Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/Збірна України у звіті УЄФА по Євро-2020: тактична гнучкість, одні з найгірших в пресингу, персональний успіх Ярмоленка

Збірна України у звіті УЄФА по Євро-2020: тактична гнучкість, одні з найгірших в пресингу, персональний успіх Ярмоленка

Зібрали все найцікавіше про нашу команду.

Блог — Ноу Баланса
1 октября 2021, 12:58
8
Збірна України у звіті УЄФА по Євро-2020: тактична гнучкість, одні з найгірших в пресингу, персональний успіх Ярмоленка

Зібрали все найцікавіше про нашу команду

УЄФА випустив звіт-аналіз Євро-2020, в якому підсумував усі тенденції турніру – тактичні, статистичні, стилістичні. Його підготували з допомогою 16 експертів-оглядачів з різних країн (серед них Естебан Камб’яссо, Девід Мойєс, Айтор Каранка), а курував їхню роботу Фабіо Капелло.

Фахівці ретельно вивчили матчі всіх збірних, вивели по кожній з них стиснутий профайл, а на основі цього розписали загальні тренди.

До таких насамперед віднесли моду на гру в три захисники на Євро-2020. На різних стадіях цю схему застосували 15 команд із 24-х. В тому числі й збірна України – в грі зі Швецією та частково проти Англії.

Інша тенденція водночас свідчить про все меншу прив’язаність тренерів до однієї схеми, тактичну гнучкість в ході матчів. На думку експертів до варіативності підштовхнула в тому числі пандемія і, як наслідок, дозвіл на більш ніж три заміни, що розширило можливості впливу на хід гри.

Тут також серед прикладів Україна та її зміна схеми у чвертьфіналі проти Англії – після травми Кривцова тренерський штаб Шевченка вирішив змінити 3-4-3 на 4-3-3. І це, на думку фахівців, мало позитивний ефект на гру жовто-блакитних.

До трендів також віднесли колективний високий пресинг, яким вдало користувались майбутні чемпіони італійці, а також вміло застосовували австрійці. З іншого боку популярним був і низький блок зі ставкою на контратаки – наприклад, гра Угорщини в групі смерті.

У порівнянні з першим 24-командним Євро у Франції, на 30% зросла кількість голів, а також побільшало перемог команд, які більше за суперника володіли м’ячем.

Виступ збірної України в групі – чорно-біла смуга

Експерти УЄФА однозначно не характеризують перфоманс команди Шевченка у квартеті. Проти Нідерландів, які вчасно вирішили перейти на 3-5-2, Україні було важко грати позиційно у формації 4-3-3. Але все одно вдалось відквитати два голи.

З Північною Македонією наша збірна круто провела лише перший тайм. Після перерви все перевернулось, заспокоїти гру і втримати перевагу в рахунку штаб Шевченка зміг тільки внаслідок переходу на схему 4-2-3-1.

Експерти підкреслюють, що з Австрією позиційно була рівна гра, а корінь проблем України в поєдинку – нездатність протидіяти високому темпу пресингу опонента. Українцям пощастило, що лише чотири з 18 ударів австрійців були в створ воріт Бущана.

Нічого дивного. Звіт підтверджує, що з-поміж усіх команд Євро-2020 Австрія з відривом найкраще володіє контр-пресингом.

Плей-офф для України – парад емоцій

Поєдинок України та Швеції у звіті описали емоційною цитатою тренера шведів Янне Андрессона після гри: «Усі повністю засмучені. Тиша. Жодного звуку. Це, мабуть, найгіркіший мій досвід у футболі – коли тебе вибивають в самісінькому кінці гри».

Експерти відзначають, що домінатором в дуелі була саме Швеція, яка вдало розширювала зони між лініями України, але в результативному плані скористалась цим лише раз.

Для команди Шевченка ключовою стала роль Зінченка в новій схемі 3-5-2. Олександр зіграв лівого вінгбека й був одним з найвпливовіших гравців поєдинку, який закінчився для України бурхливим святкуванням на контрасті з емоціями шведів.

Чвертьфінал з Англією не був багатим на емоційні сплески. Плани Андрія Шевченка на гру зламав ранній пропущений та травма Сергія Кривцова. Відтак тренерський штаб України змінив схему 3-4-3 на гру в чотири захисники, в якій Зінченко намагався перевантажувати лівий фланг. 

В результаті команда Шевченка стала, на думку фахівців УЄФА, конкурентнішою в плані володіння м’ячем (гра закінчилась із показниками 51% на 49% на користь англійців) та успішності передач (91% н 89% на користь англійців). Але ударний початок другої половини від суперника з трьома пропущеними нівелював ці напрацювання – пара Яремчука та Ярмоленка не виправдала сподівань попереду, тому в результативності ми поступились.

Досягнення та антирекорди України на Євро-2020

Не секрет, що такий важливий у сучасному футболі компоненти гри як пресинг в збірній Шевченка був слабко розвинений. Це підкреслює рейтинг команд за показником пресингу на чужій половині поля, в якому Україна – четверта з кінця

Натомість українці виділились в індивідуальному плані. Найкращий футболіст нашої збірної на Євро-2020 Андрій Ярмоленко потрапив у п’ятірку топ-дриблерів турніру, а його гол Нідерландам потрапив у десятку найкращих на Євро-2020

Шевченко будував гру збірної з акцентом на контроль м’яча, прищеплюючи їй позиційний стиль. На чемпіонаті Європи Україна стала середняком за показником володіння м’ячем у середньому за гру.

В нас цей показник – 48.9%. У лідера Іспанії – 71.9%.

Аналізуючи голи після стандартів, експерти виявили – на Євро-2020 лише Україна, Італія та Англія забивали після подачі зі штрафного в карний майданчик суперника. У нашому випадку мається на увазі гол Яремчука Нідерландам.

В розділі «Голи після стандартів» відзначилась Україна і в негативному сенсі. Наша збірна – лідер за кількістю пропущених таких м’ячів. Чотири штуки, дві з яких ми отримали в чвертьфіналі від Англії. 

Англійці на цьому фоні виділяються тим, що всі два своїх пропущених вони лише після стандартів.

Після гри з македонцями та австрійцями чи не найбільше претензій було до фізичної форми гравців збірної України. Втім, цифри зі звіту УЄФА вказують, що за подоланою дистанцією наша збірна посіла дев’яте місце на турнірі, в середньому долаючи 112 км за гру.

Матч з Англією зробив Бущана рекордсменом серед воротарів Євро-2020 за кількістю пропущених – 10 м’ячів. Проте фахівці УЄФА акцентують на тому, що гру Георгія неправильно оцінювати за цим показником, адже голкіпер «Динамо» провів класний турнір, як і другий за кількістю пропущених швейцарець Ян Зоммер (9).

Віталій Миколенко отримав чимало критики за свою гру на чемпіонаті Європи. Але у свій почесний рейтинг динамівець все ж потрапив. Миколенко в десятці найкращих (серед тих, хто зіграв мінімум три матчі на Євро) за кількістю швидкісних забігів. У середньому це 47 забігів за гру. Для порівняння в іншого учасника рейтингу та одного з найкращих гравців усього турніру Леонардо Спінаццоли цей показник в середньому 49 забігів за гру, чим він часто користувався по ходу матчів.

Наостанок в профайлі кожної збірної експерти УЄФА відзначили найважливіших гравців команди в чотирьох номінаціях.

Фото: Razvan Pasarica/Sport Pictures

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты