Tribuna/Футбол/Блоги/Козел/Туманний чемпіонат. Розбираємо варіанти для продовження сезону АПЛ за результатами рішення УЄФА

Туманний чемпіонат. Розбираємо варіанти для продовження сезону АПЛ за результатами рішення УЄФА

УЄФА у вівторок вирішила перенести Євро 2020 на рік і дати час дограти клубний сезон. Що буде з Англійською Прем’єр Лігою? Пропоную розібрати можливі варіанти для засідання у четвер. Належить вирішити рівняння з великою кількістю невідомих, в якому немає рішень яки задовольнили б всі сторони.

Блог — Козел
18 марта 2020, 08:24
2
Туманний чемпіонат. Розбираємо варіанти для продовження сезону АПЛ за результатами рішення УЄФА

17 березня відбулося засідання УЄФА. Кілька годин тривала закрита конференція. Рішення прийнято. Євро 2020 принесено в жертву більш вигідному у фінансовому плані завершенню сезону. Орієнтовні дати Чемпіонату Європи — з 11 червня по 11 липня 2021 року. Лігам і єврокубкам рекомендовано завершити сезон до 30 червня з формулюванням «якщо ситуація покращиться і відновлення гри буде доречним і розумним». Однак, якщо оцінювати ситуацію за мапою поширення коронавірусу в Європі (дивіться за посиланням на ресурсі Яндекс, бо іншої не знайшов), в це не віриться. Крім того, клубам дозволили змінювати звичні слоти і навіть пообіцяли дати час від відбіркових раундів ЛЧ і ЛЄ сезону-2020/21. З того робимо висновок — потрібно зробити все, щоб дограти сезон, якщо ситуація з COVIND-19 покращиться.

Вже в четвер (19 березня), за інформацією Sky Sports, відбудеться засідання FA і Прем'єр-ліги, яке вирішить долю сезону. Варіантів результату не так багато. Всі вони залежали від рішення УЄФА щодо Євро-2020.

Давайте розберемо те, що маємо

Так виглядає таблиця АПЛ на день зупинки чемпіонату.

Ліверпуль без п'яти хвилин чемпіон. І це, здається, визнають навіть його конкуренти. Манчестер Сіті чекає довгий розгляд в CAS. Далі йдуть Лестер з його запасом очок і Челсі. У проміжку в 11 балів розташувалися відразу 10 команд. Саме цим командам належить розподілити одне місце в Лізі Чемпіонів і два в Лізі Європи. Третє місце тимчасово залишимо за Кубком Англії. Крім того, відразу 5 команд знаходяться під загрозою вильоту. А розрив між 15 і 19 місцем становить всього 4 бали. Ще на 4 відстає Норвіч.

А ось таблиця минулого сезону. Відкидаємо Манчестер Сіті. І маємо 8 зацікавлених клубів. Крім того, не забуваємо Астон Віллу та Уотфорд, які програли свої фінали Манчестер Сіті в цьому і минулому році. Тут потрібно детально розбиратися в регламенті. У минулому сезоні у Сіті не було бана і було все просто — Манчестер Юнайтед замість Челсі і Вулверхемптон замість Уотфорда. Або навпаки. Окремо відзначаємо Лідс і Вест Бромвіч, які активно претендують на промоушени в цьому сезоні від Чемпіоншипа. А якщо продовжити дивитися таблицю Чемпіоншипа до зони плей-офф — маємо ще з десяток претендентів (таблиця Чемпіоншипа доступна за посиланням).

Рішення перше та очевідне - дограти сезон АПЛ та Кубок Англії

Цей варіант вбачається мені імовірнішим. На жаль грошове питання в пріоритеті у керівництва АПЛ і клубів. Для порівняння, за інформацією The Athletic, УЄФА оцінювало перенесення Євро в астрономічні €300 млн. Саме через жлобство футбольних чиновників пауза в чемпіонаті відкладалася. Якщо вірити чуткам, цей варіант влаштовує і більшість клубів АПЛ. Заважав тільки Чемпіонат Європи. Бо встигнути дограти 1/3 сезону, кубок Англії і 3,5 раунду ЛЧ і ЛЄ за 1,5 місяці дуже проблематично. Розглядався навіть варіант скорочення стадій прей-офф ЛЧ і ЛЄ до одного матчу і фіналу з декількох команд протягом чотирьох днів в Стамбулі і Гданську відповідно. Називалися навіть орієнтовні дати фіналів - 24 і 27 червня (Marca).

Екс-форвард Ліверпуля Стен Коллімор заявив, що команда Юргена Клоппа зобов'язана отримати трофей.

«Навіть попри нинішні виняткові обставини, буде абсурдом, якщо сезон анулюють. І тим більше буде абсурдно, якщо команді, у якої 25 очок відриву від найближчого переслідувача і дві гри до чемпіонства, позбавлять права бути чемпіонами Англії. Ліверпуль, очевидно, найкраща команда в країні в цьому сезоні, причому з величезним запасом. Червоні заслужили увагу, тим більше, що це перше чемпіонство за 30 років. Загалом, куди б не завела цей сезон історія з коронавірусом, завершимо ми сезон чи ні, ніхто не має права забирати у Ліверпуля титул.» - сказав він в інтерв'ю The Mirror.

Не проти дограти сезон і Лестер. У разі анулювання сезону саме він разом з Шеффілдом стануть жертвами. Челсі не втрачає нічого. Єдине, нестабільна гра збільшує ризики залишитися без Ліги чемпіонів. Вулверхемптону і Юнайтед світить Ліга Європи при будь-яких розкладах. А за умови, що сезон буде дограний, залишаються шанси поборотися і за Лігу Чемпіонів. У друзів по Північному Лондону сезон не складається. Шанси на Лігу Європи у них є, але очевидно їм вигідніше трохи інші розклади. Тут все вирішить динаміка поширення вірусу. Важливо почати грати не пізніше середини квітня, щоб майбутній календар не перетворився у той, що є традиційним для грудня.

Рішення друге і менш імовірне - визнати сезон таким, що не відбувся

На думку гравця і тренера Дербі, і одночасно легенди Юнайтед Уейна Руні футбольна влада зробила правильний вибір – сезон необхідно було тимчасово зупинити.

«...Футбол - гра, яку ми всі любимо і дивимося, але коли відбувається світова криза, як у випадку з коронавірусом, ви повинні приймати рішення. Так, люди засмутяться, але в цьому випадку футбол повинен стояти на другому місці. Це спорт, це всього лише спорт. Коли під загрозою знаходяться життя людей, ви повинні скасовувати матчі негайно. Неважливо, боретеся ви за титул або підвищення, намагаєтеся потрапити в єврокубки або не вилетіти... Для правильного рішення потрібно було, щоб захворів Мікель Артета? Цей тиждень був тривожним для гравців, працівників клубів та їхніх сімей - ми відчували, що уряд, FA та Прем'єр-ліга роблять недостатньо. Я сподіваюся, ми витягнемо уроки з цієї ситуації, тому що далі нам доведеться прийняти не менш важливе рішення: коли ми знову почнемо грати?...На мій погляд, тільки тоді, коли ми будемо впевнені: це абсолютно безпечно для гравців, фанатів і всіх інших. Чиновники повинні зробити все правильно. Якщо хтось із моєї сім'ї захворіє через те, що я змушений грати, я серйозно подумаю, чи повертатися мені в футбол...» - написав Руні в колонці The Sunday Time

З Руні складно не погодиться. Не відомо, коли пік інфікування коронавірусом піде на спад. Але те, що британська влада, як і весь світ виявилися не готові до пандемії, стає очевидно. Не зрозуміло, коли все-таки можливо буде продовжити сезон. А часу догравати його нескінченно довго немає. Значить і варіант зі скасуванням чемпіонату або його частини не можна виключати. Колишній нападник Ньюкасла Алан Ширер зазначив, що поточний сезон треба визнати недійсним.

«Не можна отримати переможця і переможеного, якщо сезон не буде дограний. Як би суворо і жахливо це не звучало для деяких клубів, а найгірше - для Ліверпуля, це єдиний вихід. Якщо не можна провести всі матчі, не можна роздавати титули або визначати, хто повинен вилетіти в Чемпіоншип. Для Ліверпуля це було б неймовірно жорстоко. Але я не бачу варіанту, при якому йому можна по-чесному віддати титул, навіть враховуючи, що ніхто, ймовірно, вже не зможе його наздогнати. Йому потрібно всього шість очок, щоб забрати трофей, але він їх ще не набрав. Сезон потрібно визнати недійсним.» - наводить слова Ширера The Sun.

Саме цей твіт, який пізніше був видалений, свідчить про те, що не всі клуби поділяють ідею з продовженням сезону. Скасування сезону вигідне Тоттенхему і Арсеналу, які в такому випадку можуть претендувати на Лігу чемпіонів. Крім того, п'ятірка аутсайдерів разом зі згаданими вище Вест Хемом мають право їх підтримувати. Їм опонують Лестер, Лідс і Вест Бромвіч. Їм скасування сезону вкрай невигідне. У разі скасування сезону також виникає ряд питань. Не зрозуміло, як розв'язувати питання промоушена з Чемпіоншипа? Як бути з клубами, які повинні підійматися (опускатися) в нижчих лігах? Хто представлятиме Англію в єврокубках з урахуванням історії з Манчестер Сіті? І найцікавіше, як бути з Ліверпулем?

Рішення третє і невизначене - зафіксувати сезон як є і визнати Ліверпуль чемпіоном.

Все для скаузеров. Тут, за останніми плітками, більшість за визнання Ліверпуль чемпіоном. Але як бути з іншими? З одного боку кожна з команд сама винна, що знаходиться на своїй позиції. Як бути з тим, що команди зіграли нерівну кількість ігор і принцип всі проти всіх в такому випадку також не буде дотриманий? Крім того, кількість команд доведеться збільшити як мінімум на 2 внаслідок підвищення Лідса і Вест Бромвіча. Чим вони гірші за Ліверпуль? Це рішення також не дає відповідь на питання, хто представлятиме Англію в ЛЧ і ЛЕ восени? Саме через це для мене цей варіант здається неправдоподібним. І приймати його тільки для однієї команди вважаю неправильним.

Сезон однозначно потрібно дограти або визнати недійсним. І в нашому випадку все залежить від коронавірусу. Наражати на небезпеку людей тільки через бажання одних заробити або не бажання інших втратити титул, вважаю неправильним. Очевидно, що ігри при порожніх трибунах не рятують ні клуб, ні вболівальників. Клубам не вигідні для бюджетів Ігри при порожніх трибунах, але не грати взагалі набагато гірше. З іншого боку Чиновники і футбольні менеджери вже досить заробили на бездіяльності в січні і лютому. Ми не піддослідні кролики і не безсмертні супергерої, а люди. У сучасному світі занадто багато вирішують гроші. Саме через це, на мій погляд, звичайний вірус з симптомом ГРВІ набув такого поширення. Спостерігаючи за Китаєм, всім нам варто було зупинитися ще в січні. І ті заходи, що прийняті зараз необхідно було приймати раніше. Можливо ми як Китай вже планували продовжувати сезон з середини квітня. Але в пріоритеті було інше. І я не здивуюся, якщо рішення буде дограти сезон за будь-яку ціну. А якщо так, не потрібно говорити з трибун про те, що здоров'я вболівальників є пріоритетним. Адже, на жаль, є одна глобальна проблема: всі наші роздуми поки є невизнеченими. Ніхто точно не знає, коли криза, пов'язана з коронавірусом, піде на спад і що важливіше в сучасному світі гроші або здоров'я. Дізнаємося про це у цей вікенд.

Від автора: що думаєте ви? Напишіть, яке рішення на Ваш погляд є правильним. Крім того, автор цінує критику і похвалу, а кожен плюс або мінус важливий для розвитку блогу.

Другие посты блога

Все посты