Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольна форма/Боллівуд. Що виробляють зіркові пенсіонери в Індії

Боллівуд. Що виробляють зіркові пенсіонери в Індії

Блог «Футбольна форма» - про клуби Індійської Суперліги, нової зірки на небосхилі чемпіонатів для пенсіонерів.

Автор — Gedeonus
29 ноября 2015, 14:07
4
Боллівуд. Що виробляють зіркові пенсіонери в Індії

Блог «Футбольна форма» - про клуби Індійської Суперліги, нової зірки на небосхилі чемпіонатів для пенсіонерів.

Одним з нових місць, де підстаркуватим футбольним зіркам можна сезон-два отримувати зарплатню, рівну сумарній зарплатні всіх гравців клубів трьох ліг чемпіонату України, став чемпіонат Індії. Індуси досить очікувано склали компанію багатим країнам Близького Сходу та Китаю у гонитві за статусом найпривабливішої для таких екс-зірок ліги світу. Я не додав до цих країн США, тому що американська МЛС має те, до чого чемпіонатам ОАЕ, Китаю та Індії ще довго й довго рости – здібних місцевих гравців.

Хоча Китай в цьому напрямі просунувся далі за інших.

Індія поки що тільки розпочала свій шлях навіть у становленні ліги. Лише другий сезон проводиться шоу під назвою «Індійська Суперліга». Важко назвати повноцінною футбольною лігою проект, де у футбол грають виключно два місяці – з середини жовтня по середину грудня. Це розуміє більшість іноземців, яких доля закинула саме сюди, от і грають, хто як може і як хоче – впівноги, вчверть чи в восьму частину.

Атлетіко Колката (Колката, штат Західний Бенгал)

Власники: «Атлетико» Мадрид, екс-капітан збірної Індії з крикету та три місцевих бізнесмени

Зірки: Елдер Поштіга, Хайме Ґавілан, Борха Фернандес, Хуан Калатаюд

Клуб з міста, що раніше звалося Калькуттою, цьогоріч захищає чемпіонський титул – у першому розіграші Суперліги команда з Луїсом Гарсією (так, тим самим) та Хосемі у складі дійшла до фіналу, де виграла у «Керала Бластерс» 1-0. Цього сезону команда має не менші плани – капітаном з минулого сезону залишився Борха Фернандес (теж той самий!). З сусіда за фіналом був забраний канадець Єйн Г’юм, який п‘ятьма голами допоміг «Кералі» дістатися фіналу (а до цього був відомий виключно в нижчих англійських лігах). З угорського «Відеотона» забрали Хуана Калатаюда – воротаря, що захищав ворота «Еркулеса» у сезоні 2010/11, коли ті добре погуляли у Примері (приміром, виграли тоді у «Барселони» на Камп Ноу 0-2). Хайме Ґавілан та Елдер Поштіга (може хоч тут прорве) теж вирішили навідатися до Індії за рупіями. І навіть якщо ці гравці вас не вразили, то хочу зауважити, що центр поля «Атлетіко» цементує ботсванець на прізвище Нато, повз якого так просто не пройдеш.

На жаль чи на щастя, своєму дочірньому клубу форму Мадрид так і не надав, а отже бігають індійські матрацники не в Nike. Umbro після минулого сезону теж не подовжив контракт з «червоно-білими». Отже, цієї осені гравці «Атлетіко» бігають в формі від місцевого виробника, яка схематично нагадує форму материнського клубу. Червоні та білі смуги не доходять до плечей, а розташовуються дугою і дотикаються до цільно-червоної області навколо горла, де також присутні дві тоненькі сині смужечки. Рукави білі, але вздовж них йдуть дві червоні смуги – майже як на футболках одної відомої німецької компанії.

ФК Ґоа (Марґау, штат Ґоа)

Власники: місцеві бізнесмени

Зірки: Лусіу, Лео Моура, Зіку (тренер)

Найменший штат Індії має одну з найнезвичніших для цього турніру команд. По-перше, у цьому сезоні у «Ґоа» майже немає гравців, чиє ім’я б казало щось середньостатистичному українському вболівальнику. По-друге, ці хлопці на повному серйозі хочуть принаймні показати, що місцевий футбол для них теж щось важить: у поточному складі «гаурів» аж вісім місцевих (ґоанських!) гравців, що є рекордом для ІСЛ. Молоді індійці з захватом погоджуються грати саме у рідному клубі, оскільки минулого сезону такий само місцевий молодик, як і вони, Ромео Фернандес, своєю грою заслужив запрошення до бразильського «Атлетіку Паранаенсе», таким чином ставши першим індусом, що грав у Південній Америці.

З результатами у «Ґоа» теж все дуже непогано: минулий чемпіонат клуб завершив другим і лише через поразку у півфінальному матчі від майбутнього чемпіона «Атлетіко» у серії пенальті вилетів з турніру. Зараз у основній сітці «гаури» впевнено тримаються у зоні плей-офф, незважаючи на відсутність знаних європейцями гравців у складі (окрім Лусіу).

Форма у «Ґоа» чи не найпростіша в лізі, але приємна очам. Справа не тільки у вдалому поєданні кольорів (blue & orange, як зараз модно), але й у правильно використаному шаблоні adidas. «Випусти гаура» - з таким лозунгом вийшла форма у продаж.

Делі Динамос (Нью-Делі, Національний столичний округ)

 Власник: місцева компанія DEN (один з найбільших кабельних провайдерів країни)

Зірки: Роберто Карлос (граючий тренер), Флоран Малуда, Йон Арне Ріїсе, Сержиньо Ґрін

Минулоріч «Динамос» вихвалялися не тільки Алессандро дель П’єро у складі клубу, а й тим, що підписали контракт про співпрацю з клубом, що одним з кращих у світі працює з молодими гравцями – нідерландським «Феєноордом». З того часу у клубі Ганс Мюльдер, що тоді був призначений капітаном команди – гравець, знаний більшою мірою своєю грою за «Ваалвейк». Проте більшу частину сезону клуб простирчав на останньому місці, стрибнувши на п’яте тільки в останньому турі завдяки невеличкій переможній серії. Такий сезон не влаштував керівництво клубу, і новий президент клубу, якого висмикнули з конкурента «Ченнайина», розірвав партнерську угоду з голландцями, уклавши взамін угоду з… мадридським «Реалом»! Місцеві ґлоріхантери були просто в захваті, а Флорентіно Перес навіть потримав півсекунди футболку «Динамос».

Так, на другому році існування, доля «Делі Динамос» радикально змінилась (принаймні, на думку власників). На посаду тренера прийшов Роберто Карлос, а презентації Флорана Малуда та Йона Арне Ріїсе як гравців «Делі» сталися не деінде, а під час матчів Англійської Прем’єр-Ліги на стадіонах «Готорнс» та «Емірейтс» відповідно. З новим менеджментом «ДД» займає друге місце, маючи гру в запасі.

На жаль, форму з емблемою після невдалого сезону «ДД» теж змінили (ну а хто ще винен у провальному сезоні як невдало обрані кольори, емблема та форма? #логіка), і, на жаль, не в кращий бік. Після, не побоюся цього слова, шедевра від Lotto, нині делійці мають дуже нудну та некрасиву форму від Puma.

Керала Бластерс (Кочі, штат Керала)

Власники: місцевий підприємець + екс-капітан збірної Індії з крикету Сачін Тендулкар

Зірки: -

Проглянувши склад іноземних гравців у складі цього клубу, ви зіщулитесь і з подивом запитаєте «і це, по-вашому, зірки?». І це питання дуже влучно проілюструє нинішній сезон «Керала Бластерс». Минулорічний фіналіст сезону, нині «Керала Бластерс» - клуб без топ-гравця, якого зобов’язані мати всі клуби ІСЛ. Минулого сезону ним був Девід Джеймс, який залишив клуб; цього сезону ним мав бути Карлос Марчена, який, втім, після однієї перемоги у шести матчах залишив клуб за особистими причинами. Перемовини з екс-форвардом «Евертона» Джеймсом МакФадденом не завершилися нічим хорошим, і зараз клуб посідає останнє місце у турнірці ІСЛ – без зірок та без надій.

Усі дев’ять іноземців у складі «Бластерс» були взяті у команду через те, що колись вони грали у англійському чи іспанському вищому дивізіоні. Але насправді імена Кріса Дегнолла, Стівена Байвотера та Жоао Коїмбри відомі хібащо гравцям у футбольні симулятори чи професійним знавцям англійського футболу. Минулого сезону Дегнолл став найкращим бомбардиром свого «Лейтон Орієнт», але той вилетів у англійську Лігу 2 (Д4). Коїмбра років десять тому зіграв десять матчів за «Бенфіку»; Байвотер був основним воротарем «Дербі Каунті» в усіх іграх серії FIFA від 06 до 11, а Бруно Пероне між двома своїми невдалими періодами у Бразилії примудрився зіграти 7 ігор у першому заході «Квінс Парк Рейнджерс» до АПЛ, коли «обручі» з Марком Г’юзом ледь не вилетіли. Звідси й результат.

 Форма «Бластерс» - це щось накшталт форми «Говерли», тільки зі спонсорами. Зовсім звичайний шаблон Puma – жовта футболка, сині шорти – тільки збоку не закарпатський ведмідь, а індійський слон, символ штату Керала.

Мумбай Сіті (Мумбай, штат Махараштра)

Власники: двоє бізнесменів та боллівудський актор Ранбір Капур

Зірки: Ніколя Анелька (граючий тренер), Фредерік Пікьйонн, Даррен О’Ді

Що попереднього, що поточного сезону «Мумбай Сіті» шкандибає десь у кінці турнірної таблиці ІСЛ. Не думаю, що підбір виконавців так сильно впливає на гру: скоріш за все, тут доволі суперечлива фігура тренера. Ніколя Анелька після скандалу з «Вест Бромвічем», пов’язаним з його неоднозначним святкуванням голу, з’явився у Мумбаї і з того часу не пропадав звідти: контракт з алжирським «Хусейн Дей» відхилила місцева футбольна федерація, а більше ніхто Ніколя контрактів не пропонував.

Більше хвилює інше. Один з власників клубу, боллівудський актор Ранбір Капур, у інтерв’ю щодо придбання долі у клубі заявив наступне: «Оскільки футбол завжди був моєю пристрастю, а керівництво клубом – мрія всього життя, я хочу підійти до цього дуже професійно. Моя мета – щоб за НАСТУПНІ 5 РОКІВ «Мумбай Сіті» став клубом, яким керують тільки професіонали своєї справи». Заява була зроблена у червні цього року, і поки що принаймні за підбором виконавців професіоналізму не видно: мандрівник Даррен О’Ді, що трохи навіть пограв у донецькому «Металурзі», Фредерік Пікьйонн, що колись рятував «Портсмут» від вильоту до Чемпіоншипу, та незмінний воротар збірної Індії Субрата Пал поки що не запам’яталися нічим цікавим. 

Форма у Мумбая привертає увагу хібащо приємним поєднанням кольорів: два відтінки синього непогано поєднуються з яскраво-червоними елементами на горлі та кінцях рукавів.

Нортіст Юнайтед (Ґувахаті, штат Ассам)

Власник: боллівудський актор Джон Абрахам

Зірки: Сімау Саброса, Дженнаро Брасільяно

Індія – дивна країна. Декілька північно-східних її штатів сполучаються із основною Індією виключно через район Дарджилінг штату Західний Бенгал – або ж через кордон держави Банґладеш, що у 1972 році відділилася від Пакистану (що у свою чергу відділився від Індії 1947 року). І саме ці 8 північно-східних штатів і був призваний представляти у ІСЛ «Нортіст Юнайтед». 

Це єдиний клуб, яким володіє не яка-небудь корпорація, а сам-один боллівудський актор. Хоч на своїй батьківщині він є одним із секс-символів та найвпливовіших акторів, але ім’я Джона Абрахама, як і його послужний список, вам нічого не скажуть. Втім, принаймні, грошей найняти Жоана Капдевілу на перший сезон «Нортіст» в нього вистачило (щоправда, тоді клуб фінішував останнім). Змінювати тенденцію Абрахам поки що не хоче: витративши на нових гравців не більше грошей, ніж попереднього сезону, зараз «Юнайтед» йдуть четвертими, чіпляючись за останнє місце у фінальному плей-офф. Їхня доля у їхніх руках – єдиний матч, що залишився, «Нортіст» проведе проти одного з прямих конкурентів.

Якщо вести розмову про форму «Юнайтед», то сполучення кольорів – червоний, чорний та білий – навряд чи когось здивує. Дивує скоріш їхнє розташування на формі: перед форми та обидва рукави мають різні кольори. Приміром, у домашній формі один з рукавів червоний, інший чорний, а тіло біле. Не скажу, що це виглядає якось цікаво – проте ідея, що її реалізовує місцевий виробник, що не кажи, смілива.

Пуне Сіті (Пуне, штат Махараштра)

Власник: «Фіорентина», боллівудський актор Рітік Рошан та компанія Wadhawan Group

Зірки: Калу Уче, Адріан Муту, Дідьє Зокора, Тунджай Шанлі, Нікі Шорі

«Пуне» є всього лише другим клубом у ІСЛ, яким володіє європейський футбольний клуб. Знову ж таки, як і в «Атлетіко Колката», це сказалося не тільки на емблемі клубу (у «Пуне» фіалковий є одним з двох основних кольорів, а королівська лілія, яка зображена на емблемі «Фіорентини» - одним з символів клубу). В перший рік свого існування топ-гравцем «Пуне» був Давід Трезеґе, а тренером – відомий знавцям італійського чемпіонату Франко Коломба, що регулярно тренував клуби підвалу Серії А та Серії Б.  Перші сім турів клуб з найбільшого індустріального міста Індії йшов першим у турнірній таблиці, а потім були тільки розчарування – фінішували «жеребці» аж шостими, причому відрив від останнього місця був всього-на-всього в один пункт.

