Tribuna/Футбол/Блоги/Козел/Вирок вітчизняному футболу: «грати не можна закінчити»

Вирок вітчизняному футболу: «грати не можна закінчити»

Чому ситуація з інфікованими коронавірусною інфекцією в українському і російському чемпіонаті нагадує сюжет мультика «В країні невивчених уроків», де немає великих арифметиків, щоб вирішити задачу у дві дії, подолати всі випробування і неприємності, та виховати у себе нормальний чемпіонат

Блог — Козел
24 июня 2020, 17:36
4
Вирок вітчизняному футболу: «грати не можна закінчити»

З нашим футболом безумовно щось не так. Німецька Бундесліга, за винятком історії з Кельном, практично без проблем дограла сезон. В Англії зіграно два ігрових тижнів. Після хвилі заражень серед гравців, тренерського штабу та персоналу клубів, розробивши спеціальну програму, Англійська Прем'єр Ліга звела до мінімуму кількість випадків. І тільки в Російській і Українській лігах, з появою перших інфікованих, ситуація відразу ж почала набувати ознаки хаосу. Абсурдність ситуації, нагадує мені країну невивчених уроків з відомого мультфільму, де батони ростуть на деревах і бігають м'ясоїдні корови. А у рішенні прості задачі на дві дії отримуємо півтора землекопа.

Першим рестартував український чемпіонат, який почався з масового зараження гравців львівських Карпат. Історію зуміли тимчасово вирішити звичайним перенесенням гри. Щільність календаря без проблем дозволила зробити це. Вийшовши з карантину, Карпати отримали нову проблему, де догравати сезон. Після епідемії в іншому львівському клубі Рух, який грає в першій лізі і претендує на вихід у вищу лігу, проводити ігри у Львові стало небезпечно. В підсумку місце для ігор не можуть визначити вже другий тиждень. Там, де хочуть грати Карпати немає вільних стадіонів, а там, де пропонує Ліга не влаштовує Карпати.

Російський чемпіонат розпочався не менш дивною історією. Після виявлення позитивних тестів на коронавірусною інфекцію відразу в декількох гравців футбольного клубу Ростов, згідно з рекомендаціями Росспоживнагляду, весь основний склад пішов на двотижневий карантин. Ліга виявилася не готова, а її регламент не передбачав чітких інструкцій для таких випадків. Не явка у двох іграх загрожувала Ростову зняттям з турніру, а перенесення гри буле можливе тільки за згодою суперника футбольного клубу Сочі. У підсумку проти основного складу сочинського клубу, Ростов змушений був випустити юніорів, які не проходили навіть повноцінний тренувальний збір. Ще більш абсурдною виглядає ситуація з урахуванням перенесення іншої гри між московським Динамо і Краснодаром через виявлені позитивні тести у гравців московського клубу.

Відразу після рестарту вітчизняні ліги зіткнулися з простими задачами на дві дії. Але великих арифметиків, які здатні розв'язувати таку задачу, ні в українському, ні в російському чемпіонаті не знайшлося. Щобільше, місцеві Перестукіни не зуміли навіть переписати відповідь у відмінників з європейських чемпіонатів. А списувати було в кого. Орієнтиром для всіх стала Бундесліга, де на відміну від нас питання про догравання чемпіонату у всіх професійних лігах було вирішене досить давно. Єдиною проблемою залишалася безпечна організація ігор. І з цим, як показав час, німецький футбольний союз впорався на відмінно. Так, у них не виникало випадків подібних тим, що були у Ростова чи Карпат. Але вони не виникли перш за все із-за чіткої організації та високої дисципліни самих гравців, не менш ніж Ліга зацікавлених продовжити грати у футбол. Федерація футболу Німеччини, на відміну від наших, відмінно підготувалася до сезону, розписавши з німецької чіткістю інструкцію для кожного.

В Англійській Прем'єр Лізі до питання безпечної організації футболу підійшли не менш організовано. Тестування гравців, тренерів та персоналу проводиться під контролем однієї сертифікованої організації, що має досвід такого тестування. Такий процес простіше контролювати лігою, клуби отримують відповіді оперативно, а його періодичність дозволяє виявити випадки інфікування раніше. У нашому випадку клуби самі організовують тестування, самі вибирають центри, які відправляють результати в державні лабораторії. Тому для них відповідь приходить пізніше і займає більше часу. Крім того, про результати тестування в деяких випадках Ліги дізнаються практично з інтернету. Крім того, як показано на схемі, період тестування та умови допуску до тренувань складені так, що інфікований гравець має мінімальні шанси заразити інших. Що заважає нашим лігам подивитися на те, як це працює і зробити так само?

Окремі питання у мене залишаються до клубів, як вони контролюють вільний час своїх гравців. У Німеччині, наприклад, тренер футбольного клубу Аугсбург Хайко Херрлих був відправлений на самоізоляцію тільки за те, що вийшов з готелю в магазин, щоб придбати засоби захисту. В Англії відразу кілька гравців за порушення правил ізоляції були оштрафовані своїми клубами на значні суми. А в цей час в наших клубах поняття не мають про тренування групами по кілька гравців. Команда проводить колективні тренування без інформації про інфікованих. А деякі клуби навіть не мають власних коштів, щоб проходити тестування з періодичністю хоча б раз у два тижні.

В цьому і є причина наших проблем. Якщо ми не можемо організувати тестування з періодичністю як в Англії або Німеччині, якщо Ліги не можуть взяти на себе відповідальність за проведення централізованого тестування у сертифікованих клініках під контролем представників ліг, чому не можна просто дистанціювати гравців від решти світу або пояснити їм важливість засобів індивідуального захисту. Це не потребує великих витрат. Здавалося, що кожен з них хоче грати у футбол, але дотримуватися простих рекомендацій лікарів, щоб не заразити себе, своїх колег та сім'ю стає для кожного непростим випробуванням.

З іншого боку, очевидна проблема регламенту, який не тільки не узгоджений з рекомендаціями медиків, але і не передбачає санкції для клубів за порушення таких вимог. На мій погляд, такі порушення повинні бути прирівняні до неготовності стадіону або поля до проведення гри або не відповідності кількості гравців у заявці до гри мінімально необхідному. До того, саме визначення «форс-мажору» в такій ситуації не відповідає істині, бо клуби цілком здатні та зобов'язані впливати на ситуацію у своєму клубі. Якщо клуб не в змозі забезпечити підготовку складу до гри, то Ліга повинна карати такі клуби технічними поразками до тих пір, поки клуб не навчиться відповідати критеріям професійного клубу або не перейде в аматорські ліги. Тільки так, вирішуючи просту задачу на дві дії всі ми будемо отримувати однозначну і єдину правильну відповідь.

Настав час навести порядок у регламенті. Умови диктують нам нові правила. У топ лігах до цих правил вже всі давно пристосувались. Від нас не потрібно винаходити колесо. Досить просто адаптувати чужий досвід до своїх реалій. Тим більше, якщо клуби зацікавлені в продовженні футболу. Потрібно просто взяти та зробити певний обсяг роботи відповідально, а не як зазвичай.

У статті використано матеріали офіційного сайту Англійської Прем'єр Ліги (www.premierleague.com) і фрагменти мультфільму "У країні невивчених уроків" («Союзмультфільм», 1969 рік, режисер Юрій Притков, автор сценарію Лія Гераскіна, художник-постановник Олександр Волков).

Від автора: Обов'язково подивіться цей мультфільм ті, хто його ще не подивився. Решту прошу поділитися своєю думкою про мультфільм в коментарях. Може бути серед нас і ті, хто читав однойменну повість Лії Гераскіної. Поділіться міркуваннями по суті статті та отримайте плюсик в рейтинг. Обов'язково оцініть якість плюсом або мінусом, це важливо для оцінки автором якості матеріалу. Якщо вам сподобалося, то запрошую ознайомитися з іншими матеріалами блогу та підписатися на нього, щоб не пропустити нові статті.

Другие посты блога

Все посты