Tribuna/Футбол/Блоги/Козел/Відкинемо стереотипи про «футбол лише для чоловіків», щоб кожен міг насолоджуватись цим видом спорту

Відкинемо стереотипи про «футбол лише для чоловіків», щоб кожен міг насолоджуватись цим видом спорту

Спроба довести, що футбол можна любити незалежно від того дорослий ви або дитина, чоловік або жінка, старий або молодий

Блог — Козел
23 сентября 2020, 20:49
14
Відкинемо стереотипи про «футбол лише для чоловіків», щоб кожен міг насолоджуватись цим видом спорту

Ми живемо у світі стереотипів про чисто чоловічі та жіночі професії, логіку та склад думок. Багато хто переконаний, що мріяти, фантазувати та вірити у казки властиво тільки дітям. У суспільстві прийнято, що працювати на металургійному заводі або кваліфіковано розбиратися у зварювальній справі може тільки чоловік, а виховувати дітей або надавати послуги з нігтьового сервісу – жінка. Ми часто засуджуємо пару з солідною різницею у віці до тих пір, поки самі не станемо цією парою. Стереотипи є і в спорті. Найпопулярніший з усіх той, що футбольним фанатом може бути тільки чоловік. Бо фігурне катання і танці переважно жіночий вид спорту, а футбол, хокей та бокс створені тільки для справжніх чоловіків. Все, що перераховане вище аксіома до тих пір, поки не знайдено виняток. І тоді згадується відома крилата фраза, що коханню кожен вік підвласний. Чому б не спробувати спростувати футбольні стереотипи з урахуванням цього виключення?

Футбольний вболівальник найчастіше чоловічої статі

Уявімо типовий образ футбольного фаната. Як правило, це чоловік середніх років або молодше, у футбольній атрибутиці свого клубу, який знає напам'ять весь склад улюбленої команди, футбольні чанти та пісні. Його можна побачити на стадіоні з пивом в руці або під час лускання насіння. Деякі з представників фанатського руху вміють і яскраво запалити, і ввічливо довести усім, хто сумнівається, що їх команда найкраща на районі.

Уявили? А тепер познайомимось з мешканками Лондона Марією та Морін. Одна з них вболіває за Арсенал, а інша за Челсі. Вони популярні серед вболівальників. Схоже, Марія є особистою фанаткою форварда канонірів Обамеянга. Не дивно, що під час особистої зустрічі з кумиром вона, випромінюючи радість, легко змогла заспівати чант, що виконується уболівальниками Арсеналу на честь габонця на Емірейтс.

Футбольний клуб Челсі в період ізоляції організовував сеанси відеозв'язку футболістів з літніми фанатами. Одним з таких учасників і стала Морін. Вона не тільки підтримала розмову про футбол, карантин, особисті справи та серіали з Мейсоном Маунтом, та, як турботлива бабуся, спробувала влаштувати особисте життя для своєї внучки Челсі. "Вона втрачає розум від тебе, –  заявила вболівальниця. - Челсі буде на сьомому небі від щастя. Скаже: "Ти розповіла йому про мене? "Насправді вона красива. Ти шукаєш дівчину?» Маунт сміючись відповів: "Ви намагаєтеся мене підставити? Не думаю, що моя дівчина була б від цього щаслива".

Вести активний спосіб життя, цікавитись та вболівати за команду може лише молодь

Подивіться на цих потішних літніх вболівальників Ліверпуля, які весело проводять час за грою в петанк. Зовсім не обов'язково бути молодим, щоб вести активний спосіб життя. Ця потужна компанія літніх скаузерів періодично збирається, щоб покидати м'ячі та обговорити останні події у житті Ліверпуля. На одну з таких зустрічей був запрошений Юрген Клопп. Подія, що зображена на відео, відбулася ще у 2016 році. Хто знає, можливо на ній Юрген вигадав нинішню філософію Ліверпуля, обговорюючи з відданими фанатами майбутній трансфер Алісона та Ван Дейка.

Жіночий футбол

Чи можете ви без гугла сказати, хто такі Ада Хегерберг, Саманта Керр або Ліке Мартенс? Куди відоміші їх колеги Вірджіл ван Дейк, Луїс Суарес та Кіліан Мбаппе. Чоловічий футбол популярніше за жіночий. Однак, прекрасні половинки не тільки можуть грати в футбол не гірше чоловіків, але і чудово в ньому розбиратися. Щоб довести це, футбольний клуб Лідс взяв групу талановитих дівчат до Італії на міжнародний футбольний турнір Pulcino D'oro, який проходив у Трентіно. І хоча жіночій команді Лідс не вдалося виграти трофей, вони довели, що можуть справлятися з м'ячем не гірше однолітків хлопчиків.

Діти інакше сприймають футбол

Рух Юні Вовки, організовуючи різні заходи для маленьких уболівальників футбольного клубу Вулверхемптон, доводить, що футболісти й вболівальники однаково щасливі від зустрічі з футболом. А щирі посмішки дорослих нічим не відрізняються від дитячих. Адже кожен з нас трішечки дитина та однаково вірить у диво.

Згадайте себе в моменти, коли улюблена команда провалила черговий важливий матч. Багатьом хочеться зустрітися з футболістами, щоб виплеснути на них весь негатив, який накопичився. Хто сказав, що діти не вміють вболівати за команду і висловлювати свою точку зору про якість гри? Цьому хлопцеві сильно набридла невиразна гра клубу, що на питання журналістки британського каналу про улюбленого гравця, він впевнено відповів: "Ніхто! Вони всі сміття!».

Подивіться на те, як маленький Брайдон підтримує свого кумира Серхіо Агуеро. А його реакція на зустріч з ним неоціненна. Якщо згадати поведінку деяких дорослих фанатів, які бажають подібної зустрічі, підтримують свій клуб у важливих поєдинках та радіють його кожній перемозі, то всі ми трішечки Брайдони.

Чому футбол досі сприймається як чоловічий вид спорту?

У наші дні давно заведено ходити на матчі всією сім'єю. У такі моменти дитину змалку виховують у футбольній культурі. Приємно спостерігати на трибуні сім'ю, яка вболіває за один клуб. Здорово, коли футбольні клуби роблять футбол доступним для кожної такої сім'ї. Футбол об'єднує. І тільки наші переконання, засновані на стереотипах, заважають насолоджуватися цим моментом. Футбол — це не завжди 22 людини, які бігають за одним м'ячем. Він вчить ставити інтереси команди вище своїх. Це можливість домагатися спільної для всіх мети, підстраховувати або навіть допомагати ближньому. Так, як це роблять, наприклад, футболісти Тоттенхему, які підтримали дитячий хоспіс Ноїв Ковчег та його мешканців. Адже для того, щоб вірити в казку необов'язково бути дитиною, а щоб створити диво необов'язково виходити на футбольне поле.

Пропоную забути про стереотипи та частіше відкривати для себе футбол. Він однаково доступний для всіх і унікальний для кожного. Будь-який охочий може знайти в ньому щось своє: хобі або роботу, приємну компанію на вечір або вірних друзів на все життя, привід для гордості або причину для розчарування, мільйони загиблих нервових клітин або видовищний поєдинок, кумира або просто симпатичного футболіста. Коханню кожен вік підвласний. І це саме той випадок, коли для наших стереотипів існує можливість знайти виключення.

У статті використані матеріали сайтів: premierleague.com, leedsunited.com, wolves.co.uk, tottenhamhotspur.com, justgiving.com, акаунтів футбольних клубів Арсенал і Лідс Юнайтед у Тwitter та офіційних каналів футбольних клубів Вулверхемптон, Челсі, Ліверпуль і Тоттенхем на YouTube.

 

Другие посты блога

Все посты