Tribuna/Футбол/Блоги/Щось про футбол/Як змінювалися “головні обличчя” клубів української еліти

Як змінювалися “головні обличчя” клубів української еліти

Емблеми крізь століття

Автор — vitia_ivanchuk
19 июля 2019, 11:05
12
Як змінювалися “головні обличчя” клубів української еліти

Тема цього посту не є якоюсь незвичайною чи нестандартною. Емблеми українських клубів завжди були популярним сюжетом для обговорень та дискусів. Багато людей вважає, що більшість логотипів команд застарілі та потребують модернізації. Як на мене, емблема – це обличчя клубу, перше на що звертає увагу кожен. Особливо важливими вони є зараз, у сучасному світі, коли можна вигадати та створити щось дійсно класне. До того ж, логотип красується на ігрових футболках та взагалі є найважливішим елементом нанесення на форму. Я не буду проводити аналіз емблем, критикувати чи хвалити – адже це робило до мене вже чимало вболівальників, журналістів та експертів. Та й у кожного своя думка, погодьтеся. Тому нижче я підготував дещо інше. Як з часом змінювалися емблеми у клубів Української Прем’єр Ліги, які елементи є для них найважливішими та хто має найбільшу геральдичну історію. Заглянемо трішки у минуле та звернемо увагу на сьогодення команд нашої “еліти”.

1) ФК «Шахтар» (Донецьк)

За свою довгу історію «Шахтар» змінював емблему шість разів. Перша була пов’язана із тодішньою назвою команди – «Стахановець». Потім клуб перейменували на «Шахтар», а у середині 60-х на емблемі вперше з’явилися два перехрещені молоти. Теперішній логотип був розроблений для гірників у 2007 році італійським представництвом компанії «Інтербренд». Цікавий факт, що тоді назву команди було вперше написано українською мовою.

2) ФК «Динамо» (Київ)

Київське «Динамо» весь час мало у створенні нової емблеми свою фішку, або ж традицію. Я маю на увазі велику букву “Д”, яка завжди була невід’ємною складовою логотипу. Сучасна емблема, яку розробили фанати біло-синіх, була представлена у 2011 році.

3) ФК «Олександрія»

Довгий час логотип «Олександрії» базувався на літері “А” (спираючись на російськомовну назву міста), але у 2015-му команда з Кіровоградщини вирішила його модернізувати. Офіційний сайт клубу пише, що форма логотипу нагадує зерня соняшника, який є символом сонця, праці та достатку, сили і добробуту. Крім того, було збережено основні кольори клубу – чорний, жовтий та зелений.

4) ФК «Зоря» (Луганськ)

У різні періоди часу «Зоря» мала найрізноманітніші форми свого герба. Зараз луганці зупинилися на овальній емблемі у чорно-біло-червоних кольорах. Цей логотип використовується вже майже 10 років.

5) ФК «Маріуполь»

У 2017-му, через зміну назви клубу, «Маріуполю» довелося змінювати і емблему. За свою історію, азовці дуже часто переінакшували назву команди. Найчастіше зустрічалися – «Металург» та «Азовець», а от «Маріуполь» – використовується вперше.

6) ПФК «Львів»

ПФК «Львів» серйозних змін у своєму логотипі ніколи не робив. Максимум на що вони були здатні – це добавлення слова “професійний” та прибирання року створення. Цікаво, тільки, навіщо?

7) ФК «Ворскла» (Полтава)

Досить часто експериментувала зі своїми емблемами полтавська «Ворскла». Десь це було пов’язано зі зміною назви, але останнім часом – лише бажання чогось нового. Теперішній герб використовується з 2010 року.

8) ФК «Десна» (Чернігів)

Неозброєним оком можна побачити, що тенденція зміни емблеми «Десни» зосереджена на вдосконалення та осучаснення. Головний елемент логотипів – герб Чернігова у вигляді орла.

9) ФК «Карпати» (Львів)

Тільки подивіться на п’яту емблему «Карпат» у цьому ряді. На ній жодного натяку на зелений колір, що так характерний для цього львівського клубу. Сталося це у 80-х роках, коли «Карпати» об’єдналися зі СКА (Львів).

10) ФК «Олімпік» (Донецьк)

18 років тримався логотип у донецького «Олімпіка». І лише зараз олімпійці вирішили провести ребрендинг. У центрі уваги – троянди, котрі, як пише офіційний сайт, символізують розвиток молодих гравців. Також зазначу, що тепер назва команди та міста на емблемі буде вперше написана українською мовою.

11) СК «Дніпро-1» (Дніпро)

Тут все зрозуміло. СК «Дніпро-1» існує всього 2 роки. Від прийняття емблеми у 2017-у по цей час – більше не змінювалася.

12) ФК «Колос» (Ковалівка)

Повністю змінив, але найголовніше - осучаснив свій логотип минулого року ковалівський «Колос». Емблема вийшла трохи схожою до іншого європейського клубу, але так дійсно ж краще.

*деякі фото для цього посту були позичені у Вікіпедії

Як гадаєте, чи потрібно комусь з учасників УПЛ нинішнього сезону вдосконалити свою емблему? Якщо так, то кому? Пишіть у коментарях!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов