Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольна форма/Українська історія жахів. Найгірші емблеми клубів України

Українська історія жахів. Найгірші емблеми клубів України

Блог «Футбольна форма» займається деструктивом та наполегливо рекомендує нижчезгаданим клубам зробити щось зі своєю емблемою.

Автор — Gedeonus
6 февраля 2016, 19:49
7
Українська історія жахів. Найгірші емблеми клубів України

Блог «Футбольна форма» займається деструктивом та наполегливо рекомендує нижчезгаданим клубам зробити щось зі своєю емблемою.

Розпочнемо, мабуть, з незначних порушників – клубів, емблеми в яких краще ніж у інших клубів в цій підбірці, але назви клубів в яких потребують перекладу українською мовою. Чи ви бачили іншомовні емблеми клубів у будь-якому іншому чемпіонаті? А от у нас деякі клуби таке люблять і практикують – я кажу зараз про «Зорю» та «Олімпік».

Якщо говорити про маріупольський «Іллічівець», то його взагалі давно вже мали б перейменували згідно з законом про декомунізацію. Чому він досі носить назву Леніна з літерою «И» на емблемі – то є велика загадка.

У харківського «Геліоса» інша проблема. У нашій країні назва свого проекту англійською дуже рідко є нагальною потребою. Більш того – все ж таки у першій лізі грає ФК «Геліос», а не «Gelios». У єврокубках він не грає, а навіть якщо б грав, то англомовна версія емблеми мало кому потрібна. Варто також зауважити, що один з головних елементів емблеми – стилізована літера «о» - так само присутня і в українському варіанті написання слова «геліос». 

 А тепер докладно про інших.

«Арсенал-Київщина» Біла Церква

Всі три останніх емблеми «Арсеналу» були повним провалом. Банальна основа, шрифт з контуром, асиметричність – ось лише кілька вагомих претензій до них. Але найгірша претензія – це те, що така емблема «Арсеналу» більш за все на світі нагадує емблеми неліцензованих клубів у футбольному симуляторі ФІФА. Різниця лише в тому, що ці емблеми робилися плюс-мінус за однаковими шаблонами та за п’ять хвилин. Постає питання – а у «Арсенала»?

Просто сумно, що у клуба з такою класною формою така жахлива емблема.

«Гірник» Кривий Ріг

По-перше, класно, що «Гірник» нещодавно косметично змінив емблему. Мовленнєва аномалія у вигляді ФК «Гірник» з міста «Кривой Рог» (непогано, так?) усунена.

По-друге, дуже некласно все інше в емблемі. Це і дефолтні шрифти (на емблемі криворіжців верхній напис зроблено шрифтом Arial – одним з основних шрифтів під час роботи з Microsoft Office, а нижній – Times New Roman, основним шрифтом під час роботи з Microsoft Word 2003 і нижче). Це і м’яч зразка 1974 року, який пустотливо майорить на повальній кількості емблем українських клубів, неначе він тут головний символ футболу. Так, мексикансько-ФРНівський Telstar, тобто цей самий огидний м’яч з шестикутниками, вперше з’явився на телеекранах і тим самим завоював свою популярність. Але з того часу пройшло сорок років! Уберіть цей м’яч, або якщо вам його жаль, змініть його якось, щоб він сучасніше виглядав. Остогид, чесне слово.

Наостанок наголошу, що, знову ж таки, форма «Гірника» від Umbro гарна та пасує клубові. А емблема – ні.

«Гірник-Спорт» Комсомольськ

Це просто совок. Щось таке із радянського минулого. Емблем такої форми вже ніхто не робить. І знову нестерпний м’ячик.

«Інгулець» Петрове

У Петровому переборщили з різноманітними елементами у емблемі та кольорами. Червоний, зелений, жовтий, синій, білий, чорний… Плюс форма логотипу як у «Барселони», а це, як показує приклад румунського «Оцелула», ні до чого хорошого не призводить.

«Кремінь» Кременчук

У кременчуцького клубу так одразу і не скажеш, що не так з емблемою. Ну, окрім очевидного гидкого м’яча. Чомусь жовта, синя та чорна звивисті смуги, що залізають на м’яч, не залишають знизу себе ніяких слідів шестикутників, немовби під смугами це вже і не футбольний м’яч, а просто біле коло. А саме слово «Кремінь» наводить на думки про шрифт, в якому немає кирилічної літери «і», і вона автоматично замінюється тою ж літерою, але з більш стандартного кирилізованого шрифту. Ці, вимушені «і», зозулиними дитинчатами виділяються з-поміж інших літер, і причина цього проста: вони не звідси і вони паплюжать все слово. У випадку з «Кременем» видно, що така стилізована «і» була обрана навмисно, але даремно.

«Нафтовик-Укрнафта» Охтирка

Нинішня емблема «Нафтовика-Укрнафти» тільки кольорами й назвою відрізняється від попередньої версії емблеми: до 2004 року клуб називався лаконічніше: «Нафтовик», а емблема була у коричнево-білих кольорах. І ось вже майже 12 років як у «Нафтовика» назва вдвічі довша, емблема розмальована у жовтий, чорний та синій кольори, але навіщо? Виглядає все це гірше, ніж та стара емблема. Треба рухатися далі і робити щось нове.

 «Сталь» Дніпродзержинськ & «Чорноморець» Одеса

«Сталі», як вже згадувалося в  низці матеріалів на Трибуні, варто змінити свою емблему хоча б для того, щоб вона якось відображала місто, з якого походить клуб, а також, відповідно, кольори форми. А то зараз емблема клубу взагалі ніяк не в’яжеться з неоново-зеленою або бордово-чорною формою.

І у Одеси теж емблема застаріла. Про м’яч вже казати не буду, тим більш з його ефектом об’ємності – і це у той час, коли логотипи роблять у flat, більш пласкими.

---

Естети скажуть, що майже всі емблеми українських футбольних клубів огидні, і треба міняти все. Консерватори мугикнуть, мовляв, чим тобі заважає ця іллічівська «И», або м’ячі на всіх емблемах - вони були, будуть і повинні бути на емблемах надалі.

Я кажу, що потрібно починати. Ми маємо ставитися критично до наших футбольних клубів, як вони себе ведуть і як вони себе позиціонують – бо вони нам небайдужі. А емблема – це те, яким є клуб водночас для незнайомців та найвідданіших фанів. Емблема має відповідати амбіціям клубу, його власника та вболівальників – інакше й бути не може. 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты