Tribuna/Футбол/Блоги/Ja-ja, sehr gut!/Футбольна тактика для новачків: Фальшива дев’ятка

Футбольна тактика для новачків: Фальшива дев’ятка

Коротко і доступно про фальшиву дев’ятку

Блог — Ja-ja, sehr gut!
Автор — Абрикос
13 августа 2017, 23:09
6
Футбольна тактика для новачків: Фальшива дев’ятка

Ліонель Мессі – найкраща у світі фальшива дев’ятка

Кого називають фальшивою дев’яткою?

Перебування Пепа Гвардіоли у ролі головного тренера Барселони в багатьох відношеннях змінило те, як грають у сучасному футболі. Але вирішальна зміна відбулась, коли він перемістив Ліонеля Мессі з правого краю у центр, і змусив його грати у ролі фальшивої дев’ятки. Тоді навіть на міжнародній арені команди почали грати по схемам без нападників: Іспанія з Вісенте Дель Боске на чолі довела, що фальшива дев’ятка може бути успішною, навіть коли у вас немає Мессі, так як Сеск Фабрегас грав у цій ролі у фіналі Євро 2012. Так кого ж називають фальшивою дев’яткою? І чому так називають?

Що ж, термін «фальшива дев’ятка» може бути новим для футбольного словника, але сама позиція досить древня. Фальшива дев’ятка по суті є нападником, що низько опускається, тобто зміщається назад у півзахист навколо штрафного майданчика по різним тактичним причинам. Для чого він це робить ви побачите трішки пізніше.

Чому «фальшиву дев’ятку» так називають?

У давні часи футболу, коли не було ще командних номерів, центрфорвард зазвичай одягав дев’ятий номер.

Традиційна система нумерування

Тому, коли гравець з дев’ятим номером на спині не грав у назначеній зоні (або не грав відповідну роль) він уже не більше «справжньою дев’яткою». Ось так термін «фальшива дев’ятка» і з’явився.

Коли вперше використовувалась?

У 1930-х, збірна Австрії була відома як Вундертім (чудо-команда), а вів цю команду відтягнутий центрфорвард Маттіас Сінделар. Сінделар був один із перших нападників, хто глибоко опускався, щоб створити хаос серед захисників. Ще була чудова збірна Угорщини у 50-ті роки з Нандором Хідегкуті, який грав у ролі відтягнутого нападника. Але у сучасному футболі, найбільш ранній приклад такого гравця це гра Франческо Тотті у Ромі, під керівництвом Лучано Спалетті у 2006-2007.

Розквіт фальшивої дев’ятки

Після успіху Тотті у цій ролі дев’ятки, багато тренерів почати експериментувати з нею по всій Європі. Сер Алекс Фергюсон пробував схему без нападника з Тевесом, Руні та Роналдо, у яких при цьому не було закріпленої позиції. Арсен Вергер з Арсеналом також ввів фальшиву дев’ятку в ролі Робіна Ван Персі у 2009-му. Це було вкрай важливо, так як це дозволяло Венгеру випустити ще одного нападника: Бендтнера чи Едуардо разом з Ван Персі. Але саме Ліонель Мессі з Барселоною Пепа Гвардіоли довели цю роль до ідеалу. Мессі, зі здібністю глибоко сідати та пасами розрізувати оборону, був вирішаючим для Барселони того часу. Розгром Реалу 5-0, напевно, був вершиною Барселони Гвардіоли, а Мессі з легкістю став героєм матчу без проблем розриваючи захист Реалу. Але схема Іспанії Вісенте Дель Боске на фінал Євро 2012 дала «фальшивій дев’ятці» офіціальний статус і стала мейнстрімом. Це було вперше, коли абсолютна більшість фанів дізналась про нову позицію, у великому міжнародному фіналі, коли одна з команд вийшла без нападника. Сеск Фабрегас, чистий атакуючий півзахистник, у фіналі грав роль центрфорварда проти Італії. Іспанія перемогла 4-0.

Чому фальшива дев’ятка успішна?

Як правило, при грі з традиційним центрфорвардом, один із центрбеків його опікує, а інший страхує першого, але з фальшивою дев’яткою обидва центрбеки впродовж початку атак залишаються вільними. Це призводить до розгубленості, так як вони коливаються між двома рішеннями: або прямувати за фальшивою дев’яткою у півзахист, або залишатись на позиціях і держати лінію оборони. Наведено приклади вищезгаданого у матчі Барселони та Реалу (5-0).

У всіх трьох прикладах червоним обведений Мессі, а чорним обведені центр беки Пепе та Карвалью (у другому прикладі це Пепе і Рамос, так як Карвалью залишив позицію в спробі закрити Мессі). На прикладах показано гольовий пас, що привів до голу, у кожному прикладі Мессі ніхто не опікає та не у позиції, щоб зупинити взяття воріт. Очевидно, що це було так ефективно і руйнуюче, через те що це був Мессі. Але цей матч чітко показав якою руйнівною може бути фальшива дев’ятка.

Як протистояти фальшивій дев’ятці

В цілому гра у 4-2-3-1 з глибокою лінією захисту  та двома хорошими опорними півзахисниками не допустять виникненню достатнього простору для фальшивої дев’ятки. Зона напроти захисту стане дуже перенавантаженою та без шляху у штрафний майданчик для атакуючої команди, вони просто будуть бігти в тупик. Ця тактика також називається «паркування автобуса» та дуже ефективна в знешкодженні фальшивої дев’ятки. Інший спосіб це дати центрбеку вільно слідкувати за фальшивою дев’яткою по всьому полю, і очікувати, що захисник і опорники будуть держати лінію захисту.

 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов