Tribuna/Прочие/Блоги/Ноу Баланса/FIVB досі не відібрала ЧС-2022 у Росії. Світовий волейбол проти

FIVB досі не відібрала ЧС-2022 у Росії. Світовий волейбол проти

Як гравці, так і національні федерації.

Блог — Ноу Баланса
27 февраля 2022, 23:17
1
FIVB досі не відібрала ЧС-2022 у Росії. Світовий волейбол проти

Як гравці, так і національні федерації.

Більшість спортивних федерацій на чолі з МОК уже відповіли санкціями на воєнне вторгнення Росії в Україну. Так росіян уже позбавили фіналу Ліги чемпіонів-2022 в Санкт-Петербурзі, Сочі втратило етап Формули-1, Всесвітньої шахової олімпіади та конгресу ФІДЕ у них не буде, як і тенісних турнірів ITF та ATP, етапів Кубка світу з лижних перегонів, фрістайлу та стрибків на лижах, етапи ЧС по мотокросу та спідвею, всі міжнародні змагання з гімнастики, етапи Світової серії з синхронного плавання та стрибків у воду.

Європейська федерація регбі скасувала в Росії всі змагання. Також у росіян відібрали Євро-2022 з керлінгу та призупинили проведення етапу Кубка світу зі спортивного скелелазіння. І це ще на фоні розмов про інші санкції, які наближаються вслід за пропозицією МОК світовим спортивним асоціаціям перенести або скасувати взагалі заплановані змагання в Росії.

Та попри це звернення та загальну тенденцію, знаходяться федерації, які ігнорують ситуацію та не долучаються до хвилі санкцій. Як от світова асоціація волейболу FIVB, яка вирішила не змінювати планів провести в серпні цього року чоловічий чемпіонат світу в Росії. Пояснення – в ній вважають, що спорт завжди має залишатись поза політикою.

Звісно, світова волейбольна спільнота на це зреагувала в тому числі різко. Від провідних гравців до національних федерацій. Ось, що вони про це думають.

***

Анджей Врона (чемпіон світу у складі збірної Польщі, гравець варшавського «Проєкта»): «На ЧС-2014 в Польщі золоті медалі переможцям вручав тодішній президент Броніслав Коморовський. Я так розумію, у FIVB ні у кого нема проблем з тим, що через кілька місяців медалі вручатиме людиновбивця з Росії. В такому випадку, більше пишатимусь збірною Польщі, якщо вона туди не поїде, ніж якщо вона там переможе».

Олег Плотницький (капітан збірної України з волейболу, гравець «Перуджи»): «Світова федерація волейболу – найгірша спортивна федерація у світі. Пітушари зі світової та європейської федерацій волейболу найбільше бояться сказати щось проти Росії».

Ервін Нгапет (олімпійський чемпіон у складі збірної Франції, гравець «Модени»): «Чемпіонат світу в Росії? Без мене, дякую»

Кароль Клос (чемпіон світу у складі збірної Польщі, гравець «Скра» Белхатув): «Дивлячись на обурення волейболістів з усього світу, я впевнений, які рішення приймуть усі команди. Єдино правильне! Спорт не є і ніколи не буде вище того, що відбувається в Україні».

Михайло Бібер (гравець «Барком-Кажани»): «Звертаюсь до волейбольної спільноти – не залишайтесь осторонь того, що відбувається в Україні прямо зараз. CEV та FIVB заплющують очі на війну, буквально не роблять нічого. Я хочу, щоб усі російські клуби відсторонили від участі в усіх міжнародних турнірах, а цьогорічний чемпіонат світу пройшов у іншій країні. Поширте це – весь світ повинен знати про це».

Сальваторе Россіні (срібний призер Олімпіади-2016 та ЧС-2015 у складі збірної Італії, гравець «Модени»): Поки Формула-1 скасовує Гран-прі Сочі, а УЄФА переносить фінал Ліги чемпіонів з Санкт-Петербурга в Париж, CEV та FIVB підтверджує проведення чоловічого чемпіонату світу в Росії. Мені глибоко соромно бути частиною руху, який має величезний соціальний обов’язок, але залишається пасивним перед обличчям того, що відбувається у світі».

Давід Конарскі (дворазовий чемпіон світу у складі збірної Польщі, гравець польської «Варти» Завєрчє): «Якщо турнір пройде там (без нас, звісно), вам доведеться соромитись, що маєте стосунок до професійного волейболу»

Федерація волейболу Нідерландів: «Якщо ситуація в Україні не зміниться і Росія залишиться організатором чемпіонату світу з волейболу серед чоловіків, ми проконсультуємось із міністрами НОК Нідерландів та штабом нашої збірної з волейболу, щоб прийняти остаточне рішення про участь [в турнірі]»

Федерація волейболу Словенії: «Ми уважно слідкуємо за подіями в Україні та військовий напад на неї. На сьогодні, якщо чемпіонат світу так і залишиться у Росії, ми в ньому брати участі не будемо». 

Федерація футболу Франції: «Безпека наших співгромадян є нашим пріоритетом, і ми зробимо все можливе, щоб гарантувати її під час національних та міжнародних змагань. У цьому контексті й на даному етапі Франція не братиме участі в чемпіонаті світу, якщо права на його проведення будуть збережені за Росією».

Про таке ж рішення заявила і збірна Польщі.

***

На критику FIVB відповіла лише тим, що перенесла з Росії два тури Ліги націй у цьому році. Щодо ЧС, то тут вирішили, що «продовжать уважно стежити за ситуацією та розглянуть інші змагання, які мають відбутися в Росії, у тому числі чемпіонат світу серед чоловіків, запланований на друге півріччя 2022 року». 

Tribuna.com звертається до FIVB негайно переглянути це рішення й покарати як слід країну-агресора. Слава Україні!

Фото: FIVB

Другие посты блога

Все посты