Новий сезон «Пуне» розпочинає з віялом класних гравців, які мають допомогти у боротьбі за чемпіонство. Окрім Адріана Муту, що нібито знову зав’язав з наркотиками, у «Сіті» маса гравців, що здорово пограли у середняках чемпіонатів Топ-5 – Калу Уче класно забивав за «Альмерію» та «Еспаньол», Зокора трамбував опорну зону у «Тоттенхемі» та «Севільї» в кінці минулої декади, а гра Тунджая у «Міддлсбро» - це взагалі окрема тема.  А ще у клубі є розсип англійців – Роджер Джонсон, що феєрив у складі «Бірмінгем Сіті» в АПЛ, Нікі Шорі, що ми його пам’ятаємо по «Редінгу» 2006-07 та екс-воротар «Стока» Стів Сімонсен. Словом, це вам не «Керала Бластерс».

 Єдине що – з формою «Пуне» підкачали. Ну не можна adidas довіряти робити смугасту форму, вони ж зроблять все абияк. В результаті маємо форму класних кольорів, що дуже нудно виглядає на фоні форм інших клубів.

Ченнаіїн (Ченнаї, штат Таміл-Наду)

Власник: боллівудський актор Абішек Баччан, капітан збірної Індії з крикету Магендра Сінгх Дгоні

Зірки: Марко Матерацці (граючий тренер), Елано

Назва цього клубу з міста, що колись називалося Мадрас, розшифровується як «Ченнайський», грубо кажучи, ФК «Ченнаї». Минулий регулярний сезон «Ченнаіїн» закінчив першим, програвши тільки у плей-офф «Кералі», і зробив це за допомогою Алессандро Нести, Мікаеля Сільвестра та Еріка Джемба-Джемба. Цього сезону склад ченнайців змінився: зірок майже не залишилось, а прийшли підстаркуваті італійці Блазі та Потенца, камерунський голкіпер з вірменським громадянством Апула Едель та зграя молодих бразильців, яких свої клуби відпустили у двомісячну відпустку. Тим не менш, Матерацці тримає своїх підопічних у епсилон-околі зони плей-офф, задля якої треба лишень виграти у прямих конкурентів – «Пуне» та «Мумбаї» – та сподіватися на долю.

Власників для «Ченнаіїну» знайшли чи не похапцем. Ченнаї був одним з 9 міст, що мали приймати матчі ІСЛ за оригінальної задумки, але за півроку до початку чемпіонату інвестор ченнайської команди відкликав свою заявку. І все б нічого, але за два місяці до початку чемпіонату свою заявку на чемпіонат відкликав і консорціум, що планував фінансувати команду з міста Бенґалуру (екс-Банґалор). У метушні організатори ІСЛ знайшли нових інвесторів на подив швидко – на гучну пропозицію прославити своє ім’я футболом купилися черговий боллівудський актор та капітан збірної Індії з найпопулярнішого в цій країні спорту.

У цих хлопців форма просто нудна, але хоч шаблон нормальний, а не як у «Пуне». Тому замість форми пропоную вам роздивитися цю яскраво індійську бороду одного з місцевих гравців клубу.

---

Оглянувши місцеві клуби, можна точно сказати, що з усією плеядою іноземців, що поїхали в Індію догравати, індуси зробили те, що вміють робити найкраще – індійське кіно. До рівня Боллівуду, найвідомішої місцевої кіностудії, Суперліга поки що не дотягує – не ті масштаби. Але фільми тут є про що знімати, і сценарії для них вже готові. Залишилось хібащо дочекатися, який з них буде реалізований в кінці сезону.

Про непереможних чемпіонів («Атлетіко»),  про допомогу братнього бразильського народу («Ґоа»), про рідність клубів іспанської та індійської столиць («Динамос»), драма про падіння славетного клубу («Керала»), про високі мрії («Мумбаї»), про відважних молодиків зі Сходу («Нортіст»), про те, як зіркові європейці навчили команду індусів грати в футбол («Пуне») чи про те, як наспіх створений клуб виграє місцеву суперлігу («Ченнаіїн»).

Фото: ISL, Wikipedia, Goal.com

Другие посты блога

Все посты