Звали його так само, як батька, але називали завжди Сеском. Через багато років, коли англійські вболівальники почнуть складати пісні про Франсеска Фабрегаса, його злегка збентежить цей факт: «Що вони співають? Франсеск це мій батько, а я Сеск».

4. Сеск вперше побував на «Камп Ноу» в дев’ятимісячному віці

Одна з легенд сім’ї Франсеска Фабрегаса старшого і Нурії Солер свідчить, що їхній син вперше побував на трибуні «Камп Ноу» в дев’ятимісячному віці. Звичайно, не один, а з дідом.

5. Точка відліку футбольної кар’єри Сеска – 6-7 років

Точкою відліку своєї футбольної кар’єри Сеск вважає міні-футбольний турнір між трьома школами рідного міста Ареньєс. Йому було 6 чи 7 років, він забив три голи, а його команда виграла трофей.

6. Сеск – захований скарб

У 1997 році Сеска запримітили в Матаро, що в 10-ти кілометрах від його домівки. Дитяча команда «Матаро» грала в одній каталонській групі чемпіонату разом з «Барселоною». Тоді команду тої вікової категорії «блауграни» тренував Родольфо Боррель, і ближче до початку сезону 1997/98 він відвідував матчі суперників, щоб подивитися на них у справі, і придивитися потенційних новачків. З Матаро Боррель відправився, не побачивши там нічого цікавого. Зате коли він приїхав сюди восени, вже на матч чемпіонату, він з відкритим ротом дивився на хлопця, який вів усю гру команди. Коли сеньйор Боррель після матчу запитав у тренера суперника, чому він не побачив цього півзахисника влітку, відповідь полягала в тому, що Сеска просто-напросто заховали.

7. Сеск прославився своїми танцями перед воротарем

14-го квітня 2012-го року в матчі проти «Леванте» Сеск Фабрегас повторив трюк Андерсона, який відволікав Войцеха Щесни в матчі з «Арсеналом», який «каноніри» програли з рахунком 8:2. Іспанець вирішив зробити щось схоже.

8. Один із банди «Quinta del Taxi»

Коли Сеск лише почав тренуватися у «Барселоні», за ним щодня заїжджав водій таксі. По дорозі вони забирали Хосе Інохоса, Давіда Торрехона, Хонатана Перейру і Рафаеля Васкеса. Вони називали себе «Quinta del Taxi» («П’ятірка з таксі» – ісп.). Під час таких подорожей Фабрегас вигадав вислів про себе: «Сеск Фабрегас, красунчик з великої дороги!»

Водій таксі згадує, що Сеск вже тоді був лідером і завжди сам обирав музику в машині.

9. Сеск – володар однієї з найбезглуздіших зачісок в історії футболу

У квітні 2012-го популярний британський футбольний портал Who Ate All the Pies підготував матеріал на тему «перукарське мистецтво у футболі» і запропонував увазі своїх читачів підбірку фотографій 20-ти найбезглуздіших, на думку редакції, зачісок в історії футболу. Сеск Фарегас і Фернандо Торрес посіли почесне 16-те місце зі своїми «риб’ячими хвостами».

10. Тіто Віланова тренував Сеска ще у 2002 році

Починаючи з сезону 2001/02 гра команди покоління-87 і результати змусили називати їх не інакше, як «Дрім Тім». Це була команда «кадет Б» і сезон вони почали під керівництвом Альберта Бенайхеса. Проте вже було відомо, що тренером в цій категорії стане не хто інший, як Тіто Віланова. Він очолив команду взимку, як тільки завершив кар’єру футболіста.

11. Під час презентації Сеска «Барселоною» крутили відеоряд з грою півзахисника в Ла Масії

У «паризькій» кімнаті «Камп Ноу», названій на честь міста в якому «Барселона» стала володарем Ліги Чемпіонів у 2006 році, численні туристи могли бачити на двох великих екранах перші кроки юного Фабрегаса в школі «Барселони». Він бігав по полю під акомпанемент «Every Breath You Take» групи Police. На кадрі промайнула ще парочка знайомих осіб: кращий друг Фабрегаса Жерар Піке і Лео Мессі, якого ще в Ла Масії прозвали «el mudo», німий. «Я знаю цих двох з тих пір, як ми грали разом, нам тоді було по 13 років», – каже Сеск.

12. Реліквія-пророцтво від Гвардіоли

Переїхавши до Ла Масії лише у 2003 році, Сеск сумував за домівкою. Родольфо Боррель, перший тренер Сеска у «Барселоні», став для нього другим батьком, і щоб підняти юнаку настрій вмовив кумира хлопця Гвардіолу зробити тому подарунок. Пеп подарував Сеску свою футболку, на якій написав «Одного разу ти станеш четвіркою «Барси». Подарунок був дуже цінний для Фабрегаса, і крім того, виявився пророчим, хоча навряд чи хтось із героїв цієї історії міг тоді припустити, наскільки довгим виявиться шлях до виконання пророцтва…

13. Сеск довгий час жив з Філіпом Сендеросом

Перші два з половиною роки Сеск жив разом з Філіпом Сендеросом у будинку найнятої «Арсеналом» домовласниці Норін, яка наглядала за юними гравцями і допомагала їм освоїтися в новому місті. Перший рік був найважчим. У Сеска були лише комп’ютер та відеоігри. Ще й від шкільної англійської нічого не залишилося.

«Норін дуже хороша жінка, яка багато в чому допомогла мені з Філіпом, коли ми жили з нею та її синами. Це було дуже по-особливому», – ділиться враженнями Сеск.

14. Сеску надсилають їжу з Кореї

Сеск настільки популярний в Кореї, що його фани звідти надсилають йому іжу.

15. У «Барселоні» прогавили Сеска, бо до нього нікому не було справи

Влітку 2003-го родичі Сеска повідомляли «Барселоні» про інтерес «Арсеналу», але серйозно розмовляти в період зміни керівництва з ними було просто нікому. «У нас таких 30 чоловік у кантері», – чули вони у відповідь. У клубі готувалися до літніх виборів і занурилися в адміністративний хаос. Всіх турбувало, хто прийде до влади, про команди і гравців кантери думати було просто нікому.

16. Сеск відкрів себе світові у Фінляндії, коли йому було 16 років

Чемпіонат світу серед гравців до 17 років у Фінляндії в 2003 році – останній великий турнір, в якому Фабрегас брав участь як футболіст «Барселони». Сеск був визнаний кращим гравцем і кращим бомбардиром чемпіонату, а збірна Іспанії посіла друге місце.

А через рік Сеск грав у Франції на Євро до 17 років. Гол Сеска у півфіналі проти Англії вивів Іспанію до фіналу. Але там їх чекали господарі, які й виявилися сильнішими. Незважаючи на поразку, Фабрегас знову був визнаний кращим гравцем турніру.

17. Персональний асистент Піке

У молодіжній команді «Барси» виділялося тріо Піке-Фабрегас-Мессі: у кожній лінії був свій лідер, який міг повести партнерів за собою. Сеск згадує, наприклад, що захисник Піке частенько бігав уперед і «по юніорах» забив в цілому близько 50 голів. «З цих 50 голів 40 були забиті з моїх передач і мною поданих кутових», – уточнює Фабрегас.

18. Сеск – усюди наймолодший дебютант

Наприкінці жовтня 2003-го відбувся довгоочікуваний дебют в «Арсеналі», коли «каноніри» грали у Кубку ліги проти «Ротерхема». У віці 16 років і 177 днів каталонець став наймолодшим дебютантом в історії «канонірів». Через кілька тижнів у рамках Кубку Англії «Арсенал» розгромив «Вулверхемптон» 5:1, і Сеск забив «наймолодший» гол лондонців. Фабрегас став наймолодшим автором гола Арсеналу і в Прем’єр-лізі, забивши «Блекберну» 25 серпня 2004-го.

 

У збірній Іспанії на Чемпіонаті світу 2006 року Сеск вийшов на заміну в першому турі групової стадії проти збірної України, щоб встановити черговий віковий рекорд. Цього разу він став наймолодшим іспанцем на чемпіонатах світу.

19. Сеск – «архітектурний прищик»

Усе просто. У «Барселоні» друзі Фабрегаса дали йому прізвисько Прищик (La Verruguita). А вже у Лондоні Сеск отримав більш привабливе прізвисько – Архітектор (The Architect).

20. Доля допомогла 17-річному Сеску заграти в основі «Арсенала» 

Травмований Патрік Вієйра пропускав початок сезону 2004/05, і Арсен Венгер з першого ж матчу сезону кидає в допомогу Жілберто Сілві у центрі поля 17-річного Сеска. Доля ніби допомогла Сеску за сміливість: коли вертається Вієйра, важку травму отримує Жілберто Сілва, і саме Фабрегасу, а не більш досвідченому співвітчизникові Фламіні, Венгер довіряє місце в центрі поля.

21. «Арсенал-2004» – найкраща команда, в якій доводилося грати Сеску

Принаймні станом на квітень 2011-го, коли Фабрегаса спитали про непереможний «Арсенал-2004»:

– Це найкраща команда, в якій вам доводилося грати?

– Без сумніву.

22. Сеск – лице з обкладинки

У 2010 році Сеск Фабрегас опинився на обкладинці липневого випуску журналу GQ, «найстарішого чоловічого журналу у світі», як про нього пишуть колеги. Його тираж – майже мільйон примірників.

23. Особиста перемога над Патріком Вієйра

Навесні 2006 року «Ювентус» Патріка Вієйра зустрічався з «Арсеналом». Особиста перемога Сеска Фабрегаса над легендарним «каноніром» в центрі поля стала однією зі складових перемоги «Арсеналу» на шляху до паризького фіналу з «Барселоною». Венгер навряд чи міг пошкодувати тоді про вигідний продаж старіючого француза. З наступного сезону Сеск отримав в «Арсеналі» улюблений четвертий номер, під яким грав Патрік Вієйра.

24. Сеск – «золотий хлопчик» європейського футболу

2 грудня 2006 року Сеск отримав премію «Golden Boy» від італійського видання «Tuttosport», яка вручається кращому футболісту Європи до 21 року, і основується на голосуванні провідних журналістів Європи. Лауреатами цієї нагороди в різні роки були Уейн Руні, Ліонель Мессі, Серхіо Агуеро та Маріо Балотеллі.

25. Сеск головний герой власного телешоу

Напередодні Євро-2008 Фабрегас організував власне телевізійне шоу на канал Sky Sports. У ньому взяли участь батьки Сеска, його одноклубники, Арсен Венгер і відомий британський комедійний актор і шоумен Метт Лукас. Програма вийшла веселою і захоплюючою, але регулярною не стала випуск 19 травня 2008-го залишився єдиним.

26. Війна з Лемпсом

Навесні 2012-го у півфіналі ЛЧ на «Камп Ноу» Френкі брутально двома ногами скосив Сеска. У цей підкат Лемпард вклав усю злість, накопичену за 5 років. А ще перед матчем Джек Уілшер написав у твіттері:«Думаю, що Сеск дуже хоче зибити сьогодні ввечері… він і Лемпард завжди ворогували на полі».

Почалося все ще у 2007 році в фіналі Кубку англійської ліги. Йшла 93-тя хвилина, «Челсі» перемагав 2:1, коли Коло Туре буквально в’їхав в Обі Мікела. Почалася штовханина. Тут як тут були Лемпард і Сеск. Іспанець, вступившись за одноклубника, схопив Френка за шию і відтягнув від центру подій. З того часу почалося їхнє запекле протистояння на футбольних полях Європи.

27. Заслужена нагорода проти логіки

За підсумками сезону 2007/08 Фабрегас отримав від профспілки англійських футболістів приз найкращому молодому (до 23 років) гравцеві Прем’єр-ліги. Цікаво, що просто найкращим гравцем був визнаний Кріштіану Роналду, який за віком проходив і в молодіжну номінацію. PFA довелося піти проти логіки, щоб усе ж виділити заслуги Сеска і його відмінні виступи в тому сезоні.

28. Фальшиві звинувачення

У березні 2009-го Фабрегас опинився в епіцентрі чи не єдиного скандалу, пов’язаного з його ім’ям. Після кубкового матчу з «Халлом» травмований і не зігравший у тому матчі Сеск вискочив на поле і, за запевненнями головного тренера «тигрів» Філа Брауна, вів себе настільки агресивно, що в підтрибунному приміщенні плюнув в його помічника. Кілька місяців спеціальна комісія розбиралася в деталях справи, але в підсумку визнала докази недостатніми.

«Я категорично заперечую, що плював у когось після матчу,- заявив Фабрегас. Я за всю свою кар’єру ніколи не робив цього на полі, з чого б мені зараз займатися цим за його межами?»

29. Усім асистентам асистент

У домашньому матчі Прем’єр-ліги 4 жовтня 2009 року проти «Блекберна» Сеск перевершив самого себе. Він завжди славився вмінням віддати результативний пас, але в тому матчі вперше за кар’єру зробив відразу чотири гольові передачі! Ще один м’яч Фабрегас забив сам, а у підсумку «каноніри» розгромили суперника – 6:2.

30. Сеск відкрив власну футбольну академію

В 2009 році була відкрита «Академія Сеска Фабрегаса», в якій кожного року влітку проводиться інтенсивний тижневий тренувальний збір для хлопчиків і дівчаток віком від 7 до 17 років. Діти вивчають теоретичні та практичні аспекти філософії гри від Сеска, удосконалюють володіння англійською мовою та привчаються до здорового харчування і способу життя.

31. Сеск – тіньовій герой фіналу Чемпіонату світу

Він з’явився на полі всього за кілька хвилин до кінця основного часу, коли додаткові тайми вже були неминучими. А за чотири хвилини до кінця матчу сталося те, про що, звичайно, пам’ятають усі. Але куди менше людей сьогодні згадають, хто саме віддав гольову передачу на вільного Андреса Іньєсту.

Перемогу збірної Іспанії Фабрегас присвятив гравцям «Арсеналу», уболівальникам «Арсеналу», своєму тренеру і всьому тренерському штабу.

32. Девід Мойес несхвально відгукнувся про Сеска

1 лютого 2011 року після матчу «Арсенал» – «Евертон» тодішній тренер «ірисок», а нині той, хто хоче бачити Сеска у складі «Манчестер Юнайтед», Девід Мойес повідав про те, що футболіст неналежно поводився в підтрибунному приміщенні, вигукуючи «за скільки тебе купили!» на адресу рефері. Видання The Telegraph навіть назвало свій матеріал «Падіння і ганьба Сеска», для більшого ефекту.

Тим не менш, за Фабрегаса говорить те, що він не був офіційно звинувачений, а Лі Мейсон, рефері того матчу не вважав інцидент гідним згадки у своєму рапорті.

33. У квітні 2011-го Сеск пообіцяв, що в Англії він буде грати лише в «Арсеналі»

– Уявіть, що вас намагаються переконати взяти участь в амбітному проекті...

– Такого не може бути. Я ніколи не піду з «Арсеналу» в іншу англійську команду. Сто відсотків.

34. У вільний час Сеск:

– ганяє на картингу;

– грає в ФІФА на Playstation;

– не проти зіграти в гольф.

35. Сеск символічно передав капітанську пов’язку Робіну ван Персі

Кінцівку сезону 2010/11 Сеск пропустив через пошкодження, тому останнім матчем за «Арсенал» стала гостьова поразка від «Болтона» на початку квітня. Він тоді віддав гольову передачу на ван Персі, ніби передаючи голландцеві капітанські повноваження.

36. Сеск спокусив дружину мільйонера

Весною 2011 року ЗМІ повідомили, що Сеск розлучився зі своєю дівчиною Карлою, з якою вони разом були 7 років. Розлучився, щоб «закадрити» дружину ліванського мільйонера! Прекрасною незнайомкою, яка звабила футболіста, виявилася 36-річна Даніела Сіман, старша за Сеска на 12 років. І це стало справжньою несподіванкою для Елі Тактука, бізнесмена, який має в своєму розпорядженні нерухомість в лондонських районах Кенсінгтон і Челсі. «Я намагався повернути її, – заявив Тактук. – Вона ще пошкодує, що так жорстоко вчинила зі мною. Як тільки у Фабрегаса закінчаться слава і гроші, Даніелла втече від нього. Він не Девід Бекхем, до того ж дурень. Як вона могла так вчинити?»

37. Журналісти абсурдно перекрутили слова Сеска

В листопаді 2011-го після інтерв’ю Сеска, Daily and Sunday Express видала заголовок «Сеск Фабрегас: Робін ван Персі повинен залишитися», тоді як Daily Star – «Робін ван Персі повинен зараз піти». Досі залишається невідомими, що ж насправді сказав іспанець.

38. У Сеска 3 татуювання

На зап’ясті у Сеска його ініціали CF і номер 4. Тату на правому лікті є символом сили. Воно досить унікальне.

У 2011 р. на лівій руці Фабрегаса з’явилося нове тату. Серед візерунків можна чітко розгледіти букву «D». Ходять чутки, що даний малюнок пов’язаний з його коханою – Даніелою Сіман.

39. Сеск Фабрегас расист? Сеск Фабрегас не расист!

Такі обвинувачення посипалися на Сеска після гри 9-го туру сезону 2011/12 проти «Севільї». Наприкінці матчу почалася бійка після того, як арбітр матчу Едуардо Іттуральдес Гонсалес, відомий своїми спірними рішеннями, вказав на «точку» на 93-й хвилині матчу. Розгніваний Кануте люто штовхнув м’яч з одинадцятиметрової позначки, а потім схопив за горло півзахисника «Барселони» Сеска Фабрегаса, за що був покараний другою жовтою карткою. Місцеві ЗМІ відразу зарясніли заголовками про те, що Сеск Фабрегас спровокував форварда «Севільї» Фредеріка Кануте, викрикнувши на його адресу образливі слова расистського змісту.

«Прикриватися тим, що хтось образив твою національність – легкий і боягузливий варіант виправдання своєї поганої поведінки. Моя совість повністю чиста. Я не зробив нічого поганого», – такою була відповідь гравця «Барселони».

40. Сеск приєднався до «людини-блискавки» Болта та репера Лудакріса

У 2012 році Сеск Фабрегас підписав спонсорський контракт з виробником навушників Soul Electronics. Переможець Євро-2012 приєднався до спринтера Усейна Болта та репера Лудакріса, які рекламують навушники Soul.

«Слухаючи музику, я закриваюсь від зовнішніх подразників і залишаюся зосередженим – на полі, в роздягальні або вдома. Партнерство з Soul повинно донести до кожного, що будь-хто може знайти прагнення і рішучість всередині себе», – сказав Фабрегас. Майже відразу у фірмових магазинах з’явилися навушники модифікації «Сеск».

41. Сеск образився на російського прикордонника, тому що той вболіває за «Реал»

Восени 2012 року «Барселона» прилетіла до Москви, щоб зіграти проти «Спартака» у Лізі Чемпіонів. І коли всі гравці вже відправилися до готелю, Сеск мусив затриматися в аеропорті, відчувши себе героєм фільму «Термінал». Справа в тому, що у іспанця 2 паспорти. А російська віза була відкрита у тому з них, який Сеск забув взяти з собою. Тому він був змушений більше години спілкуватися з російськими прикордонниками. «Не всі ці люди були доброзичливо налаштовані до мене. Частина російських прикордонників виявилися вболівальниками мадридського «Реала», – поскаржився Сеск.

                                

42. Сеск став батьком на футбольному полі

Навесні 2012-го під час матчу Ліги чемпіонів проти «ПСЖ» у півзахисника «Барселони» Сеска Фабрегаса народилася донька. У той час як іспанський півзахисник разом з партнерами намагався здобути перемогу над французським клубом, його кохана, ліванська модель Даніела Сіман, подарувала йому доньку. Відразу після гри, яка вивела «Барсу» у півфінал єврокубка, Сеск попрямував до лікарні провідати родину. Новонароджену щасливі батьки назвали Лією.

43. Сеск забив рівно 100 голів за кар’єру

2 червня 2013 року півзахисник «Барселони» став автором забитого м’яча у грі 38-го туру чемпіонату Іспанії проти «Малаги». Таким чином, 26-річний півзахисник досяг позначки в 100 голів за кар’єру. З цим його привітала донька Ліа.

44. Сеск – чудовий мотиватор

«Я пам’ятаю, що люди завжди говорили мені: ніколи не здавайся, перемога близько, хоча іноді може здатися інакше, матч триває до фінального свистка.

Від гри до гри, від однієї команди до іншої, щоб дістатися туди, де я сьогодні, я дізнавався, що іноді краще відчувати, ніж думати. І, що далеко не всього можна досягнути логікою та розумом. Вірте в свій потенціал, щоб не сталося. І яким би не був тиск, різниці між спробою і дією не існує. Довіряйте своїм інстинктам», – так звертається Сеск до вболівальників на своєму офіційному сайті.

Другие посты блога

Їм би Коноплянку
2 февраля 2014, 20:29
7
Їх не змінити
1 февраля 2014, 20:26
1
Все посты