Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольна форма/Тернопільські австралійці, вишиванки та неоново-жовтий. У чому грають клуби першої ліги

Тернопільські австралійці, вишиванки та неоново-жовтий. У чому грають клуби першої ліги

Вслід за другою лігою блог «Футбольна форма» цікавиться комплектами форм у клубів першої ліги.

Автор — Gedeonus
29 августа 2015, 19:38
12
Тернопільські австралійці, вишиванки та неоново-жовтий. У чому грають клуби першої ліги

Вслід за другою лігою блог «Футбольна форма» знаходить багато цікаво серед екіпірування клубів першої ліги.

На відміну від другої ліги – Terra Incognita українського футболу – першу лігу отак двома словами не опишеш. Для постійних середняків-аутсайдерів УПЛ перша ліга – це щось неймовірно жахливе, накшалт локального Кінця світу; відповідно, іноді треба робити певні заходи (купувати арбітрів, вигравати у одного з грандів, порушувати регламент тощо), щоб запобігти цій катастрофі. В той же час, для клубів другої ліги перша – це найближча перспектива. Оглядаючи збоку структуру ПФЛ і УПЛ, амбітні власники чемпіонів областей думають, що з таким високим рівнем смертності серед клубів його абстрактному «Ракетобудівнику» з Великих Терещенків пряма дорога в ПЛ за три-чотири сезони. Але, на жаль, не все так просто. Описана Олексієм Бєліком «базар-ліга» – субстанція складна, і ми, певно, не бдемо зараз розбиратися в усіх її тонкощах, а лише подивимось на форми.

«Авангард» (Краматорськ)

Краматорський «Авангард» після річного простою (пов’язаного з проведенням АТО у тому ж Краматорську) повертається до першої ліги. На жаль, цей «Авангард», на відміну від того, що три роки тому ледве не виграв сходу цей дивізіон (здулися навесні), поки що не вражає. Чотири поразки на початку сезону – і перспективи у Краматорська поки що здаються дуже туманними.

Зате свої свіжі кольори, жовтий та зелений, «Авангард» зберіг. Більш того – у цьому сезоні до них додався ще й золотий. Завдяки добре вибраному третьому кольору форма не виглядає нудною, а навпаки – за поганого шаблону радує око.

«Геліос» (Харків)

Другий харківський клуб задовго знаходиться у тіні свого сусіда – «Металіста». Можливо, зараз, коли у жовто-синіх харків’ян не найкращі часи, у «Геліоса» є справжній шанс зачепитися за звання першої команди Харкова?

Як би там не було, а мені подобається, що «сонячні» повністю виправдовують своє прізвисько. Шаблони Nike в некласичних кольорах виглядають свіжо та приємно у лізі, де зазвичай домінують білі та сині кольори. Хоч виїзна форма харків’ян повністю червона, виглядає вона ефектно за рахунок своєї моноколірності. Але як на мене, справжньою знахідкою не тільки для «Геліоса», але й взагалі для першої ліги, є основна форма «сонячних». Це неоново-жовта форма від Nike з чорними смугами на плечах та з боків. Наголошу, що настільки яскравої форми у цьому сезоні Першої ліги немає більш ні в кого, а в УПЛ таке може бути хіба лиш якщо «Сталь» вирішить зробити і собі таку третю форму (як дніпродзержинці і робили минулого сезону). За цю форму «Геліосу» окремий респект, і я радий, що десь половину матчів, що вже зіграли, «Геліос» виходив саме у цій лимонно-жовтій формі.

«Гірник» (Кривий Ріг)

Цим хлопцям теж не позаздриш – вони дуже довго знаходилися в тіні «Кривбаса». Більш того – і після розформування «Кривбаса» у «Гірника» не дуже-то й збільшилась кількість вболівальників на матчах.  Можливо, криворіжці зуміють виправити цю ситуацію, вийшовши до УПЛ. Але поки – маємо дві (виїзна форма червоно-біла) біло-червоні форми від Umbro з однаковим шаблоном у формі фірмового умбрівського ромба.

«Гірник-Спорт» (Комсомольськ)

 Ще один «Гірник», на цей раз – спортивний, вже встиг на офіційному рівні посваритися з київським «Динамо» і хтозна, чим ця історія завершиться. В минулому ж сезоні «Гірник-Спорт» навіть став бронзовим призером Першої ліги, і цього сезону буде намагатися повторити досягнення, якщо не перевершити його.

Цього сезону ми побачили лишень дві форми комсомольського клубу, але, як не дивно, кольорами вони не дуже відрізняються. Обидва комплекти від adidas включають в себе червону футболку з білими смугами (у передсезонному варіанті смуги йдуть по всьому плечу, у офіційному – тільки вздовж рукавів) та шорти – червоні у передсезонному варіанті, чорні – у офіційних матчах. Сказати, що це два рівноцінних комплекти ігрової форми «Гірник-Спорта» я не беруся, бо у офіційних матчах (наприклад, у Кубку з тим самим «Динамо») комсомольці грали тільки у червоно-чорному варіанті. Виходить, повністю червоний комплект – це минулорічна форма, яку клуб навряд чи буде надалі використовувати. Залишається тільки гадати, чи довго зможе клуб обходитися одним комплектом форми у всіх матчах.

«Десна» (Чернігів)

Цікаво, чи отримає щось «Десна» від гіпотетичного трансферу Андрія Ярмоленка кудись у топ-клуб (див. словник Ігоря Суркіса)? Чи заграє у «Десні» Костянтин Кравченко (так, той самий)? І чи зможе нарешті чернігівський клуб вийти до найвищого українського дивізіону, без скандальних заяв та результатів, що розчаровують? І останнє. Коли нарешті з України піде цей огидний найківський шаблон з двома смугами: одна на рукаві, та друга вертикальна, вздовж футболки через емблему?

Ми цю форму бачили на «Дніпрі» увесь минулий розіграш Ліги Європи, а також позаминулий сезон. Бачимо на «Десні» (з тими само кольорами) вже другий сезон. Я просто не розумію, навіщо затверджувати саме такий дизайн форми своєму клубові?

А ось що радує у «Десни», так це свіженький виїзний комплект форми. Темно-синій з білою діагональною смугою, яка розчиняється у синяві – як на мене, найкращий новий шаблон Nike цього сезону.

«Динамо-2» (Київ)

«Динамо» позиціонує себе як топ-клуб (принаймні на теренах України), але форми в киян точно не топ вже давно. А жаль.

«Зірка» (Кіровоград)

Простенька за шаблоном основна форма клубу братів Баранців прикрашена життєрадісними червоним та жовтим кольорами. Більше у такому поєднанні кольорів в професійному українському футболі не грає ніхто. Виїзна ж, патріотично блакитно-жовта, форма виглядає майже так само, як домашня форма «Ростова» дворічної давнини - тільки тут використали блакитний колір, а не синій. Обидві форми є дуже яскравими та виділяються на загальному фоні, за що, знову ж таки, респект «Зірці».

«Іллічівець» (Маріуполь)

Десь восени цей клуб, за законом про декомунізацію, перестане називатися «Іллічівець». Новою назвою клубу, попри бажання пана скриншота (ФК «Азов») та деяких фанів київського «Динамо» («Шахтар-2»), скоріш за все, стане «Металург». Так, зі зникненням одного «Металурга» на карті професійного українського футболу миттєво з’явиться інший. І не в тому справа, що назв цікавіших в запасі більше не було; «Металург» – це історична назва клубу, і маріупольські ультрас стоять горою саме за таку назву для свого клубу.

Хоча насправді не все так весело: коли я востаннє заходив на сторінку голосування за нову назву клубу, «Металург» випереджав інші варіанти десь на тисячу голосів. Втім, зараз підтягнувся до лідера ФК «Маріуполь», що має всього на 30 голосів менше, ніж «Металург». У офіційній групі клубу вк вболівальники наголошують на накручуванні голосів: за одну ніч кількість людей, що проголосувало за назву ФК «Маріуполь», збільшилося на тисячу. Робіть висновки самі.

