Tribuna/Футбол/Блоги/Все про... все/Обласний футбол

Обласний футбол

Недавно на трибуні була дискусія стосовно обласного футболу. Надибав цікаву статтю..

Автор — костенко
17 августа 2015, 20:59
2

 

Друга ліга Львівщини: трамплін у великий футбол

 Якщо порівняти обласні та районні футбольні чемпіонати всієї України, то з радістю можна констатувати, що футбольна Львівщина посідає провідні позиції в Україні. Найкращі аматорські колективи нашої області не тільки гідно представляють наш регіон на всеукраїнських аматорських змаганнях, а й перемагають у них чи стають фіналістами.

Яскравим прикладом є винниківський «Рух» та спортивно-культурний клуб «Демня». Перші є чинними чемпіонами України серед аматорів, а другі – фіналістами Кубка України серед них.Прем’єр-ліга Львівщини настільки висока за своїм рівнем, що одразу п’ять (!) її представників подали заявки на участь у аматорському Кубку України і будуть там серед фаворитів турніру. Інші області України такою кількістю впевнених в собі команд похвалитися не можуть.Більшість колективів Прем’єр-ліги Львівщини хоч і є аматорськими за своїм статусом, однак, професійними за рівнем. Гравці багатьох команд не так давно виступали у професійній вищій лізі України, є виконавці з першої та другої професійних ліг, а також ті, кого називають молодим та перспективним. В одній з аматорських команд Львівщини навіть грають Олександр Алієв і Максим Шацьких.

Втім, аби розуміти ситуацію на верхівці нашого обласного футболу, варто зазирнути до низин. Там також відбуваються певні рухи, які дають поштовх з низів у гору. І мова тут не тільки про футболістів, а ще й про арбітрів та вболівальників.У першу лігу обласного чемпіонату також потрапляють не за оголошенням у газеті. Це певний рівень, на якому не зможе достойно зіграти, скажімо, кожен випускник футбольної школи чи академії. У першій лізі чемпіонату Львівщини можна відшукати чимало відомих імен, які раніше дійсно були на виду.

Друга ліга чемпіонату Львівської області – трамплін у дорослий футбол. 24 команди, що виступають у Другій лізі, лише підтверджують, що футбол на Львівщини є дійсно масовим видом спорту підтверджуючи звання «спорту №1» в усьому світі. Його люблять, у нього в кожному куточку області, кожному місті чи селі.Тур чемпіонату у Другі лізі – це свято у дванадцятьох містах, селищах чи селах. Аби повболівати за своїх хлопців, у неділю чи в інший день, рідну оселю покидає не один господар. На матчі чемпіонату Другої ліги приходять по 300-400 вболівальників. Усі вони – очікуванні «хліба та видовищ». Кожен бажає побачити яскравий футбол з великою кількістю голів.Рівень Другої ліги відрізняється від Першої. У Другій лізі грають треновані ветерани чи аматори, і грають не «за їжу», а за гроші. За кожен матч в середньому гравець отримує по 300 гривень. В окремих командах за перемоги є додаткові преміальні. У Першій лізі ставки можуть бути вищими. Окрім того, у кожної з команд є більш-менш налагоджений тренувальний процес – 1-3 тренування на тиждень.Натомість «Галичина» з Великого Дорошева (на фото) вирізняється серед команд Другої ліги тим, що в її складі виступають, і досить успішно, юнаки, яких модно тепер називати «молодими та перспективними». Ще торік юні хлопці, виступаючи в молодіжному складі, виграли юнацький чемпіонат Першої ліги, а цього року амбітний президент команди Мирослав Хом’як та головний тренер Ігор Піх довірив їм місце в першій команді. В команді сподіваються, що у майбутньому ці хлопці повинні заграти, як мінімум, у Прем’єр-лізі Львівщини. Ба більше: саме таке завдання поступово ставить перед цими хлопцями і Мирослав Хом’як. Звісно, з можливим підсиленням складу команди.Якщо відверто, то аби потрапити у Першу лігу чемпіонату області, не обов’язково вигравати Другу лігу. Команду, яка має надійний фінансовий тил, туди запросять обов’язково. А там і рівень вищий, і грати, мабуть, цікавіше. А далі, достатньо глянути на один щабель вгору, і виявиться, що до Прем’єр-ліги з Алієвим і Шацьких як рукою подати…Обласна Прем’єр ліга та Друга ліга, як і в професійному футболі, дещо відрізняються: у перших і гравці кращі, і зарплати інші, і вболівальників на іграх удвічі, а то й втричі більше. Але чи була б львівська Прем’єр-ліга настільки успішною, якби свої плоди не давали 24 команди «з низів», які у нелегкий для країни час таки дарують людям свято і знаходять тих талантів, які згодом уже сяють на професійному рівні…

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Лучшее в блогах
Больше интересных постов