Tribuna/Футбол/Блоги/Більше ніж гра/Як козаки в Америці футбол розвивали

Як козаки в Америці футбол розвивали

Про трьох братів, які зробили величезний внесок в американський сокер

Автор — karkar
25 июня 2017, 19:57
6
Як козаки в Америці футбол розвивали

Народилися брати Чижовичі в селі біля Самбора (зараз Львівська область). Під час Другої світової війни їхня родина емігрувала до Мюнхена, де провела кілька років у таборах для переселенців, а в 1949 році до Філадельфії.

Всі три брати: Ігор, Євген та Володимир починали свій футбольний шлях в юнацькій команді Тризуб, а потім, після закінчення університету, почали грати за аматорські та напівпрофесійні клуби, засновані українськими емігрантами.

Володимир Чижович

Наймолодший брат, починаючи з 1957 року встиг пограти за Темпл Юніверсіті Віска, Торонто Юкрайніанс, Торонто Сіті, Нью-арк Юкрейніанс Січ, Філадельфія Спартанс та найбільш відомий Філадельфія Юкрейніанс. Така велика кількість клубів пов'язана з тим, що в США і Канаді футбольні сезони проходять у різний час, тому футболісти часто змінювали клуби, а потім повертались у рідний.

В складі Філайдельфія Юкрейніанс Володимир Чижович 4 рази ставав чемпіоном Американської ліги сокеру та володарем кубка США. Також шість раз входив до складу Команди усіх зірок та не один раз визнавався кращим бомбардиром ліги. В активі Володимира 3 гри за збірну США.

Попри потужну ігрову кар'єру, основний успіх молодшому брату принесла тренерська і функціонерська діяльність. Володимир ще з 24 років почав тренувати студентську команду Філадельфія Текстайл, а потім Філадельфію Юкрейніан, будучи граючим тренером. З 1976 по 1980 тренував навіть збірну США. На посаді тренера, а згодом, і в Федерації футболу США він значно реформував американський футбол, ввівши ліцензування і навчання у відомих спеціалістів для тренерів, розвивав юнацький та жіночій футбол, писав книги з теорії гри. 

Українцю навіть довелось попрацювати коментатором - на матчі Сеперкубку він провожав легендарного Пеле, який закінчував кар'єру.

 

Володимир Чижович продовжував тренувати студентські команди до самої смерті, здобувши з ними всі можливі титули. 1994-го, у віці 57 років він помер від серцевого нападу, а 1997 року Володимира посмертно включено до Залу слави футболу США та засновано Премію Уолта(Володимира) Чижовича, яка вручаються за внесок у американський футбол. Згодом цю нагороду отримає його старший брат - Євген.

Євген Чижович

Середній за віком брат у сім'ї теж починав кар'єру гравця в Тризубі. Потім Філадельфія Юкрейніанс, Торонто та Монреаль Юкрейніанс. Євген був змушений рано закінчити кар'єру футболіста через травму ноги, але, як і молодший брат, почав працювати тренером. Велика частина його життя пов'язана з Колумбійською вищою школою, де він пропрацював тренером 50 сезонів, здобувши 757 перемог. Також Євген Чижович змінив шкільну програму з фізкультури, яка згодом розійшлась по всій Америці.

Після Колумбійської школи Євген встиг попрацювати в різних аматорських та професійних клубах: в Монреаль Україна (з яким став чемпіоном Канади) та у вже знайомому Філадельфія Юкрейніанс. Вершиної тренерської кар'єри Євгена Чижовича є робота у збірній США, яку він тренував з 1973 по 1976 рік. 

За свою кар'єру гравця, тренера та роботу з дітьми українець, як і його брат, був включений до Залу слави футболу США. В 2013 році він отримує премію імені свого брата, а через рік, в 79 років, йде з життя після довгої боротьби з раком.

Ігор Чижович

Старший брат, найменше був пов'язаний зі світом спорту, але встиг пограти за різні аматорські фубольні команди. Більше за спорт його приваблювала наукова діяльність.

Отримавши ступінь магістра Університету штату Пенсильванія, Ігор спеціалізувався на лінійній математиці, читав лекції та сприяв публікації технічних підручників. Брав безпосередню участь у розвитку комп'ютерного програмування для космічної програми NASA та програм для армії США.

Ігор Чижович в кінці 70-х був обраний Головою управи Українського спортового осередку Тризуб, де розвивав як спортивний, так і культурний напрямок діяльності.

2015 року Ігор помирає. Але футбольна династія Чижовичей продовжує жити - його син Ігор молодший(на честь батька) був у футбольній команді США на олімпіаді. Зараз він тренує студентські команди, очолює футбольну школу, стажирувався в Аяксі, Баварії та Динамо(Київ).

Бонус

Євген Чижович був футбольним тренером акторів Ендрю та Елізабет Шу (відомі за ролями у франшизі "Назад у майбутнє" та серіалі "Район Мелроуз"), згодом він став прототипом тренера у фільмі Грейсі, над яким працювали брат та сестра.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов