Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольна форма/Яку форму потрібно випускати до ювілею клубу

Яку форму потрібно випускати до ювілею клубу

Блог “Футбольна форма” — про те, як у різних куточках світу клуби відзначають свій ювілей спеціальною формою.

Автор — Gedeonus
15 апреля 2017, 19:31
5
Яку форму потрібно випускати до ювілею клубу

Зазвичай, святкуючи визначну дату, люди або організації прагнуть зробити дещо незвичайне, щоб у інших закарбувалася в пам’яті не тільки сама подія, а й факт святкування. Інтернет-магазини на свої ювілеї роблять тотальний розпродаж, у Радянському Союзі на честь різноманітних сорокалєтій октября називали проспекти, а Еппл з помпою готується до десятиліття випуску першого Айфону, і збирається зробити наступний продукт цієї марки інноваційним для ринку.

Серед футбольних клубів на ювілеї зазвичай випускають ретро-форму. Ретро-форма — це прекрасний варіант: вона ідеально зіграє на почуттях старших вболівальників команди і допоможе підвищити продажі клубного мерчу. Підійти до створення ретро-форми можна дуже різноманітно, і у цій частині я розповім про ретро-форми топ-класу, які хотілося б мати та вдягати як на футбольні матчі, так і просто. 

“Дженоа”, як один з найстаріших футбольних клубів світу, ретро-форму до свого 120річчя випустив 3 роки тому. Комплект від lotto базувався на формі генуезського клубу сезону 1923/24, і був вдягнений футболістами лише у товариському турнірі, в якому брати участь найстаріші клуби Англії (ФК “Шеффілд”), Італії (власне “Дженоа”) та Іспанії (“Рекреатіво”).

За півроку клуб випустив ще одну ретро-форму. Цього разу вона була присвячена сторіччю виїзної форми “грифонів”. Цей комплект (100% бавовна, між іншим, як і попередній) футболісти вже вдягнули на матч чемпіонату проти “Палермо”.

Обидві форми було випущено тиражем в 500 екземплярів, які продавалися за 90 євро.

Французька “Тулуза” зробила приблизно те ж саме на своє 80річчя. От тільки у них бавовняна форма виглядає ще неформальніше через майже повну відсутність логотипів Joma на них. До того ж, емблему на цю форму керівництво клубу обирало через фанів: був оголошений конкурс, і серед трьохсот варіантів обрали саме такий.   

Для “Райо”, про який зараз знає чи не кожен український вболівальник, продавати бавовняні ретро-комплекти було невигідно, тому вони свої ретро-форми зробили синтетичними, але від цього не менш красивими. На ювілейних формах до 90-річчя клубу відзначимо не тільки суперкласичний дизайн або типовий комір-під-ретро, але й стару емблему клубу. Більш того: емблему виробника було зміщено на рукав, щоб залишити передню частину комплекту такою ж чистою, якою вона була у 20х роках минулого століття.

Клуб хотів вдягнути один з цих комплектів у останній грі сезону 2013/14, але не узгодив це з керівництвом ліги.

Для “Ганновера” виробник Jako зробив типовий олдскул: зав′язка, спрощений логотип, дуже прості кольори футболки, шортів та гетр (червоний, чорний, синій). Тираж комплектів - 1896 екземплярів ціною в 50 євро кожен.

Ліворно” взагалі грав у Серії Б, коли Legea випустили їм ретро-форму на сторіччя клубу. Олдскульні футболки з величезним коміром та гербом міста замість емблеми мали один недолік: для єдиного матчу, на який їх вдягнули (матч проти “Авелліно”, поразка 0:1) на спину за правилами ліги нанесли прізвища. Шрифтом Comic Sans MS.

Ця історія показує нам, що навіть найкрасивішу річ можна спаскудити огидним шрифтом.

У Греції також роблять ретро-форми: перед цим сезоном грецький “ПАОК” продавав цей чорний комплект, який гравці вдягли лише раз.  

Мексиканський “Атлас” по максимуму прибрав спонсорів, щоб в результаті отримати таку чистеньку ретро-форму. 2016 екземплярів, з яких 1916 пішлo у продаж, а 100 роздали футболістам та легендам клубу.

А такий само мексиканський “Чівас” одягнув форму до 110-річчя клубу у міжсезоння, у матчі проти лондонського “Арсеналу”. 

Саммарі

Все це пишеться для того, щоб ви зрозуміли, що те, що "Динамо", "Шахтар" чи "Металіст" з "Чорноморцем" готують до своїх ювілеїв — це не просто необхідний мінімум, це куди гірше. На ювілей треба готувати дещо пам'ятне, що порадує старших фанатів, надихне молодих, а головне — принесе хоч якісь кошти у клубну казну. 

Але схоже на те, що така стратегія — не для українських клубів. 

Другие посты блога

Все посты