Tribuna/Прочие/Блоги/Просто про спорт!/Магучіх домінує, Ласіцкене відпочиває, 16-річна сербка Топич дивує – сезон у стрибках в висоту в розпалі

Магучіх домінує, Ласіцкене відпочиває, 16-річна сербка Топич дивує – сезон у стрибках в висоту в розпалі

20-річна Магучіх продовжує підкорювати світовий олімп.

17 июня 2022, 14:01
5
Магучіх домінує, Ласіцкене відпочиває, 16-річна сербка Топич дивує – сезон у стрибках в висоту в розпалі

Ярослава Магучіх з початку року виграла золото ЧС у приміщенні та два етапи Діамантової ліги. Розповідаємо про головну медальну дисципліну для України в легкій атлетиці. 

 

Магучіх домінує, але, схоже, ще не показує найкращі результати

Легкоатлетичний сезон-2022 примітний тим, що спортсменів та вболівальників чекають два чемпіонати світу (і обидва були раніше перенесені через пандемію). Один із них – у закритому приміщенні – вже відбувся у березні цього року у Белграді. Другий – на відкритому повітрі стартує 15 липня в американському Юджині. 

У Белграді в стрибках в висоту не було рівних Ярославі Магучіх. Українка виграла змагання у стрибках в висоту з результатом 202 см і подала потужний меседж для країни: «Я хочу подякувати нашій армії, що вона захищає нашу країну. Бо завдяки вам я знаходжуся тут і захищаю нашу країну на доріжках».

Після невеликої паузи легка атлетика повернулась, і наприкінці травня розпочались змагання престижної серії Діамантової ліги. На перших двох етапах знову перемогла Магучіх.  

На етапі в американському Юджині українка з другої спроби взяла висоту 200 см і здобула перемогу. Магучіх намагалася стрибнути на 203 см – з трьох спроб ця планка їй не підкорилася. Результат Магучіх 200 см – найкращий у поточному сезоні, ніхто у світі на цей час не підкорював вищу висоту на відкритому повітрі.

На етапі «Діамантової ліги» Магучіх знову тріумфувала, щоправда, з гіршим результатом – 196 см з першої спроби. Висота 201 см не підкорилася нашій спортсменці.

Геращенко виступає стабільно добре, Левченко не може віднайти себе

 

Українка Ірина Геращенко продовжує показувати звичні для себе результати. На ЧС у Белграді українка стала п’ятою з результатом 192 см. На першому етапі «Діамантової ліги» в Юджині Ірина стрибнула на 190 см та посіла четверту позицію.

А от уже на етапі в Рабаті Геращенко піднялася на п’єдестал – друге місце з результатом 193 см. Ірина продовжує демонструвати стабільно добрі результати, але планка у 200 см їй так і не підкорюється.

Юлія Левченко пропускала чемпіонат світу у приміщенні. Після перенесеного коронавірусу у 2021-му українка так і не може повернутися у свою найкращу форму. На етапі «Діамантової ліги» в Юджині Юлія стала сьомою з результатом 180 см, планка 185 см їй не підкорилася.

На етапі в Рабаті українка знову була сьомій позиції – 185 см. Планка в 190 см їй не підкорилася.

Найкращий результат Левченко у кар’єрі 202 см. На жаль, про такі результати зараз можна тільки мріяти, цього сезону українка не може взяти 190 см.

Що з конкурентами? Ласіцкене пише листи, Макдермотт вийшла заміж

 

Золота медалістка Олімпіади в Токіо Марія Ласіцкене не виступає. Проблеми з допуском у російських легкоатлетів до змагань розпочалися ще задовго до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Через масові проблеми з допінгом легкоатлети з країни-агресорки були відсторонені від Олімпіади-2016.

Після цього спортсменам, які не фігурували в допінговому скандалі, дали дозвіл виступати на міжнародних турнірах в нейтральному статусі, тобто без національної символіки.

Однією з них була Марія Ласіцкене. Але все змінилося після 24 лютого 2022 року. Після варварських дій російської армії організатори «Діамантової ліги» прийняли рішення відсторонити росіян і білорусів від турніру.

Ласіцкене стала чи не єдиною російською легкоатлеткою, яка публічно звернулася до очільника МОК Томаса Баха, та намагалася переконати його в неправомірності відсторонення атлетів з країни-агресорки. Навіть використала заборонене у РФ слово «війна», але сміливості публічно засудити дії своєї країни у Марії не вистачило.

***

Цього сезону за найвищі нагороди змагається австралійка Елеонор Паттерсон, яка з результатом 200 см здобула срібло на ЧС у приміщенні. 

Ще однією конкуренткою українки є Нікола Макдермотт. Австралійка вийшла заміж, тому тепер виступає під прізвищем Оліслагерс. Так, це саме та усміхнена представниця Австралії, яка на Іграх-2020 в Токіо загравала з публікою, щось уважно конспектувала в блокнот між стрибками та злетіла на другу сходинку Олімпіади.

Влітку Нікола не брала планку у 200 см – на етапі «Діамантової ліги» в Рабаті вона стала третьою з результатом 193 см.

Також впевнені результати демонструє представниця Казахстану Надєжда Дубовіцка – 198 см та бронза на ЧС, а також третя позиція на етапі Діамантової ліги в Рабаті (193 см).

16-річна Ангеліна Топич побила юніорський рекорд Магучіх

 

Доки на дорослому рівні господарює українка, в юніорках з’явилась нова зірка. 16-річна Ангеліна Топич з Сербії встановила новий юніорський рекорд у стрибках у висоту серед спортсменок до 17 років. 

На змаганнях Filothei Women Gala в Греції Топич стрибнула на 195 см, попередній рекорд належав нашій Ярославі – у липні 2018 року на чемпіонаті Європи U-18 вона взяла планку в 194 см та стала наймолодшою спортсменкою, що її подолала.

На дорослих змаганнях, таких як «Діамантова ліга», сербка поки що не виступала, також не відомо чи увійде вона до складу своєї команди на ЧС-2022 на відкритому повітрі.

Але якщо порівнювати її результати, то 195 см вистачило, щоб посісти 4-ту позицію на чемпіонаті світу в приміщенні, а також піднятися на другу позицію на етапі «Діамантової ліги» в Рабаті.

В українок зростає серйозна конкурентка, яка вже незабаром буде боротися з ними на найпрестижніших турнірах.

Попереду 2 етапи Діамантової ліги та головний старт сезону – чемпіонат світу-2022 на відкритому повітрі

З 15 до 24 липня в Юджині відбудеться чемпіонат світу на відкритому повітрі, який було перенесено з 2021-го через пандемію. До нього ще 2 етапи Діамантової ліги з стрибками у висоту (18 червня у Парижі та 30 червня у Стокгольмі).

Два попередніх ЧС брала Марія Ласіцкене, але її шанси повернутись у великий спорт поки примарні.  

Що з світовим рекордом

Майже 35 років світовий рекорд у стрибках в висоту серед жінок залишається незмінним. Його встановила у 1987 році Стефка Костадінова – 209 см. 

Найближче до цієї цілі Ярослава Магучіх була у лютому 2021-го – тоді у приміщенні вона стрибнула 206 см (а найкращий результат на відкритому повітрі – 204 см). Втім, Ярослава впевнено повторює, що самі світовий рекорд – її мрія:

«Ціль на світовий рекорд є. У кожного спортсмена є мрія – Олімпіада і світовий рекорд. Це такі дві мрії, два серйозні кроки у спорті».

Фото: інстаграм Ірини Геращенко, Worldathletics

 

Другие посты блога

Все посты