Tribuna/Футбол/Блоги/Ноу Баланса/8 перемог «Шахтаря» над грандами в ЛЧ: розгром «Арсенала», реванш з «Барсою» та подвійний в голову «Реала»

8 перемог «Шахтаря» над грандами в ЛЧ: розгром «Арсенала», реванш з «Барсою» та подвійний в голову «Реала»

Згадуємо тріумфальні сторінки історії гірників.

Блог — Ноу Баланса
27 сентября 2021, 18:31
110
8 перемог «Шахтаря» над грандами в ЛЧ: розгром «Арсенала», реванш з «Барсою» та подвійний в голову «Реала»

Разом з титульним партнером «Шахтаря» компанією Parimatch згадуємо тріумфальні сторінки історії команди.

Перед грою з «Інтером» вболівальникам «Шахтаря» саме час зарядитись перемогами команди в минулих протистояннях з грандами світового клубного футболу в Лізі чемпіонів. Їх було чимало і на різний смак. Є що пригадати і чим пишатись.

«Шахтар» – «Арсенал» 3:0

Сезон 2000/01

«В Донецьку ми візьмемо реванш за прикру поразку в Лондоні», – зіграв у пророка Віктор Прокопенко. Спочатку його «Шахтар», який у тому сезоні вперше пробився в груповий раунд ЛЧ, влаштував ефектне шоу на «Гайбері». По ходу зустрічі з «Арсеналом» гірники вели 2:0, виграли перший тайм 2:1 і майже втримали в меншості сенсаційну перемогу над командою Венгера, але два пропущені в самісінькому кінці матчу все зіпсували. Та Прокопенка це не знітило.

Звісно, на останній тур в Донецьк «Арсенал» прибув уже не в тій мотивації. Вихід з групи лондонці на той час гарантували, тому Венгер залишив удома півоснови: Сімена, Адамса, Піреса, Бергкампа та Війєра. Тоді як у «Шахтаря» бажання реваншу посилювала боротьба за третє місце в групі і плей-офф Кубку УЄФА. Це все одно не ставило гранда англійського футболу і віце-чемпіона України в рівні умови. Хоча б тому, що в старті гостей на донецький матч вийшов неймовірний Тьєрі Анрі.

Проте забивали в тій грі лише нападники господарів. «На установці перед грою я сказав хлопцям: «Покидаючи Лігу чемпіонів, ви повинні грюкнути дверима так, щоб тиньк посипався». А вони зірвали ці двері з петель», – резюмував видатну перемогу над грандом Прокопенко. Ателькін, Воробей та Бєлік не залишили запитань про переможця поєдинку.

Арсен Венгер хоч і поскаржився на два незарахованих через офсайд голи його команди, але назвав цю історичну для «Шахтаря» перемогу заслуженою. При тому, що це була лише перша поразка канонірів у тому євросезоні, й одразу розгромна.

«Шахтар» – «Барселона» 2:0

Сезон 2004/05

Коли «Шахтар» в сезоні 04/05 вдруге в історії пробився в основну сітку Ліги чемпіонів і потрапив там до компанії «Барселони», «Мілана» та «Селтіка» – в різні роки тріумфаторів турніру – Рінат Ахметов не спасував: «Ми не будемо солодкою булочкою для решти».

Президент вірив у свою команду, а от деякі суперники все ще не дуже добре її знали. Наприклад, головний тренер «Барселони» Франк Райкард після жеребкування зізнався – йому мало що відомо про гірників. Заповнити пробіл допоміг Бернд Шустер – начебто він на прохання президента каталонців Жоана Лапорти пояснив свою колишню команду й те, як вона того літа класно підсилилась. Наприклад, купила за близько 15 млн євро Матузалема й загалом стала вкрай мультинаціональною.

Чи спрацювала допомога Шустера, важко сказати. Але в другому турі на «Камп Ноу» гірники згоріли 0:3. Довелось реваншуватись у матчі-відповіді. Як і чотири роки до цього, в Донецьк гранд приїхав уже як гарантований учасник наступної стадії ЛЧ з купою резервістів на борту, тоді як «Шахтар» до кінця боровся за третє місце і вихід в Кубок УЄФА.

Й цього разу турнірна мотивація в купі з амбіціями донецького клубу взяли гору над титулованим, але розслабленим суперником. Дубль Агахови ще в першому таймі встановив остаточний рахунок на користь господарів і заробив для них не лише продовження єврокампанії, але й другу в історії перемогу над грандом.

Ще одна причина винятковості того поєдинку – саме тоді дебютував у Лізі чемпіонів один зі згаданих резервістів.

Просто Ліонель Мессі.

«Барселона» – «Шахтар» 2:3

Сезон 2008/09

Той самий тріумфальний євросезон «Шахтаря», який закінчиться перемогою в Кубку УЄФА, почався для чемпіона України одразу з групового раунду ЛЧ. Там жереб видав разом з «Барселоною» їстівних «Спортінг» та «Базель». Гріх було не цілитись на перший в історії клубу вихід в плей-офф ЛЧ.

І спочатку все йшло до цього. В першому турі гірники на виїзді здолали «Базель», а в другому в Донецьку до 87-ї хвилини перемагали саму «Барселону» 1:0. Але потім сталось те, за що Мірча опісля щедро соромив команду гостей:

«В житті не бачив нічого подібного! На наших очах знехтували правилами фейр-плей. Це було що завгодно, але не чесна гра. Такому клубу як «Барселона» має бути соромно святкувати перемогу, здобуту нечесно».

Так румунський тренер реагував на сумнозвісний епізод, коли Селезньов опинився на газоні, Дуляй вибив у аут, а «Барселона» тут же ввела м’яч в гру і зрівняла рахунок, скориставшись розгубленістю гірників, які очікували повернутого суперником м’яча.

Дубль Мессі за п’ять хвилин, поразка з присмаком образи і деморалізована команда «Шахтаря», яка в наступних двох турах двічі програла «Спортингу». Замість виходу в плей-офф ЛЧ стався уже звичний спуск в плей-офф Кубку УЄФА. Тільки цього разу з остаточним поділом місць ще до останнього туру.

Проте й без турнірних стимулів гірники на фініші взяли в Іспанії реванш за донецьку поразку. Правда, знову суперник зіграв без належної мотивації, частоково резервістами і за відчутно малої для «Камп Ноу» підтримки – всього 22 тисячі на трибунах.

Дубль Гладкого, переможний Фернандіньо – за інших обставин 3:2 в Барселоні були б не гіршими за подвиги там «Динамо». Але й без цього гірникам вдалось поквитатись за минулі образи. Все ж та команда Ґвардіоли програвала вкрай рідко. 

«Шахтар» – «Арсенал» 2:1

Сезон 2010/11

Стукайте, і вам відчинять. Ще одна символічна кампанія, в ході якої «Шахтар» – єдиний представник України в ЛЧ – нарешті пробився крізь груповий етап турніру в плей-офф – з шостої спроби. Ще й з першого місця в групі! Звісно, для цього довелось перемагати уже вмотивованого гранда.

Цьому передувала ще одна насичена трансферна кампанія гірників. Літом 2010-го в команду прийшли Мхітарян та Едуардо, з «Барселони» повернули Чигринського, зі Запоріжжя привезли молодих Степаненка і Кривцова. Підкреслював все це перехід з «Порту» голови селекційної служби Луіса Гонсалвеша.

Разом це дало смачні та негайні плоди. Найбільше це стосується Едуардо, в якого в «Арсеналі» стали менше вірити після жахливого відкритого перелому гомілки в грі з «Бірмінґемом». За що поплатились. На груповому етапі ЛЧ 10/11 хорватський бразилець забив три голи, два з яких – якраз у ворота канонірів.

Один з них став переможним для «Шахтаря», коли в листопаді «Арсенал» прибув на «Донбас Арену» на хвилі комфортної перемоги над гірниками 5:1 в попередньому турі. Комфортно гості почали й цю зустріч – Уолкотт вже на 10-й хвилині вивів свою команду вперед. Але ще до перерви гірники все перелаштували на свою користь голами літніх новачків – Чигринського та того ж Едуардо.

Більше команди не забивали, при тому, що на той момент «Арсенал» був найбільш результативною командою розіграшу ЛЧ (14 голів). Так Луческу підтвердив сказані ще після лондонських 1:5 слова, що в донецькій грі постане справжній «Шахтар». Як пізніше висловився Ахметов, його команда виросла із коротких штанців...

«Шахтар» – «Челсі» 2:1

Сезон 2012/13

…і вже за два роки доросла до тріумфу над чинним переможцем Ліги чемпіонів. До цього «Шахтар» три рази сходився на полі зі свіжоспеченим володарем трофею ЛЧ, й усіх випадках покидав поле переможеним.

Два з трьох поєдинків стались на груповому етапі турніру у 2007 році. Тоді «Мілан» двічі розбив гірників з різницею в три м’ячі – 1:4 в Італії та 0:3 в Україні. Ще раз – у матчі за Суперкубок УЄФА-2009, коли «Барселона» лише в овертаймі змогла дотиснути «Шахтар» 1:0.

І от у 2012 році в групу гірників потрапив драматичний переможець попереднього розіграшу «Челсі». Перша зустріч між командами відбулась в третьому турі, до якого суперники підійшли лідерами групи, маючи по чотири бали в активі.

Гра пройшла в Донецьку, де заповнені трибуни «Донбас Арени» вболівали за продовження ефектної 21-матчевої переможної серії помаранчево-чорних. І отримали бажане, хоча в суперниках була команда, яка в кожному з трьох попередніх поєдинків забила по чотири голи. Навпаки гра настільки вдавалась «Шахтарю», що саме він був близьким до покера в цій зустрічі.

Обійшлось половиною з цього – голами Тейшейри та Фернандіньо на початку кожного з таймів, на які лондонці відповіли лише раз, й то за кілька хвилин до фінального свистка. То була одна з найкращих ігор пікового «Шахтаря» Луческу, який в тому розіграші знову пройшов у плей-офф ЛЧ, залишивши «Челсі» лише участь в Лізі Європи.

«Шахтар» – «Манчестер Сіті» 2:1

Сезон 2017/18

Перемога, яка несла в собі не одну цінність. Окрім факту ще одного тріумфу над грандом, в умовах, коли «Шахтар» влаштовувала і нічия, це також оформлений вихід в плей-офф ЛЧ (останній на сьогодні) в заочній боротьбі з «Наполі» за друге місце та перервана 28-матчева переможна серія містян.

«Добре, що програли. Відчували тиск через цю серію», – згладжував кути Гвардіола, який перед матчем обіцяв своєму другу та тренеру неаполітанців Мауріціо Саррі перемогу над українцями. Упс.

На іншому боці Фонсека, за власним зізнанням, проводив найвеселішу прес-конференцію в кар’єрі. На спілкування з журналістами він прийшов у масці Зорро (привіт Ірі Козюпі!) і з неприхованою ейфорією: «Сьогодні була майже ідеальна гра. Виграти в «Сіті» непросто».

Допомогла гірникам і присутність на трибунах в Харкові головного тренера збірної Бразилії Тіте. «Через це відчував велику відповідальність», – зізнався після матчу автор переможного голу у ворота Едерсона Ісмаїлі. Символічну, що результативну компанію в матчі йому склали земляки – Бернард відкрив рахунок, а Марлос асистував їм обом.

Та за всіма приємними спогадами не варто забувати – обіграти той топовий «Сіті» у «Шахтаря» було в рази менше шансів, якби містяни не гарантували собі на той момент вихід в плей-офф та перемогу в групі. Команда Ґвардіоли все ж економила сили.

«Реал» – «Шахтар» 2:3 та «Шахтар» – «Реал» 2:0

Сезон 2020/21

Все описане вище ховається за торішнім здобутком. До осені 2020-го «Шахтарю» не раз вдавалось перемагати в ЛЧ грандів – вмотивованих чи ні. Але все це траплялось як разова акція – в рамках двоматчевого протистояння інша зустріч з іменитим суперником завжди закінчувалась поразкою гірників.

Та цього разу сталось щось унікальне й досі не зовсім збагненне. «Шахтар» в межах одного групового раунду двічі обіграв найтитулованішу команду турніру – мадридський «Реал». В Іспанії команда Луіша Каштру шокувала господарів рахунком 0:3 ще до перерви, а після неї встояла навіть після двох швидких пропущених на початку другої половини. В Україні гірники взагалі всуху переграли галактікос 2:0 і стали лише п’ятою командою в історії турніру, якій вдалось двічі обіграти «Реал» в групі ЛЧ.

Ще дивовижнішим ці результати робить те, що в решти поєдинках групи гірники не забивали взагалі, а в протистоянні з менхенгладбахською «Боруссією» двічі розгромно програли зі загальним рахунком 0:10. То був дивний ковідний сезон, в якому аномальних результатів не бракувало. Особливо в першій його половині.

Минув рік, і у «Шахтаря» нагода довести, що торішня сенсація невипадкова і неприв’язана до пандемічних реалій. Знову їм грати в одному квартеті з мадридцями, тільки тепер «Реал» доведеться перемагати не на його базі, а на «Сантьяґо Бернабеу». Ну й «Інтер», з яким досі гірники не поквитались за розгром у півфіналі Ліги Європи – таку гру треба дивитися наживо.

Загалом чотири матчі, в яких можна продовжити видатну традицію перемог над грандами.

***

Parimatch – драйвер розвитку українського спорту. У портфелі партнерських проектів бренду – вісім клубів УПЛ («Шахтар», «Десна», «Маріуполь», «Львів», «Верес», «Чорноморець», «Металіст 1925», «Дніпро-1»), Федерація баскетболу України, Українська хокейна ліга тощо.

Parimatch – це лауреат великої кількості світових і всеукраїнських премій: SBC Awards, Effie Awards, «Людина Року» та інших. Бренд активно розвиває соціальні проекти в рамках діяльності фонду Parimatch Foundation.

Фото: «Шахтар», UEFA, Real Madrid

Другие посты блога

Все посты