Як би там не було, а зміна назви ніяк не вплине на футбольну форму клубу, принаймні у цьому сезоні. Хоч з нового сезону «Іллічівець» і вдягається в adidas, серйозних змін у комплектах маріупольців не сталося. Все синє, все червоне (з білими смугами на плечах) і все біле – ось три форми маріупольської команди на цей сезон.

МФК «Миколаїв»

с

Миколаївці нарешті змінили форму цього сезону, хоч і косметично. Прості умбрівські шаблони – повністю синя форма та повністю біла з синім горлом – складають приємне враження про себе.

 «Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка)

Про «Нафтовик» я востаннє чув тоді, коли команда Дедечка, Олійника та Ґіґіадзе перемогла у Києві другий склад київського «Динамо». З того часу словосполучення «Нафтовик Охтирка» врізалося в мою пам’ять, але нагадував про себе охтирський клуб нечасто. Після вильоту з УПЛ у першому ж своєму сезоні, охтирчани міцно застрягли у болоті першої ліги. Через 8 років після вильоту «Нафтовик» чи не вперше має реальний шанс повернутися: для цього лиш треба продовжити той переможний темп, з яким клуб розпочав сезон.

Форму Охтирці вже давно робить Nike, а цього сезону у них ще й шаблон класний. Як і у чернігівської «Десни», у формі «Нафтовика» присутня діагональна смуга (чорна), яка з ходом донизу потихеньку зникає з форми (брудно-жовтої).

«Нива» (Тернопіль)

«Нива», на відміну від більшості першолігових клубів, не здалася без бою найкам та адідасам. Хоч форма тернопільчан ну дуже нагадує форму збірної Австралії на ЧС-2014 (бачити подібний збіг навіть смішно), але виробник у цього комплекту місцевий: львівська компанія K-Sector. І все б нічого (копіпастинг унікальних форм провідних виробників футбольної форми це, як на мене, благородне діло), але титульний спонсор команди, телекомпанія zik, добряче псує картину зі своїм яскравим червоним квадратом посеред моря жовтого та зеленого.

Виїзна форма у тернопільчан зроблена за таким само шаблоном, тільки основним кольором виступає зелений, а додатковим – жовтий.

«Оболонь-Бровар» (Київ)

Чесно кажучи, я скучив за прем’єрліговою «Оболонню». Маленький суворий клуб, з яким не було легко нікому, привертав увагу не тільки жителів свого району, але й усього Києва та навіть України. Симпатиків «Оболоні», певен, побільшало після першої поразки «Шахтаря» на «Донбас-арені» саме «пивоварам». Чи залишилася ця симпатія зараз та чи можна називати «Оболонь-Бровар» таким само клубом, яким колись була «Оболонь»?

Щодо форми, я радий казати, що «Оболонь» залишилась незвичайною. Після тої самої «хрестоносної» форми сезону 2010/11 кияни продовжують носити незвичайні шаблони. Приміром, у жодному з тих двох шаблонів, у яких зараз бігає зелено-білий клуб, більше не бігає ніхто в українському професійному футболі. При тому, що ці шаблони досить прості: зелена футболка, де між зеленими рукавами та зеленим передом півколом йде біла смуга, закінчуючись лише на боці футболки. Або ж жовта, де чорні тільки шорти та верхня частина рукавів. Варто зауважити також, що логотип технічного спонсора Joma досить незвичний (замість повного надпису ми бачимо справа на грудях лише стилізовану літеру J), а також наявність реклами продуктів пивоварної компанії як спереду футболки, так і ззаду неї.

 ФК «Полтава»

У чорно-білих полтавчан форма іспити не склала і залишилася на другий рік. Домашній шаблон простенький – Joma, причому така ж, як і у домашньої форми чернівецької «Буковини» цього сезону. Золоті логотипи спонсорів трохи розбавляють суворий чорно-білий світ. Виїзна ж форма презентує шаблон поцікавіше – логотип Joma знаходиться на на грудях, а ближче до ключиці, чорними літерами на вузькій білій смужечці. Усе інше в формі повністю зелене.

ФК «Суми»

Скільки я бачу ФК «Суми» у першій лізі, стільки вони грають свої домашні матчі у цій формі. Синій верх, білий низ, підкреслена горловина, смуги adidas лише на краєчку рукавів, червоний логотип спонсора FRUNZE на животі. Ніяких претензій до сумчан з цього плану в мене немає – форма справді гарна та з незвичайним для українського футбол шаблоном. Проте інколи треба хоч щось міняти. Наприклад, огидну виїзну форму, яка виглядає, наче її зробили році десь у 2008 чи навіть раніше.

ФК «Тернопіль»

Хет-трик клубів, однойменних до своїх міст, замикає ФК «Тернопіль», який теж грішить тим, що грає у одній і тій самій формі кілька сезонів. І добре якщо б основний та виїзний комплекти ще хоч чимось відрізнялися, окрім кольорів – так ні! Синьо-жовтий та жовто-синій комплекти ще від старого Umbro – ось вам і весь ФК «Тернопіль». Також дивує, що на командній фотографії лише один воротар має світер від Umbro – інший спокійно стоїть у такому ж помаранчевому світері від Legea, який залишився від попереднього виробника.

«Черкаський Дніпро» (Черкаси)

Ну і насамкінець – справжня зірка нашого огляду, «Черкаський Дніпро». У рамках співпраці з вітчизняним виробником Swift минулого сезону черкащани носили біло-синє-жовту форму: досить незвичайну як для не розпещеного оригінальними формами українського вболівальника, але від того не більш красиву. Цьогоріч же у Черкасах вирішили порадувати своїх вболівальників іншим патріотичним продуктом. Основна форма «Дніпра» тепер буде біла з червоними вишиваночними мотивами. І все б нічого – патріотично, красиво, якби не декілька «але».

1) Клуб не дотримується кольорів. Взагалі. Якщо біло-червона форма оголошена новою домашньою, то де зв’язок між нею та минулорічною синьо-жовтою? Лише у патріотичності? Так не робиться. Можна було хоча б постаратися та зробити не традиційну червоно-білу вишиванку, а у клубних кольорах (якщо вони є, звичайно).

2)  Сам шаблон. Він з одного боку і непоганий, але, по-перше приївся (згадуємо той же дніпропетровський «Дніпро», який форму зі смугою та кільцем на рукаві носить вже третій сезон), а по-друге, як показує практика, такі шаблони класно нівелюють спонсори. Так і тут: банк «Михайлівський» своїм жовтим прямокутником заліз прямо на вишиваночну смугу, тим самим добряче попсувавши її. Оскільки цей банк спонсорує клуб ще з тих часів, коли він називався «Славутич», так чому б не передбачити таку ситуацію та зробити інший шаблон?

 І довершує все це виїзна форма «Дніпра». Вибачте, а де знаходиться емблема? Синдром форми збірної Бельгії на ЧС-2014 настигнув черкащан. Емблема на формі знаходиться значно нижче, ніж вона має бути. Градієнт на комплекті просто ніякий, та й сама форма, як на мене, жахлива.

Я хочу справді подякувати компанії Swift та «Черкаському Дніпру» за те, що одні виробляють форму в Україні, а інші без остраху її носять. Але як на мене, було б набагато приємніше, якби ця форма ставала все красивішою з роками. У «Інгульця» у другій лізі класний комплект, так само можна сказати і про прем’єрлігову «Сталь». Так зробіть щось справді класне і для «Дніпра», будь ласка!

А то на ці дві форми складно дивитись.

–--

Як і раніше, закликаю прес-служби клубів Першої ліги бути трохи більше піпл-френдлі та оновлювати сайт, а особливо додавати на них фотографії, частіше. І влаштовувати хоч які, але презентації форм на новий сезон – це приверне до вас увагу вболівальників.

Другие посты блога

Все посты