Tribuna/Футбол/Блоги/Поговоримо про футбол?/Герта – Уніон 1990: особливий товариський матч для Берліна

Герта – Уніон 1990: особливий товариський матч для Берліна

Як відбувся перший матч між двома найпопулярнішими футбольними командами Берліна.

Автор — Natalia Kravets
21 апреля 2020, 20:05
1
Герта – Уніон 1990: особливий товариський матч для Берліна

9 листопада 1989 року було прийнято рішення про відкриття пунктів пропуску через Берлінську стіну і доступ між двома частинами міста був дозволений вперше за майже три десятиліття.

До того моменту дружні відносини між фанатам Герти та Уніону вже існували, хоча команди через поділ міста з 1961 року Берлінським муром на західну та східну частини жодного разу не грали між собою. Коли жителям Західного Берліна дозволили проходити до Східного (хоча і з сильними обмеженнями), фанати Герти приходили на матчі Уніону на їхній стадіон An der Alten Försterei. У свою чергу, фанати Уніону супроводжували Герту під час їхніх матчів у східній Європі, в тому числі на чвертьфінал Кубка УЄФА у Празі у сезоні 1978/1979, де половина з присутніх 30 тисяч глядачів приїхала з двох частин Берліна.

Через два дні після падіння стіни Герта приймала Ваттеншайд 09 з Бохума. Такі матчі Герти у другому дивізіоні збирали в середньому 5 тисяч вболівальників, інколи 10 тисяч. Але цього разу на Олімпійському стадіоні були присутні 44 тис. глядачів. Серед них було багато жителів Східного Берліна, яким Герта видала безкоштовні квитки на цей матч. 16 грудня 1989 року Герта запросила команду із східного Берліна на свою домашню гру проти Штутгартер Кікерс.

А вже 27 січня 1990 року відбувся перший за 28 років матч між Гертою та Уніоном, так званий матч возз'єднання, який став справжнім святом для всього Берліна - для його західної і східної частин. 

Тео Гріс, ексфорвард Герти, зберіг собі сувенір на пам’ять про цей товариський матч.

Атмосфера за межами Олімпійського стадіону була дружня: фанати обох команд разом збирались у місцевих пабах, а у магазинах товари, виготовлені у ФРН, користувались великим попитом у гостей зі Східного Берліна. До стадіону команди з Західного Берліна приїхали також журналісти з НДР – були присутні телеканали "Elf-99" та "Aktuelle Kamera".

За офіційними даними матч зібрав на трибунах Олімпійського стадіону 51 270 тисяч глядачів, хоча очевидці говорять, що насправді кількість була більшою.

Товариська гра спонсорувалася Deutsche Post. Символічна вартість квитків становила 5 німецьких марок ФРН або 5 марок НДР (офіційно курс обміну був 1:1, але на чорному ринку від 3:1 до 5:1), а всі виручені кошти були пожертвувані лікарням в НДР. Приблизно 40 тисяч квитків були продані у східній частині міста.

Олаф Зайєр, капітан Уніону, сказав у інтерв'ю, що атмосфера на стадіоні була унікальною, а колишній нападаючий Герти Свен Кречмер згадував, що глядачі весь матч святкували і трималися за руки, а гравці обох команд після матчу пішли на спільну вечерю в місцеву пивоварню. Вболівальник Герти і ведучий клубного радіо «Hertha-Echo» Манфред Зангель описує цей матч як неймовірно емоційний момент для всього Берліна.

Перший гол на 13 хвилині забиває новачок Герти Алекс Крузе, а перед завершенням першого тайму півзахисник Уніону Андре Сірокс зрівнює рахунок. Переможний гол Герти забиває капітан Дірк Грайзер на 82 хвилині матчу.

Уніон програв Герті в тому матчі з рахунком 2-1. Але результат на табло був не таким важливим ні для команд, ні для вболівальників. Найголовнішим було те, що цей матч зміг відбутись.