Tribuna/Прочие/Блоги/der Kopfball/На початку нульових Україна була топом у футзалі – двічі прикро програвала у фіналах Євро

На початку нульових Україна була топом у футзалі – двічі прикро програвала у фіналах Євро

Віримо у вихід в фінал в 2022-му?

Блог — der Kopfball
Автор — Kostiantyn Stepaniuk
28 января 2022, 19:25
14
На початку нульових Україна була топом у футзалі – двічі прикро програвала у фіналах Євро

Віримо у вихід в фінал в 2022-му? 

Збірна України грає на футзальному Євро та після двох стартових турів має непогані шанси на вихід із групи. 

У першому турі українці неочікувано поступилися господарям турніру Нідерландам (2:3), проте у наступному матчі розгромили головного конкурента за друге місце у групі Сербію з рахунком 6:1. У фінальному матчі групового етапу наша національна команда вже сьогодні зіграє з португальцями – головними претендентами на перемогу на Євро.

На останніх п’яти чемпіонатах Європи українці обов’язково виходили з групи, але, на жаль, вилітали уже в 1/4-й. Найбільший успіх національної команди припадає на початок ХХІ сторіччя, коли Україна двічі поспіль грала у фіналах Євро.

У 2001-му програли лише іспанцям (двічі), були за крок від перемоги у фіналі

Раніше на Євро брали участь лише 8 збірних, які ділилися на 2 групи по 4 команди, а раунд плей-офф починався відразу з півфіналу. 

Усі матчі чемпіонату Європи-2001 відбулися у московських «Лужніках», а турнір тривав лише 7 календарних днів. 

Збірна Україна розпочала його поразкою від іспанців (1:4) в груповому етапі, але у двох наступних матчах впевнено взяла 6 очок – розгромили Хорватію за рахунком 5:0 та Польщу – 8:3. Враховуючи те, що іспанці виграли усі матчі в групі, вони й зайняли перше місце, українці стали другими.

Італійці виграли паралельний квартет, тож стали суперниками України у півфіналі, Іспанія вийшла на Росію. 

Обидва матчі 1/2-ї стали надзвичайно цікавими: іспанці у напруженому поєдинку мінімально обіграли росіян з рахунком 2:1, а у матчі нашої збірної проти Італії після результативної нічиєї 3:3 усе вирішила післяматчева серія пенальті, в якій удача посміхнулася нашим футзалістам – 5:4.

У фіналі на Україну знов чекала Іспанія, яка обіграла «жовто-блакитних» у стартовому матчі турніру.

Українці непогано провели зустріч і при рахунку 1:0 неодноразово могли збільшувати перевагу, проте іспанці все ж зрівняли рахунок, а уже у додатковий час забили переможний м’яч – 2:1. 

«Чемпіонат Європи запам’ятався тим, що ми вперше зіграли так упевнено. Дійшли до фіналу і загалом могли обіграти іспанців, але щастя відвернулося від нас. Ми повели у рахунку, потім Корідзе влучив у штангу. Пізніше іспанці через помилку наших захисників зрівняли рахунок. А у додатковий час тоді грали до «золотого гола», і іспанці з грубим порушенням правила введення м’яча у гру забили переможний м’яч.

Але це був великий успіх. Вперше ми вийшли у фінал чемпіонату Європи, вперше здобули срібні медалі. Але головне, що ми випередили росіян. Наші сусіди ставили завдання виходу у фінал, але натомість у фіналі опинилися ми», – прокоментував історичне досягнення головний тренер збірної Геннадій Лисенчук.

У 2003-му – знову мінімальна поразка у фіналі, у групі обійшли Іспанію

Через два роки українці приїхали в Італію задля не лише повторення успіху 2001-го, а й для перемоги у турнірі.

І спочатку все складалося чудово – ми гарантували собі перше місце в групі уже після двох матчів, обігравши Бельгію та Португалію 7:2 та 7:4 відповідно. У фінальній зустрічі у груповому етапі Україна грала з Іспанією (знов!) та, попри поразку 0:3, виграла квартет. Річ у тому, що іспанці взяли лише 2 очки в матчах із бельгійцями та португальцями.

Переможцем групи А стала Італія, а друге місце сенсаційно взяла Чехія, а не Росія. 

У півфіналі Україна провела беззаперечно найкращий матч на турнірі – впевнені 5:1 проти чехів та вихід у другий поспіль фінал. Питання полягало лише в тому, хто буде суперником нашої команди – знову Іспанія чи господарі турніру італійці? Попри те, що іспанців в черговий раз вважали головним претендентом на титул, Італія обіграла їх з рахунком 2:1 і вийшла у фінал.

У інтенсивному матчі перевага італійців втілилася у єдиний гол зі стандарту, який і став вирішальним.

Красива історія для Італії – перемога на домашньому Євро та чергове розчарування для України, яка вдруге поспіль програла у фіналі. 

Головні дійові особи успішного виступу на обох Євро

• Геннадій Лисенчук – головний тренер національної збірної з футзалу, який очолював команду з 1994 по 2012 рік. 

• Станіслав Гончаренко входив до тренерського штабу Лисенчука на Євро-2001, після чого залишив збірну. 

У Гончаренко були непрості стосунки з гравцями збірної, проте його внесок не варто недооцінювати. Є здогадки, що він пішов їз команди після чемпіонату Європи через те, що його погляди на футзал значно відрізнялися від ідей Лисенчука. З тих пір Гончаренко відкрито критикує Лисенчука та неодноразово говорив, що «Лисенчук викликає до збірної тих, кому йому вигідно».

• Сергій Корідзе – найкращий бомбардир Євро-2001, Євро-2003 та в історії футзальної збірної України. 

З 2001 року і до кінця кар’єри грав у Росії, його син – російський футзаліст. 

• Олександр Косенко – багаторічний капітан збірної, нинішній головний тренер національної команди України. 

Другие посты блога

Все посты