Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/У 2016-му Павелко обіцяв «план Маршалла» для нашого футболу. Що він передбачав і що з цього вийшло

У 2016-му Павелко обіцяв «план Маршалла» для нашого футболу. Що він передбачав і що з цього вийшло

Ми перевірили – не вийшло.

Блог — Ноу Баланса
27 июня 2022, 10:03
17
У 2016-му Павелко обіцяв «план Маршалла» для нашого футболу. Що він передбачав і що з цього вийшло

Ми перевірили – не вийшло.

План Маршалла – ініціатива Сполучених Штатів, які після Другої світової війни вирішили допомогти європейським державам відродитись економічно. Хоч офіційна назва звучала як «Програма відновлення Європи», в історію увійшов варіант під іменем ініціатора допомоги – тодішнього держсекретаря США Джорджа Маршалла.

Так, впродовж чотирьох років – з 1948 по 1952-й – американська влада допомогла країнам Західної Європи на суму в $13 млрд. Економічний ефект від цієї допомоги досі є предметом дискусій фахівців, однак з іншого боку відзначається – план Маршалла запустив у Європі процеси, які згодом привели до створення Євросоюзу.

Через більш ніж півстоліття після цього президент ФФУ Андрій Павелко заявив про амбітний план розвитку українського футболу. Щоб підкреслити масштаб майбутніх змін, голова федерації не побоявся гучних порівнянь і назвав це «своєрідним планом Маршалла».

Але з цього нічого хорошого не вийшло.

План Маршалла від Павелка – збудувати в Україні 50 стадіонів та 2,5 тисячі міні-футбольних майданчиків. Всього за п’ять років

Березень 2016 року. В Києві на конгресі ФФУ обраний рік тому президент організації Андрій Павелко заявляє про мету – протягом наступних п’яти років збільшити кількість людей, залучених до футболу в Україні, на 40%.

Щоб досягнути її, ФФУ планує використати кошти від УЄФА за програмою «Хет-трик», яка допомагає національним федераціям розбудовувати у своїх країнах футбольну інфраструктуру. Як антиприклад, нове керівництво федерації наводить ситуацію до свого приходу.

«Парадокс, але виділені УЄФА для України €5,5 млн на будівництво полів і майданчиків практично не були реалізовані впродовж трьох років», – розповідає на тому конгресі віце-президент ФФУ Ігор Кочетов, звинувачуючи попередника Павелка Анатолія Конькова в бездіяльності.

Відштовхуючись від тези, що нова влада федерації гроші від УЄФА використає краще, Павелко і заявляє про так званий план Маршалла для українського футболу:

«Нам необхідно будувати стадіони та майданчики. Без цього будь-які стратегії та плани втрачають сенс. Це буде своєрідний план Маршалла – побудувати до 2020 року 50 стадіонів з повноцінними футбольними полями та 2,5 тисячі футбольних майданчиків стандартів міні-футболу».

План Маршалла від Павелка не вдався – бажаної залученості населення до футболу не досягли

Щоб зрозуміти, наскільки масштабне завдання для себе та ФФУ/УАФ озвучив Павелко, ось порівняння. Згідно зі звітом УЄФА по програмі «Хет-трик» за період з 2004 по 2014 роки ФФУ збудувала в Україні 1 106 міні-футбольних майданчиків.

Ще раз – трохи більше тисячі майданчиків за десять років. Тоді як Павелко пообіцяв утричі більше за вдвічі коротший період.

Щоб перевірити, наскільки ФФУ вдався заявлений президентом план, Tribuna.com звернулась із запитом в міністерство молоді та спорту:

  • як змінилась кількість стадіонів в Україні та скільки побудовано нових з 2015 року;
  • як за цей же період змінилась кількість міні-футбольних майданчиків та скільки побудовано нових;
  • і найважливіше – чи зросла і наскільки за ці роки залученість населення України до футболу.

На жаль, від мінспорту вдалося добитись тільки цифр загальних змін в інфраструктурі за потрібний період, а не конкретної кількості саме нових побудованих стадіонів та майданчиків. Тому результат не так просто порівняти напряму з заявами Павелко. Загальні зміни можуть враховувати як нові об’єкти, так і виведення з експлуатації старих.

Але навіть ті цифри, що є в відповіді мінспорту – не на користь плану Маршалла від Павелка.

Стадіони. На початок минулого року на території України налічувалось 10 859 футбольних стадіонів. У порівнянні з показником 2016 року це число більше на вісім одиниць – 10 851. Щоправда, в мінспорту не змогли відповісти, скільки з усіх цих стадіонів придатні для використання.

Міні-футбольні майданчики. За даними мінспорту, у 2015 році в Україні було 34,9 тисячі спортивних майданчиків, а у 2021-му – 34,1 тисячі. Але це не міні-футбольні, а всі, що є в Україні з різних видів спорту. В мінспорту не змогли класифікувати, які саме з цих майданчиків є міні-футбольними. Їх форма звітності не передбачає інформації за цим показником.

Погоджуємось, ці показники не зовсім коректні, адже не демонструють прямого зв’язку між зусиллями асоціації футболу та реальним станом інфраструктури. Лише показують загальну тенденцію у всьому спорті.

Але все одно дані не на користь УАФ: загальний показник зменшився на 800 за той період, коли Павелко обіцяв 2 500 нових міні-футбольних майданчиків. Цифра мала зростати, а вона зменшилась. Хіба що паралельно з відбудовою міні-футбольних в Україні настільки масово закривали інші спортивні майданчики, що загальний результат так погіршився. Але в таке складно повірити.

Кількість людей, що займається футболом. З цим ключовим показником все чітко – бажаного росту кількості людей, що займаються футболом, не сталось. Як свідчать дані мінспорту, за сім років вона збільшилась на 16% – від 206 тисяч осіб у 2015 році до 246 тисяч осіб у минулому.

Не на 40%, до того ж є незрозумілими чинники, внаслідок яких ріст все ж відбувся.

Очевидно, що заявленої у 2016 році цілі ФФУ/УАФ добитись не вдалось.

Чому? Можливо, відповідь ми отримали ще тоді, у 2016 році, на згаданому конгресі. Бо саме тоді Андрій Павелко пояснив, за допомогою чого він планує втілити обіцяне:

«Головним інструментом з виконання стратегічного завдання – будівництва 50 стадіонів з повноцінними футбольними полями та 2,5 тисячі футбольних майданчиків – є будівництво в Україні заводу з виготовлення штучного покриття для футбольних полів.

Ми повинні бути першою у світі національною асоціацією, яка володітиме таким підприємством».

З цих слів випливає припущення, що вся ця історія з планом Маршалла могла бути прелюдією до появи в Україні нині сумнозвісного заводу УАФ. Заводу, щодо роботи якого нині ведуться кримінальні провадження, а керівництво федерації досі підозрюють в організації схеми по присвоєнню державних коштів:

Фото: Олександр Синиця/УНІАН

Другие посты блога

Все посты