Tribuna/Футбол/Блоги/Козел/Життя людей проти грошей. АПЛ в одному кроці до історичного рішення

Життя людей проти грошей. АПЛ в одному кроці до історичного рішення

Практично місяць Англійська Прем’єр Ліга знаходиться на карантині. За цей час кількість заражених тільки в одній Великобританії перевалила за 80 тисяч. Рішення закрити чемпіонат відкладається вже кілька разів. Футбольні чиновники та керівництва клубів чекають шансу дограти сезон. Невже мільйонні збитки сьогодні цінніші за людські життя? Думка автора про ситуацію, що склалася.

Блог — Козел
13 апреля 2020, 09:17
3
Життя людей проти грошей. АПЛ в одному кроці до історичного рішення

Англійська Прем'єр Ліга місяць перебуває на карантині через спалах коронавірусу. Разом з нею призупинені не менш статусні Кубок Англії та Чемпіоншип. Футбольна Асоціація Англії та Прем'єр Ліга налаштовані дограти сезон і шукають для цього всі можливі варіанти. У дивізіоні Національної ліги (5 дивізіон) і нижче Асоціацією прийнято рішення завершити сезон та скасовані результати. Ніхто не вилітає в дивізіон нижче і не піднімається на один дивізіон. Аналогічне рішення прийнято і для дивізіонів жіночої Ліги, починаючи з третього і нижче.

В цей час Великобританія увійшла до лідерів за кількістю інфікованих вірусом. За офіційними даними (Department of Health & Social Care) на 12 квітня було протестовано 282374  осіб, з яких 84279 дали позитивний результат. З тих, хто отримав позитивний результат на коронавірус, 10621 померли. На карті зараження можна побачити, що, лідерами в Англії є Лондон, в якому зафіксовано близько 17 тис.випадків. За ним слідують Мідлендс (Бірмінгем, Ноттінгем, Лестер) – близько 11 тис.випадків і Південь (Саутгемптон, Брістоль, Борнмут, Портсмут) – близько 11 тис. випадків. За ними йдуть Північний Захід (Ліверпуль, Манчестер, Престон) – близько 9 тис.випадків, та Північний Схід і Йоркшир (Лідс, Мідлсбро, Халл, Ньюкасл, Шеффілд) - близько 8 тис. випадків. Схід (Норвіч, Іпсвіч, Кембридж, Бетфорд, Петрерборо) налічує близько 5 тис.випадків. Всього в Англії зафіксовано трохи більше ніж 60,5 тис. випадків (75% від загальної кількості Великобританії).

За кількістю інфікованих Великобританія "поступається" тільки США (близько 500 тис.випадків) та Іспанії, Італії, Франції та Німеччини (понад 100 тис. на кожну країну).Та вже перевершила Китай. За кількістю загиблих Великобританія знаходиться на 5 місці в світі після Італії, США, Іспанії та Франції. Якщо оцінювати графік щоденної кількості зафіксованих заражень коронавірусом, то до стабілізації ситуації ще далеко.

За інформацією ВВС, Ліга розраховує продовжити сезон не раніше середини травня. Озвучуються безліч ідей, від проведення закритого турніру за принципом Чемпіонату Світу до матчів при порожніх трибунах і навіть догравання сезону в Китаї. Всі ці ідеї говорять про те, що закривати сезон за прикладом Нідерландів ніхто не планує. У пріоритеті гроші і ймовірні мільйонні збитки. Пам'ятайте, як обговорювалася ідея послабити календар на грудень-січень. Багато тренерів скаржилися на підвищену травматичність цього відрізка сезону. Але Ліга вважала інакше. Не зупинилася Ліга навіть тоді, коли Китай на весь світ оголосив про спалах нового вірусу. І тільки коли вірус постукав у двері тих, хто приймає рішення, воно було прийнято на користь здорового глузду. Враховуючи це сезон в Англійській Прем'єр Лізі буде догратий. Навіть за рахунок ущільнення наступного сезону.

Яким би не було рішення, особисто для мене цей сезон був багатий на події. Повернувся той Лестер. Ні, він не претендує на чемпіонство в цьому сезоні, але його гра викликає захоплення. Ліга як і раніше багата на футбольні сенсації, де кожен може обіграти кожного. Місце для подвигу є навіть для скромних Норвіча або Уотфорда. Але якщо говорити про темних конячках, то не можна не відзначити Шеффілд. Але мої симпатії в цьому сезоні міцно належать банді Нуну Ешпіріту Санту. Вулверхемптон встиг пошуміти не тільки в чемпіонаті, але і в Лізі Європи, залишаючись в числі претендентів на високі місця.

Відвертим розчаруванням для мене стала гра деяких фаворитів. До їх числа можна віднести Тоттенгем, Арсенал і Манчестер Юнайтед. Шпори після можливо кращого європейського сезону у своїй історії відверто провалив нинішній. Їх сусіди по Лондону в характерному для себе ледащому режимі, відсутності жорсткого управління і чітких завдань продовжують провалювати сезон за сезоном вже останні 10 років. Юнайтед продовжує шукати колишні подвиги, маскуючи великими витратами на трансфертному ринку дірки в легендарній цегляній стіні Олд Траффорда, яки були створені відверто провальними управлінськими рішеннями сімейства Глейзерів.

Ну і звичайно ж Ліверпуль. Він в цьому сезоні такий же недосяжний, яким свого часу був Юнайтед, Арсенал, Челсі і їх сині сусіди по Манчестеру. Клопп, на мій погляд, створив найсильнішу з усіх його команд. У ній все налагоджено від надійності в захисті і на лінії власних воріт, до якісного пресингу та гри в пас в півзахисту і результативною грою трійки Мане, Салаха і Фірміно. Чи вистачить запалу Ліверпулю на третій сезон? Він приніс клубу черговий Кубок чемпіонів в минулому сезоні, а в цьому повинен був принести довгоочікуваний титул в чемпіонаті. Але Англія стабільна не тільки традиціями рахувати футбольні гроші. Все йде до того, що неприємна для скаузерів 30 річна традиція буде продовжена.

Всім би хотілося продовження чемпіонату, в якому ще залишилося багато інтриг і є за що боротися навіть в умовах відриву Ліверпуля. Але життя людей повинні бути важливішими за футбольні традиції. А ціна людського здоров'я завжди вище упущеної вигоди і титулів. Час довів, що відсутність бажання закрити прибуткову справу, як свого часу зробив Китай, поставило європейський континент в дуже вразливе становище перед вірусом. Авіакомпанії, туристичні агентства, організатори концертів і масових заходів, а також багато інших впливових компаній продовжували рахувати гроші. І це призвело до того, що економіки Європи і США зараз переживають ще більші збитки, ніж ті, від яких вони відмовилися. І Англійська Прем'єр Ліга, як багато інших великих Ліг, ризикують повторити їх долю. А в цей час, вчасно зупинившись, чемпіонат Китаю з футболу збираються відновлювати вже в цьому місяці.

Як бути футбольним клубам без футболу? Під час скорочення доходів від відсутності футболу клуби змушені знижувати зарплати футболістам і персоналу. Але відсутність рішення ще більш згубно. Для клубів з нижчих дивізіонів, які не мають можливості заробляти на телевізійних правах, рекламі та виступах в єврокубках, витрати на тренування гравців, утримання стадіону та обслуговуючого персоналу, в умовах сумнівних шансів на продовження сезону, є недозволеною розкішшю. Загроза банкрутства через невизначеність рішень загрожує навіть клубам Прем'єр Ліги. Борнмут, наприклад, повідомив нещодавно, що його запасів вистачить тільки до осені.

Ліга стоїть перед важливим рішенням. Закінчити сезон остаточно, втратити прибуток і піти на конфлікт з УЄФА, яке не підтримало аналогічне рішення чемпіонату Нідерландів, врятувати життя людей і дати визначеність для більш скромних клубів. З іншого боку, є можливість дограти сезон без глядачів, дати клубам заробити на телевізійних правах, але поставити під загрозу здоров'я гравців і персоналу в разі, якщо щось піде не за планом. Адже випадки зараження гравців під час ігор або офіційних заходів вже фіксувалися. Але Ліга вважає за краще чекати. Вона не несе великих збитків, як деякі клуби. Її чиновники залишаться в кабінетах і не ризикують інфікуватися. Сезон повинен бути продовжений при будь-яких ризиках. У футбольному світі все вирішують гроші. І від цього хочеться ненавидіти футбол.

У статті використані матеріали офіційного сайту Фнглійської Прем'єр Ліги (www.premierleague.com), Департаменту здоров'я та соціальної допомоги Уряду Великобританії (www.gov.uk) та інтернет ресурсу coronavirus-monitor.info

 

Другие посты блога

Все посты