Tribuna/Футбол/Блоги/Козел/Думки про битву за вихід до Ліги чемпіонів та Ліги Європи в АПЛ

Думки про битву за вихід до Ліги чемпіонів та Ліги Європи в АПЛ

Не тільки Ліверпулем живе АПЛ. Кінець чемпіонату буде дуже цікавим. У грі ще до 12 команд. А всім охочим зайняти місце Манчестер Сіті потрібно припинити зливати сезон і почати грати свій найкращий футбол.

Блог — Козел
28 февраля 2020, 23:27
2
Думки про битву за вихід до Ліги чемпіонів та Ліги Європи в АПЛ

Не тільки Ліверпулем живе Англійська Прем'єр Ліга. Ті, хто уважніше стежить за турнірною таблицею, знаходять в ній 6 команд, що борються за виживання. А битва за єврокубки, з урахуванням дискваліфікації Манчестер Сіті, може стати однією з найбільш непередбачуваних за останній час. Звичайно, обвинувачені мають право на апеляцію до CAS. Давайте, все-таки, уявимо, що рішення вже прийнято. Це означає, що п'яте місце дає право на Лігу Чемпіонів, а восьме на Лігу Європи. Залишимо за дужками поправку на кубки та поміркуємо, хто з команд може претендувати на умовний топ-8.

До фінішу сезону залишилося 11 ігор. Враховуючи положення в таблиці і динаміку змін позицій команд по турнірній таблиці, можна виділити 12 команд, здатних за певних умов впливати на розподіл місць в єврокубках на наступний сезон — Лестер, Челсі, Манчестер Юнайтед, Тоттенгем, Шеффілд, Вулверхемптон, Арсенал, Бернлі, Евертон, Саутгемптон, Крістал Пелес і Ньюкасл. Команди у середині таблиці настільки часто міняються позиціями, що, наприклад, Вулверхемптон, який провалив старт сезону, та Евертон, що провалив середину, претендують на євробанкет в наступному сезоні. Хто знає, де через 10 ігор буде умовний Крістал Пелас. А скільки очок втратили записні фаворити в битвах зі скромними Шеффілдом, Крістал Пелас і Ньюкаслом? Хто там говорив, що в АПЛ немає інтриги?

Для зручності сприйняття інформації, розділимо команди на умовні блоки. Перший — Ліверпуль, який вже вийшов в Лігу чемпіонів, і Сіті, який оскаржує це право в Арбітражі. У другій блок я включив зазначені вище 12 команд. У третій — 6 команд, які борються за прописку в АПЛ на наступний сезон.

Подивімось на календар другого блоку. Матчі команд цього блоку з першим виділені синім. Сірим виділені матчі команд блоку між собою. Жовтим — матчі з командами, які борються за прописку. Як видно з графіка, у команд другого блоку залишилося досить багато очних зустрічей. Тому, враховуючи щільність в середині таблиці, тихого життя не світить нікому. На багатьох чекають матчі з Ліверпулем і Сіті. Крім того, вплинути на розклад сил можуть команди і третього блоку. Ні для кого не таємниця, що під час битви за прописку ці команди здатні на подвиги. Пропоную познайомимося з претендентами на єврокубки, подивимося їх календар і оцінимо ймовірні шанси.

Лестер — головний претендент на Лігу Чемпіонів

Лиси єдині з усіх команд блоку провели чемпіонат стабільно. Але стабільність підопічних Роджерса на старті сезону була наслідком відмінної гри Джеймі Варді. Зараз головний тягач Лестера забарахлив. Забарахлив і Лестер. В останніх 10 іграх у Лестера тільки три перемоги. Хто знає, де був би Лестер, коли команди що наздоганяють були б стабільніші. Календар лис не напружує великою кількістю серйозних суперників. Виділяємо два виїзди в північний Лондон і домашню гру з Юнайтед. Всі інші повинні бути цілком під силу нинішнім лисам. На старті фінального відрізка Лестер чекають команди з третього блоку. Все у руках Лестера. Головне повернути той Лестер, який ми пам'ятали восени. Перш за все в першій грі з Ліверпулем і крайній грі проти Сіті.

Челсі та вічні проблеми зі складом

Те, що відбувається з Челсі, мені нагадує перший автомобіль, який купує молода сім'я не завжди за свої гроші. Це той випадок, коли ти вже не пішохід і намагаєшся козирнути перед сусідами та однолітками, для яких така покупка в розкіш. На вигляд все круто. Але тільки ти знаєш, що ця машина іноді не заводиться, у неї барахлить коробка передач або автомобіль глухне. Так і з Челсі. Вони грають в хороший футбол, і кожен сезон претендують на трофеї. Але щось вічно не так, не працює на належному рівні або вимагає постійної заміни. Клуб постійно шукає результативного нападника, має проблеми з воротарями. А на додачу ще і трансфертний бан. У цьому сезоні підопічні Лемпарда мають всі перераховані вище проблеми в одному сезоні. Челсі може виграти 6 з 6 матчів, а може програти в 5 з 7. Крім того, команда отримала не найпростіший календар. Матчі з командами третього блоку розбавляються іграми проти Сіті та Ліверпуля, Евертона і Вулверхемптона. І в цьому календарі команда Лемпарда може провалитися у будь-який момент. Всі пам'ятають, як відрізнялася гра проти Арсенала і Ньюкасла, Юнайтед і Тоттенгема. Але на відміну від Лестера, у Челсі немає позаду надійної дистанції і кожна така несподівана зупинка на світлофорі цілком може привести до серйозних дорожньо-транспортних пригод. Якщо ви розумієте, про що я.

Тоттенгем та Манчестер Юнайтед. Спільні новини, спільний календар і спільні інтереси.

Між цими клубами в інформаційному просторі останнім часом стало багато спільного. Тільки ледачий таблоїд не сватав колишнього головного тренера Тоттенгема Маурісіо Почеттіно в Юнайтед. Цим шляхом міг пройти і один з екслідерів шпор Крістіан Еріксен. Не склалося ні в тому, ні в іншому випадку. Тоттенгем, як і Юнайтед, страждають від травм ключових гравців. На гру півзахисту Юнайтед позначається відсутність Погба, а нападу Тоттенгема складно без Кейна і Сона. Від кожної з цих команд на старті сезону очікували більшого. Тим цікавіше буде очна битва цих команд на Олд Траффорд. Календарі цих клубів, певною мірою, однаково складні. Кожну з команд чекають гри проти Лестера, Шеффілда та Евертона – фахівців в цьому сезоні, що спеціалізуються на командах, які не борються за свої очки в кожній грі. Крім того, на кожну з команд чекає принципове дербі на своєму полі проти сусідів по місту. Кожну з команд на Селхерст Парк чекає в гості Крістал Пелас. Взагалі у цих двох команд більше всіх ігор з командами свого блоку. Ясно одне — записним фаворитам належить вийти, як мінімум, в Лігу Європи. Інакше їх тренерський штаб чекає спільна для всіх біржа праці.

Ходять мовчки, кусають по-вовчи.

Португальський десант Нуну Эшпириту Санту в цьому сезоні захоплює. На відміну від Тоттенгема і Юнайтед цих хлопців ніхто не чекав у Лізі Європи. Не чекатимуть і в наступному сезоні. Але у Вулверхемптона є на це свої плани. Вони ще встигнуть навести шуму в цьому розіграші і цілком здатні претендувати на вихід і в наступний. Хто буде згадувати, що сезон ця команда почала внизу турнірної таблиці. А матчі проти них запам'ятають багато хто з фаворитів цього сезону. Особисто у мене ця команда викликає симпатію. Їх форма ні чим не відрізняється від умовних Юнайтед і Тоттенгема, але кожна гра у них насичена подіями. Мені просто хочеться продовження банкету в кожній грі. Хто знає, яким буде їх шлях, але ймовірність почути гімн Ліги Чемпіонів на Моліне Стедіум цілком реальна. Шанс довести своє право на цей турнір в очних іграх проти Челсі, Арсенала, Шеффілда і Тоттенгема у клубу буде. Те, який футбол показує ця команда, вселяє прихований оптимізм. Одне питання, чи вистачить футбольної злості вовкам добігти в такому темпі до кінця сезону.

Арсенал — вічні виправдання і відсутність мотивації

Я вже ділився думкою про гру Арсеналу в цьому сезоні. Не всі розділили мій погляд. Для мене очевидна проблема Арсеналу саме в мотивації окремих гравців. Не може гравець провалити один тайм і вийти зіграти на належному рівні в іншому. Не буває, що в одному матчі гравці не здатні нормально виходити з оборони, а в іншому впевнено пресингувати та відбирати м'яч. Гравці звикли до відсутності жорстких вимог при Венгері й відсутності певного бачення гри при Емері. Робота над помилками почалася. І цієї роботи Артета має дуже багато. Календар обіцяє ігри з Сіті, Ліверпулем, Тоттенгемом, Вулверхемптоном і Лестером. Ці дуелі в першій половині сезону були провалені, перш за все, через тотальне небажання окремих гравців грати у футбол. Головне для Арсеналу і Артети в цьому сезоні — наведення порядку в рядах тих, хто через відсутність фізичної можливості або морального бажання не здатний викладатися весь матч. А шанс поборотися за єврокубки прийде разом зі стабільністю в головах і на футбольному полі.

Новий проект у синій частині Ліверпуля

Схоже, Усманов серйозно взявся за новий Арсенал. У хорошому сенсі цього слова. Те, що з об'єктивних причин не могло бути реалізовано в Арсеналі, змогло отримати місце в Евертоні. І справа не тільки в Івобі, Уолкотті або Анчелотті. Багато в чому божевільна гра з купою моментів біля своїх і чужих воріт від Евертона мені нагадує Арсенал. Відверті провали чергуються класними іграми. З такою формою буде важкувато претендувати на євросезон. Але Евертон тільки на початку шляху папи Карло. Головне, що вдалося Анчелотті це стабілізувати гру. Календар подарує шанси довести крутість проти Юнайтед, Челсі, Лестера, Тоттенгема, Вулверхемптона і Шеффілда. Але головний іспит у клубу буде на Енфілді. Чи не найуспішніший календар, погодьтеся. Але все, звичайно, буде вирішуватися на полі.

Шеффілд і всі інші

У компанії інших учасників блоку реальні шанси на єврокубки є тільки у Шеффілда. У цій божевільній компанії можливо все. Але якщо шанси Бернлі трохи залежать від клубу, то в успіх Саутхемптона, Крістал Пелас і Ньюкасла залежить від багатьох умов. Крім того, форма Шеффілда краще навіть деяких записних фаворитів. Матчі з цією командою пам'ятають у Манчестері та Лондоні. Ще однією перевагою клинків, як і у випадку з вовками, є відсутність тиску. Перед стартом сезону тільки найсміливіші ставили на Шеффілд. Юнайтед, Тоттенгем, Челсі, Лестер, Евертон і Вулверхемптон не бажали закінчувати сезон матчем з клинками. Для мене разом з Вулверхемптоном це найнесподіваніші команди блоку. Стиль їх гри відштовхує мою симпатію від цієї команди. Але кожна команда має права грати як вміє, якщо це дає результат. А він у команди Кріса Вайлдера є. І це важко заперечувати.

Хто складе компанію Ліверпулю в наступному сезоні?

Між Челсі і Ньюкаслом 13 очок. Додамо туди ще 6 до Лестера. Але ви подивіться на форму команд. І це той випадок, коли решта 11 ігор будуть насичені на події. Кожна команда здатна на прорив і провал. І серія з 3-4 перемог або поразок цілком здатна зробити диво навіть для Ньюкасла. Можна обкласти себе великою кількістю цифр статистики. Але в цьому сезоні вона не працює як надійне джерело для прогнозу. Головне, що потрібно почати робити командам, грати у свій найкращий футбол і припинити зливати сезон. Прийшов час приймати ставки, хто опиниться в топ-8. У блоці немає жодної стабільної команди. У кожної свої проблеми. В голові безліч варіантів. Керуватимуся симпатіями до команди. Буду вболівати за Лестер, Вулверхемптон, Арсенал і Евертон. Дуже весело вони грають. А хто Ваш фаворит?

Від автора: не забуваємо підписуватися на блог якщо вам цікаві мої матеріали. Крім того, цікаво почути думки читачів про те, що подобається, а що ні. Будь-який плюс або мінус важливий для розвитку блогу і особистого прогресу автора.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты