Tribuna/Единоборства/Блоги/Шлях Каратека/«У Японії може відбутись найтяжчий поєдинок у моєму житті», – абсолютний чемпіон України перед ЧС

«У Японії може відбутись найтяжчий поєдинок у моєму житті», – абсолютний чемпіон України перед ЧС

Уже наступних вихідних, 9-10 листопада, у Токіо відбудеться XII Абсолютний чемпіонат світу з кіокушинкай карате...

Автор — Taras Lebid
4 ноября 2019, 18:30
2
«У Японії може відбутись найтяжчий поєдинок у моєму житті», – абсолютний чемпіон України перед ЧС

Уже наступних вихідних, 9-10 листопада, у столиці Японії Токіо відбудеться XII Абсолютний чемпіонат світу з кіокушинкай карате. Україну представлятимуть 4 спортсмени – троє учасників серед чоловіків і одна учасниця серед жінок.

Тарас Лебідь поспілкувався із Юрієм Думою – спортсменом львівського спортивного клубу «Канку», чемпіоном України з кіокушинкай карате в абсолютній ваговій категорії.

Юрій розповів про підготовку до змагань, майбутніх супротивників, а також про цілі та завдання, які він ставить на прийдешній світовий форум.

У центрі: Юрій Дума – чемпіон України в абсолютній ваговій категорії. Фото: Yura Duma

Як твій настрій перед Абсолютним чемпіонатом світу в Японії?

Насправді, впродовж підготовки настрій бував різним.

На початку я був неймовірно задоволений потраплянням на Абсолютний чемпіонат світу. Потрапити на такий турнір – нелегке завдання. Потім я розпочав підготовку до самих змагань. Гадаю, це був хороший період і підготовка пройшла успішно.

Відчуваю трішки напругу і відповідальність. Відповідальність перед усіма і перед собою зокрема.

Загалом, до чемпіонату світу підходжу у позитивному настрої. Стараюсь правильно налаштуватись до цих змагань насамперед емоційно.

Це твій перший досвід поїздки на батьківщину карате, на такий глобальний турнір?

Так, це перший подібний досвід для мене. Взагалі, на серйозні турніри я почав виїжджати півтора року тому. Усі мої попередні поєдинки були на чемпіонатах України, переважно займав 2-3 місця.

Потім настав момент, коли я змотивував себе і здав на чорний пояс. Після цього все і закрутилося.

Згодом, після перемоги на Кубку Європи, я здобув величезну впевненість в собі. Я зрозумів, що можу конкурувати зі серйозними суперниками на рівних. Опісля того були чемпіонати і кубки України, потім – абсолютний чемпіонат України і чемпіонат Європи.

Зараз я показую дійсно хороші результати і, що не менш важливо, отримую задоволення від самого процесу.

Як проходить твоя підготовка?

Підготовка до чемпіонату світу починалася з 5-ти тренувань на тиждень. Потім я додав ще 3 тренування зранку, що допомагало мені розвантажувати м'язи упродовж насиченого тренувального тижня.

Після того було два етапи зборів: спочатку в Лохвиці, Полтавська область, потім у Києві. На кожному зі зборів ми перебували 5 днів і мали по 2 тренування в день.

Зараз я знову тренуюся 5 разів на тиждень, але переважно це вже легенькі тренування: розтягування, розкидування рук і ніг, робота над швидкістю. Тренування тривають годину, максимум півтори. Намагаюсь не засиджуватись довго в залі, а одразу брати хороший темп і впродовж години виконувати усі завдання, які ставить тренер.

Відео: yurka_shaokan

Чи підготовка до чемпіонату світу в Японії відрізняється від підготовки до інших змагань, у яких ти брав участь?

Насамперед рівнем відповідальності. Якщо чесно, це трохи тисне. Я про це часто думаю і дуже переживаю.

Ще одна суттєва відмінність підготовки: детальне відпрацювання тактики ведення бою. Якщо на чемпіонатах України я вже знаю своїх суперників і розбору як такого не потрібно, то з чемпіонатом світу – трохи інша історія.

На такому серйозному турнірі потрібно розуміти, проти кого виходиш на татамі. Це зовсім інший рівень. Там збираються найкращі з-посеред найкращих зі всього світу.

Вже було проведено жеребкування, тож я знаю своїх супротивників у першому й другому поєдинках. Разом з тренерами старалися максимально розібрати стиль ведення бою опонентів, оцінити їхні сильні і слабкі сторони.

Отже, тут більше уваги приділялося роботі над технікою і тактиці ведення бою проти конкретних супротивників. Фізично я добре підготовлений, мої тренери це відзначають. Упродовж підготовки тренери казали, що потрібно більше працювати над швидкістю і технікою ударів. Власне, над цим і працював.

Хто буде твоїм першим супротивником на турнірі?

Перший бій буде проти іранця. Скоріш за все, це буде прохідний бій. Принаймні ми з тренерами так вважаємо.

Другий бій стане, мабуть, найтяжчим поєдинком у моєму житті. Це буде чи не найскладніший опонент з яким я коли-небудь стикався. Це поляк Мацей Мазур (Maciej Mazur) – чемпіон Європи і взагалі надзвичайно титулований боєць. Щоразу, готуючись до змагань, уявляю як битимусь проти нього.

У 2015 році Мацей Мазур (на фото) посів 8-ме місце на XI-му Абсолютному чемпіонаті світу в Токіо. Фото: Bielański Klub Karate Kyokushin

Скільки загалом учасників братиме участь у XII-му за ліком Абсолютному чемпіонаті світу з кіокушинкай карате?

У чоловічих змаганнях – це 161 учасник. Турнірна сітка змагань -– величезна. Для нетитулованих бійців буде відбуватись додаткове коло. Власне, я серед тих, хто буде його проходити. Моїм супротивником буде згаданий іранець.

Турнірна сітка XII-го Абсолютного чемпіонату світу з кіокушинкай карате

Які завдання ти ставиш перед собою на цей світовий форум?

Головне завдання, яке я ставлю перед собою зараз – це позмагатись із поляком за вихід у наступний етап.

Мрія, яку би я хотів досягнути на цьому турнірі – це пройти у другий день змагань, тобто увійти в ТОП-32.

У будь-якому випадку не можна підходити до поєдинку так, що ти вже заздалегідь програв, без будь-яких шансів. Розумію, що я є аутсайдером у сутичці з поляком, далеко не фаворитом.

Тим не менш цілком можливо, що якийсь із моїх коронних ударів тай пройде – і я зможу пройти далі.

Спеціально до Абсолютного чемпіонату світу в Японії було створено промо-ролик за участю українського спортсмена. Пропонуємо подивитися його і вам.