Tribuna/Футбол/Блоги/Козел/5 правильних та провальних рішень, що вплинули на сезон в Англійській Прем'єр-ліги

5 правильних та провальних рішень, що вплинули на сезон в Англійській Прем'єр-ліги

Суб’єктивний перелік рішень, які вплинули на результат сезону 2019/2020 в Англійській Прем’єр-ліги. Від Арсеналу до Моурінью, від Лестера до Уотфорда, історія з порушенням фінансового фзйр-плей Манчестер Сіті та вічно веселий Клопп. Поринайте у роздуми та діліться у коментарях своєю версією рейтингу

Блог — Козел
14 августа 2020, 20:25
2
5 правильних та провальних рішень, що вплинули на сезон в Англійській Прем'єр-ліги

Нарешті ми додивилися сезон 2019/2020 Англійської Прем'єр-ліги. Він добре запам'ятається кожному з поціновувачів англійського футболу. Сидячи на дивані під час футбольного карантину, ми слухали чутки про дострокове завершення сезону. У кожного була власна думка щодо рішення. Але Ліга взяла на себе відповідальність і змогла організувати відносно безпечні умови для догравання сезону. Минув час та виявилось, що це рішення правильне. Клуби подарували нам інтригу практично на всіх ділянках турнірної таблиці.

Але одночасно цим рішенням приймалося і безліч інших не менш важливих. Вашій увазі пропонуються тільки 10 з них. Рішення в рейтингу розташовані довільно та сформовані, керуючись власною думкою. Кожен з тих, хто прочитав цей матеріал має право висловити свою думку в коментарях, погодитися або спростувати, а також запропонувати свою версію.

Топ 5 правильних рішень

Отже, поїхали!

Трансфер Бруну Фернандеша зі Спортинга у Манчестер Юнайтед

Цей 25-річний португалець перейшов до Манчестер Юнайтед взимку цього року. Його поява у стартовому складі помітно покращила гру дияволів Сульшера. За 14 ігор Англійській Прем'єр-ліги Бруно забив 8 голів, віддав 7 результативних передач і двічі був визнаний кращим гравцем місяця. Всього, зігравши 21 гру у всіх турнірах у футболці Юнайтед, на рахунку атакувального півзахисника 11 голів та 8 гольових передач.

У тому, що Манчестер Юнайтед продовжує виступати в Лізі Європи та кваліфікуватися за підсумками сезону в Лігу Чемпіонів, є величезна заслуга Фернандеша. Гравець відмінно взаємодіє з партнерами на полі, добре загострює атаки та виконує величезний обсяг роботи. Мабуть, це найкраще з рішень Юнайтед в цьому сезоні, а може бути й за весь період роботи команди Сульшера.

Подовження контракту футбольним клубом Лестер з головним тренером Бренданом Роджерсом

Брендан Роджерс очолив Лестер у лютому 2019 року, і відразу ж почав повертати Лис в топ англійського футболу. У його першому повноцінному сезоні на посаді головного тренера, Лестер почав фантастично і до останніх турів претендував на місце в Лізі Чемпіонів. Після звільнення Унаі Емері саме його, якщо вірити спортивним пліткам, сватали до Арсеналу. Але він залишився вірним своєму клубу, подовживши угоду у грудні 2019 року. Проваливши кінцівку чемпіонату, Лестер не зміг повернути на Кінг-Пауер гімн Ліги Чемпіонів. Але якщо оцінювати сезон в цілому, рішення виглядає цілком успішним і обґрунтованим.

Подовження контракту футбольним клубом Шеффілд з головним тренером Крісом Уайлдером двічі по ходу сезону

Мало хто очікував настільки успішного виступу від скромного Шеффілда перед стартом сезону. Але Клинки здивували характером і порадували стабільністю. Гра клубу не завжди була видовищною. Але результат виправдовує спосіб. А кілька крутих перемог над командами, які були сильнішими на папері, перекриває всі недоліки.

Головним творцем цієї команди є її тренер Кріс Уайлдер. Це його команда, яку він почав будувати ще в Першій Лізі (третій дивізіон). Клуб двічі по ходу сезону подовжував контракт з тренером. Враховуючи 9 місце в турнірній таблиці у перший сезон після повернення до еліти та звання тренера року за версією Асоціації менеджерів Ліги, таке рішення клубу себе виправдовує.

Подовження контракту футбольним клубом Ліверпуль з головним тренером Юргеном Клоппом

Як може існувати такий рейтинг без клубу чемпіона? На мій погляд, це найуспішніший симбіоз тренера з футбольним клубом Ліверпуль з часів Бенітеса. Ліверпуль, побивши безліч клубних і англійських рекордів, зумів нарешті перервати 30 річну серію і привести титул на Енфілд. Про це написано багато, а історія про перетворення Ліверпуля під керівництвом Юргена Клоппа гідна окремого поста у блозі. Ліверпуль та Клопп подовжили чинну угоду у грудні 2019 року. А хіба могло бути інакше? Що сталося після цього відомо кожному шанувальнику англійського чемпіонату.

Рішення дати шанс екскапітанам Мікелю Артеті та Френку Лемпарду стати головними тренерами своїх клубів

Це рішення, при певних умовах, цілком могло опинитися в іншій частині мого рейтингу. Але, з огляду на обставини та труднощі, з якими стикалися Челсі та Арсенал при призначенні тренерів, результат їх роботи можна визнати задовільними. Лемпард вивів Челсі в Лігу Чемпіонів. Артета зумів заскочити в Лігу Європи та закінчити свій перший сезон з трофеєм.

Ще одним позитивним моментом, на який вплинуло це рішення, можна назвати прогрес у роботі з молодими гравцями в цих клубах. З приходом Артети й Лемпарда, молодь стала отримувати більше шансів і частіше з'являтися у складі, нехай в деяких випадках вимушено і в силу певних обставин. Ми пам'ятаємо як ставилися до своєї перспективної молоді Челсі. Але коли стало необхідно, саме вона забезпечила результат. Про регрес у взаємодії основи Арсеналу з його академією можна складати меми з великою кількістю прикладів. Клуб часто відпускав молодих гравців до інших клубів, так і не надаючи їм шансу проявити себе в основі. При цьому він постійно шукав гроші на трансфери новачків, в тому числі молодих, щоб закривати постійні проблеми з травмами та провальними виступами ветеранів.

Кожен з тренерів виконав величезний обсяг роботи, але будівництво своїх команд ще не завершив. Побажаємо їм підтримки з боку керівництва, адже це так круто спостерігати за тими, чиєю грою ми захоплювалися ще декількома сезонами раніше.

Топ 5 провальних рішень

Як казав класик, нічого особистого.

Рішення звільнити Найджела Пірсона з посади головного тренера Уотфорда за два тури до кінця чемпіонату

Найджел Пірсон змінив свого колегу Кіке Санчеса Флореса на посаді тренера Уотфорда у грудні 2019 року. Перебудувавши гру під керівництвом Пірсона, Шершні видали вдалу серію з 6 ігор без поразок, піднявшись з 20 на рятівну 17-ту позицію в турнірній таблиці. Ця історія могла б опинитися в іншій частині рейтингу. Але наступна серія з 4 поразок у 7 матчах після рестарту повернула Уотфорд до боротьби за виживання. Після цього, за два тури до фінішу, всього 3 очками до зони вильоту й перед іграми проти Арсеналу і Манчестер Сіті, керівництво клубу приймає дивніше з усіх можливих рішень, залишивши команду без тренера перед важливішим відрізком сезону. Можливо саме це рішення і коштувало Уотфорду місця в Англійській Прем'єр-лізі.

Призначення Жозе Моурінью тренером Тоттенхему

Тут варто пояснити. Я не вважаю Моурінью поганим тренером. Можливо його робота на посаді тренера Шпор принесе результат у наступному сезоні. З огляду на епідемію травм основних гравців, і що Тоттенхем до останнього туру претендував на Лігу Чемпіонів, то сезон можна віднести в актив португальцю.

Мені не подобається сам вибір тренера, який зробив Тоттенхем. При Почетіно клуб привчив нас до атакувального футболу з великою кількістю гольових моментів. Стиль гри Моурінью трохи інший. Це не означає, що Жозе або Тоттенхем погані, просто вони не підходять один одному. З огляду на принципи економії Даніеля Леві, думаю Жозе Моунінью ніхто не дасть грошей на істотне перебудування складу.

З одного боку від португальця не вимагають термінових результатів, як в Челсі або Юнайтед. Але і впевненості в тому, що він зуміє забезпечити результат з тими, хто є небагато. Здається, що Моурінью повинен був вибрати трохи інший клуб, що більш відповідає його стилю гри по підбору футболістів. Йому, на мій погляд, більше підійде клуб, який не претендує на високі досягнення. У такому клубі йому зможуть дати більше часу на його експерименти. І всі ми знову побачимо усміхненого Жозе з черговим титулом або кубком.

Трансфер та подовження контракту футбольним клубом Арсенал з Давидом Луізом

Тут дивно все. Не розумію, чим керувався Артета, погоджуючи подовження угоди з бразильцем. Ще більш незрозуміла логіка керівництва Арсеналу під час здійснення трансферу перед стартом сезону. Придбання захисника такого віку, який досить давно втратив місце в старті та не зумів повернути його при декількох тренерах, при нестабільній грі й постійним привозам у футболці Челсі, не виглядає розумно.

А якщо згадати Холдинга, Мавропаноса та безліч молодих гравців академії, які не отримують шансу, то цей трансфер виглядає черговою помилкою. Луіза називають досвідченим захисником, але його постійні помилки в обороні та 5 привезених пенальті за сезон (новий рекорд) говорять про зворотне. А його червоні картки в іграх з ключовими суперниками за зону європейських кубків взагалі не піддаються поясненню.

Єдине, що можливо виправдовує Артету та Луіза, це здатність Луіза позитивно впливати на молодих гравців за межами поля. Можливо, що керівництво клубу розділяє цю ідею свого головного тренера.

Вирок у справі про порушення футбольним клубом Манчестер Сіті правила фінансового фейр-плей

Мені не подобається саме рішення арбітражу. Про це багато писали й обговорювали, тому не буду повторюватися. Мені не зрозумілий сенс і мета правила, якщо через витіюватість формулювань неможливо нікого покарати. Справедливі аргументи тих, хто говорить, що якщо правила порушують всі, але нікого не карають, то чому страждає саме Сіті. Зрозумілі й тези під час захисту Сіті, що Сітізенів називають мішками та бажають покарання тільки ті, хто самі не здатні заробляти або шукати хорошого інвестора.

Але з іншого боку правило є правило й воно повинно працювати. Всі погодилися з такими правилами гри. Сіті прекрасно знав, на що він йде. І якщо вже не змогли правильно зашифрувати внесення інвестора, то не варто виправдовуватися і кивати на інших.

У цих випадках УЄФА, Лізі та арбітражу важливо бути послідовними та строгими з усіма клубами. Інакше правило не буде приводити до потрібного результату. І в цьому випадку, якщо Сіті дійсно винен, він повинен бути дискваліфікований, а якщо його вини немає, то і покарання у легкій формі бути не повинно. Це не є логічним.

Невідповідність витрат на трансферному ринку підсумковому результату (Астон Вілла та Вест Хем)

Залишаючись у темі грошей, поговоримо про іншу сторону великих витрат, про їх ефективність. Величезні інвестиції Сіті у трансфери нових гравців виправдовуються виступом клубу. Але є в Англійській Прем'єр-лізі й зворотні приклади. Так, бірмінгемський клуб Астон Вілла, за даними transfermarkt.ru, витратив в цьому сезоні космічні для свого рівня 159 млн євро, а їх сусіди по турнірній таблиці Вест Хем 120 млн євро. У клубах з'явилися багато новачків, але вони не заграли. Клуби балансували над зоною вильоту, але зуміли врятуватися.

Зрозуміло, що насичений і досить сильний чемпіонат вимагає від клубів максимальних витрат на трансфери. Все це окупається успішними виступами, розподіленими відповідно до підсумків призовими та платою за продаж медіа прав. Тому всім, хто потрапляє в еліту, доводиться підсилювати склад. Але з іншого боку, коли клуб готовий і може інвестувати у трансфери, а замість цього отримує провал і дивом залишається у Лізі, то це викликає лише жаль. Шеффілд, наприклад, витратив на трансфери близько 60 млн, а ефективність й окупність інвестицій та місце, яке посів клуб за результатами сезону значно краще і вище.

Наше життя складається з правильних і неправильних рішень. Нам властиво приймати обдумані або іноді спонтанні рішення, які призводять до великого успіху або обіцяють величезні невдачі. Існує ймовірність, що рішення в моєму пості, могли привести до зовсім протилежних наслідків. Також я допускаю, що прочитавши статтю у вас, шановні читачі, може з'явитися своя думка і свій рейтинг. Буду радий прочитати його в коментарях до посту. Також я буду вдячний, якщо ви висловите свою думку про якість матеріалу плюсом чи мінусом. Це важливо для розвитку блогу. І не забувайте підписатися, щоб не пропустити нові роздуми. Ніхто не знає, до чого в майбутньому може привести це рішення.

У статті використані матеріали сайтів: premierleague.com, eurosport.ru, transfermarkt.ru.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты