Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Як відроджуються «Карпати»: лідерство в другій лізі, рекордна відвідуваність і віра в нового власника

Як відроджуються «Карпати»: лідерство в другій лізі, рекордна відвідуваність і віра в нового власника

Леви тішать, але знову залежні від однієї людини.

Блог — Ноу Баланса
5 декабря 2021, 21:35
90
Як відроджуються «Карпати»: лідерство в другій лізі, рекордна відвідуваність і віра в нового власника

Леви тішать, але знову залежні від однієї людини.

«Карпати» Львів – приклад того, наскільки мінливим може бути український футбол. Ще позавчора команда зі скандалами покидала УПЛ, впавши одразу на самісіньке дно. Вчора зелено-білу славу обіцяв відродити агент із сумнівною репутацією, але натомість ще більше попсував імідж і собі, і клубу. А вже сьогодні леви, заряджені грошима та амбіціями нового власника, знову мчать догори в напрямку еліти, гуртуючи навколо себе небайдужих.

І всі ці перипетії вмістились в півтора року.

Чи буде ситуація з львівським клубом й далі змінюватись настільки динамічно? Якщо й так, то зараз все вказує на позитивні зміни. Наново створені «Карпати» закінчили першу частину дебютного сезону в другій лізі на вершині групи А і йдуть зимувати, не відхиляючись від плану «Повернення в УПЛ за два роки».

Tribuna.com описує, як в житті львівського гранда знову настала світла смуга.

«Карпати» Тлумака – найкраща команда другої ліги за ключовими показниками. Її лідери – 34-річні Денис Кожанов та Сергій Сімінін

Перше коло попереднього сезону нині вже покійні «Карпати» Смалійчука закінчили останніми в групі А. Новостворенні «Карпати» Матківського йдуть зимувати прямо на протилежному кінці таблиці. Ба більше, команда Андрія Тлумака сьогодні є найкращою в дивізіоні загалом за кількома показниками:

  • кількість очок (48)
  • кількість пропущених (7, стільки ж у лідера групи Б запорізкього «Металурга») 
  • кількість забитих в середньому за гру (2.55)

У зелено-білих всього дві поразки за 18 ігор, жодної нічиєї і 13-матчева переможна серія. А вдома леви в цьому сезоні виключно перемагають. І у Львові уже забувають про відчуття сорому за «Карпати». Так просто?

«Ніякого секрету – в нас досвідчена команда, класні гравці. Якщо і є якийсь секрет, то це хороший мікроклімат між тренерським штабом, футболістами і керівництвом клубу. Все в гармонії, і це дає успіх», – пояснює в коментарі Tribuna.com Андрій Тлумак.

42-річний спеціаліст недарма наголошує на досвіді та гармонії. Вперед його команду тягнуть саме досвідчені футболісти – «Карпати» є однією з найбільш вікових команд у другій лізі з показником середнього віку 27.9. На чолі цієї бувалої ватаги – 34-річні капітан Денис Кожанов та «капітан без капітанської пов’язки», як його називає сам тренер, Сергій Сімінін. «Вони давно дружать, і це йде команді на велику користь», – підкреслює значення лідерів Тлумак.

Ця велика користь помітна в кількох площинах. Наприклад, окрім того, що Кожанов є найкращим бомбардиром команди (11 голів), він також її та усієї ліги найкращий асистент (9 передач), а також найкращий в дивізіоні за кількістю передгольових та передпередгольових передач. Ну і лідер другої ліги за схемою «гол плюс пас» – 20 очок. Тобто, встигає і загострювати атаки, і їх закінчувати.

«Я знаю сильні сторони Дениса, і ми на них працюємо, правильно використовуючи. Це великий футболіст в Україні, грав за збірну. Він дуже професійно відноситься до футболу. Це йому допомагає бути в такій формі в його віці.

Плюс його мотивація – це «Карпати» Львів. Він уже став львів’янином, тут одружився, тут його дочка росте. І він хоче разом з командою підняти «Карпати» на вищий рівень. Він постійно спілкується з фанатами. Все це в комплексі його мотивує», – пояснює головний тренер зелено-білих.

Якщо Кожанов головний попереду, то Сімінін тримає підвалини команди. Він є лідером другої ліги як за кількістю передач загалом, так і за кількістю передач в останню третину поля. Так само Сергій лідирує за показником просування м’яча.

Кваліфікація обох грандіозно виблискує на рівні слабкої другої ліги. Та окрім Сімініна та Кожанова в «Карпатах» є ще з десяток футболістів із різним досвідом виступів у Прем’єр-лізі. В тому числі за старі «Карпати», як у випадку Андрія Ткачука чи Амбросія Чачуа та того ж Дениса. І такий підбір гравців – пряма і найважливіша причина домінації команди в найнижчому дивізіоні країни.

Ще одним чинником успіху на полі можна назвати схему, за якою грають «Карпати». Точніше те, як її вдосконалює тренерський штаб.

«Багато українських команд грає в схемі з трьома захисниками. Просто ми її чуть-чуть видозмінили на фоні того, як в ній грають в загальному, 5-3-2 чи 5-4-1. При обороні граємо в п’ять захисників, при атаці – в три, при пресингу взагалі в чотири захисники перебудовуємось. І щоб цю схему розібрати, треба трохи голову поламати», – говорить Тлумак.

З впровадженням цієї схеми тренер і пов’язує поки єдиний невдалий період в сезоні, коли впродовж трьох матчів у серпні зелено-білі тричі програли, вилетівши в підсумку з Кубка України від «Волині».

«На початках було складно, коли футболістам треба було швидко зрозуміти цю схему. Ми її дали, але на старті сезону в нас не було тренувального процесу – було багато матчів на Кубок і чемпіонат, ми більше старались відновлювати команду. Тому десь і забуксували на матчах з «Діназом», «ЛНЗ» і Луцьком.

З одного боку ми однозначно хотіли пройти якомога далі в Кубку, бо наші вболівальники вимагають від нас «Кубок – Львову». Ми грали основним складом в обох турнірах. Але з іншого це добре – в нас з’явилась можливість тренуватись в тижневому циклі.

Ситуація показала, що ми не були готові грати на два турніри. А після цього команда виграла 13 матчів підряд, – підсумовує головний тренер «Карпат». –  І все пішло».

Нові «Карпати» будують базу під Львовом, планують реконструювати стадіон «Україна» і не бояться боргів старих «Карпат»

Чималий бюджет в понад 500 млн грн на три роки дозволяє спускати в другу лігу гравців вищої за рівень найслабшого українського дивізіону кваліфікації. І цей процес продовжиться взимку – за словами Тлумака, уже йдуть перемовини про запрошення нових виконавців.

«Свіжа кров потрібна будь-якій команді, якою б вона не була. Треба щоб команда освіжалась. Наразі не можу сказати, з ким конкретно йдуть перемовини. Можу лише сказати, що орієнтуємось на якісних гравців».

Керівництво тільки підтримує пошуки тренерського штабу. Насамперед фінансово. «Андрій Богданович знає, в рамках якого бюджету він працює. Конкретні цифри не можу називати, але [названі раніше в ЗМІ зарплати] (50 тис грн плюс 10 тис грн бонусами – прим Tribuna.com) є близькими до правди. Це середня зарплата.

Думаю, за зимовий період ми серйозно підсилимось. В тому числі гравцями з першої і Прем’єр-ліги», – розповідає Tribuna.com директор з маркетингу «Карпат» Андрій Білоус.

Андрій Білоус (справа)

Якщо Тлумак відповідає за спортивне відродження зелено-білих, то Білоус – за інфраструктурне. І тут у «Карпат» теж амбітні плани, деякі з них уже втілюють.

«Засновники повністю виконують свої зобов’язання, в тому числі фінансові. Все йде по затвердженому плану. Наприклад, триває будівництво бази в селі Бартатів під Львовом. Там уже заливають перекриття між першим і другим поверхами. Процес йде з невеликим відставанням, але наступного року влітку плануємо відкриття. Кошти на її будівництво уже закладені в бюджет клубу», – каже Білоус.

Поки бази нема, команда Тлумака тренується на полях біля домашнього стадіону «Україна», який нові власники «Карпат» хочуть реконструювати. Правда, тут не все залежить від їхніх бажань та можливостей, адже споруда є комунальною власністю, яку клуб взяв у оренду на 10 років.

«Косметичним ремонтом «України» ми постійно займаємось, але вивчаємо також можливості модернізації стадіону. Наприклад, будівництво нових трибун, накриття чи комерційно-спортивних об’єктів на території. Можемо це робити тільки з дозволу міської ради, тому ведемо з нею перемовини. Це складний процес, він потребує років. Над цим тільки почалась робота. Але розглядаємо інвестування достатньо великих коштів у модернізацію стадіон», – пояснює директор з маркетингу клубу. 

За словами Білоуса, утримання «України» обходиться в 9-10 млн грн на рік. Для клубу це відчутне джерело видатків, тому модернізацію потребують ще й для того, щоб заробляти стадіоном гроші.

«Проводити концерти або звести спортивні споруди, які би приносили дохід від оренди. Думаю, якщо запропонуємо міській владі цікаву ідею, матимемо сприяння. Бо це в інтересах усіх», – говорить Білоус.

Ключовим для «Карпат» питання «України» є ще й через плани клубу через два сезони виступати вже у Прем’єр-лізі. Тоді як влітку УАФ позбавила стадіону необхідної для проведення матчів УПЛ категорії, маючи перелік зауважень до споруди.

«Ті зауваження дуже легко і швидко поправити. Там йдеться про потужність освітлення, інші технічні речі. Це не потребує глобальних інвестицій чи спеціальних дозволів міської влади. Ми можемо це зробити просто в рамках утримання стадіону. Думаю, на моменту виходу «Карпат» у Прем’єр-лігу ми всі ці моменти зробимо. Але це максимум, що ми можемо на сьогодні зробити», – наголошує директор з маркетингу «Карпат».

Паралельно він не відкидає можливість в майбутньому виступів карпатівців на «Арені Львів», але наразі для цього нема підстав: «В переїзді туди не буде доцільності, якщо ми зможемо виступати на «Україні», якщо виконаємо необхідні умови. Цей стадіон львів’яни люблять, він розташований в центрі міста в парковій зоні. Там своя домашня атмосфера» .

На інших фронтах теж йде робота. Нещодавно клуб підписав спонсорські контракти з торговими брендами «Львівське» (пиво), «Галка» (кава) та «Трускавецька» (вода). Найближчими дням «Карпати» повинні запустити інтернет-магазин клубної атрибутики, а наступного року відкрити у Львові фірмовий фан-шоп. Окрім цього, ще до Нового року клуб випустить перший номер журналу «Карпати», в якому обіцяють ексклюзивний матеріал про будівництво бази.

Загалом клуб швидко розвивається, не озираючись на проблемне минуле «Карпат». Хоча звідти його можуть наздогнати борги попередників. Але Андрій Білоус спокійний:

«Ми зовсім інша юридична особа, не маємо ніяких афілійованих зв’язків з попередніми власниками. З точки зору українського законодваства ми не несемо жодних зобов’язань від попередників.

Але є ще футбольна законодавство, яке користується інакшою логікою. Можуть бути різні історії. На сьогодні немає ніяких позовів до наших «Карпат», які б вимагали визнати нас наступниками попереднього клубу «Карпати». Якщо такі виникнуть – будемо шукати аргументи на свій захист.

Таким зв’язком може бути старе лого, під яким ми граємо. Але ми його отримали в абсолютно легальний спосіб – від фанатів, які отримали його від попередників і передали нам. Вважаю, в нас є сильні аргументи, які допоможуть уникнути відповідальності».

«Карпати» – лідери другої ліги за відвідуваністю. Нового власника підтримують і вболівальники, і ультрас

Хоч в нових «Карпатах» на цьому воліють не наголошувати, але фактичним їхнім власником є місцевий бізнесмен Володимир Матківський. Спочатку він не фігурував на паперах, а засновниками нової юридичної особи ТОВ ФК «Карпати» були пов’язані з ним компанії. Але на початку цього сезону до них офіційно долучився і сам підприємець, хоч і з часткою всього 5% у статуному капіталі.

Володимир Матківський та Андрій Павелко

До цього нові «Карпати» декларували наміри створити акціонерне товариство, щоб унезалежнити долю клубу від однієї персони. Тепер же про ці плани Андрій Білоус говорить обережніше:

«Сьогодні таке питання не стоїть. Коли буде достатньо велика кількість засновників, тоді й розглянемо доцільність переходу на акціонерне товариство. Поки ж важко коментувати, бо клуб у стані швидкого росту. Зараз обходимось силами тих засновників, які є».

Втім, вболівальників ситуація не насторожує. Навпаки, у Львові настільки зачекались «Карпат», які перемагають, що зелено-білі сьогодні є лідерами другої ліги за відвідуваністю домашніх матчів. За даними ПФЛ, в середньому поєдинки левів на «Україні» в цьому сезоні відвідує понад 2 тисячі глядачів. А на жовтневий матч з конкурентом у боротьбі за перше місце «Лівим берегом» прийшли рекордні понад 9 тисяч вболівальників.

«Я не особисто Матківського підтримую. Якби був інший львівський бізнесмен, який би робив так само мудро і послідовно, я б і його підтримував, – розповідає в коментарі Tribuna.com багаторічний вболівальник зелено-білих Олег Солдатенко, який в минулому працював у структурі старих «Карпат». – Хоча Матківського знаю особисто. Був період, ми спілкувались.

Бачу, що ця людина підходила до питання скрупульозно і фундаментально. Це не були шальні гроші чи шальна думка: «От візьму і «Карпатами» побавлюсь». Людина півроку вагалась, чи їй потрібно це. Матківський відчуває велику відповідальність».

Солдатенко покинув роботу в старих «Карпатах» торік, невдовзі після приходу в клуб Смалійчука як співвласника – не погоджувався з підходами того. Тепер ходить на команду як звичайний вболівальник, не пропускаючи домашніх ігор.

«Коли прийшов на перший матч сезону, то побачив людей, яких по 10-15 років на футболі не бачив. Минулий сезон був сумний, а зараз бачу, чим ці «Карпати» кльові. Вони об’єднали ультрасів, старих вболівальників, львівський бізнес – всі ходять на ці «Карпати», всі об’єднуються навколо клубу. Люди повірили.

Маємо 13 перемог поспіль, хоча розумію – це друга ліга, інший рівень. Багато прохідних ігор. В першій лізі буде набагато важче. Але динаміка мені подобається. Всі ходять і вболівають, оптимізму більше, ніж песимізму», – каже Олег.

І цей оптимізм щодо нових «Карпат» зі звичайними вболівальниками на трибунах «України» розділяють і ультрас. Сектор активізувався.

«Можна піти на любий матч «Карпат» – там чудово видно підтримку, якої нема в інших клубів у другій лізі. Фанати підтримують і надіються, що за рік-два ми повернемось туди, де нам – великому клубу «Карпати» – справді місце. В Прем’єр-лігу. Про єврокубки не говорю, почнемо з цього поки», – розповідає Tribuna.com один з лідерів карпатівських ультрас Михайло Мірка.

Олег Смалійчук та Михайло Мірка

Михайло – керівник громадського об’єднання «Ультрас Карпати», якому «Карпати» Смалійчука передали права на емблему клубу і яке через рік передало ці права уже «Карпатам» Матківського. За його словами, фанати, утім, не ділять ситуацію з клубом за приналежністю до власника:

«Для нас це футбольний клуб «Карпати» і його історія. Клуб уже проходив цю історію, змінювалась юридична адреса. І остання зміна, на нашу думку, пройшла максимально правильно. Повністю відсутні два попередні власники в бенефіціарах. Це навіть бажання не фанатів, а простого вболівальника у Львові.

І це всіх радує, бо бачимо ситуцію в наших хороших друзів з Дніпра. Розуміємо, що там Коломойський так само приклав руку. І от в якій вони ситуації. Якщо глянути на нас і на них, то у Львові всі максимально задоволенні тим, що відбувається. Це відродження «Карпат», їхнє відновлення».

Як і звичайні вболівальники у більшості, фанати наразі також спокійно сприймають те, що клуб знову залежний фінансово від однієї людини.

«Хтось скаже, що краще, щоб одна людина управляла. Тоді буде толк. Є ще варіант з кількома юридичними особами в бенефіціарах. Обидві ці схеми є правильні. Правда, на другій ми уже попалились, коли було два власники. Зі слів нових власників, вони відкриті до приходу нових інвесторів. Якщо так і буде, то гаразд. Єдине – щоб вони не мали гнилого коріння.

Наразі всі процеси в команді і клубі фанати вітають, – пояснює Михайло Мірка. – Нема до чого причепитись. В Прем’єр-лізі «Карпати» були клубом з найбільшою кількістю скандалів, а тут максимально все спокійно. І головне, що перемоги».

Фото: «Карпати», відео Профутбол Digital

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты