Tribuna/Прочие/Блоги/Просто про спорт!/Вже не наші нагороди: 10 медалей українців в Токіо у складі інших країн

Вже не наші нагороди: 10 медалей українців в Токіо у складі інших країн

Згадуємо усіх українських призерів Олімпіади в Токіо, які принесли нагороди іншим країнам.

10 августа 2021, 08:20
33
Вже не наші нагороди: 10 медалей українців в Токіо у складі інших країн

Україна на літніх Олімпійських іграх в Токіо здобула 19 нагород та посіла 44-е місце в медальному заліку.

Цікаво, що ще 10 нагород здобули уродженці України в складі інших країн. З ними б показники були кращими?

Бронза Олександра Бондаря у синхронних стрибках у воду

Уродженець Луганська Олександр Бондар посів третю сходинку у Токіо у синхронних стрибках у воду з 10-метрової вишки у дуеті з Віктором Мінібаєвим в складі команди ОКР. Російський паспорт отримав у 2015 році.

Кримчанин Гліб Бакши став бронзовим призером у боксі в категорії до 75 кг

Боксер Гліб Бакши разом з нашим Олександром Хижняком був одним з фаворитів у своїй ваговій категорії. У півфіналі поступився майбутньому олімпійському чемпіону Еберту Соузі і приніс в скарбничку збірної ОКР бронзову нагороду.

Бронза дзюдоїстки Ірини Кіндзерської для Азербайджану

Уродженка Кам’янець-Подільського Ірина Кіндзерська  в складі Азербайджану виграла бронзу Олімпійських ігор у категорії вище 78 кг.

Ще на Олімпіаді в Лондоні-2012 Ірина захищала кольори нашої збірної, але згодом втратила місце в складі і в 2017 році отримала громадянство Азербайджану.

Одеситка Ірина Зарецька стала срібною призеркою Ігор в карате

Ірина Зарецька виступає в ваговій категорї 61 кг+ і здобула срібну нагороду. Теж для Азербайджану.

Бронза Антона Плесного у важкій атлетиці для Грузії

Антон Плесной родом із Донеччини, у складі України виступав на юнацькому ЧЄ. В 2018 році отримав громадянство Грузії та Олімпіаді в Токіо став третім у важкій атлетиці в категорії до 96 кг. Антон впевнений, що Україна не допомагає своїм спортменам.

«В Україні не створюють умови для спортсменів. Їм не дають того, що вони заслуговують. У мене були серйозні розбіжності з федерацією важкої атлетики, тому я вирішив виступати за іншу країну.

У мене просто не було іншого вибору. Якби я зараз виступав за Україну, то, можливо, на Олімпіаду не поїхав би взагалі».

Борчиня Марія Стадник принесла бронзу команді Азербайджану

Марія Стадник виступає за Азербайджан з 2007 року, але продовжує тренуватись в Україні. Вона не витримала конкуренції з нашою олімпійською чемпіонкою Іриною Мерлені.

На Іграх в Токіо Марія завоювала вже свою четверту олімпійську нагороду – бронзу. Тепер на рахунку Стадник 2 срібла та 2 бронзи Олімпіади.

Бронза Сергія Тарновського для скарбнички Молдови

Веслувальник Сергій Тарновський з 2013 року виступає в складі Молдови. Відбув 4 роки дискваліфікації за допінг та в Токіо став третім в каное-одиночці на дистанції 1000 м.

Українці Павло Алтухов та Юрій Вандюк не змогли пробитися в фінальний заплив у цій дисципліні.

Анастасія Близнюк стала срібною призеркою Ігор в командних змаганнях з художньої гімнастики в складі ОКР

Цьогорічні олімпійські змагання з художньої гімнастики стали дещо сенсаційними. У індивідуальному багатоборстві впереше за 25 років перемогу здобула не представниця ОКР, чемпіонкою стала Ліной Ашрам з Ізраїлю.

У командних змаганнях теж перемогу отримали не представниці ОКР, тріумфувала команда Болгарії. Срібло у складі ОКР отримала уродженка Запоріжжя Анастасія Близнюк. Для неї це вже третя олімпійська нагорода.

Марина Голядкіна виграла ОІ у складі команди ОКР в артистичному плаванні

Уродженка Донецьку Марина Голядкіна до 2014 року виступала за Україну, але потім змінила громадянство на російське. «Ситуація склалася таким чином в Україні на той момент часу. І мені хочеться вийти на новий рівень в російському синхронному плаванні, хочеться бути кращою, хочеться прогресувати, вчитися новому, а Росія на провідній позиції в світі».

Разом з командою ОКР вона взяла золото в командних змаганнях в артистичному плаванні.

Дніпрянин Артем Долгопят взяв золото в спортивній гімнастиці у вільних вправах для Ізраїлю

Артем Долгопят разом з батьками емігрував до Ізраїлю в 2009 році, коли йому було ще 12 років. Але починав займатися гімнастикою він в Україні.

Саме Артем став найуспішнішим з екс-українців: отримав золоту нагороду в спортивній гімнастиці у вільних вправах. Цьому сильно зрадів мер Дніпра Борис Філатов: «Наше багатонаціональне, талановите і дружнє місто пишається досягненнями всіх своїх земляків! Так тримати!»

Україна саме на цих Іграх вперше в історії залишилася без медалей в спортивній гімнастиці.

Додатково – наш слід в академічному веслуванні та настільному теннісі

Канадська спортсменка Крістен Кіт на Олімпіаді в Токіо виграла золото в академічному веслуванні серед вісімок на дистанції 2 км.

У спортменки є українське коріння, після перемоги вона зізналася, що дуже пришається цим.

«Мій дід народився в Україні, а батьки моєї бабусі були українцями. Я пишаюся своєю спадщиною і хотіла б, щоб вони бачили, як я змагаюся. Дід так багато працював, щоб побудувати життя для нашої сім’ї в Канаді. Спорт – це той привілей, який він мені надав.

Я виросла в українській громаді, ходила в українську католицьку церкву Св. Кирила і Мефодія, а також займалася українськими танцями».

Також Україну може згадувати сьогоднішній німець Дмитро Овчаров, який залишається одним з лідерів світового настільного тенісу. 

Він народився в 1988 році в Києві, але в 1992 році батьки вирішили емігрувати в Німеччину. Там Овчаров і виріс як спортсмен, а в Токіо він отримав одразу дві медалі – бронзу в особистих змаганнях та срібло в команді. 

Фото: Media.az, REUTERS, Getty Images, azerisport.com, інстаграм Крістен Кіт, moldova.sports, penza.aif.ru

Другие посты блога

Все посты