Tribuna/Футбол/Блоги/Взгляд из под Вавеля/Ротація на Дольному Шльонську, Лодзь без Екстракласи і запекла боротьба за плей-офф - інтриги у 2-му польскому дивізіоні

Ротація на Дольному Шльонську, Лодзь без Екстракласи і запекла боротьба за плей-офф - інтриги у 2-му польскому дивізіоні

Запрошуємо до занурення у справи 1 ліги чемпіонату Польщі

Автор — Vlad_1610
29 апреля 2022, 01:06
2
Ротація на Дольному Шльонську, Лодзь без Екстракласи і запекла боротьба за плей-офф - інтриги у 2-му польскому дивізіоні

Від моменту початку війни в Україні Польща стала одним з головних союзників нашої держави. Нескінченний потік біженців, активні заклики передати нам зброю і суцільна підтримка України в боротьбі з окупантом. За останні місяці польське суспільство показало, що спільний ворог може об'єднати навіть українців і поляків. З високою долею вірогідності після завершення війни багато українців захочуть приділити більше уваги польському чемпіонату, і ми маємо їм у цьому допомогти. Сьогоднішній матеріал присвячено другому дивізіону. Хто наступного сезону підніметься до Екстракласи, а хто так і не виправдає очікування своїх вболівальників? Запрошуємо до прочитання матеріалу.

Самоідентифікація веде до Екстракласи

Головна несподіванка цього сезону - "Мєдзь" Леґніца. Команда зі 100-тисячного міста на Дольному Шльонську минулого сезону посіла 7 місце і не потрапила до плей-офф. Втім, вже нинішньої кампанії переможці Кубка Польщі 1992 демонструють зовсім інший футбол. Той, який за 4 тури до фінішу дозволяє говорити про майже гарантоване підвищення в класі. У чому секрет успіху? Войтек Лободжінський. Народившись у Бидґощі, Войтек протягом 5 років виступав у "Заґлембє" Любін, потім перебрався до краківської "Вісли", а в 2012-му опинився у "Мєдзі". З "Заглембє" і "Віслою" ставав чемпіоном Польщі, а з колективом із Леґніци вперше в історії вийшов до елітного дивізіону.

Після завершення кар'єри Лободжінський вирішив стати тренером. Спочатку працював асистентом, а потім очолив "Мєдзь". В першому ж сезоні його команда йде на першому місці і знаходиться за крок від Екстракласи. Як ми вже казали, футболісти з Дольного Шльонську вже відчули запах Екстракласи у 2018-му, але пригода з найсильнішими командами країни закінчилася дуже швидко: посіли передостаннє місце і вилетіли.

У разі перемоги в принциповій зустрічі з "Хробри" Ґлоґув і втрати очок "Відзєвом", у Лєґніці можуть відсвяткувати повернення до елітного дивізіону вже у субботу. Втім, якщо команда з Лодзі переможе, святкування доведеться перенести на наступні вихідні. "Мєдзь" - яскравий приклад бажання клубу мати виражену самоідентифікацію: головний тренер Лободжінський провів у футболці лєґніцької команди 8 років. І, як здається, вже у перший рік знаходження на посаді головного тренера може вивести своїх підопічних до елітного дивізіону.

Кубкові історії

Чудову другу половину сезону проводить ґдинська "Арка". Колектив з півночі країни мав дуже непростий старт чемпіонату і не міг піднятися вище місця у плей-офф. Втім, протягом весняної частини чемпіонату підопічні Ришарда Тарасєвіча демонструють таку гру, яка дозволяє розраховувати на пряму путівку до елітного дивізіону. "Жовто-сині" мають вражаючу переможну серію, яка триває 6 матчів поспіль. Цей показник особливо важливий для команди у 1-й лізі, адже тут є багато боєздатних команд, з якими неймовірно важко набирати очки. Цікаво, що у 10 матчах весняної частини кампанії "Арка" виграла 9 разів і лише раз зіграла внічию: 2:2 з "ГКС Катовіце".

Українським вболівальникам перебування "Арки" в Екстракласі запам'яталося не лише близькими нам кольорами форми, але і захоплюючими кубковими історіями. Два роки поспіль команда з Ґдині доходила до фіналу Кубка Польщі: в перший раз виявилися сильніше "Лєха" Познань, а у другому фіналі поступилися варшавській "Легії".

Завдяки перемозі у середу над "ЛКС" Лодзь "Арка" вийшла на 2 місце. В останніх чотирьох матчах чемпіонату "жовто-сині" зіграють з "Рєсовією" Жешув, "Мєдзю", "Подбєскідзе" і "Сандецьєю" Нови Сонч. Стан справ елементарно простий: перемоги в усіх матчах виведуть "Арку" до Екстракласи.

Дербі розчарувань

 

У вівторок, 3-го травня відбудеться чергове дербі Лодзі. Воно пройде на новому стадіоні "ЛКС", який без жодних сумнівів заповниться вщент. Але чи можемо ми очікувати на позитивні настрої з боку фанів "ЛКС" або "Відзєва" у цій зустрічі? Навряд чи.

На початку сезону мало хто очікував, що під кінець першого кола "Відзєв" боротиметься за лідерство у чемпіонаті. На щастя для "червоних" таке насправді здійснилося. 4-кратний чемпіон країни не грає в Екстракласі з 2014-го, тож зовсім не дивно, що фани зачекалися повернення до еліти. Восени справжньою фортецею для "Відзєва" був власний стадіон, але весною вони програли 3 з 6 домашніх матчів. Буквально декілька днів тому на терені команди з Лодзі перемогла "Корона" Кєльце (варто зауважити, не без помилок арбітрів) і відкинула "Відзєв" з другої позиції. "Червоним" залишається лише дихати у спину "Арці" і чекати від неї втрати очок. І, звичайно, вигравати свої матчі. До кінця сезону на них чекають "ЛКС", "Ресовія", "Мєдзь" і "Подбєскідзе".

Найголовнішим ворогом "Відзєва" є їх сусід по місту - "ЛКС". Вони, на відміну від своїх суперників нещодавно грали в Екстракласі, але швидко повернулися до другого дивізіону. Минулих вихідних відбулася дуже важлива подія для фанатів "біло-червоних": відкриття нового стадіону, який вміщує аж на 15 (!) місць більше, ніж сусідня арена "Відзєва". Не дивлячись на атмосферу свята, "ЛКС" поступився "Хробрему" Ґлогув з рахунком 0:1 і не зміг привітати вболівальників з такою визначною подією. Декількома днями пізніше була вищезгадана поразка від "Арки", яка продовжила невдалу серію без перемог до 3 поєдинків. Як би там не було, у "ЛКС" все ще чудові шанси на потрапляння до плей-офф. Вони мають однакову кількість очок з "Сандецією" і "Одрою" Ополє. Колектив з Нового Сончу знаходиться на 6-й позиції, яка дозволить клубу з Лодзі помріяти про Екстракласу. До речі, минулого сезону "Ґурнік" Лєнчна посів шосту позицію в чемпіонаті, виграв плей-офф і піднявся до елітного дивізіону. Аби повторити таке досягнення необхідно перемагати у матчах з "Відзєвом", "Ґурніком" Пулковіце, "Одрою" і "ГКС" Катовіце. Вірогідно, матч з "Одрою" стане найцікавішим після дербі, тому що вирішить долю останньої путівки у плей-офф.

Хто вилітає і хто піднімається?

Як часто буває, внизу таблиці боротьба не менш запекла, ніж за лідируючі місця. Напевно з 1-ю лігою попрощається "ГКС" Ястшембе (причому може це зробити вже цими вихідними). Мало шансів на утримання має і колектив з Дольного Шльонську, який виграв минулорічний розіграш 2-ї ліги - "Ґурнік" Пулковіце. На 16-й позиції розташувався "Стоміль" Ольштин (у якого дуже серйозні фінансові проблеми), а на відстані лише одного пункту від нього "Заглємбє" Сосновець. В зоні ризику знаходяться і "Пуща" Нєполоміце з "Скрою" Ченстохова. Цікаво, що за 4 тури до фінішу "Стоміль", який посідає досить некомфортне 16-е місце чисто теоретично може потрапити до плей-офф. Унікальний випадок! 99,5%, що такого не станеться, тому варто звернути увагу на матч передостаннього туру. 14 травня між собою зіткнуться "Стоміль" і "Заглємбє". Нагадаємо, що зараз ці команди ділить лише 1 пункт.

До 1-ї ліги вже піднялася "Сталь" Жешув. Керівники цього клубу не соромляться говорити про мету потрапляння до Екстракласи вже у 2023-му. Мабуть, без жодних проблем підніметься і "Хойнічанка" з Хойніц, яка декілька років тому стабільно виступала у другому дивізіоні. Вона не програє з 23-го жовтня і має перевагу у 7 очок над третім "Рухом", який скоріш за все зіграє у плей-офф. 14-кратні чемпіони Польщі програли марафон за другу позицію "Хойнічанці", тож зіграють вирішальні матчі з "Мотором" Люблін, "Віграми" з Сувалок і "Радуньєю" Стенжица. За плей-офф ще можуть поборотися "Олімпія" Ельблонг, друга команда "Лєха" і краківська "Гарбарнія".

Нагадаємо, що у нас є канал в телеграмі, де ми ведемо текстові трансляції з матчів різних ліг і тримаємо вас у курсі усіх важливих подій футбольної Польщі: https://t.me/polishfootball

Долучайтеся!

Фото: lodzkisport.pl; widzewtomy.net; polsatsport.pl; sport.tvp.pl; stalrzeszow.pl; 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты