Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Де Дзербі змінив упертість на поступливість. «Шахтар» мало не взяв очки в Мадриді

Де Дзербі змінив упертість на поступливість. «Шахтар» мало не взяв очки в Мадриді

Краще пізно, ніж ніколи.

Блог — Ноу Баланса
4 ноября 2021, 07:56
16
Де Дзербі змінив упертість на поступливість. «Шахтар» мало не взяв очки в Мадриді

Краще пізно, ніж ніколи.

«Згідний, що треба було випускати Степаненка, але рішення я приймаю до гри». Після першого матчу з «Реалом» та погрому в ньому ми почули рідкісну річ – Роберто Де Дзербі визнав помилку. Було важко зробити протилежне, коли п’ять пропущених – прямий наслідок гри без чистого опорника, коли ти, по-перше, такою грою ще не володієш добре, а по-друге, протидієш команді вищого рівня.

В матчі-відповіді італійський тренер тільки підкреслив той проступок і вину за нього. На поле «Бернабеу» з перших хвилин вийшов Тарас Степаненко. І підсумок зустрічі підкреслює ефект такого рішення – на гру загалом і на рахунок зокрема. Нехай Де Дзербі й довелось хитромудро вбудовувати українця в тактичні побудови та опускати на лівий фланг захисту при розвитку власних атак.

Судіть самі. Сьогодні «Шахтар» завдав стільки ж ударів по воротах суперника, що й «Реал». Два тижні тому їх було втричі менше. Гольових нагод гірники в Мадриді створили навіть більше за господарів – 14 проти 13-ти. В Києві їх було вчетверо менше. Донеччани очевидно сьогодні були гостріші та сміливіші. Завдяки чому й змогли нарешті забити перший гол українських команд в цьому розіграші групового етапу ЛЧ. 

Так, було б надто примітивно все зводити до появи Степаненка. Наприклад, несподіваний вихід Мудрика у старті теж мав свій вплив на зустрічний, тобто, рівний характер поєдинку. Та й Тарас не був сьогодні звіром, що вигриз усе в опорній зоні. Хіба що за фолами він став лідером поєдинку, тоді як відборів серед усіх на полі найбільше здійснив Додо (4), підбирань – Ісмаїлі (4), перехоплень – Матвієнко (теж 4).

Мова скоріше про позитивний вплив на гру всього захисту. Грубі помилки в обороні «Шахтаря» стались сьогодні тільки на початку гри, одна з яких й закінчилась голом. А от другого разу «Реалу» вдалось забити уже тільки після красивої та складної комбінації з кількома передачами в дотик. І все, більше пожеж в карному Трубіна не було.

Чого не скажеш про протилежний штрафний майданчик. Куртуа сьогодні виконав стільки ж сейвів, скільки Анатолій. А якби ще судді були б прискіпливіші, то довелось би бельгійцю ще й мати справу з одинадцятиметровим. Але чомусь фол Менді на Додо судді разом з ВАР проігнорували.

Рішення по Степаненку – лише одне з кількох, які покращили гру «Шахтаря» проти «Реала» у порівнянні з попереднім поєдинком. Але воно найкраще підкреслило те, що Де Дзербі таки може бути менш впертим і йти на допустимі компроміси з власними принципами. Шкода тільки, що це сталось трохи пізно й не принесло очок в таблицю. З іншого боку Роберто проводить тільки перший сезон як в Лізі чемпіонів, так і в клубі поза Італією. І висновки таки робить, що додає інтересу спостереженню за його тренерськими метаморфозами.

Фото: «Шахтар»

Другие посты блога

Все посты