Tribuna/Футбол/Блоги/Взгляд из под Вавеля/Вільне падіння Легії, зміна лідера та надія Вісли Краків – підсумки 22-го туру Екстракласи

Вільне падіння Легії, зміна лідера та надія Вісли Краків – підсумки 22-го туру Екстракласи

Розповідаємо про найцікавіші події вихідних у чемпіонаті Польщі

Автор — Vlad_1610
23 февраля 2022, 14:17
1
Вільне падіння Легії, зміна лідера та надія Вісли Краків – підсумки 22-го туру Екстракласи

Вихідними у Польщі було по-справжньому гаряче: завдяки черговій виїзній втраті «Лєха» на першій сходинці опинилася «Поґонь». Мабуть, цій події не варто було б приділяти забагато уваги, але вже у суботу на ці колективи чекає очна зустріч у Щецині. Окрім вищезгаданої рокіровки на вершині таблиці варто згадати про напружену боротьбу за виживання. Між собою зустрічалися «Термаліка» і «Легія», які розташувалися на останніх позиціях у лізі. Окрім цього, лобове протистояння чекало на «Віслу» Краків та «Гурнік» Ленчна.

Отже, цікавих подій було чимало, тож запрошуємо на огляд 22-го туру польського чемпіонату.

Перемога у чемпіонському стилі

«Поґонь» почала 2022 рік досить ефективно – впевнена перемога над «П’ястом», вирвані 3 пункти у матчі із «Заглємбе» дозволили фанам третьої команди минулорічної Екстракласи помріяти про те, що зовсім нещодавно здавалося нереальним – здобуття чемпіонського титулу.

Колектив із Щецина подолав довгу дорогу зі свого міста до Мєльца, де вони мали зіграти зі «Сталлю». На початку «портовці» полетіли до Варшави, звідки відправилися до Кракова, де переночували, а вже наступного дня поїхали до підкарпатського Мєльца. Чому такий тернистий шлях? Справа в тому, що аеропорт у Жешуві не був готовий прийняти рейс із футбольною командою на борту, адже наразі він перевантажений американськими військовими, які були перекинуті до Польщі, аби зміцнити східний фланг оборони НАТО.

Чи то довгий шлях, чи то міцна «Сталь» довгий час не дозволяли хлопцям Кости Руньяїча вийти уперед. Однак свого «Поґонь» усе ж таки досягла – на 93-й хвилині поєдинку 22-річний нападник Вахан Біхахчян забив єдиний гол у матчі й приніс важливу перемогу. Вірменський гравець взимку перебрався до Щецина зі словацької «Жиліни» і вже встиг відзначитися трьома м’ячами у трьох  офіційних матчах.

«Поґонь» перемогла і на дві доби очолила таблицю Екстракласи. Вболівальники «гранатових» сподівалися вдалого для себе результату недільної гри у Ґданську.

Посібник зіпсованого сторіччя?

У гості до «Лехії» завітав «Лєх» Познань. Клуб, який влітку 2022 року обходитиме 100-річчя із дня заснування. Отже головною метою «Колейожа» було оголошено здобуття золотих медалей Екстракласи. На початку сезону фанати розглядали цю мету більше як жарт, адже у познанського колективу було чимало кадрових проблем не тільки на полі, але і серед керівництва. На щастя, більшість труднощів вдалося вирішити ще на початку чемпіонату, тому від вересня підопічні Мачєя Скужи були беззаперечними лідерами польської першості.

Перед початком весінньої частини турніру «Лєх» мав 4 пункти переваги над найближчим переслідувачем, але нічия із «Краковією» дещо погіршила позиції головного претендента на чемпіонство.

До Ґданська «синьо-білі» приїхали з метою здобути максимум очок, але зробити цього не вдалося. Невикористані моменти у першій половині гри зіграли з командою із Вєлькопольського воєводства у злий жарт – наприкінці зустрічі першим голом у дорослому футболі відзначився 17-річний Філіп Копєрскі, який приніс вікторію «Лехії», змусивши гостей із Познані зазнати третьої поразки в сезоні. Усі невдалі результати були на виїзді.

«Колейож» опинився у максимально невигідній позиції: вже у наступному турі вони відправляться до Щецина, де на них чекає нинішній лідер. Перевага «Поґоні» у 1 очко створює додатковий тиск на футболістів Скужи, які грають не найкращим чином на полі суперника: в останніх трьох поєдинках на виїзді «Лєх» набрав лише 1 пункт з 9 можливих.

Ситуація не є легкою, тому необхідно якнайшвидше прийти до тями і почати вигравати. Інакше святкування сторіччя клубу може бути зіпсоване.

Фанати Легії нагадують про події в автобусі

У грудні польське футбольне суспільство вибухнило гучною новиною. Поводом став інцидент із фанатами «Легії», які увірвалися до автобусу своїх футболістів після чергової поразки у Плоцьку і жорстко поговорили зі своїми улюбленцями. Нажаль, щодо до двох гравців було використано фізичну силу: Емрелі та Лукіньяс узимку покинули команду.

Здавалося, зимова перерва пішла столичному клубові на користь. Перший матч у новому році «легіоністи» виграли 3:1 у Любіні, але вже через тиждень чемпіони країни знову засмутили своїх вболівальників. На цей раз у Варшаві перемогла «Варта» Познань, яка знаходилася нижче за «Легію» у таблиці.

До селища Нєчєча, що неподалік малопольського Тарнува, «Легія» поїхала з чіткою метою: вийти із зони вильоту. Однак, налаштуватися вдалося тільки на перший тайм. У другій половині зустрічі «столичні» виглядали так, ніби вони виграють 3:0 і впевнено «дограють» матч.

Звісно, нічия 0:0 не сподобалася фанатам, які заспівали «чи нагадати вам про розмову в автобусі?»

Мабуть, у «військових» немає багато часу на розбір останніх подій – вже у п’ятницю до столиці завітає краківська «Вісла», із якою у «Легії» напружені стосунки протягом всієї історії свого існування.

Підтримка фанів, новий тренер і надія на вдалу боротьбу за виживання

У скрутній ситуації опинився ще один відомий польський клуб – «Вісла» Краків. 13-разові чемпіони країни активно борються за зберігання місця в елітному дивізіоні. Однак, не все вдається.

Після поразок від «Ракува» і «Сталі» керівництво клубу прийняло рішення про звільнення Адріана Ґули. Екс-наставник словацької «Жиліни» не виправдав очікувань, які були від нього у Кракові, тож не допрацював до кінця сезону. Задля місії «порятунок» був покликаний Йєжи Бженчек. Колишній наставник збірної Польщі та дядько одного із власників клубу Куби Блащчиковського одразу викликав довіру у вболівальників, але перемогти у дебютній грі так і не вдалося.

У четвер близько 200 фанатів «Вісли» відправилося до Мишлєніц, що у 30 кілометрах від міста польських королів. Вони виразили своє незадоволення останніми результатами і налаштували команду на наступні надважливі поєдинки. Можливо, саме через таку мотивацію гравці понеслися на ворота суперника від стартової хвилини понеділкового протистояння із «Ґурніком» Ленчна. Однак, енергії «Вісли» вистачило лише на 20 хвилин, а вже потім гру контролювали гості. До речі, у складі «Ґурніка» на полі з’явився українець Крикун.

«Вісла» втратила цінні 2 пункти, але після кінцевого свистка рефері ще декілька хвилин провела під трибуною найпалкіших прихильників «Білої Зірки». Наступні тижні будуть одними з найважчих для краківського клубу за останні декілька років: виїзди до Варшави, Ґданська, Щецина, чвертьфінал кубку у Ґрудзьондзі, домашній матч із «Лєхом». І все це протягом місяця!

Дійсно, фанатам «Вісли» не позаздриш. Тим паче, що вже у п’ятницю їх команда зіграє важливий матч із «Легією». Колись ці команди боролися за чемпіонство Польщі, але через дурне керівництво вимушені змагатися за виживання.

Що там у інших?

В інших поєдинках туру «Заглємбе» переграло «Віслу» Плоцьк (3:1), «Яґеллонія» зіграла 0:0 із «Краковією», «Шльонськ» поступився «П’ясту» із рахунком 1:3.

У неділю «Варта» вийшла із зони вильоту завдяки неочікуваній перемозі над «Радом’яком» (3:1), а «Ґурнік» Забже провів на дуже пристойному рівні поєдинок із «Ракувом» - 1:1.

Нагадуємо про наш телеграм-канал: https://t.me/polishfootball

Джерело фото: sport.onet; eurosport.tvn24; gdansk.pl; warszawa.pl; sportowefakty.wp.pl;

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты