Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Ноу Баланса/Як Україна фінансує спорт у 2022 році. Інфографіка Tribuna.com

Як Україна фінансує спорт у 2022 році. Інфографіка Tribuna.com

Більший бюджет загалом, але скорочення фінансування по більшості видів.

Блог — Ноу Баланса
14 февраля 2022, 15:40
40
Як Україна фінансує спорт у 2022 році. Інфографіка Tribuna.com

Більший бюджет загалом, але скорочення фінансування по більшості видів.

У 2022 році бюджет міністерства молоді та спорту становить 8,2 млрд гривень. Це на 5.3% більше, ніж торік, коли держава виділила 7,76 млрд.

Найбільша частина нинішньої суми – 2,7 млрд гривень – піде на розвиток спортивної інфраструктури. На другому місці розвиток фізичної культури та спорту та спорту вищих досягнень загалом – там 2,6 млрд. А на третьому – кошти конкретно на підготовку до Олімпіади, Паралімпіади та Дефлімпіади в Пекіні, а також до Всесвітніх ігор з неолімпійських ігор, які пройдуть влітку в Штатах. На це держава дала 1,6 млрд гривень.

Що стосується розподілу коштів по видах спорту, то звично найбільше грошей дісталось олімпійським видам. Це 1 млрд гривень на літні та зимові види. Серед перших найбільше отримала, звісно, легка атлетика (84,8 млн грн), серед других – звісно, біатлон (50,7 млн грн).  

При цьому виділяється тенденція по скороченню фінансування більшості видів у порівнянні з 2021 роком, в якому для цього була вагома підстава – літня Олімпіада в Токіо та розпал підготовки до поточної зимової Олімпіади в Пекіні. Так 36 видів з 56 отримали менше, ніж торік.

Наприклад, синхронне плавання, яке у 2021 році було третім серед олімпійських видів за фінансуванням (55 млн), в цьому році повернулось на рівень 2020 року (45 млн) й опустилось на сьому сходинку. Найбільше бюджетних коштів утратили стрибки у воду – 24,3 млн грн на фоні торішніх 46,6 млн.

Водночас є види, яким суттєво додали. Наприклад, хокей, який торік мав 3,3 млн, в цьому році отримав в чотири рази більше – 13,1 млн. Цікаво буде поспостерігати, як цей вид відреагує на настільки потужний фінансовий допінг. 

Ну і після успіхів наших борців у Токіо на чолі з Жаном Беленюком логічно, що найщедріший приріст у них. Вільній боротьбі дали на 14 млн більше (55,8 млн сьогодні проти 41,7 торік), а греко-римській – на 8,5 млн більше (30 млн сьогодні проти 21,5 торік).

Ну і відзначимо появу в списку літніх видів брейкінгу, який отримав для початку 1,5 млн грн.

У зв’язку із запланованими цьогоріч Всесвітніми іграми, більше отримали неолімпійські види. Якщо торік тільки чотири види мали фінансування більш ніж 6 млн гривень, то сьогодні таких уже 11. І найцікавіше те, що серед них є акробатичний рок-н-рол – так, це вид спорту, щоб ви розуміли.

Також повпливало на збільшення виключення карате зі списку олімпійських видів. Тепер в цій таблиці ще більше силових та бойових видів спорту. Загалом зібрали в неї всі види, які отримали у 2022-му 4 млн гривень і більше фінансування.

Також в цьому році 900 млн гривень виділили на спорт осіб з інвалідністю.

Спорт ветеранів отримав 4.5 млн гривень.

Фото: ФХУ, УНИАН

Другие посты блога

Все посты