Tribuna/Футбол/Блоги/Козел/Щирі побажання від шанувальника англійського футболу вболівальникам на Сент-Джеймс Парк

Щирі побажання від шанувальника англійського футболу вболівальникам на Сент-Джеймс Парк

Справи у Джорді починають налагоджуватися. До повалення режиму ненависного жмота Майка Ешлі залишилося зовсім небагато. Чорна смуга починає змінюватися білою. На тлі новин про шейхів і великі гроші передаю щирі побажання від вболівальника одного англійського клубу вболівальникам іншого англійського клубу.

Блог — Козел
21 мая 2020, 10:37
8
Щирі побажання від шанувальника англійського футболу вболівальникам на Сент-Джеймс Парк

Справи в Армії городян схоже налагоджуються. До повалення режиму ненависного жмота Майка Ешлі залишилося зовсім небагато. Чорна смуга починає змінюватися білою. На узбережжі Тайнсайд в гості до Джорді завітали Арабські мажори. І це не якийсь там шейх Мансур з сусіднього Манчестера. Чутки пов'язують футбольний клуб Ньюкасл зі наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом бін Салманом Аль Саудом.

Син короля Саудівської Аравії не потребує представлення. Він входить до складу уряду і обіймає посади міністра оборони, голови королівського суду, голови ради з економічних питань і розвитку та голови антикорупційного комітету Саудівської Аравії. І це тільки те, що відомо про нього в інтернеті. А найголовніше — його капітал, що становить близько $300 мільярдів. Стільки потенційних інвестицій в Ньюкаслі не було з часів його заснування римлянами. Реєстраційній палаті Великобританії ще належить сказати своє слово. Але від таких новин навіть найтемніші хмари над парком Святого Джеймса починають розходитися.

Я не відношу себе до шанувальників сорок. Їх гра не подобалася мені ще з 2004 року, коли я тільки починав цікавитися англійською Прем'єр Лігою. Але, мені, як шанувальнику англійського футболу, приємно усвідомлювати, що в англійський футбол приходять такі інвестиції. Крім того, мене бісить постійне домінування іспанського футболу. Я пам'ятаю ті часи, коли англійські клуби стабільно шуміли в Лізі Чемпіонів. Тоді ніхто не рахував гроші та не говорив про тікі-таку Гвардіоли. Футбол вимірювався рівнем гри всієї команди, а не індивідуальними якостями окремих зірок. Тоді був крутий Юнайтед, Ліверпуль і Арсенал, а Лідс, Бірмінгем, Блекберн і Мідлсбро не грали в Чемпіоншипі. Болтон навіть згадувати не хочеться.

Але час змінюється. Статус найсильнішої ліги, з точки зору рейтингу футбольних асоціацій УЄФА, з великим відривом належить Ла-Лізі. Не вплинуло на цей факт і приїзд на Туманний Альбіон моди грати в короткий пас і використовувати тотальний пресинг. Я з надією дивлюся на молоде покоління англійських футболістів і переживаю за Англійську збірну сильніше, ніж за збірну своєї країни. Саме тому мені подобається бачити, як англійська молодь виграє безліч титулів. Англійський футбол починає стрімко розвиватися. Прийшов час поветрати своє.

Такі великі угоди в сучасній Англії не новинка. Крім вищезгаданого шейха Мансура і Манчестер Сіті, згадується тріумфальний прихід Абрамовича в Челсі. Ці випадки об'єднує те, що на момент приходу великих інвесторів клуби не були серед грандів англійського футболу. Манчестер Сіті лише двічі брав титул чемпіона і в 4 з 8 фіналів завойовував Кубок Англії. У Челсі цей список був ще скромніше - 1 титул і 3 кубки. На їх тлі Ньюкасл виглядає краще. Він 4 рази вигравав титул і в 6 з 13 фіналів брав Кубок Англії.

Мені як фанату іншого англійського клубу доводиться тільки заздрити. Складно об'єктивно сказати, чи заслуговує Ньюкасл такого щастя. Тому першим моїм побажанням для Ньюкасла буде не упустити момент і нарешті визначитися зі своєю філософією. У сучасному футболі багато прикладів, коли великі гроші псували команду. Сорокам властиво тягнути в будинок все золоте. Щиро бажаю не повторити долю ПСЖ. Витративши мільярди на трансфери вони так і не стали сильнішими. Вони все ще недосяжні у Франції, але їхні мільярди не допомагають їм у Європі. Про клуби з Махачкали та Дніпра ми пам'ятаємо. Не хочеться, щоб Ньюкасл став іграшкою. Фокусуємось на результаті, який має всі шанси перевершити за своєю важливістю для історії клубу легендарну революцію Кевіна Кінга початку 90-х.

Роздягальня починається з вішалки, а команда з тренера. І це є перше ключове рішення нового керівництва. В цьому випадку у Ньюкасла є на кого рівнятися і є з чого вибирати. З одного боку, їм потрібен тренер, здатний дати результат. Такому тренеру потрібні хороші гравці та багато грошей. Але з іншого боку сорокам варто пошукати тренера, який вміє працювати складом і домагатися прогресу гравців. Особисто мені до душі другий варіант. Титули прийдуть в будь-якому випадку. Важливо вибрати правильну дорогу. Але цей шлях повинен робити доробок у майбутнє. Керівництво і тренер повинні розуміти це. Для цього вони повинні бути по духу справжніми Джорді, яким свого часу був Боббі Робсон. І це буде третім моїм щирим побажанням.

Свого часу саме Робсон привів сорок до одного з найбільш значущих успіхів за всю історію. Що важливо, він тренував збірну, а тому розумів важливість правильної філософії. Він вважав, що надмірно високі зарплати для молоді псують її. А привілеї досвідченим гравцям потрібно заробляти грою на полі. Час показав істину слів Робсона. Шкода, що всі усвідомили це вже після його смерті. А якби до його слів прислухалися в Ньюкаслі, то, наприклад, Уейн Руні цілком міг би скласти компанію легендарному Алану Ширеру серед легенд клубу.

Ще одним побажанням від мене для Ньюкасла буде, щоб нове керівництво інвестувало, а не витрачало. І в цьому є безліч прикладів. У Німеччині такого принципу дотримуються в Боруссії або Лейпцигу. Але якщо вже шукати приклад на рідній для Ньюкаслу землі, можна звернути приклад на Абрамовича. Новий керівник повинен чітко розуміти свою стратегію. Від цього розуміння залежить вимоги до тренера, персоналу та гравців. Абрамович в цьому сенсі максималіст. Він сміливо позбавляється від тренера, який вивів команду в 1/2 фіналу або навіть виграв Лігу Чемпіонів. Він чітко усвідомлює, які гравці йому потрібні та уникає невиправданих очікувань. Саме цим він і відрізняється, наприклад, від керівництва Арсеналу і Тоттенхему. Він не дає шанси, не боїться помилятися та немає недоторканних улюбленців. Підсумок його роботи - 5 титулів чемпіонів, 5 перемог в Кубку Англії, 1 перемога у двох фіналах Ліги Чемпіонів 2 перемоги у Лізі Європи.

Доля будь-якого футбольного клубу хаотична. За успіхами завжди йде спад. Може настати час, коли не буде грошей або можливості підписувати нових гравців. Це пережив Челсі і це чекає Манчестер Сіті. І у зв'язку з цим важливо звертати увагу на розвиток академії. Останнім моїм побажанням для сорок буде наступне. Важливо в моменти успіху не забувати про майбутнє. Цього немає у ПСЖ і зовсім скоро може не лишитися у Манчестер Сіті. При всій крутості складу і зірковості окремих гравців, що буде з цими клубами, якщо завтра у них заберуть інвесторів або вони виявляться в умовах, коли нових гравців неможливо буде купити або заявити?

Як не згадати академію Саутгемптона, яка годує клуб у важкі часи. Але давайте знову заглянемо в гості до Романа Аркадійовича. Його футбольна академія за останні роки досягла величезного прогресу. Доказом тому служить дві перемоги в 4 фіналах Юніорської ліги УЄФА. Слід зазначити, що турнір розігрується з сезону 2013/2014. Крім того, юніорська команда Челсі в період з 2010 року 7 разів вигравала Юніорський кубок Англії. Деякі гравці з тієї команди є лідерами нинішнього основного складу команди Лемпарда.

Навколо Арабських Еміратів останнім часом виникає безліч навколофутбольних чуток. Тому я не візьмуся прогнозувати рішення Реєстраційної палати. Не хочу прогнозувати я і в майбутнє Ньюкасла. З точки зору сили англійського футболу очевидно, що поява ще одного клубу в числі претендуючих на високі місця, виглядає добре. З іншого боку, невідомо чи скористаються сороки своїм шансом знову злетіти в футбольну еліту Англії. Але тим цікавіше розв'язка. Я не буду бризкати ненавистю і чорною заздрістю. У тому, що мій Арсенал має проблему з контрактами, дисципліною, самовіддачею на полі та рівнем гри окремих гравців не винна відсутність грошей. Це проблема виключно компетентності керівництва Арсеналу. Далеко не факт, що все змінилося б якби наслідний принц Саудівської Аравії постукав би у двері Кроенке. Мені залишається лише спостерігати за Ньюкаслом. У нього тепер з'явився шанс довести, що з великими грошима можна побудувати не тільки одноденну команду.

У статті використані матеріали офіційних сайтів Англійської Прем'єр Ліги і футбольного клубу Ньюкасл Юнайтед

Від автора: оцінюйте матеріал плюсиком, якщо він вам сподобався і не забувайте підписуватися на блог. Це дуже важливо для автора блогу і оцінки якості матеріалу. Поділіться думкою в коментарі і отримаєте свій плюсик в особистий рейтинг від інших користувачів.

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты