Tribuna/Футбол/Блоги/Козел/Пост для тих, хто шукає інтригу в АПЛ тільки на підставі інформації з турнірної таблиці

Пост для тих, хто шукає інтригу в АПЛ тільки на підставі інформації з турнірної таблиці

Прості пояснення відриву Ліверпуля і спроба довести на прикладі німецького чемпіонату, чому сформовані стереотипи про чемпіонат заважають просто обрати цікавий матч і насолоджуватися видовищним футболом.

Блог — Козел
14 февраля 2020, 18:30
7
Пост для тих, хто шукає інтригу в АПЛ тільки на підставі інформації з турнірної таблиці

Прочитавши обґрунтовані претензії шанувальників англійського футболу, я вирішив висловити свою думку про те, що зламалося в Англійській Прем'єр Лізі. Бундеслігу останнім частом вважають зразковою в питанні інтриги. Її я буду брати за приклад. Крім того, одразу на двох команд з АПЛ в 1/8 фіналу Ліги Чемпіонів чекає зустріч з представниками Бундесліги. Що не так в англійському чемпіонаті? Чому останнім часом АПЛ припинила виправдовувати наших очікувань?

Так сталося, що про кожний чемпіонат у мене і моїх колег диванних футбольних експертів склалися певні стереотипи. Можна знайти тисячу причин обізвати Серію А автобусним чемпіонатом, в якому кожна команда грає за рахунком і на результат. Можна називати іспанську Ла Лігу лігою симулянтів і любителів безглуздого володіння м'ячем. А скільки ярликів повісили на АПЛ. Але, якщо забути про стереотипи і дивитися футбол, можна побачити, що світ не стоїть на місці. Футбол однаковий скрізь. Ми самі, склавши в своїй голові необґрунтовані стандарти про будь-який чемпіонаті, починаємо дивуватися, що в певний момент вони починають руйнуватися черговим нестандартним. Це як з відео-асистентами рефері і підпахвовими офсайдами, про які я писав раніше. Всі очікували дива від ВАР. Але за моніторами сидять звичайні люди з підручником геометрії і правилами футболу.

Спробуємо порівняти два звичайних матчі двох різних чемпіонатів. У першому Байєр і Боруссія (4: 3) влаштували справжню перестрілку. У матчі були боротьба, яка характерна для Англії, іспанські симуляції і провокації, ну і, звичайно, класичний німецький футбол Клоппа. Все в кращих традиціях жанру. Мабуть, це один з кращих матчів, які я побачив в цьому році. А якщо я згадаю інший матч між Уотфордом і Евертоном (2:3)? У цій грі Евертон відігрався з 0: 2 і вирвав перемогу на останніх хвилинах. Якщо Ви подивіться матчі або огляди, то зрозумієте, що один матч за своїм напруженням нічим не гірше іншого. І це тільки перший приклад, який можна одразу згадати. А скільки ще таких крутих матчів було і буде. Інтрига не залежить від чемпіонату та вивіски на гру. Це ми самі зустрічаємо матч по його афіші, як і людину по її одягу. І те, що ваші стереотипи про окремий матч або чемпионат не виправдовують очікування - Ваша проблема. Я не пошкодував, що побачив ці дві гри, які вибирав навмання.

Любителів заглядати тільки в турнірні таблиці пропоную наступну інформацію. Для початку давайте подивимося на графік змін позицій команд в турнірній таблиці до 25 туру включно. З графіка видно, що крім Ліверпуля, відносно стабільним чемпіонатом можуть похвалитися тільки Сіті і Лестер.

Челсі довго запрягав на старті. У що грають Юнайтед, Тоттенхем і Арсенал схоже складно зрозуміти навіть тренерському штабу цих команд. Схоже, вони відчайдушно намагаються звільнити для себе календар в наступному сезоні. Інакше ніяк неможливо пояснити відсутність стабільності і реакції на таку відсутність від керівництва клубів. Все настільки погано, що проваливший старт Вулверхемптон і середину сезону Евертон, зуміли створити сильну конкуренцію цим клубам в боротьбі за Лігу Європи. Ну а Шеффілд. Тільки мене бісить його присутність в зоні Ліги Європи? Він грвє у типовіий італійський стиль і жорстку гра по рахунку. Вони просто беруть очки у тих, кто за них не збирається сперечатися. І таких команд, судячи з таблиці нижче, досить багато. І якби гравці зазначених вище команд не займалися фігнею - ми б говорили про інший розвиток чемпіонату.

На іншій схемі я відобразив те, як команди набирали очки. Зеленим кольором виділені перемоги, жовтим - нічиї, червоним - поразки. Коли таке було, щоб більшу частину топ команд чемпіонату так лихоманило. Напевно в той сезон, коли ми всі так сильно дивувалися чемпіонству Лестера. А випадки, коли сильно лихоманить більшість, я не пригадаю взагалі. Цей сезон зламав мені всі стереотипи про англійський футбол. Висновок гранично очевидний. Зверху таблиці той клуб, чиї гравці не зливають чемпіонат і хочуть боротися на поле хоча б за щось. Саме через це Вулверхемптон і Шеффілд там, де вони знаходяться в турнірній талиці. Так, я - капітан очевидність. Все банально просто - вище той, хто стабільніше набирає очки.

Повернемося до Німеччини і згадаємо як починала сезон Баварія. На минулий уік-єнд в матчі проти Лейпцига вони виходили в якості лідера лише вдруге за сезон. Що було б з інтригою, якби Баварія розпочала сезон так, як вона грає зараз? Давайте звернемо увагу на ненавісний деякими німецькими вболівальниками Ред Булл Лейпциг. Останнім часом його часто порівнюють з Манчестер Сіті. Давайте уявімо, що Лейпциг продовжив би грати на тому ж рівні, як він це робив восени. Думаю не допомогла б і реанімована рішеннями Карл-Хайнца Румменігге Баварія. Але сталося те, що сталося. У компанію до нестабільної Баварії прибула ціла юрба бажаючих зайняти трон. Це ж сталося в середині таблиці АПЛ. У Мюнхені точно вміють швидко зробити висновки. Керівники Баварії знають, якими мають бути їх клуб на відміну керівництва клубів з Лондона і Манчестера.

Коріння проблеми варто шукати тільки в мотивації і стабільності команди, що втікає і тих команд, що наздоганяють. Саме мотивацію і стабільність я назву основними причинами відриву Ліверпуля. Давайте подивимося на цифри статистики. В Англії виділяються Ліверпуль і Сіті. Все решта з тих, що наздоганяють приблизно рівні. Подивимося, наприклад, на показники xG і XGA (т.зв. expected goals або очікувані голи у ворота суперника і біля своїх воріт відповідно). У Сіті навіть є перевага. І те, що вони створюють багато, а реалізовують так, що втрачають очки - це проблема виключно потопаючих.

У німецькому чемпіонаті аналогічні показники має тільки Баварія. Лейпциг, Гладбах, Дортмунд і Леверкузен трохи відстають. Але їх відрив не такий як в Англії. Чому - дивіться графіки вище. Але це не означає, що вони сильніші будь-кого з топ 10 АПЛ. Тим цікавіше буде спостерігати за дуеллю Баварії проти Челсі і Ред Булл Лейпциг проти Тоттенхема. Це не АПЛ і Бундесліга. Звичайно, хотілося б побачити Ліверпуль проти команди з мотивацією вигравати. Думаємо про Мадриді, пам'ятаючи Неаполь. Сподіваюся в цих матчах, шановні диванні експерти і колеги, ми знайдемо більше інтриги.

А тим, хто оцінює чемпіонат тільки по турнірній таблиці - рекомендую звернути увагу на Чемпіоншип. Там відрив 1го від 18 місця складає ті самі 20 очок. Що стосується мене, то я не буду виправдовувати відвертий провал більшості топ команд АПЛ. Може вони справді вирішили скинутися на кубок АПЛ для Ліверпуля. Мене не цікавлять цифри статистки. Я любою і хочу дивитися видовищний футбол. Мої шаблони вже розвіяні АПЛ і Бундеслігою. Попереду нові відкриття і безліч локальних інтриг на футбольному полі. Приєднуйтесь.

Від автора. Оцінюйте мої пости плюсом і мінусом. Хваліть і критикуйте. Це важливо для розвитку блога. Крім того, цікаво почути думку від любителів німецького футболу про те, на які команди варто звернути увагу. Автор тільки відкриває для себе Бундеслігу в цьому сезоні.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты