Tribuna/Футбол/Блоги/Євген Клопотенко/Новий рік у чоловічій компанії. Три прості та смачні страви від Євгена Клопотенко

Новий рік у чоловічій компанії. Три прості та смачні страви від Євгена Клопотенко

Прості страви для чоловічої компанії, які не соромно поставити на святковий стіл

24 декабря 2020, 11:14
7
Новий рік у чоловічій компанії. Три прості та смачні страви від Євгена Клопотенко

Цей рік запам’ятається нам роботою з дому, подорожами до сусіднього магазину та обіймами з друзями на відстані 1,5 метри. Тож чому б не відкласти в сторону гаджети та не провести новорічну ніч в колі друзів. Ба більше - самим приготувати смаколики!

Чоловіки, як відомо, кращі кухарі на світлі, просто більшість з них про це НЕ підозрюють. Гадаю, що новорічна ніч може стати днем, коли багато з вас розкриє свої кулінарні таланти. Тим паче, що я пропоную приготувати прості страви для великої компанії, які не соромно поставити на святковий стіл.

ФАРШИРОВАНА КУРКА З КУКУРУДЗОЮ ТА КУРАГОЮ

Фарширована курка в духовці – простий і дуже доступний варіант до святкового столу. Варіантів для начинки може бути безліч, а процес приготування не займе багато часу. Головне стежити за куркою, коли вона буде запікатися в духовці.

Цей рецепт фаршированої курки дуже простий і зрозумілий. В якості начинки я використовував солодку заморожену кукурудзу, курагу, печериці та ароматний чебрець. Начебто і рецепт традиційний, але звучить зовсім по-новому.

Як приготувати фаршировану курку

Час підготовки: 10 хвилин

Час приготування: 60-70 хвилин

Порції: 4-6

Cкладові

  • 1 шт. Курка (біля 1,5 кг)
  • 200 г Заморожена кукурудза
  • 100 г Печериці
  • 3 ст. л. Соняшникова олія
  • 50 г Курага
  • 3 гілочки Чебрець
  • за смаком Сіль та перець

Покроковий рецепт

Розігрійте духовку до 180 градусів. Підготуйте начинку для курки. Печериці (100 г) і курагу (50 г) наріжте кубиками невеликого розміру. Залежно від розмірів курки, вам може знадобитися більше або менше начинки.

У невеликій мисці поєднайте порізані гриби, курагу і заморожену кукурудзу (200 г). З трьох гілочок чебрецю зірвіть листя і додайте до миски з начинкою. Додайте 2 дрібки солі, 2 ст. л. соняшникової олії і чорний мелений перець за смаком.

Курку натріть сіллю, меленим чорним перцем, а потім соняшниковою олією (1 ст. л.) всередині і зовні. Заповніть курку начинкою і скріпіть шкіру зубочистками. Викладіть курку на деко або в форму для запікання та відправте в розігріту духовку приблизно на 60 хвилин. Залежно від розміру курки і параметрів вашої духовки вам може знадобитися трохи більше або менше часу. Під час приготування можете періодично діставати курку з духовки і поливати соком.

 

КАРТОПЛЯ З ГРИБАМИ

Я знаю, що багато кому подобається запечена картопля з грибами. Я, власне, теж належу до цих людей. У якийсь момент мені здалося, що традиційний рецепт запеченої картоплі досить приївся. Тому я трохи удосконалив рецепт і зробив його цікавіше. Вся справа в нарізці і в вершковому маслі. Завдяки тонкій нарізці, картопля запікається більш рівномірно, а вершкове масло надає їй абсолютно дивовижного смаку. Це буде ваш ідеальний гарнір на кожен день і для святкового столу. А якщо не знаєте, що приготувати на новий рік в якості гарніру, то не сумнівайтеся в ньому ні секунди.

Як приготувати картоплю з грибами

Час підготовки: 15 хвилин

Час приготування: 40 хвилин

Порції: 4-6

Складові

  • 6 шт. Картопля
  • 100 г Вершкове масло (можна використовувати оливкову олію)
  • 150 г Гливи
  • 1 шт. Цибуля
  • 1 зубчик Часник
  • за смаком Сіль
  • за смаком Перець
  • 2 гілочки Розмарин

Покроковий рецепт

Розігрійте духовку до 180 градусів. Одну цибулину і один зубчик часнику очистіть і поріжте невеликими шматочками. У цьому рецепті розмір порізаної цибулі немає великого значення, тому можете порізати, як вам зручно.

У пательні розтопіть 20 г масла і обсмажте часник та цибулю до прозорості. Викладіть до пательні гливи (150 г), попередньо порізавши їх ножем або просто порвавши руками. Обсмажуйте на середньому вогні, поки вони повністю не приготуються. Гриби повинні стати м'якими. Після приготування грибну піджарку відставте в бік.

Картоплю добре промийте. Очищати його не потрібно. Розріжте його вздовж на дві частини, після чого кожну половинку наріжте поперек на тонкі часточки, завтовшки близько 2-3 мм. Притримуйте половинки картоплі по краях, щоб вона не розпалася.

Акуратно викладіть картоплю до форми для запікання або на деко, застелене пергаментом, так щоб порізані половинки не розпалися. Посоліть картоплю за смаком.

У невеликій каструлі або сотейнику розтопіть вершкове масло, що залишилось (80 г) на маленькому вогні. Масло має тільки розтанути, але не закипіти. Рівномірно полийте картоплю топленим маслом.

З гілочок розмарину обірвіть листя і посипте на картоплю - це додасть їй неповторного аромату. Запікайте картоплю в розігрітій духовці протягом 35-40 хвилин. Готовність картоплі можна перевірити ножем - вона має стати м'якою.

Дістаньте картоплю з духовки і посипте зверху смаженими грибами.

 

САЛАТ З ЯЗИКОМ

Попереду свята, тож ви обов’язково шукаєте рецепти простих і оригінальних салатів. Я хочу поділитися з вами ще одним святковим рецептом. Власне вам нічого не заважає приготувати цей салат з язиком будь-якого іншого дня, адже він виходить надзвичайно смачним. Ніжне м’ясо язика і пікантна заправка з хріном – ідеальне поєднання, яке вам обов’язково сподобається.

Як приготувати салат з язиком

Час підготовки: 60 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порції: 4-6

Cкладові

  • 1 шт. Язик (яловичий)
  • 1 шт. Морква
  • 2 шт. Лавровий лист
  • 3 шт. Картопля
  • 3 шт. Огірок солоний
  • 1 ст. л. Хрін (білий консервований)
  • 100-120 г Оливки (без кісточки)
  • 2 ст. л Майонез (домашній)

Покроковий рецепт

Яловичий язик промийте холодною водою помістіть в каструлю або сотейник, залийте водою, щоб вона повністю його покривала. Додайте очищену моркву, 2 лаврові листочки, посоліть, поперчіть, доведіть до кипіння на великому вогні і варіть протягом години після закипання, зменшивши вогонь до мінімуму. В цей самий час відваріть картоплю (3 шт.) в мундирі до готовності протягом 30 хвилин, після чого охолодіть і наріжте кубиками середнього розміру.

Готовий язик помістіть в ємність з холодною водою і почекайте, поки він охолоне. Якщо у вас є лід, додайте 5-6 кубиків в воду. Чим холодніше вода, тим простіше буде очистити шкіру.

Після того, як язик повністю охолоне, очистіть його від шкіри. Як правило, шкіра має знятись одним рухом, але якщо так не виходить, спробуйте зрізати її ножем.

Язик наріжте дрібними кубиками і додайте до миски з порізаною картоплею. Оливки (100-120 г) поріжте дрібними кубиками, трохи дрібніше, ніж картоплю і язик. Такими самими кубиками наріжте солоні огірки (3 шт.).

Змішайте всі інгредієнти в мисці і заправте майонезом. Його я теж раджу приготувати самостійно.

Додайте до заправки 1 ст. л. консервованого білого хрону, він додасть салату пікантного смаку. За необхідності додайте до салату сіль та перець.

Більше крутезних рецептів на моєму сайті.

Фото: Сайт Євгена Клопотенка; Влад Нагорний