Tribuna/Теннис/Блоги/Ready? Play!/Рецепт перемоги. Передмова

Рецепт перемоги. Передмова

Рівно рік тому Новак Джокович випустив книгу «Рецепт перемоги: 14-денний безглютеновий план для фізичної та ментальної досконалості». Блоґ «Ready? Play!» вважає, що настав час і українському читачеві ознайомитись з обіднім столом чемпіона.

Блог — Ready? Play!
Автор — ivasykus
1 августа 2014, 22:36
20

Рівно рік тому Новак Джокович . Блоґ "Ready? Play!" вважає, що настав час і українському читачеві ознайомитись з обіднім столом чемпіона.

"Ніяка книжка не зможе замінити діагностичної експертизи та медичної поради досвідченого лікаря", - застерігає нас сербський тенісист із титульного аркушу книги. Проте для чогось же цей путівник у голову та шлунок видатного чемпіона був писаний! Тому, на свій страх і ризик, сьогодні ми починаємо знайомитися із історією, як Новак Джокович змінив свій раціон, а раціон змінив його життя.

Отже.

Рецепт перемоги. Передмова

Пік людських можливостей: от, чого досягає Новак Джокович у світі тенісу. Тільки деяким обраним до снаги досягти цього рівня у будь-якій царині, але це потребує неабиякого таланту, мужності та рішучості, а також подолання усіх перешкод.

Пікова продуктивність - це мета всіх устремлінь людини, від квантової фізики до гри в теніс. Для більшості з нас пікова продуктивність виявляється невловимою через фізичні та емоційні бар'єри, що перепиняють наше сходження до вершини потенціалу людського тіла і розуму.

Новак Джокович посідає одне з чільних місць в історії тенісу, проте на шляху до нього йому довелося побороти чимало проблем. Йому судилося захопитися тенісом у Сербії - країні, у якій ця гра на той час була практично невідомою. Він наполегливо продовжував свої тренування навіть у часи Косовської війни, коли його рідний Белград перебував в облозі, а сім'я змушена була протягом декількох місяців переховуватися у бомбосховищі. І все ж, попри такий непересічний досвід, з'явилася одна річ, яка майже знищила цього видатного чемпіона. Цією річчю виявилася сучасна пшениця.

Спостерігаючи за Джоковичем у чвертьфіналі Відкритого чемпіонату Австралії 2010 проти Жо-Вілфріда Тсонга, ви не могли не відчути, що щось підривало його здатність грати на своєму максимумі: промах тут, мілісекунда затримки там, больова гримаса під час прийому і медичний тайм-аут у четвертому сеті, під час якого він, здавалося, відчував біль у животі. Як наслідок - поразка після кількох годин боротьби. У фіналі Відкритого чемпіонату Австралії 2012 проти Рафаеля Надаля була вже зовсім інша історія: Джокович був спокійним, впевненим і повністю контролював гру - словом, він був блискучим. Як такке перетворення стало можливим? Просто. Джокович прибрав бар'єри на шляху до піку своєї розумової і фізичної працездатності, зробивши прямо протилежне звичайним рекомендаціям: він викреслив зі свого раціону "здорові цілі зерна".

В результаті він виграв три турніри Великого шолома у 2011 році (Відкритий чемпіонат Австралії, Вімблдон і Відкритий чемпіонат США), здобув дивовижні 10 титулів протягом 12 місяців, і вийшов нарешті на перше місце у світовому рейтингу. Його виступ у тому році здивував навіть інших топ-гравців, змусивши Рафаеля Надаля зізнатися, що гра Джоковича - це "найвищий рівень тенісу, що я будь-коли бачив".

Як може відмова від всюдисущого компоненту раціону людини - пшениці, яка знаходиться практично у всіх харчових продуктах - катапультувати продуктивність спортсмена до нових висот, дозволяючи йому розкрити свій розумовий і фізичний потенціал у повні? Саме цьому питанню я присвятив останні кілька років моєї кар'єри, маючи на увазі: чому сучасна пшениця, продукт генетичних маніпуляцій генетиків і агробізнесу, погіршує розумову і фізичну працездатність людини, незалежно від таланту, здібностей чи завзяття?

Я бачив її приголомшливий вплив. Сучасна пшениця здатна зіпсувати травну систему, викликаючи захворювання від печії до виразкового коліту. Вона може викликати запалення (загальну нерухомість суглобів і біль) та автоімунні хвороби (ревматоїдний артрит і тиреоїдит Хашимото). Вона може викрити або посилити психіатрічні захворюванні, такі як параноя або шизофренія, і спричинити порушення здатності до навчання у дітей з аутизмом. Вона може привести до збільшення ваги, особливо в області живота, оскільки є унікальними стимулятором апетиту, - і навіть спортсмени, які мають щоденні тренування, можуть постраждати від надмірної ваги. Пшениця може призвести до погіршення спортивних результатів, провокуючи будь-який із цих та багатьох інших чинників, на чолі яких стоять "потьмарення" розуму, втома і горманальний дизбаланс, які врешті-решт призводять до емоційних гірок та перепадів у фізичному стані, що можуть спіткати нас у будь-який момент.

Саме це трапилося із Джоковичем у тому матчі проти Тсонга, який - і він це усвідомлював - він мав вигравати.

Як батько професійної тенісистки, я можу тільки почати цінувати дивовижний час та надзвичайні зусилля, витрачені на сходження на вершину тенісного світу. Після всіх труднощів, які слід подолати, щоб досягти свого фізичного і ментального піку, хіба можна дозволити такій дрібниці, як пшениця, зруйнувати весь результат? А доцільність її вживання ніколи не ставилося під сумнів, навіть на найвищому рівні професійного спорту, де вона може просто скалічити продуктивність, потьмарти концентрацію та поставити чемпіона на коліна.

Це нова епоха у спортивному світі. Це нова епоха у самовдосконаленні людей в усіх сферах життя. Це нова епоха у відторгненні звичної поради вживати більше "здорових цілих зерен". Досвід Джоковича прекрасно узгоджується з тим, що я спостерігав у сотень, тисяч, а можливо навіть і мільйонів людей, які дотримувалися поради ліквідувати усі сліди сучасної пшениці у своєму раціоні: приголомшливе поліпшення здоров'я та життєвих досягнень.

Я дуже радий, що така видатна людина, як Новак Джокович, яким захоплюються і якому довіряють мільйони любителів тенісу, вирішив висловитися з цього питання і показати переможний приклад того, яких результатів можна досягти, якщо свої виняткові таланти і напружену роботу вкупі з чітким розумінням помножити на правильну дієту.

Перепрошую за дещо кострубатий переклад. Я не чарівник, я тільки навчаюсь. Сподіваюсь, до кінця книги він буде значно кращим.