Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/«Чорноморець» змінюється на очах: нові власники (офіційно ще ні), Григорчук, з динамівців залишилася половина

«Чорноморець» змінюється на очах: нові власники (офіційно ще ні), Григорчук, з динамівців залишилася половина

Схоже на відродження одеського клубу.

Блог — Ноу Баланса
13 января 2022, 08:40
56
«Чорноморець» змінюється на очах: нові власники (офіційно ще ні), Григорчук, з динамівців залишилася половина

Схоже на відродження одеського клубу.

«З Новим роком! З новим тренером! З новим клубом!» – такими словами «Чорноморець» звернувся до вболівальників в перші дні 2022-го. Стик грудня та січня ознаменувався в одеситів грандіозними змінами.

Тепер «Чорноморець» переходить з рук багаторічного власника Леоніда Клімова у руки двох інших одеських бізнесменів, малопричетних до футболу.

Замість небажаних представників «Динамо» в тренерському штабі та колективі зараз улюбленець одеської аудиторії Роман Григорчук, який уже скоротив кількість орендованих у Києва вдвічі.

Сьогодні звучать амбіції повернути морякам єврокубки та втрачену інфраструктуру. Але для початку треба виграти боротьбу за виживання в УПЛ.

І це тільки верхівка айсбергу змін.

У нових власників поки попередня угода про покупку «Чорноморця». Але вони уже заявляють, що керують клубом

В останні дні 2021 року в «Чорноморець» зайшла група компаній Vertex United одеських бізнесменів Бориса Кауфмана та Олександра Грановського. Проте Vertex United оголосили не власником одеського клубу, а генеральним партнером.

Як тлумачать в клубі, процес купівлі-продажу ще триває. Днями одесити організували разом з клубним партнером Parimatch прес-конференцію, де спікерами були екс-президент УПЛ Володимир Генінсон, якого представили представником Vertex United, та гендир «Чорноморця» Анатолій Місюра.

«З першого числа [січня] Vertex United керує футбольним клубом «Чорноморець». Компанія вступила в право власності й починає формувати новий клуб. Точніше, підписала попередню домовленість про покупку клубу», – розповів Генінсон, який за інформацією Tribuna.com у новому «Чорноморці» отримає операційну посаду.

Володимир Генінсон (справа) останніми роками має стосунок до найбільших букмекерів України

Плутанина зводиться до того, що де-факто нові власники уже управляють одеським клубом, але де-юре ще не мають до нього стосунку. За інформацією сервісу аналітики Youcontrol, в структурі власності ТОВ «ФК «Чорноморець» останнім часом відбулись лише дві зміни, але на прихід Кауфмана та Грановського вони не вказують.

29 грудня в перелік засновників клубу увійшло ТОВ «Компанія з управління активами «Чорноморець-Капітал» – підприємство, яке на сьогодні входить в бізнес-групу Клімова «Примор’є», і з допомогою якого Леонід виводив кошти зі свого банку «Імексбанк», збанкрутілого в середині десятих. 

А 2 січня єдиним бенефіціаром «Чорноморця» замість сина Клімова Олексія став Ігор Кудінов – близька до бізнесмена людина, яка була його помічником в часи депутатства і яка фігурує в частині його бізнесу.

Взагалі про неспортивні нюанси на згаданій прес-конференції говорили неохоче. Наприклад, Генінсон лише сказав, що Леонід Клімов на сьогодні залишається почесним президентом «Чорноморця». Пояснень змін в структурі власності не прозвучало. Залишається здогадуватись, що все це є підготовкою до уніфікованого продажу клубу та його майна.

За непідтвердженою інформацією Леонід Клімов просить за «Чорноморець» від 3,5 до 5 млн доларів. А Кауфмана та Грановського, яких з футболом пов’язує те, що в нульових Олександр був віце-президентом ФФУ, до покупки начебто спонукає профутбольна позиція Володимира Зеленського.

На причетності президента України до цієї історії наголосив і Генінсон: «У Vertex United великі плани на розвиток клубу в регіоні. [Тут] хочу подякувати нашому уряду – на святкуванні 30-річчя УАФ президент [Зеленський] подякував усім, хто займається розвитком [футболу] у регіонах».

Володимир підкреслив амбіційні плани Vertex United відродити одеський гранд словами: «У нас є покрокова інструкція. Але для початку треба стабілізувати ситуацію в клубі, для якої ми залучаємо топ-спеціалістів – як тренерів, так і менеджерів».

Бюджет на рівні топ-шістки УПЛ та плани повернути базу

«Бюджет на сьогодні формується. Є чітке розуміння, скільки грошей ми готові витратити до кінця сезону: на покупку гравців, на їхні оренди. На сьогодні жодним нашим проханням ще не відмовили. Загалом бюджет відповідає рівню клубів першої шістки УПЛ», – розповів Генінсон.

За непідтвердженою інформацією на другу половину сезону 2021/22 власники «Чорноморця» виділили до 5 млн євро.

Це при тому, що Кауфману та Грановському потрібно ще розв’язувати проблему з базою одеситів у Совіньйоні – спортивно-оздоровчим комплексом «Люстдорф». Восени Національний банк України відсудив його у Клімова по тій же справі про банкрутство «Імексбанку», в ході якого «Чорноморець» також втратив однойменний стадіон. Арена тепер належить американцям з Allrise Capital, яким, до речі, одесити висловили на прес-конференції вдячність за «комфортні умови співпраці».

Генінсон наголосив, що в планах Vertex United повернути базу «Люстдорф» у власність клубу. Вже в найближчі тижні. Можливо, мова про її викуп на аукціоні – згаданий суд постановив продати комплекс на відкритих торгах в межах виконавчого провадження.

Григорчук радий поверненню в «Чорноморець». Йому дали контракт на три роки

Замість Юрія Мороза прийшов уже легендарний для одеського клубу фахівець Роман Григорчук. І це чи не головна фішка змін.

В першій половині десятих Роман підняв моряків з першої ліги до виступів у єврокубках, а коли залишав команду на хвилі кризи в українському футболі, пообіцяв повернутись.

«Я дуже радий поверненню в особливий для мене клуб «Чорноморець». Хочу допомогти команді піднятись на високий рівень, повернути ту славу, яку «Чорноморець» мав раніше. Повернути атмосферу, яка в нас була на прекрасному стадіоні. Тобто, боротись в майбутньому за єврокубки.

Але зараз перед нами важка та об’ємна робота. Тернистий шлях, треба проявити терпіння. Треба інтенсивно, розумно і правильно працювати. Багато працювати. Зараз мова не про далекоглядні плани, зараз найважливіший крок – залишитись в УПЛ», – наголосив Григорчук.

Підтримка 56-річного тренера та віра в нього з боку нових власників – це контракт одразу на три роки й дозвіл взяти в штаб свою команду спеціалістів. Насамперед це Степан Матвіїв, Михайло Савка, Андрій Глущенко та Ігор Касьяненко, з якими Григорчук працював і в попередніх клубах. Також Роман залишив у складі помічників Юрія Мороза – Олексія Антонова та Олексія Гая.

Також Григорчук заявив про плани в майбутньому розвинути та підсилити наукову групу в клубі.

Але це в майбутньому, а зараз завдання нового тренерського штабу приземлене – втримати місце в еліті. За словами Романа, усіма можливими способами. Насамперед це стосується гри та кадрової політики.

В команді залишилось 8 орендованих динамівців. Але Григорчук каже, що це не остаточне число

Логіка нового тренерського штабу проста – втримати команду в УПЛ силами досвідчених футболістів. На сьогодні «Чорноморець» уже офіційно підсилився такими виконавцями:

Голкіпер: Євген Паст (вихованець одеського футболу та багаторічний воротар «Чорноморця» в минулому; останніми роками грав у «Десні» та «Дніпрі-1»).

Захисники: Артем Сухоцький («Олександрія», «Зоря», «Десна»), швед Дуг Бергквіст (ряд англійських нижчолігових клубів, «Естерсунд», «Кальмар»).

Нападник: Дмитро Юсов (вихованець запорізького «Металурга», останнім клубом був БАТЕ).

На перший збір з одеситами також відправились Микола Морозюк, Назарій Русин, Орест Кузик, які повинні підписати контракти згодом. В результаті середній вік новачків «Чорноморця» становить 28,5 років. Комплектація ще продовжується.

«Чорноморець» уже відмовився від послуг багатьох орендованих у «Динамо» футболістів, через яких клуб вважали фармом столичного гранда. З таких на збори відправились Крістіан Біловар, Денис Кузик, Мохаммед Кадірі, Микола Михайленко, Гіо Цитаішвілі та власне Русин. Ще двоє – Влад Кучерук та Влад Ванат – приєднаються пізніше, бо захворіли.

В сумі це вісім футболістів, що майже вдвічі менше від тієї кількості орендованих динамівців, що була в команді на кінець першої частини сезону. Хоча й тут ще можуть бути зміни.

«Зараз нема єдиного підходу у формуванні команди. Для цього в нас нема ні часу, ні особливих можливостей. Всі способи добрі, головне – виконати поставлене завдання.

Ряд гравців «Динамо» іде з нами на збори, також на першому зборі будуть гравці на перегляді. По обох групах конкретні рішення ми повідомимо після зборів», – сказав Григорчук.

В клубі запевняють, що уже готові підписувати і потрібних іноземців.

«У нас будуть легіонери. На сьогодні таких в обоймі уже четверо, презентуємо їх пізніше. Ще з чотирма ведемо перемовини», – пояснив Генінсон.

На фоні активних запрошень могла загубитись суттєва втрата – взимку «Чорноморець» продав «Олександрії» найкращого бомбардира Артура Авагімяна. У зв’язку з цим в клубі й покладають надії на майстерність Юсова.

«Хто завгодно буде кращим за Клімова». Нове керівництво намагається полагодити стосунки з ультрас

Повернення «Чорноморця» в УПЛ влітку та всю першу частину сезону одеситів супроводжували конфлікти з ультрас. Стосунки з ними у Клімова і компанії вже кілька років залишали бажати кращого. Дійшло до того, що клуб просто закрив фанатські сектори на домашньому стадіоні.

Прихід ненависного динамівського десанту тільки погіршив ситуацію – вилилось у кілька нападів на командний автобус та очних погроз від ультрас до новоприбулих прямо на клубній базі.

Зрештою попередник Григорчука Юрій Мороз таку ворожу атмосферу назвав частково винною у поганих результатах одеситів, які зараз посідають 13-те місце в УПЛ. Не дивно, що запрошенням улюбленого тренера нові власники спробували послабити цей тиск.

В перші дні нового року «Чорноморець» виступив до вболівальників з меседжем – тепер ми відкриті до діалогу і готові забути минулі непорозуміння:

«Останніми роками матчі «Чорноморця» в рідній Одесі часом супроводжувала дзвінка тиша. І справа тут не тільки в пандемії та карантинних заходах…

Всі зміни, які стартували в нашому клубі в останні дні 2021-го, робляться для вас, терплячі та вірні друзі! Клуб вибрав вектор розвитку на найближчі роки, який, ми не сумніваємося, буде підтриманий у вболівальницькому середовищі.

Тишу залишимо для бібліотеки, а на стадіоні їй не місце. З нас — гра, з вас — хвиля!»

Хоч Анатолій Місюра згодом виправдовувся, що фанатські сектори насправді закривали через пандемію і малу відвідуваність:

«На стадіон ходило невелике число людей, обслуговувати всю чашу стадіону було затратно. Тоді також у зв’язку з пандемією було рішення мінімізувати використання трибун, в тому числі сектори 20 і 6. Але питання було не суто в цих трибунах, а в дотриманні медпротоколу УАФ. Ось і все».

Реакція ультрас «Чорноморця» на зміни в клубі поки стримана. Тут радіють поверненню Григорчука, але придивляються до нових власників.

«Призначення Григорчука – радісна новина. Коли з’явилися чутки, стало зрозуміло, що і прихід Кауфмана і Грановського – це правда. Ніхто ніколи не повірить, що Григорчук – а він амбітний тренер – перейде за Клімова. Очевидно на нас чекають глобальні зміни.

Має бути багато роботи, але це знак того, що відбуваються зміни. Навіть в тому, як тренера оголосили офіційно – видно наміри налагодити зв’язок з уболівальниками.

Сформованої думки щодо нових можливих власників Кауфмана та Грановського немає. Ще не було якихось особистих зустрічей. Але, грубо кажучи, хто завгодно буде краще, ніж Клімов. Якщо ці люди готові займатися командою — це свято для всіх уболівальників», – розповіли Tribuna.com представники фанатського угруповування «Чорноморця».

Тим часом клуб намагається скористатись потеплінням. Принаймні на словах. Генінсон уже розповів про запуск робочої групи, яка буде працювати з усіма верствами населення «для заохочення походу на стадіон». І додав зверху – «Чорноморець» чекає ребрендинг.

Фото: Parimatch, «Чорноморець», new.kids.odessa

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты