Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольна форма/Сітічко. Імперія зла шейха Мансура

Сітічко. Імперія зла шейха Мансура

У Австралії та Нью-Йорку з’явилися клони «Манчестер Сіті». Про їх історію та, звичайно, форму – у блозі «Футбольна форма».

Автор — Gedeonus
17 ноября 2014, 18:29
5
Сітічко. Імперія зла шейха Мансура

У Австралії та Нью-Йорку з’явилися клони «Манчестер Сіті». Про їх історію та, звичайно, форму – у блозі «Футбольна форма».

Керівник МЛС Дон Ґарбер ще у 2010 році висловив думку, що у Нью-Йорку повинно бути хоча б дві команди вищої американської ліги. Одна до того часу там вже була: «Нью-Йорк Ред Буллз». З пропозиціями щодо створення іншої, з робочою назвою ФК «Нью-Йорк», Ґарбер почимчикував до власників бейсбольної команди «Нью-Йорк Метс», а також до власників проекту відродження легендарного «Нью-Йорк Космос». Здавалося б, всі карти на руках – якщо раптом бейсбольні хлопці відмовляться від своєї експансії до футболу, то є «Космос», а це фани, слава, втіха і ціла віха американського соккеру; «Космос? Я-я, пам’ятірен, готовен працюватен!» - скаже Бекенбауер, щось подібне пробурмоче Пеле, і вони разом з Жозе Моуріньо (хоч, в принципі, на перших порах можна взяти і когось поскромніше) будуть підіймати цілину нью-йоркського – та що там нью-йоркського! – американського соккеру, це незоране море можливостей, мрій і величезних спонсорських контрактів…

Але ж ні.                                                 

Бейсболісти постраждали від фінансових махінацій, а «Космос» від гріха подалі вирішив заявитися до НАСЛ. Втім, Ґарбер зорієнтувався і запропонував Ферранові Соріано, що невдовзі став генеральним директором «Манчестер Сіті», профінансувати цю штуку. Справа в тому, що Соріано був гендиром «Барселони», коли та думала фінансувати нову команду МЛС з Маямі. Заяву Маямі скоро було згорнуто, а Ферран, тільки-но добрався до нового клубу з грошима, охоче взявся до роботи. Шейху Мансуру така ідея тебя була до смаку – бренд блакитного «Сіті» треба було популяризовувати.

 Так з’явився «Нью-Йорк Сіті».

На найпершій офіційній презентації клубу не було показано ані емблеми, ані, тим більш, форми новоствореного клубу. Ми побачили тільки щось на кшталт псевдоемблеми – зображення, що буде використовуватись в новинах, пов’язаних з НЙС, до офіційної презентації власне клубного гербу. Це був блакитний круг, з написом New York City FC шрифтом Helvetica на ньому.  Цікавий факт: незважаючи на неважливість цього елементу для майбутнього клубу, він у певному сенсі зберігся, отримавши своє відображення на формі клубу.

Блакитна футболка у певному сенсі відображає, яка форма могла б бути у «Манчестер Сіті», якби його технічним спонсором був adidas. Нічого зайвого – а саме таку форму прийнято робити для топ-клубів. Класичний комір, на тильній стороні якого зберігся той самий напис Гельветікою, NewYorkCityFC, білого кольору, як і адідас-смуги, що йдуть з нього. На рукавах вирізняється нове лого МЛС, виконане майже у тих самих кольорах, що й футболка взагалі. Темно-синім на формі викарбувано логотип технічного та титульного спонсорів – adidas та Etihad відповідно, а також символічне Inaugural Season 2015 у нижній частині форми.

Емблема споріднює у собі старий логотип нью-йоркського метро, який можна побачити на жетонах 20х років минулого століття, емблему бейсбольного клубу «Нью-Йорк Янкіз», власники якого мають свою долю в клубі, хоч і меншу, аніж City Football Group, кольори прапору Нью-Йорка (блакитний, білий, помаранчевий), а також класичні мотиви емблем футбольного клубу. Вийшло у дизайнерів, як на мене, досить непогано.

Після презентації у інтернетах здійнявся гамір. Аякже – фарм-клуб «Манчестер Сіті» у МЛС, нечувано, неправильно, і добре якщо б була хоч якась самоідентифікація, але ж її немає, і все у такому дусі. Я б заперечив наступним чином: по-перше, «Манчестер Сіті» не перший у Європі, хто заснував/купив собі фарм-клуб. Ну а по-друге, «Нью-Йорк Сіті» - не перший фарм-клуб «Манчестера».

Ще рік тому у австралійській А-Лізі досить непогано існував собі клуб «Мельбурн Хартс». Утворений у 2010 році в розрізі розширення А-Ліги, клуб повинен був стати дієвою альтернативою та принципіальним суперником вже існуючого «Мельбурн Вікторі». На жаль, вийшло не дуже. Найліпшим досягненням «Хартс» було потрапляння до плей-офф А-Ліги у сезоні 2011/12. Останній сезон Червоні взагалі закінчили на дні турнірної таблиці дивізіону, і здавалося, що це лише ще один невдалий проект.

Ще один невдалий проект – мається, на увазі, проект з розширення А-Ліги. За останні чотири сезони вищий австралійський дивізіон покинули два новостворені клуби  - «Норс Квінсленд Ф’юрі» та «Голд Кост Юнайтед». Кожен клуб прожив не більше п’яти років, і, можливо, все йшло до того, що «Хартс» могли приєднатися до цього безславного клубу невдах. Втім, у «Сіті Футбол Груп» шейха Мансура на це була інша думка. Викупивши клуб за 12 мільйонів доларів, Міщани змінили кольори, емблему та сутність «Хартс». Тепер «Мельбурн Сіті» є одним з клубів, від яких очікують більшого в Австралії. Ще б пак – у складі блакитного Мельбурну грають Роберт Корен (екс-«Халл Сіті»), Дем’єн Дафф (екс-«Фулгем» та «Челсі»), а також в оренді з «Нью-Йорк Сіті» славетний Давід Вілья!

Щоправда, з формою не вдалося здійснити свій задум. Після ребрендінгу клубу та заяв про наміри «перефарбувати» «Хартс» у блакитний колір, декілька клубів рішуче виступили проти цього. Ініціатором руху спротиву був, що цікаво, «ФК Сідней», за який ще донедавна грав Сандро Дель П’єро. Річ у тім, що основною формою саме «Сіднея» спочатку був небесно-блакитний, і, цитую, «ідея існування двох клубів з основним блакитним кольором у лізі, яка складається усього з 10 команд, беззмістовна». У СФГ були змушені піти на поступки, і основною формою клубу стала… біла футболка з вертикальною блакитною та темно-синьою смугами, тобто майже копія цьогорічної виїзної форми «Манчестер Сіті»!

Мельбурн здригнувся від одночасного дружнього фейспалму естетів. Форма «Мельбурн Сіті» не містить в собі жодних нових елементів або ж шаблонів. На жаль, навіть щось цікаве у Nike з цим комплектом не вийшло. Констатуємо: домашня форма «Мельбурн Сіті» на поточний сезон – точна копія виїзної форми «Манчестер Сіті» поточного сезону.

Виїзну ж форму клубу зробили у кольорах померлого «Хартс». Вертикальні білі та червоні смуги, за словами нового керівництва клубу, повинні втримати фанів «Хартс» у лоні клубу. Проте як на мене, це лише погіршить їх ставлення до жалюгідного клона, створеного «Манчестер Сіті».

Єдиний елемент у формі, який справді заслуговує на схвалення, це емблема. Емблема клубу, знову ж таки, була змінена на Міщанську. Знову ж таки, як і у НЙС, бачимо блакитне коло, яке, втім, на цей раз оточено двома концентричними жовтими колами. Проте увагу привертає георгіївський хрест, на якому жовтим кольором виділяється британська корона, а також ініціали клубу MC FC. На чвертях, на які хрест розділяє емблему, зображені чотири символи Мельбурну: пілігримський корабель, кит, баран та корова. Саме емблема здається тим елементом, що рятує форму австралійського клубу від безнадії.

«Манчестер Сіті» може розширювати свою імперію куди завгодно. Зараз топ-клуби шукають чимдалі різноманітніші способи заохочування людей вболівати саме за них. Не можна виключати, що у найближчі роки хтось із світових грандів створить клуб або викупить клуб України чи однієї з країн – наших сусідів.

Проте нашого вболівальника так просто не купити.

З вами були Gedeonus та блог «Футбольна форма»

Успіхів вам!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты